MATURA 2011

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 108
tak, na us biora pod uwage tylko wloski. zarowno pisemny i ustny. czyli z gory jest nastawienie, ze juz sie cos umie, w przeciwienstwie do uw, gdzie jest od zera.
No, ale skoro umiecie włoski, to przecież żadna różnica ;)
a na uw biorą pod uwagę jeśli ktoś zdawał włoski??? bo zależy mi na warszawie czy jeśli ktoś zdaje włoski to nie ma to znaczenia
nie, biora pod uwage po prostu jezyk obcy nowozytny. a jaki, to juz zalezy od ciebie
a powiedzcie czy rzeczywiście na uw jest się tak ciężko dostać? bo z tego co widzę to same fenomeny tam idą w sensie że osoby które na prawdę dobrze się uczą...a najgorsze jest to że mi matura nie poszła i boję się że moge się nie dostać a jak sprawdzałam w zeszłym roku to na jedno miejsce było 20 osób;/
Słuchaj nie możesz rozpatrywać żadnej uczelni pod takim kątem 'ola boga ja się nie dostanę. Dziękuję Dobranoc. Za słaba jestem'. Myślę, że nie tylko tobie w tym roku nie poszły matury. Trzeba próbować. Jeśli zamykają Ci się jedne drzwi, dwoje następnych się otwiera. Taka moja złota zasada.
Tylko że najgorsze jest to że mi zależy na Warszawie inaczej bym sie tak nie bała i poszła gdzieś indziej ale mam nadzieję że może w tym roku obniżą próg ze względu na trudniejsze matury:)
albo ze w tym roku wszyscy sie przerzuca na iberystyke :P
mogliby:PP wcale bym się nie obraziła
albo mogliby zwiększyć limit miejsc:)
zwiekszyli. z 45 do 55
Chcialam zadac takie pytanie ...troche nie na temat ..i tylko z ciekawosci... Jakie sa powody, ze chcecie isc akurat na italianistyke? Czemu powiedzmy wlasnie italianistyka a nie iberystyka?
U mnie powód jest raczej prozaiczny. Kocham Włochy, ich kulturę, uwielbiam ich język, którego już trochę się uczę ;)
pasja zwiazana z jezykiem i cala kultura.
u mnie to samo co poprzednie dziewczyny. Szczególnie że mieszkałam przez pół roku we Włoszech więc trochę się tęskni za tym wszystkim a poza tym mam tam mamę więc przy każdej wolnej okazji odwiedzam Włochy
a co do tego limitu to mogliby zwiększyć o wiele więcej bo jak widać jest dużo chętnych...
A ja wam mówię dziewczęta, że ludzie się rzucą na iberystykę. ;)
obyś miała rację:) ale słyszałam że w tym roku ponoć mają też otworzyć jakiś kierunek tłumaczenia w języku włoskim i ang ale nie wiem czy to rzeczywiście prawda
Włoski nadal nie jest aż tak popularny jak hiszpański. Mówię wam ze szału nie będzie aż takiego jak się spodziewacie. ;)
Ja ....hmmm ja tez uwielbiam Wlochy, jezyk, kulture, kuchnie. Nawet sobie mysle, ze moja prace lubie wlasnie dlatego, ze jest w wiekszosci po wlosku, ...ale to tylko w momentach kiedy sobie mowie, ze lubie swoja prace ;-) ...ale jest tez wiele rzeczy, ktorych nie znosze we Wloszech ...wprost mam ochote czasami wrocic do domu ...spakowac sie i wyjechac... Czasami wracam z pracy ...i mam ochote porozmawiac w kazdym innym jezyku, tylko nie po wlosku...

Ale takie juz sa 'uroki' pracy ...a nie studiowania ;-)

Bardzo chetnie bym postudiowala sobie italianistyke ...choc jak postanowie postudiowac sobie jeszcze cos ...to chyba bedzie to inny jezyk ;-)

POWODZENIA!
edytowany przez marysia2: 11 maj 2011
ja sie kiedys spakowalam i juz tam nie wrocilam, a teraz ostatnio mam ochote zrobic to samo w druga strone, spakowac sie i do wloch... :) zwlaszcza, ze w polsce lato niedlugo bedzie trwalo najwyzej 2 tygodnie!!! ja uwielbiam wlochy wlasnie za to slonce i cieplo :)
...i nie bedzie ..licza sie jezyki ktore sa przydatne' ekonomicznie' czyli te ktore mają w przyszlosci dopomoc rozwojowi ekonomicznemu naszej gospodarki..np niemiecki chinski rosyjski...nasi sadziedzi plus ekonomia...dodalabym arabski/duza grupe jez.arabskich Szczegolnie Indie jezyk hindi ze wzgledu na nadchodzace czasy,kraj rosnacy w sile ,drugikraj rozwojowy po Chinach.....nie kierowalbym sie URODA jezyka ale EKONOMIA.Stara Europa sie juz konczy
SettediNove to bym się nie zgodziła. Zapisując się na liczne kursy językowe, mówiąc co zamierzam studiować właściciele szkół brali ode mnie numery telefonu oraz inne kontakty w nadzieji, że kiedyś zostane tłumaczem / lektorem zasilającym ich szeregi. Prawda jest taka, że nie ma za wielu wykwalifikowanych tłumaczy tego jezyka.
dużo firm ma podpisane umowy z Włochami i potrzebują osób jako tłumaczy, a jak nie to zawsze można pójść na coś innego w przyszłości....
dokładnie. poza tym zawsze lepiej zaryzykować i robić to, co się lubi. ;)
mam pytania :) opisując obrazek na maturze używa sie presente np: fa czy tego dłuższego sta facendo ? prosze pomóżcie
Używa się stare + gerundio, czyli tego dłuższego. Tzn nie wiem czy na maturze, w ogóle tak się opisuje zdjęcie.
a miał ktoś już wogóle mature ustną rozszerzroną i wie co jest?
Ludzie , przeglądam ten temat ( za tydzień też mam maturę z włoskiego ) i widzę że są tu w większości same dziewczyny :D. Czyżbym miał poczuć się jak rodzynek ?
A tak na serio.. Kto zdaje ustny we Wrocku? I matura podstawowa ustna polega na przeprowadzeniu 3 rozmów sterowanych i omówieniu obrazka??
Tak poza tym to angielski ustny poszedł wyśmienicie 100 % podstawa, 95 % rozszerzony :)) Mam nadzieję że włoski pójdzie równie dobrze :)
ja właśnie zdaje jutro w Warszawie i mam pytanie, czy matura rozszerzona z wloskiego polega na tym samym co z ang czyli rozmowa sterowana(obrazki, wykresy,itd) a drugie to wypowiedzieć się na jeden z 2 tematów? Bo szczerze to sama nie wiem i dlatego trochę sie boję;/
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 108

« 

Solo italiano

»

Życie, praca, nauka