imię

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 74
A co powiesz na Addolorata? :) albo Crocifissa? hahahaha
Takie imię to dopiero kara!
A co powiesz na Addolorata? :) albo Crocifissa? hahahaha
Takie imię to dopiero kara!
Crocifissa-Ukrzyzowana?
Addolorata?-
Ale telepatia, Kasiu :)

Addolorata - bolesna :D
Nie słyszałem, rzeczywiście niesamowite. Crocifissy to nawet prztłumaczyć nie jestem w stanie.
Ja osobiscie spotkalam tez;
Catena, Gelsomina, Rosaria, Scolastica, Illuminato(Nato),Epifània,Pietra( od Pietro) ...
biedactwa :( jesli mam byc szczera to jakie spokrecone imie :D
Przypomnialo mi sie tez, ze opowiadala mi znajoma o swojej kolezance, ktora chciala nazwac swoje dziecko za wszelka cene Vasco (tak jak jez ulubiony piosenkarz Vasco Rossi), ale ze urodzila corke, a wiec zgadnijcie jak ja nazwala............
VASCA !!!
Catena?jak siostra Fiorello (Rosario)
dziewczynki drogie, a znacie może jakies zdrobnienie włoskie od imienia maddalena?
nasz magdalena ma sporo zdrobnien:madzia, magdusia, magdalenka, magdeczka, a po włosku jakoś nigdy nie spotkałam?
rozi głuptasku przecież wyżej zostalo juz napisane, ze w j.włoskim nie istnieją jako takie zdrobnienia tylko hmm jakby skrócenia, uproszczenia imienia, ze zdrobnieniem nie ma to wiele wspólnego :P
Od kiedy zmieniłem nicka, musi upłynąć trochę czasu, zanim to, co napiszę, będzie traktowane, jako dogmat, eh.:))
głuptaskiem faktycznie bywam:) ale myślaam, ze w ogóle jakaś inna forma jest - jakaś lena albo coś....w ogóel to chyba niezbyt popularne imie w italii, a przynajmniej wrzymie - mieszkając tam 3 lata nigdy nie spotkałam żadnej wloszki o tym imieniu
to dobrze, ze masz do siebie dystans ;) byłam pewna, ze krew Ci się lekko zagotuje przez to określenie ? Brava!!! Tak trzymać ;)
Istnieje tez imie Magda, tak jak zona Fulrio( Carlo Verdone ) w jednym z jego filmow, chyba "Bianco, rosso e Verdone", a Maddalena to tez Madda lub Maddì, zalezy od regionu....
Maddi pomylilam i
do Kasi :
czy twoja corka tez bedzie z tej lini Concetty ????????????

trzymam kciuki za syna !!!!!!!!
moi znajomi (pochodza z Neapolu ) nazywaja sie Floriana i Giancarlo ( zmienilismy im na bardziej robocze Flora i Janky ) :)

z dziwakow przypomnialo mi sie jeszcze Annunziata ( Nunzia )
z traumatycznych przezyc :
widzialam raz na wakacjach piecioletnie dziecko, ktore sie nazywalo Curzio...
o Jezu, wielkie mi tam ... po polsku : Krzyzowka
Ja spotkalam sie z Assunta, a z meskich pamietam jak jeden gosc ( Calabria ;)
nazywal sie Felice Fortunato...;))) , to drugie to nazwisko, chociaz wystepuje tez imie Fortunato.
A znacie dziennikarza włoskiego o cudownym połączeniu imienia i nazwiska w LIBERO (imię) PENSIERO (nazwisko)?;) Spotkałam się również z Angelo Custode, a takich pokręconych rodziców jest niemało... Kasia, wiec bardzo Cie proszę, żadne Sole czy Patata, ok? ;-D
Dobre...;)))
spotkalam sie tez z Amadio, to chyba odpowiednik naszego Boguchwala ?
Mam tu właśnie kosztorys od dostawcy imieniem Isenio... ;) Znam tez nastolatkę (biedna dziewczyna!) o imieniu Pacifica, a jej młodszy brat nosi imię Fioravanti. Jeszcze pół biedy jak takie archaiczne imiona noszą osoby starsze, ale krzywdzić tak swoje dzieci?...
To nie tylko we Włoszech są tacy pomysłowi rodzice, moi kuzyni mają na imię Jonasz i Tymoteusz...:D
To sa imiona biblijne, wiec moze przy ich nadawaniu kierowali
sie jakimis znanymi dla siebie wzgledami.
sory, mam problemy z connesione ;(
a ja nie za bardzo lubie imion mesko-damskich ,moja znajoma ma corke co ma na imie Rosaria i syna-Valerio no i ja musze ostro myslec by nie powiedziec do syna Rosario a corki Valeria
a inna moja znajoma ma corke o imieniu Andrea i chociaz to dosyc popularne imie (rowniez)zenskie to ja jakos nie moge go zaakceptowac, jakas niedzisiejsza jestem
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 74

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia