italianistyka UJ

Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 121
nie wiem czemu , ale informacje niedowiarka wydają mi się bardziej prawdopodobne:) mnie jeszcze interesuje czy oprócz francuskiego jako 2 język romańskie można się jeszcze uczyć 3go np rumuńskiego? zresztą w ogóle gdyby ktoś miał jakieś szczegółowe informacjie o tym jak wyglądają studia i jakie mniej więcej mogą być egzaminy proszę o kontakt: [email]
Do Rany: na SUM tez jest II jezyk romanski, niestety nie wiem w jakim wymiarze godzin.

Raggio: mozesz sie uczyc 3 jezyka w ramach opcji. Rumunskiego niestety jest tylko 1,5 semestru...

Pytania zadawajcie tu :)
Rana: jeszcze jedna rzecz - na UJ studia licencjackie sa tylko wieczorowo i tam nie na II jezyka (tylko wloski). "Normalne" studia sa jednolite magisterskie :)
wielkie dzięki za informcje:) właśnie szkoda że jest tylko tej 1,5 semestru rumuńskiego, bo bym się strasznie chciała nauczyć tego języka... no, może jak już skończę italianistykę to zrobię filologię rumuńską :P hehehe...
Niedowiarku: Mnie interesują SUM dzienne i wiem, że takie są na 100%. Na stronce wydziału sprawdziłam, że w zeszłym roku było 0,8 kandydata na miejsce, co oznacza, że przyjęli praktycznie każdego-mam rację :)?

Czyli na SUM będę studiować włoski, jako drugi język romański będę miała frncuski i dodatkowo mogę wziąć trezci język -tak?
I chyba najważniejsze pytanie - czy możesz mi wytłumaczyć o co dokładnie chodzi z tym, co pisze na stronie instytutu... Tak pojawai się mnóstwo informacji o jakichś specjalizacjach,itp. ale ja nawet nie wiem, co mogę wybrać itd.

Gdybyś mógł mnie trochę oświecić;) byłabym Ci bardzo, bardzo, bardzo wdzięczna :)
Una Rana-a jakie NKJO konczysz? Gdzie jest takie z wloskim? Jestes zadowolona z niego?
Pozdrawiam.
kochani!!!
Mam ogromna prosbe zwlaszcza do studentow i absolwentow italianistyki.Potrzebuje pilnie tlumaczen(najlepiej literackich) na jez.polski poezji Montale i Quasimodo.Jest mi to bardzo potrzebne do pracy z mlodzieza polska.A ze pracuje z nimi na terenie Italii to nie mam dostepu do zadnych bibliotek.To bardzo trudne do wytlumaczenia co ja tu robie i dlaczego potrzebuje tych tlumaczen jesli ktos jest zaineresowany to moge to opisac dokladnie ale prosze pomozcie mi moze znacie jakies strony z tlumaczeniami albo moglibyscie mi przeslac cos z wlasnych zbiorow,to dla mnie bardzo wazne.Czekam pozdrawiam wszystkich z wogole nieslonecznej w ostatnim czasie Calabrii:)CIAO - OLA
moj adres e-mail: [email]
Sa, sa :) Skoro bylo 0,8 osoby na miejsce to przyjeli kazdego, kto przeszedl pozytywnie rektutacje (nie wiem jakie sa wymagania). Na SUM jest II j. romanski (do wyboru), ale juz chyba nie ma opcji, co oznacza, ze nie mozesz wziac III jezyka (chyba, ze bardzo chcesz, to po prostu zglaszasz sie do wykladowcy i chodzisz tazem z innymi :))
Te 1,5 semestru to 240 h intensywnej nauki - nie jest zle :) Poziom FCE mozna osiagnac spokojnie :)
Wybierasz niejako 2 specjalizacje - literaturoznawcza lub jezykoznawcza i pedagogiczna lub translatologiczna. Przyanjmnej tak jest na 5-letniech, byc moze na SUM tylko sposrod tych drugich, bo na literature lub jezykoznawstwo nastawia sie juz od II roku. Zostaniesz studentka to wszystkiego sie dowiesz :) Wiele mozna sie domyslic z planu.
Aha- czyli mogę wybrać specjalność translatologiczną na SUM ?

Będę miała kwalifikacje uprawniające do wykonywania zawodu nauczyciele/z mojego Kolegium/ i dodatkowo tłumacza /z UJ/ - dobrze rozumuję ... ?
Bedziesz wyksztalcona pod katem tlumaczen. By byc tlumaczem czasem nie trzeba byc nawet filologiem, innym razem trzeba zdac egzamin. Wydaje mi sie, ze nie bedziesz miec jako takich uprawnien tylko odpowiednie kwalifikacje.
una rana, ponawiam pytanie o kolegium z wloskim- gdzie sie takie znajduje i czy jestes z niego zadowolona??
Do Niedowiarka. Skoro jesteś niedowiarkiem, to nie bardzo wiem, jak to potraktować. Sudiujesz włoski czy nie? Oczywiście, racją jest, że studia to nie kurs językowy. Chodzi mi tylko o to, że program, jak na dzisiejsze czasy, jest zbyt restrykcyjny i tak naprawdę wiele rzeczy można byłoby wyrzucić. Nie masz racji, że grekę sama sobie wybrałam. Akurat wtedy kiedy ja studiowałam, był to język obowiązkowy (!) przez 1 semestr, więc wiem, co mówię.
A propos bycia tłumaczem. Czy chodzi o przysięgłego? Po skończeniu studiów w ręce jest tylko dyplom, a w tym roku zmieniła się ustawa i mimo dyplomu będzie egzamin (800 zł) w Warszawie przed komisją. Życzę powodzenia!
A ty, niedowiarku, studiujesz na UJ czy nie? A może jesteś dopiero na początku i jesteś jeszcze pełna ideałów?
Do "chiarra" Sorry, że odpisuję Ci dopiero teraz, ale wyleciało mi to z głowy:(
NKJO z językiem włoskim znajduje się w Gliwicach /ja tam studiuję i jestem bardzo zadowolona:)/ Podobno poziom jest wysoki-na SUM na UŚ zdajemy egzaminy lepiej, niż Ci, co ukończyli licencjat na UŚ... /ale nie chcę uogólniać!/
Pozdrawiam:)
hej zgadzam sie z madziowatą...!!!...uj to wielki bałagan!!!!!!, poza tym ...kazdy na pierwszym roku ma pełno ideałów, i nikt tego nie neguje, fajnie jest byc optymistą;))), no ale nie trzeba być też slepo wpatrzonym w swój kierunek, uj obecnie jest na 6 miejscu od konca jesli chodzi o WARUNKI, podkreślam warunki-nie poziom, studiowania!, poza tym to uniwerek z kilkusetletnią letnia tradycja, dlatego bardzo czesto wylatuje się z zasady, nie koniecznie z braku wiedzy!!, tym którzy sa na poczatku!!! zycze powodzenia w dalszych zmaganiach!!, pierwszy rok to nic, zabawa zaczyna sie an 2-3 a na czwartym największy odsiew;), ludzie NA WŁASNE zyczenie potrafią zrezygnowac po 4 roku, nie chodzi tutaj o nadmiar nauki, jak sie chce da sie nauczyć!, da sie zdać, jesli komus odpowiada uczenie sie po nocach , całymi dniami, ktos odstawi wszystkie sprawy na bok, a studiowanie stanie sie aajwiększym priorytetem to ok, jesli ktos jest silny psychicznie-da rade , przejdzie!!!, ludzie.....moje kolezanki-jedne z najlepszych porezygnowały bo sie załamały, ktoś kto miał same tróje, zdaje byle zdawać....przechodzi, ledwo ale przechodzi!!!, grunt to sie nie załamywac, zreszta fakt..po Uj jest sie tylko tłumaczem!, tylko zeby jescze znaleźć sobie miesjsce na rynku;)) i byc tym tłumaczem!, poza tym ...nie rozumiem jedneg NA czym polega fenomen UJ??, na czym, mi tez mnóstwo ludzi mówiło zeby tam nie isc, ale jak ktoś sie sam nie przekona ..to nie uwierzy, w kazdym razie powodzenia zyczę:)(ps...a na wenecji w salach jest grzyb;).....
p.s. nie wierzcie ślepo w to co pisżą na stronach internetowych!!ludzie!!nauczcie sie jednego, to co pisze na stronie to jedna sprawa, jak jest to druga sprawa...w sekretariacie jedna pani mówi tak a druga powie zupełnie odwrotnie, ale czy to dziwne>???..eee!!nie!!TO uj;)))
"...hmm, no tak tak;))).....w reklamach i na kazdych ulotkach tez ładnie mówia, i pisza;)"
Do Marianny. Dzięki za wsparcie!!! Ja też życzę powodzenia wszystkim tym, co na italianistyce na UJ męczą się dzień za dniem!
Trochę mnie dziwią Wasze wypowiedzi /tzn. że tak bardzo narzekacie na UJ.../
Myślicie że ten uniwerek jest daremny, a inne, to niewiadomo jakie cuda?!
Śląski też jest do niczego - nudne zajęcia, a przy tym dużo zbędnej nauki, a Jagielonka jakby nie patrzeć - przynajmniej ma renomę!
hahahha RENOME??????????????????:>>>, a studiujesz tam, ze tak zapytam??, uwierz, JAK byłam wklasnie maturalnej, mówiłam dokładnie to samo;), hahah, i dlateego Zdawałam TYLKO TYLKO na UJ...., ale zmieniłam zdanie, no cóz ...kiedyś się zmienić musi, tobie zyczę..takiego zapału cały czas!, mozae akurat odniesiesz inne wrazenie:), pozdrawiam~!
wybieram sie na italianistyke na UJ. bardzo proszę jakichś studentów tego kierunku własnie na UJ o podzielenie się refleksjami. czemu tutaj tak wrzucacie na UJ? czyżbym tez żyła tylko ideałami i powinnam zejść na ziemię? prosze o pomoc doświadczone osoby...
ja równiez mam pewien problem. Nie wiem kompletnie na jaki kierunek studiów wybrać się po liceum, jednak czuję się dość dobrze z języka włoskiego (choć uczę się od 1,5 roku) i jednym z wyjsc jest pójście na italianistykę. Nie wiem w jakich miastach w Polsce można ją studiować, wiem tylko o Poznaniu i Krakowie. Gdzie jest najwyższy poziom, gdzie najtrudniej się dostać i czy istnieją egzaminy wstępne na ten kierunek? jesli tak to jak wyglądają?
ja studiuje na uj!!......
ja studiuje na uj!!......
moge wam pomóc jesli chcecie sie czegos dowiedzieć.......,,, ALE jesli wybieracie uJ przygotujcie sie CIEZKA preaca was czeka.........., i JESZCZE wiecej szczęscia, niestety:(, niz wiedzy..
ja sobie zdaję sprawę z ciężkiej pracy, tylko a razie nie chcę pracować bez sensu... nie wiecie czego się można spodziewać na wstępnych? zwrot "test kulturowy na podstawie 5 lektur" czy coś takiego brzmi conajmniej tajemniczo...
jesli chcesz napisz na maila, do mnie, to postaram sie odp. na twoje pytania......pozdrawiam
O właśnie, przy okazji nasunęło mi się na myśl pytanie - czy test na podstawie lektur to tegoroczne novum, czy też ubiegłoroczny test był oparty na lekturach? Z góry dzięki za odpowiedź.
Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 121