Włosi o Polakach

Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 120
| następna
Cytat: Margo49
zapewniam Cię że po tak krótkim czasie nie możesz absolutnie nic powiedzieć na temat poruszony w tym poście. To nie jest żadne mądrowanie się z mojej strony ani żadna złośliwość. Wierz mi że włoch w oczy będzie Ci pięknie słodził a poza oczy obrobi Ci tyłek i wyśmieje bez skrupułów. To tak fałszywy naród że ja po 7 latach mieszkania tu nie pokusiłabym się o miarodajną ocenę ich. Ostatnio przewiozłam się na kolejnym szczerym i serdecznym włochu i doszłam do wniosku że oni fałsz i zakłamanie mają w genach jak murzyn czarną skórę. Są fałszywi i obłudni jak cholera, a kto się o tym nie przekona na własnej skórze nigdy nie uwierzy.
A napewno nie można nic na ten temat powiedzieć po kilku miesiącach pobytu tutaj bo niby gdzie miałąbyś nabyć takich doświadczeń?
bez urazy...mam nadzieję że Cię nie obraziłam

No bez przesadyzmu , piszesz do kolezanki by po miesiacu pobytu we wloszech nie wypowiadala sie za innych a myslisz ze Ty bedac tu kilka lat masz do tego prawo , nikt z nas nie jest w stanie ocenic calego narodu wloskiego tak samo jak i polskiego , mozemy wypowiadac sie na temat naszych doswiadczen zyciowych co nie znaczy ze kazdy z nas ma takie doswiadczenia, ja mieszkam 20 lat we wloszech i nie pamietam bym kiedykolwiek mial jakiekolwiek problemy z wlochami , wrecz przeciwnie , otaczam sie fantastycznymi osobami ( wlochami z krwi i kosci ) wiec mogl bym smialo powiedziec ze wlosi sa wszyscy wspaniali ale tego nie zrobie, z jednego wzgledu , nie znam wszystkich wlochow bo z tego co wiem to prawie 60 milionow ludziow :) nieosadzajmy bo mozemy zostac osadzeni ;) wszedzie na calym swiecie sa ludzie zli i dobrzy , kazdy o kims ma tam jakas opinie czesto opierana o wlasnych rpzezyciach ale to nie daje nam prawa do obrazania calego narodu ,
Pozdrawiam,
bravo Greg !:)
Cytat: Greg_WWW
nikt z nas nie jest w stanie ocenic calego narodu wloskiego tak samo jak i polskiego

...a co mozemy powiedziec o Polakach? ...ze jacy sa?! Szczerzy, czy obludni?

...jak np godza sie na prace (jak w innym watku bylo wspomniane) - z usmiechem i szczeroscia na twarzy podpisuja ...a myslami juz do sadu leca... Mam nadzieje ...nigdy nie uslyszec, ze Polacy (jako narod) tacy sa.. I mam szczera nadzieje, ze NIGDY do zadnego mojego znajomego nie dojdzie, jakie opinie o Wlochach sie wypisuje na forum polsko-wloskim.

(...)i doszłam do wniosku że oni fałsz i zakłamanie mają w genach jak murzyn czarną skórę. Są fałszywi i obłudni jak cholera, a kto się o tym nie przekona na własnej skórze nigdy nie uwierzy.

...tak ...tak.
edytowany przez marysia2: 24 wrz 2011
(...)i doszłam do wniosku że oni fałsz i zakłamanie mają w genach jak murzyn czarną skórę. Są fałszywi i obłudni jak cholera, a kto się o tym nie przekona na własnej skórze nigdy nie uwierzy.

Ale glupoty opowiadasz,az smiec mi sie chce ! ,wspolczuje Ci ludzi jakich spotkalas na swojej drodze,nie wiem w jakim srodowisku sie obracasz,ale widocznie takie towarzystwo sobie wybieralas.
Nienawidze generalizowania,wrzucania wszystkich do jednego gara,ja mieszkam we wloszech od nieco ponad 9 lat ,ludzi roznych spotkalam,tych falszywych,obludnych i wrednych mozna spotkac wszedzie,to nie od narodowosci zalezy,ja spotkalam tu mnostwo wspanialych ludzi ,wiec nikt mi nie bedzie mowil,ze wszystcy wlosi sa tacy sami.
buon giorno a tutti. mi sono iscritto solo per risponderti margo49 in riguardo alla tua affermazzione:

Cytat:
że oni fałsz i zakłamanie mają w genach jak murzyn czarną skórę. Są fałszywi i obłudni jak cholera, a kto się o tym nie przekona na własnej skórze nigdy nie uwierzy.

mi scuso anticipatamente perche io non parlo polacco, ma la mia ragazza polacca mi ha tradotto quello che affermi.

credimi sono rimasto basito per quello che scrivi, non capisco la tua cattiveria da cosa e' dovuta, ma
spero vivamente che sia solo una tua opinione,io al posto tuo mi sarei vergognato di scrivere queste parole credimi.
ps ringrazio dio di aver trovato una donna polacca che non condivide le tue idee. Ricordati ci sono molte persone polacche oneste che lavorano in italia, e questo cosa scrivi non aiuta loro a vivere in italia.
edytowany przez angelobianco: 02 paź 2011
Cytat: marysia2
nikt z nas nie jest w stanie ocenic calego narodu wloskiego tak samo jak i polskiego

...a co mozemy powiedziec o Polakach? ...ze jacy sa?! Szczerzy, czy obludni?

...jak np godza sie na prace (jak w innym watku bylo wspomniane) - z usmiechem i szczeroscia na twarzy podpisuja ...a myslami juz do sadu leca... Mam nadzieje ...nigdy nie uslyszec, ze Polacy (jako narod) tacy sa.. I mam szczera nadzieje, ze NIGDY do zadnego mojego znajomego nie dojdzie, jakie opinie o Wlochach sie wypisuje na forum polsko-wloskim.

...tak ...tak.

O Polakach mozemy powiedziec ze sa Polakami :) tak jak pisalem wczesniej na swiecie sa rozni ludzie dobrzy i zli ja mam tylko taka nadzieje by spotykac w moim zyciu tylko tych dobrych :) tych zlych staram sie unikac , a jezeli chodzi o watek z praca i wiecznie pokrzywdzonymi biednymi paniami to ..... jak przeczytalem wszystkie wpisy doszedlem do wniosku ze szkoda czasu na dalsze dyskusje , to jak walka z wiatrakami :)
P.S. kiedys tu zagladalem szesciej ale jak otwieram kolejne watki ostatnio i widze jeden wielki wrzask , wyzywajace sie nawzajem panie to odechciewa sie tak szczerze tu wchodzic a szkoda bo to forum naprawde mi sie podobalo kiedys , bylo w jakims sensie polaczeniem 2 kultur i osob ktore sa zwiazane z wlochami i polska a teraz wyglada to na ....... ( na cos bardzo niemilego )

Pozdrawiam,
Mnie się wydaje, że nie ma czegoś takiego, jak "narodowe zalety", o których wspomniała Silva90. Ciekawie o tym pisze Ziemkiewicz w "Michnikowszczyznie".
Jeśli mielibyśmy z kolei generalizować, to gdzie byłaby granica między poglądem a stereotypem? (to takie myśli, myślę, na temat)
O Polakach mozemy powiedziec ze sa Polakami :) tak jak pisalem wczesniej na swiecie sa rozni ludzie dobrzy i zli

Wlasnie to chcialam przekazac, zadajac to pytanie. Czlowiek jest najpierw czlowiekiem, soba, indywidualnoscia ...a potem Polakiem, Wlochem, Irlandczykiem czy Tanzanczykiem.

...a co do powstrzymywanie sie od dyskusji ...to zazdroszcze... ja sie nie powtrzymalam ...i walcze z wiatrakami ...trace niepotrzebnie czas ...bo nie wierze w jakikolwiek skutek.

Gdybym napisala taka opinie o Wlochach, to bym sie chyba ze wstydu spalila. ...a gdyby ktos mial po wypowiedziach tego typu generalizowac Polakow. ...to bym sie chyba z Polski 'wypisala';-)
na podstawie przebiegu histori mozna ocenic jakis narod..co chcialabym wskazac?..ze Wlosi po zakonczeniu II wojny swiat.byli okrutni wobec swoich obywateli ,zaden inny narod w Europie nie byl tak okrutny dla samych siebie
...Sette ...niech beda sobie historyczne oceny narodow ...ale blagam niech nikt mnie do 'jednego worka' z Margo ani z Madga.Malpa nie wklada ...bo moge to bardzo ciezko przejsc...

edytowany przez marysia2: 02 paź 2011
ech nie..kolko zostalo juz zamkniete...wszystkie panie wyswiecone na swiete ... kolko graniaste heheh
a kto powiedział że cię wpuścimy do tego wora?? nie masz co się martwić na zapas !
do wora 'Polakow' ...zdaje sie, ze jestem wpuszczona. ...bo ten worek, o ktorym mowie to pisanie 'charakterystyki' osob o jednej narodowosci. . ...bo jak masz rownie wyrobione zdanie o Polakach ...to moze w jakis sposob wyklucz mnie ...prosze.

...i to Ty mi chcialas wytlumaczyc, co to jest metafora....
edytowany przez marysia2: 02 paź 2011
sama z wora dałaś dyla pisząc że czujesz się w włoszką i ciesząc się z tanich komplementów jakobyś już była bardziej włoska niż włosi..... o co więc Ci chodzi? Ja z Tobą żadnej wspólnoty nie czuję. Idź więc ślinić się do włochów to może usłyszysz że jesteś bardziej włoska niż sam papież...
... ...ale blagam niech nikt mnie do 'jednego worka' z Margo ani z Madga.Malpa nie wklada ...bo moge to bardzo ciezko przejsc...

Sama sie wkladasz, bo ja jeszcze na tym watku sie nie udzielalam:)))
Magda Malpa, nie pisala tu jeszcze nic, a ty o Magdzie Malpie tak.
Indorzysz sie, wiec do wora..:))
Miala baba indora, indora
Wsadzila go do wora do wora
HEJJJJJJJJJ:))))
Magda ...sprobuje Ci to jasniej napisac, choc watpie, ze to zrozumiesz...

Jezeli Margo ma wyrobione zdanie rowniez o Polakach (nawet nie chce wiedziec jacy wg niej Polacy sa...) licze na to, ze jestem wsrod wyjatkow, bo nie widze zadnej wspolnej cechy miedzy niektorymi Polkami, dokladnie miedzy dwiema, czyli mna a Toba i Margo. Wszystkie 3 jestesmy Polkami jak mniemam ...i licze, ze w razie jakby Margo miala opinie o Polkach ...ze jakos mnie wykluczy ...np niech bede wyjatkiem potwierdzajacym regule. Bo jak wyzej wsomnialam ...ciezko moglam bym przejsc owa wiadomosc, ze mam jakakolwiek ceche wspolna z Wami ...jasniej?!

Jezeli Margo ma wyrobione zdanie rowniez o Polakach (nawet nie chce wiedziec jacy wg niej Polacy sa...) licze na to, ze jestem wsrod wyjatkow, bo nie widze zadnej wspolnej cechy miedzy niektorymi Polkami, dokladnie miedzy dwiema, czyli mna a Toba i Margo. Wszystkie 3 jestesmy Polkami jak mniemam ...i licze, ze w razie jakby Margo miala opinie o Polkach ...ze jakos mnie wykluczy ...np niech bede wyjatkiem potwierdzajacym regule. Bo jak wyzej wsomnialam ...ciezko moglam bym przejsc owa wiadomosc, ze mam jakakolwiek ceche wspolna z Wami ...jasniej?!

Nie jestem Polka, na nic twe gadanie i gdakanie!!
Nie wypowiadalam sie tu a ty mnie tu mieszasz!
Z tym co Margo tu pisze to ja sie akurat nie zgadzam w pelni.
To ze w innych sprawach podobnie mysle jak Margo, a nawet tak samo, NIE OZNACZA ZE zatacam SWOJ poglad.
WYSTARCZY?
edytowany przez Magdalena-Malpa: 03 paź 2011

Po co upierdliwe zlosliwosci??
Choc masz racje, nie zrozumie belkotu NIGDY!!!
Zegnam
P.S. Ja sie tu NIE WYPOWIADALAM!!!!!!!
To co ty zakladasz ze ja mysle, jest PROJEKCJA.
A priori!!!
...ja tylko napisalam, ze nie mam z Toba zadnej cechy wspolnej.
"....Bo jak wyzej wsomnialam ...ciezko moglam bym przejsc owa wiadomosc, ze mam jakakolwiek ceche wspolna z Wami ..."

Mozesz byc spokojna:))
Nie masz i nigdy ale to nigdy nic nie bdziesz miec wspolnego ze mna!!
DZIEKI BOGU!
Przejrzyj swoje wiadomosci i zobacz, czy Ty nigdy nie przywolywalas mojego imienia w swoich wypowiedziach. Pisze co mysle i nie oczekuje Twoich odpowiedzi.
Powtarzam ci!
JA SIE TU NIE WYPOWIADALAM!!!
Wiec nie mozesz znac mojego zdania na TEN temat!
Ty zaslepiona jestes nienawiscia do mnie i wszedzie widzisz ze zle pisze, nawet jak nie pisze:)))
Daj se babo siana!

Cytat: Magdalena-Malpa
Nie masz i nigdy ale to nigdy nic nie bdziesz miec wspolnego ze mna!!
DZIEKI BOGU!

Si ...dzieki Bogu ...ja tylko Margo poprosilam, aby nigdy nie przyszedl jej do glowy generalizowania Polek ...a jezeli, zeby jakos mnie wykluczyla. Od Ciebie nic nie chce. Zegnam!
H.j, mnie obchodza twe prosby do Margo:)))
Ode mnie trzymaj sie z daleka!
Zegnam
Sluchaj! Wiem, ze sie nie wypowiadalas, co nie znaczy, ze nie moge podkreslic uzywajac Twojego przykladu, ze ludzie sa rozni bez wzgledu na ta sama narodowosc! I to chcialam przekazac! Daj mi swiety spokoj!

...nie wiem ile osob ty nienawidzisz, ale ja nie uzywam tego slowa w stosunku do nikogo, wiec nie wkaldaj mi go do ust!
Skoro cie nie obchodza ...nie wiem po co sie wtracasz.... Nie wiem...
Sluchaj! Wiem, ze sie nie wypowiadalas, co nie znaczy, ze nie moge podkreslic uzywajac Twojego przykladu....

Nie, nie zycze sobie.
BO NIE ZNASZ MEGO ZDANIA!
Nie znajc mego zdania na ten temat, nie masz prawa mnie mieszac!
I juz, geniuszu!
Pa
Czy ja gdziekolwiek wspomnialam, ze je znam? ...tylko pisze, ze ludzie sa rozni bez wzgledu na narodowosc. ...i np ja i Ty nie mamy zadnej cechy wspolnej ...co potwierdzasz i potwierdzasz moj poglad. NIC nei pisze, co Ty myslisz na ten temat! ...Ty na pewno umiesz czytac?!

Koncze, milego dnia zycze!
".....
Koncze...."!

Wrescie!
Jajwyzszy czas!
Rowniez milego dnia zycze.
sama z wora dałaś dyla pisząc że czujesz się w włoszką i ciesząc się z tanich komplementów jakobyś już była bardziej włoska niż włosi..... o co więc Ci chodzi? Ja z Tobą żadnej wspólnoty nie czuję. Idź więc ślinić się do włochów to może usłyszysz że jesteś bardziej włoska niż sam papież...

...nie zauwazylam tego glupiego wpisu. ...JA? Ja napisalam, ze czuje sie bardziej Wloszka? ...Ty sie zastanow nad tym co piszesz kobieto!!!!! zanim oczernisz ludzi!

FYI napisalam kiedys, ze ktos mi powiedzial taki 'komplement' ...i zwrocilam uwage, na to, ze dziwne, ze mialo to wydzwiek komplementu. ...Ja sie do Wloch przeprowadzialam w lipcu ...tego roku ...A fizycznie jestem kilka miesiecy dluzej. ...o jakim czuciu sie Wloszka moge mowic... Slinic do Wlochow ...Ty idz sie lecz!
edytowany przez marysia2: 03 paź 2011
Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 120
| następna

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia