Studia we Włoszech

Temat przeniesiony do archwium.
151-180 z 309
ja studiuje we wloszech na kierunku humanistycznym, a mature robilam w technikum budowlanym z architektury..nie ma znaczenia co wybierzesz...co do egzaminow wstepnych zalezy od kierunku jedne maja egzaminy inne nie...tego dowiesz sie na stronie internetowej uczelni na ktora sie wybierasz..pozdrawiam :)
Czesc !! Nazywam sie Bartek.Mam pare pytan bardzo waznych dla mnie.Chcialbym jak wiekszosc tutaj zaczac studiowac we Włoszech.Mam n mysli tylko Rzym.Wiem ze jest La Sapienza,roma3 itp itd.Ale miejsza.Chcialbym sie dowiedziec czy sa jakies kierunki zwiazane z Gastronomia,Turystyka,Hotelarstwem.Na jaki kierunek oplaca sie isc?.Na jaki łatwo sie dostac? na Ktorych sa egzaminy wstepne? Ile placi sie?.Troche duzo tych pytan,ale chcialbym wiedziec wczesniej bo mam dopiero 16 lat a swoja przyszlosc wiaze wlasnie z tym krajem.Chcialbym poprostu dowiedziec sie o wszytskim.Prosze o porade.Ucze sie w Technikum Zywienia i GD.Powiedz co powinienem studiowac.Z Gory wielkie dzieki.Czekam na ODP na e-maila: [email] albo [gg] .Pozdrawiam
a jakie masz przedmioty i w jaki miescie studiujesz?
pisze juz drugi raz. czy naprawde nie ma osoby ktora mogla by mi udzielic informacji na temat studiowania w Perugi??? Blagam niech ktos sie do mnie odezwie...moj adres: [email] lub nr [gg] . Z gory dzieki
hej, tu Pati. chciałbym sie dowiedziec czegos wiecej o studiowaniu we włoszech. zaczelam sie uczyc wloskiego, nie wiem jakie mam szanse, ile trzeba umiec, jakie sa kierunki, ile potzrebuje kasy.... standard. jesli znajdziesz chwilke napisz cokolwiek. [email] pozdrawiam
Nie jesteś sama, ja tez pytałam kilka wersów wcześniej i nikt, nic konkretnego nie powiedział na temat mojej sytuacji:(
Basia- mam ogromną prośbę- napisz proszę wszystko o egzaminach, o studiach, kosztach życia. Błagam bardzo by mi to pomogło, bo marzę o studiowaniu we Włoszech. Teraz jestem na II roku zarządzania i marketingu ale interesuje mnie jakikolwiek kierunek. Jeśli będziesz miała trochę czasu napisz coś na [email]
Dzieki
Czesc Candy. Chcialaby zebys sie do mnie odezwala. prosze, chce porozmawiac z toba , . Magda z Kielc.
CZESC. Poszukuje osob studiujacych w okolicach Verony, Ferrary, Bologni, ogólnie z Emiglia ROmagnia, na uniwersytetach dla obcokrajowcow. Piszcie na mego maila- prosze odezwijcie sie do mnie. Pozdrawiam. Magda z Kielc- Ferrary.
czesc Asiu 83. Chcialabym dowiedziec gdzie znajduje sie Ancona, kolo jakiego wiekszego miasta? to moze Emiglia Romagnia? Zalezy mi na studiowaniu jezyka wloskiego na uniwersytecie dla obcokrajowcow. jesli cos wiesz na ten temat prosze o odpis. Magda .
hej hej, marze o tym zeby zaczac w przyszlym roku studia we Wloszech. najbardziej zainteresowany jestem studiami jezykowymi, ale nie chcialbym wyladowac na czyms w rodzaju polskich filologii gdzie sie siedzi po uszy w literaturze etc.. najbardziej podoba mi sie program studiow, ktore we Francji nazywaja sie Langues Etrangeres Appliquees, tj. nauka dwoch jezykow + kultura, kistoria krajow. Jak nazywa sie taki program we Wloszech i czy istnieje? Czy aby rozpoczac nauke trzeba znac jezyki, ktore chce sie studiowac czy mozna zaczac od podstaw? Jesli chodzi o wykladowy wloski to jakos sobie radze, chcialem wiedziec czy konieczne jest posiadanie podstaw np. hiszpanskiego i angielskiego, ktore chcialbym studiowac. DZIEKI ZA INFO!!!
hej hej, marze o tym zeby zaczac w przyszlym roku studia we Wloszech. najbardziej zainteresowany jestem studiami jezykowymi, ale nie chcialbym wyladowac na czyms w rodzaju polskich filologii gdzie sie siedzi po uszy w literaturze etc.. najbardziej podoba mi sie program studiow, ktore we Francji nazywaja sie Langues Etrangeres Appliquees, tj. nauka dwoch jezykow + kultura, kistoria krajow. Jak nazywa sie taki program we Wloszech i czy istnieje? Czy aby rozpoczac nauke trzeba znac jezyki, ktore chce sie studiowac czy mozna zaczac od podstaw? Jesli chodzi o wykladowy wloski to jakos sobie radze, chcialem wiedziec czy konieczne jest posiadanie podstaw np. hiszpanskiego i angielskiego, ktore chcialbym studiowac. DZIEKI ZA INFO!!!
Droga Basiu,
Właśnie złożyłam podanie o półrocznego Erasmusa do "La Sapienzy".
Studiuje komparatystykę na 2 roku(taka spec.na polonistyce).Czy na tej uczelni jest ciężko? Włoskiego ucze się dopiero 1,5 roku,ale duzo sama.Wzięłam teraz korepetycje u świetnej studentki italianistyki i staram sie pracować nad komunikatywnością mojego włoskiego. Jednak trochę się boje i nie wiem czy składając te papiery nie popełniłam błędu.
Czy trzeba rzeczywiście umieć język na poziomie zaawansowanym?
Czy Ty również byłaś pełna obaw? Pozdrawiam ciepło :) Madzia
Droga Natalio,
Ja złozyłam podanie o pórocznego Erasmusa na "La sapienza"(październik 2006) i też zastanawiam się nad warunkami mieszkaniowymi. Podobno można się starać o miejsce w akademiku.Kawalerki sa z tego co udało mi się dowiedzieć zbyt kosztowne...Pytam wszędzie i jak czegoś się więcej dowiem(może ktoś odp?),to na pewno sie odezwę.Powodzenia!!!
Droga Natalko,
BARDZO Cię przepraszam,zagapiłam sie i nie spojrzałam na datę Twojego wpisu...Wiem juz,że za późno napisałam do Ciebie:( Mam nadziję,że Ci się udało cos w Rzymie znależć.
Jesli miałabyś skrawek czasu,napisz do mnie maila,
byłoby mi bardzo miło :) [email]
roztrzepana Madzia
we wloszech kierunek o ktorym mowisz nazywa sie LINGUE E LETTERATURE STANIERE (co uniwerek nazwa sie troche rozni, tok studiow rowniez) polega on na tym ze sie studiuje w trybie 3+2 2 jezyki obce i 2 literatury tych jezykow. no coz: nie polecam! wiesz, wielu moich znajomych zdaje sobie sprawe, ze nie nauczyli sie ani jednego jezyka, ani drugiego, ani jednej literatury, ani drugiej... ja np studiuje niemiecki(strasznie obnizylam swoj poziom policealny) i ze wzgledu na znudzenie studiami j. polski, ktory musze przyznac ze sie fajnie studiuje. (to jest nauka polskiego po wlosku, czyli tak jakby nauka wloskiego:P). nie mam absolutnie polotu do literatury, wiec pomysl sobie jak sie mecze(jest 5 egz. z kazdego jezyka i 5 z kazdej literatury)...
znajomosc jezyka zalezy od tego o jaki jezyk chodzi. np zaczynalam studia z francuskiego, wiec byl kurs dla poczatkujacych na takim poziomie, ze czulam sie jakbym przebywala wsrod romanistow:) zrezygnowalam. hiszpanski zaczynalismy od poczatku, z niemieckiego byly 2 grupy: dla pocz. i sredniozaaw. angielski trzeba bylo koniecznie znac, grupa startuje od pewnego poziomu. z tego co wiem reszty jezykow nie trzeba znac.
PODKRESLAM ZE MOWILAM O UNIWERSYTECIE WE FLORENCJI.
slyszalam ze w pizie jest dobry wydzial jezykowy: www.unipi.it

powodzenia
czy są egzaminy wstepne na ta LEtterature straniere we florencji?
teraz nie ma(sa tylko dla obywateli krajow spoza unii - wtedy bylismy poza)
przyjmuja tylko z dokumentami
Witam wzystkich! bardzo chciałabym studiować we Włoszech...w te wakacje bede pracowała w mediolanie,chciałabym iść tam do szkoły..(ekonomia).znam język woski dosyć dobrze,tzn.nie mam problemow zeby sie porozumiec.Czy mógłby mi ktoś powiedzieć krok po kroku co mam zrobić aby dostać się na studia w tym kraju???w tym roku zdaje rozszeżoną mature z włoskiego,gdzie mam zalatwiac pierwsze formalności?ile kosztują takie studia,sa tylko dzienne?jak pogodzić prace z nauka tzn-ile godzin i jak często odbywają tam się zajęcia?bardzo prosiłabym o odpowiedż i kontakt szczególne osoby które sa w mediolanie! Saluti per tutti e sto aspettando alle vostre notizie!=)
dzieki wielkie za pomoc.. w takim razie to nie do konca jest to, bo chodzilo mi raczej o studiowanie jezykow i kultury, a nie siedzenia w literaturze... Piszesz, ze teraz wystarcza tylko dokumenty, zeby studiowac, tak? A o jakie dokumenty chodzi? Oni patrza jakos na wyniki, czy chodzi tylko o to, zeby zdac mature po prostu? Czytalem, ze sa straszne przekrety z tlumacvzeniem dokumentow w Polsce i ze da sie jakos ominac stanie w kolejkach i wyrzucanie pieniedzy na znaczki - jak to bylo u Ciebie? Te papierki trzeba wyslac do uniwersytetu z jakims formularzem czy osobiscie przedstawic? Dzieki za pomoc i powodzenia w niemieckim ;)
Hej!przeczytalam to co napisałaś i mam pytanie. Studiuję w krk na Uj włoski studia licencjackie, czy jest możliwe zrobienie magisterki we Wloszech??? Prosze o odpowiedz pozdrawiam koozka
hej!czy jest mozliwe kontynuowanie studiow we wloszech jesli sie zrobilo w polsce licencjat??? Jestem na filologi wloskiej na studiach licencjackich i chcialabym zrobic magisterke we wloszech, jest to mozliwe?? Porsze o odpowiedz
tak...
a moze jakies szczegoly?
Zalegalizuj Twoje dokumenty, o czym juz pisalismy na forum wiele razy i zapisz sie na univerek, tak samo jak i Wlosi
bylo juz chyba 100 tematow. poza tym wszystkie wymagania sa na stronach wloskich uczelni.
1. wybierasz gdzie chcesz studiowac
2. wchodzisz na ich www (aby znalezc, google.com + nazwa uniwersytetu)
3. szukasz wymagan rekrutacyjnych, pisze tak jak i na polskich stronach, wzbogacone o oplaty za studia
4. jak nie wiesz czegos wysylasz maila do URP na wybranej uczelni. oni bardzo szybko odpowiadaja najczesciej i rzeczowo

tyle razy juz serwowalismy to na tacy, poza tym nie zawsze ufaj temu co mowia inni bo we wloszech jest totalny mix, co miejsce to inny zwyczaj.

powodzenia
dziekuje i przepraszam za klopot :)
witaj!! chciałabyś studiować we Wloszech? we Florencji zdaje się? proszę napisz do mnie to pogadamy o tym!! innamorata cotta:) ciao ciao!(6413389)
Baaardzo bym była wdzieczna jakby mi ktoś wysłał wzór cv i listu motywacyjnego po włosku bo szczerze mówiąc to dla początkujących to jest pewien problem a trzeba to złoży z podaniem. jakby ktoś mógł to prosze na adres [email] bede dozgonnie wdzieczna!!!;-)
Piszesz dla początkujących... Czyli ty jesteś początkująca i chcesz studiować we Włoszech czy źle cię zrozumiałam?? Mam pytanie czy jeżeli ktoś za Włoski na średnim poziomie (nie mam na myśli siebie) to czy ma szanse rozpocząć nauke włoskiego na uniwersytecie gdzie przecież nikt z wykładowców nie mówi po Polsku... Jak na to się zapatrujecie odpiszcie pozdrowionka
Temat przeniesiony do archwium.
151-180 z 309

« 

Pomoc językowa

»

Inne