Mogę mówić o włochach którzy byli w Polsce i których znam. Zakładam, że Cie którzy nie byli, bredzą nie wiedząc o czym mówią;)
Rodzice mojego chłopaka byli oczarowani i są do dziś. Kupili nawet drewniany domek na wakacje i wpadają tu 3 razy do roku. Po 2 latach obserwacji twierdzą, że Polska jest w takim stadium jak Włochy w latach 80tych. Jednakże opieka socjalna, medyczna, szkolnictwo, ma się lepiej. Mentalność ludzi i zjawiska społeczne są identyczne jak we Włoszech w latach 80tych- twierdzą. Mają na myśłi boom uniwersytecki, pęd do posiadania ecc
Co do mojego chłopaka który z pochodzenia jest Włochem, Polska to świetny kraj do życia, gdyby nie zbyt długa zima i brzydkie morze;)
Z racji wejścia do Unii i okresu "przed walutą euro" łatwo jest robić tu przewidzieć zjawiska ekonomiczne, i w jakiej dziedzinie robić biznes. Można to przewidzieć pamiętając co działo się we Włoszech w tym okresie.
Pozytywnie odbierana jest mentalność Polaków, jako nację traktującą życie nieco bardziej serio. Plusem jest też brak Turków, Albańczyków, Marokańczyków ecc co osobiście uważam za wielki plus. Może podobnie jak niektórzy Włosi myślą, że w Polsce są pingwiny?;) Lepiej dla Polaków.