italianistyka UJ

Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 121
tak to jest novum dla osób , które w tym roku zdawały nową maturę, strzy maturzyści natomiast zdają test, taki jaki zawsze był, czyli egzamin z angielskiego(listening, i tlumaczenia zdań), oraz.....test humanistyczny!, pozdrawiam!..
tak sobie postanowilam oderwac sie na chwile od pisania zaleglego wypracowania na wloski i podzielic sie swoimi wrazeniami...
jestem na I roku italianistyki na UJ-nie ma co ukrywac...dostac sie na ten kierunek nie bylo trudno. Mowi sie ze Ci ktorym udalo sie przejsc zwyciesko przez ten przesiew to juz naprawde sama elita,ludzie naprawde zdolni i nadajacy sie do studiowania tutaj. Moze to i prawda ale trzeba wlozyc mnoooooostwo pracy zeby to udowodnic wykladowcom . Momentami zastanawiamy sie z towarzyszkami niedoli czy naszych studiow nie moznaby porownac do prawa albo medycyny. Bron Boze nie chce nikogo zniechecac bo mimo trudnosci kierunek jest naprawde ciekawy...ale nie ukrywam-TRUDNY.
Mimo wszystko POWODZENIA! ;)

"noi ci dobbiamo ribellare!"
Ooska,napisalas "nie bylo trudno sie dostac"-to prawda,czy pomylka jakas?!ile bylo osob na miejsce?
podobno było 8,4 os/miejsce i było cholernie trudno się dostać... no ale jak już się ktoś dostanie to potem zawsze wydaje się że było łatwo:)
WENECJA Z GRZYBEM RULEZZZZ..nawet sanepid i remont nie pomogly!!
:)))))))))) Uj tylko dla nadludzi z nadorganizmami
he he he, nie mówiłam;))), sala z grzybem jest the best;), po trzech godzinach jest się faktycznie nadLUDZIEM;]
hej:) ja zdaje w tym roku na UJ, ale na hiszpanski, ale moje pytanie dotczy testu humanistycznego ktory bede pisac w czwartek.
Wiem tylko ze jest na podstawie 5 lektur i ze pytania beda w jezyku angielskim, ale nie mam pojecia w jakiej formie spodziewca sie tych pytan. Czy ktos moze wie jak bylo w zeszlym roku, czy to byl test czy pytania otwarte??
z gory dziekuje:)
w zeszłym roku nie było egzaminu na podstawie lektur, jest to novum w tym roku, ponieważ była nowa matura, dlatego to Wy bedziecie oceniać;], natomiast starzy maturzysci mieli test humanistyczny, bez zadnych lektur i test z jezyka obcego.., pozdrawiam i zyczę powodzenia w czwartek!
a moze jednak ktoś wie coś o jutrzejszym teście??? na czym to moze polegać?!!! nie mam pojęcia czego się spodziewać!!! test na podstawie 5 lektur...brzmi tajemniczo! tym bardziej przeraza mnie herbert i miłosz...te lektury były trudne.
manivelka czy ty byłaś na teście z lektur na uj?ja byłam, niestety....moim zdaniem był zbyt szczegółowy...spodziwałam się że bedą pytać o główną ideę utworu a nie o jakieś banały...np. kto namalował dany fresk w Orvieto?no może to źle nazwałam, banały to były dla kogoś kto ma komputerową pamięć...niestety nie ja. wiecie może ile było chętnych na uj na italianistykę?jak wam poszło?
no własnie jak wam poszło?????????????????, starzy i nowi maturzysci, wpisujcie się...
ja pisalam test na hiszpanski, no ale na wszystkie romanskie kierunki byl ten sam no i srednio jestem zadowolona, bo choc zwracalam uwage na szczegoly, to zawalilam gramatyke polska (czyli chyba najprostsze zadanie) myslalam ze to takie proste ze nie trezba powarzac:/, no ale zobaczymy...
hey wszystkim! hm hmmm...dziwnie się czuję, bo w porównaniu do poprzednich testów (z tego co widziałam) to BYŁ banał! ale ja również nie pamiętałam wielu szczegółów:( trudno cokolwiek powiedzieć, trzeba liczyć na farta. nie martwcie się, będzie dobrze, pozdrawiam!:* hm własnie, nie wiecie ile osób na miejsce w tym roku?
no właśnie, mi też większość pytań wydawała sie prosta... na przykład w jakim stylu zbudowano budowle w Paestum, wystarczył przeczytac spis rozdziałów w "Barbarzyńcy...", ale niektóre sprawiały problem no i gramatyka polska to wielka niewiadoma;)
i mój wynik to wielka niewiadoma;) a trzeba czekać do poniedziałku i to po południu! zwariujuę chyba;)
pozdrawiam:)
ps. 153 osoby złożyły w tym roku na fil. włoska...
153 to nie duzo...
rok temu było wiecej...,;];];],
6 osób na miejsce, ...hmmm spadło:|
eeeee tam zawsze jeszcze przyjmuja z 5 wolnych sluchaczy,kilka osob zawsze zdaje z wieczorowych zeby sie przeniesc na dzienne,kilka ma to jako awaryjny kierunek... bedzie dobrze jak juz sie dostaniecie (wyniki we wtorek) to pewnie polowa bedzie narzekac i biadolic jak dziewczyny powyzej ale reszta bedzie zadowolona jak ja:)nie jestem poczatkujacym entuzjasta tego kierunku przyznaje OSTRY ZAPIEPRZ ale tez nie zawsze,a grzyb na wenecji to juz kultowa sprawa,przynajmniej bedzie co wspominac:))nie dajcie sie zniechecic,jak ktos naprawde kocha wlochy bedzie mu sie na uj podobac,to po prostu kierunek dla prawdziwych pasjonatow ktorzy chca poswiecic dla wloskiego wiele...saluti
ooo tak, to prawda , "DLA TYCH< KTÓRZY CHCĄ POSWIECIC DLA WLOSKIEGO WIELE", o to biega....tak to się kreci..., pasowałoby tylko dodać krzyżyk i doopisać*włoskiego i nie tylko;))), heheh.., nie no, duzo zdawało wieczorowych wtym roku;], którzy przejdą na drugi rok, a 5 osób na miejsce to nie tak strasznie, tzn szesc, odliczając faktycznie wieczorowych , itd itd..., no nie mniej jednak powodzenia wszystkim;]
no dobra jest tam naprawde MNOSTWO SYFOW do niczego nikomu niepotrzebnych ale z drugiej strony to jest filologia wiec mozna sie bylo spodziewac ze bedzie troche wiecej zajec niz tylko praktyczny italiano,po tych studiach (z zalozenia oczywiscie:)) ma sie byc wszechstronnie przygotowanym w temacie bel paese,studia sa nastawione na wyksztalcenie jezykoznawcow,literaturoznawcow,nauczycieli i tlumaczy,wszystko to znajduje sie w informatorze...
a studia jak studia...wszedzie jest ciezko,ja np sie za bardzo nie przemeczam:))
hej kiedy w końcu wyniki na UJ?! dziś czy jutro?? aa! pzdr
jutro...
a skąd o tym wiesz? na egzaminie powiedzieli nam, że wynik będą w poniedziałek popołudniu.
zwariuję zaraz;)
I wyniki beda na tych naszych osobistych stronach-nawet jesli sie nie dostanie... ? moglyby juz byc...straszne jest to czekanie;/
wiem tak nam powiedzieli na tescie z italiano, ze najwczesniej we wtorek rano:/ na kontach tez maja byc, nie wiem czemu tak sie ociagaja na innych filologiach juz sa wyniki a ci sie tak slamazarza mam nadzieje ze rano juz beda:((
na kontach erk wyniki juz sa!!!
są wyniki!! i to pozytywne!!:):):)
DOSTAŁAM SIĘ!!! NIE MOGĘ PRZESTAĆ PŁAKAĆ ZE WZRUSZENIA!!! DOSTAŁAM SIĘ!!! POZDRO 4 ALL!!!!!!!!:************
Angioletto, odezwij się do mnie na [gg] to może nawiążemy przedpaździernikową znajomość:)
w środę jadę się wpisać:)
pozdrawiam:)
Kochani!
Wszystkich ktorzy sie nie dostali na UJ zapraszam na italianistyke do Sosnowca na UŚ. Egzamin jest duzo prostszy a i studia przyjemniejsze niz na UJ-cie.
Pozdrawiam!!!!
cześć. Widzęże znacie się tutaj na studiach italianistycznych. Możecie mi podać stronki na których znajdę informacje na temat tych studiów, dodam że interesują mnie zaoczne. Pomóżcie!
Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 121