Studia we Włoszech

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 309
poprzednia |
Mam pytanie, aby rozpoczac studia we Włoszech musze miec zdany certyfikat ze znajomosci włoskiego?? Wogole co oprocz przetlumaczonego swiadectwa musze miec ze soba?? bardzo prosze o jakies info...
Ciao Pyska!
...więc z tego co mi wiadomo musisz zdać tam specjalny egzamin dla obcokrajowców... Jest to egzamin ustny...(podobno niezbyt trudny...chodzi im tylko, żeby zobaczyć jak dajesz sobie radę z gadaniem..)...ale dowiedz się jeszcze więcej na wszelki wypadek.
Buona fortuna :)
wlasnie tez slyszlam o tej rozmowie i troche sie jej boje... dzieki za info
Saluti ;)
Jesli masz CILS2 nie musisz zdawac egzaminu z wloskiego.
Ciao Pyska!!!
No wiec ja wlasnie jestem na pierwszym roku na uniwerku w Modenie i w te wakacje zdawalam wlasnie egzamin ustny dla obcokrajowcow..nie byl on trudny..wrecz przeciwnie..zapytali mnie skad jestem, gdzie sie uczylam wloskiego, gdzie mieszkam we Wloszech [w jakim miescie]. A na koniec musialam przeczytac krotki akapit tekstu, najwyrazniej dla sprawdzenia czy w miare plynnie czytam, bo nie zapytali mnie nawet o czym byl tekst, ktory przeczytalam;) No po prostu dyskusja na luzie..:)
I wcale nie jest prawda, ze jak ma sie zdany CILS 2 to nie trzeba zdawac tego egzaminu:P Tak naprawde zalezy to od uniwerku czy CILS cie ratuje, czy nie. Ja nie mam zadnego certyfikatu, ale np mpj kolega dostal sie na studia w Bolonii..mial CILS 2, ale mu tylko pogratulowali zdanego certyfikatu i powiedzieli, ze musi tak i tak zdawac ten egzamin:P
Takze konczac juz..nie ma sie czego bac!! Jesli mowisz w miare plynnie i inni cie rozumieja, to zdasz na pewno:D
pozdrowienia z Italii..ciao ciao!!
zapomnialam dodac, ze przed wyjazdem do Wloch, na studia, czeka cie cala masa papierkowej roboty!!! A chodzi mi dokladniej o to, ze najpierw musisz isc do kuratorium oswiaty w miescie, w ktorym mieszkasz i zalegalizowac swiadectwo. Pozniej, jesli nie jestes z Warszawy, jechac do stolicy i tam w biurze Ministerstwa Spraw Zagranicznych na ulicy Tynieckiej zalegalizowac jeszcze raz to swiadectwo. Po tym mozesz je zaniesc do tlumacza, jakoze tlumacz przetlumaczy to swiadectwo wraz ze wszystkimi pieczatkami i znaczkami, ktore ci nakleja;) Gdy tlumacz juz sie uwinie z tym calym balaganem (a mialam dodac, ze lista nazwisk tlumaczy, ktorzy maja uprawnienia do przetlumaczenia twojego swiadectwa znajduje sie w Instytucie Kultury Wloskiej w Warszawie na ulicy Marszalkowskiej)..no wiec wracajac;) Gdy tlumacz juz przetlumaczy ci wszystko, to musisz sie przejsc do Konsulatu Wloskiego..gdzie tlumaczenie wraz ze swiadectwem zostanie zalegalizowane i zostanie ci wydany dokument, ktory nazywa sie "Dichiarazione di valore". I gdy juz otrzymasz ten dokument, jestes gotowa do wyjazdu do Wloch..wiem..jest troche biegania, ale warto to zrobic i studiowac tutaj:D jeszcze raz pozdrawiam..
a jak byc chciala sie ze mna skontaktowac, to tu jest moj nr [gg] :)
Czesc, wlasnie weszlam przez przypadek na ta strone i chce cie pocieszyc... Ja studiuje w Rzymie na La Sapienza i pamietam ten egz.wszepny dla obcokrajowcow. To pestka! Pytaja jak sie nazywasz, gdzie mieszkasz, i dlaczego akurat wybralas studia we Wloszech. Nawet jak sie duka to przepuszczaja, wiec nie ma obaw, ten egz.to tylko formalnosc!!! Trzymaj sie!
Ufff dzieki, od razu czuje sie lepiej ;) czyli dostac sie dostane tylko czy sie utrzymam?? Jak wygladaja zajecia?? Na jakich jestescie kierunkach i czy jest trudno?? Jak sa traktowani obcokrajowcy, maja jakies ulgi przynajmniej na poczatku??
Droga Candy. Informacje, ze po cils2 nie musisz zdawac egzaminu z jezyka wloskiego, zeby moc studiowac na uniwersytecie, podali mi na universytecie w Siena oraz w Centro Certificazione CILS, wiec trudno bylo uznac ja za niewiarygodna.
no to przeciez napisalam, ze to zalezy na jaki uniwerek chce sie zdawac..moze akurat w Sienie go uznaja, bo przeciez wlasnie stamtad pochodzi CILS, o ile sie nie myle. A w Bolonii na przyklad majac CILS 2 trzeba zdawac ten egzamin tak czy siak. Pozdrowienia :)
cze! ja chcialabym studiowac we Wloszech np w Bolonii. nie wiem jednak jakie sa reguly przyjec, oplaty, jak jest z mieszkaniem...jesli ktos wie cos na ten temat, prosze o kontakt! [email]
Marzą mi się studia we Włoszech i chciałabym się zapytać czy trudno jest się tam dostać, czy mniej więcej tak jak na polskie uczelnie, czy te stypendia są rzeczą realną do zdobycia czy raczej mam liczyć na siebie?
ja studiuje w perugii od lat najpierw na uniwersytecie dla obcokrajowcow a teraz koncze inny.uniwersytet dla obcokrajowcow w perugii jest doskonaly.dla poczatkujacych jak i zaawansowanych organizuja kursy jezykowe 3 i 6-miesieczne zaleznie od stopnia umiejetnosci i kierunku np.ekonomia,administracja.oprocz tego sa studia 3-letnie a pozniej 2-let.kursy jezykowe organizowane sa co kilka miesiecy.jezeli chcecie dowiedziec sie czegos wiecej o stypendiach,mieszkaniu itp mam nadzieje ze moge pomoc jestem weteranka w tych sprawach
Wlasnie odbywam staz w Mediolanie i zastanawiam sie nad studiami tutaj. Mozecie mi powiedziec, czy oprucz egzaminu dla obcokrajowcow sa jeszcze dodatkowe egzaminy? Czy ktos studiuje juz w Mediolanie i wie cos wiecej o studiach, np. czy jest trudno skonczyc studia obcokrajowcom itp. pozdrawiam
Carissima,
Quando ho letto che vivi a Perugia mi sono comosso un pochino... Ho fatto due anni di tirocinio in questa cita.... Vorrei scambiare due chiachierate con te quadno possibile ....
il mio nr. [gg]
jezeli moge CIe prosic o informaje na ten temat to prosze podeslij je na [email]
napisz prosze jak to wszystko wyglada zeby moc tam studiowac.
pozdrawiam
Monika
ta prosba skierowana jest edo Isaolga
czesc podobnie jak wy wszyscy chcialabym studiowac we wloszech a dokladniej to chialabym w perugi lub maceracie ,jezeli jest ktos kto tam studiuje to byla bym bardzo wdzieczna za wszelkie info na temat uniwerku,egzaminow,stypindiow,mieszkania ,oplat itp, z gory wielkie dzieki BACI ciao ciao!!!! [gg]
A moze ktos z Was studiuje / studiowal lub byl na Socratesie w Pisie???
monicka odpisze.moj [email]
carissimo marcopolo nie pogadamy sobie przez gg, poniewaz ja pisze jednym palcem i nie mam zielonego pojecia co to jest gg, informatyke zdalam na 28 smieszne?a gdzie robiles praktyke? napisz do mnie na [email] i wytlumacz mi te gg ti saluto
a więc jestem nastepną która ma te smape pragnienie-móc studiowac we włoszech jednak zastanawiam się nad jedna sprawa która chyba nie została tu poruszona-jakie oceny na świadectwie musza być,by móc tam studiować?Bo nie wiem czy kazdy moze sobie z pewnymi niedociągłościami pozwolić na studiowanie we włoszech....PLIZ,dajcie jakąś odpowiedż:)
przeczytaj sobie dokladnie temat studia jezykowe. ten temat byl juz omawiany
Ciao Tutti! Dzięki wam uzyskałam wiele informacji na temat studiowania we Włoszech. Ja chciałabym wyjechać na studia do Włoch, ale najpierw musze nauczyć się, chociaż troszkę ;) języka..Nio i interesuje mnie jescze jedno, jaki jest mniej więcej koszt takich studiow??:> Z góry dzięki za info :)
witam,przeczytałam właśnie że studiujesz we włoszech ,mam prośbę czy moglabyś mi przesłać formularz zgłoszeniowy i poinformować mnie krokpo kroku co musiałabym zrobić, żeby rozpocząć tam naukę. dzięki piękne!!!zdrowych i wesołych świąt papa
qualcuno mi puo rispondere come e possibille che devo fare per studiare turizmo nella italy, mi mancha da solo due anni per fare master, grazie tanto. saluti e baci per tutti che hanno la voglia di studiare in italy
Agnese mam ogromną prośbę, chciałabym wyjechać na staż do Włoch, ale nie wiem do kogo mam się zgłosić. czy mogłabyś mi powiedzieć jak załatwiłaś sobie taki wyjazd?? wielkie dzięki bardzo mi na tym zależy
prosze, to bardzo ważne, potrzebuje tłumaczenia "Tornero". plissssssssssss :(
iloe mieliscie lat jak zaczeliscie studia w e włoszech????????????????????
duzy wibrator.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 309
poprzednia |

« 

Pomoc językowa

»

Inne