może Ciebie nie zrozumiałam, podaj przykład na to "di Roma" w znaczeniu w Rzymie.
W Rzymie to "a Roma".
"Z Rzymu" - di Roma - np. on jest z Rzymu - lui e' di Roma (przyimek di określa pochodzenie, miasto rodzinne. Di dov'e' lui ? Lui e' di Roma).
Właśnie wróciłam z Rzymu - sono appena tornata DA Roma ("da" tłumaczone jako "z" albo "od" wskazuje punkt wyjścia). Wracać skądś - tornare da
dlaczego w zdaniu
1) "e poi faro delle passegiate" występuje słówko "delle"?
2) co znaczy "finito i dlaczego jest abbiamo" w zdaniu:"abbiamo già finito gli studi"
3)jak przetłumaczyc to zdanie: "Che lavoro fate"?
agatkaf
14 lut 2009
1. delle stosuje się, gdy liczba jest nieokreślona, w tym przypadku chodzi o "kilka spacerów"
2. abbiamo finito to czas przeszły prosty od finire (kończyć), w tym przyp. "skończyliśmy już studia"
http://www.verbix.com/cache/webverbix/4/finire.shtml
3. Jaki zawód wykonujecie?
>mam pytanie kiedy stosujemy "restare" a kiedy "rimanere"(zostać
>pozostać) czy można stosować ich zamiennie czy są jakieś reguły
>odnośnie ich?
Są to dwa synonimy i właściwie prawie zawsze można je stosowac wymiennie. Istnieje jedynie delikatna różnica tkwiąca w intencji naszej wypowiedzi, gdyż restare łączymy zazwyczaj z czasem, a rimanere z miejscem.
Dobrze jest tak jak podalas w tych
przykladach, z tym, ze tlumaczenie bedzie: z jeziora, z jezior, z lak...
Natomiast jesli chcesz powiedziec: w jeziorach=nei laghi, a na jeziorach,
na lakach = sui laghi, sui prati..etc.
Dosłownie po włosku napisane jest, ze "woda jezior jest ciepła" i ze "trawa łąk staje się zielona" - tak po polsku się nie mówi, wiec zamiast tłumaczyć dosłownie, autorzy podali wersje stylistycznie poprawna.
Dlaczego w poniższych zdaniach występuje delle a nie alle: (?) (?) (?)
#Lei e arrivata con il treno delle otto
#Hai preso il treno delle otto?
Będę wdzięczna za pomoc
linn_linn
23 mar 2009
To takie niuanse. Alle to dokladne okreslenie czasu: przyjechala pociagiem o 8ej. Delle 8 tzn., ze np. pociag wyjezdzal o 8ej. Jest to okreslenie ktory to pociag, a nie o ktorej przyjezdza.
yamadawa
23 mar 2009
>>Lei e arrivata con il treno delle otto
yamadawa
23 mar 2009
..linn, nie chciałam się wymądrzać, ale nie widziałam, że już to wyjaśniłaś.
pozdrawiam :)
kategoria: Nauka języka włoskiego / forum: Pomoc językowa