Od maja 2006 contratto czy permesso???

Temat przeniesiony do archwium.
121-150 z 171
http://www.centronordsud.it/documentiquestura.htm
http://www.marzulli.it/menu%20permessosoggiorno.htm
http://www.cgil.milano.it/CDLM/CentroImmigrati/modulisticaquestura/11.pdf
Bardzo ci dziękuję - zaraz obejrzę te stronki i sobie wydrukuję.
Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenia związane ze zdobyciem karty pobytu bez pracy to zapraszam na zwierzenia! Myślę, że wielu osobom się przyda!
tu ponizej wklejam adresy stron z przepisami prawnymi dotyczacymi cudzoziemcow i odnosnie wystepowania o pozwolenie na pobyt:
http://gazzette.comune.jesi.an.it/191/12.htm
http://gazzette.comune.jesi.an.it/2004/235/3.htm

z informacji, ktore udalo mi sie zebrac, wynika, ze pobyt ponizej 90 dni nie wymaga wystepowania o karte pobytu, natomiast co do pobytu powyzej 3 miesiecy ale bez pracy jeszcze popatrze, chyba ze Dee, ma cos w swoich "zbiorach" :-)
pzdr
jeszcze tylko w przypadku gdy masz tam rodzine to ona moze zaswadczyc, ze Cie bedzie utrzymywac, ale jesli to obca osoba to nie ma takiej mozliwosci.
acha, a na tych stronach czytaj i drukuj to co dotyczy Carta di soggiorno, a nie permesso do soggiorno.
mozesz przebywac w Italii 3 mies jak turystka, a potem wrocic do kraju i znow pojechac na 3 mies. To tez jakies wyjscie
Czesc Viola, kope lat!;)
Tak sobie przejrzalam te linki, ktore odalas, ale szczerze powiem, ze nie znalazlam tam niczego, co odnosiloby sie do obywateli UE (ale moze niedokladnie czytalam)... Np. odnosniki do carta di soggiorno dotycza karty pobytu, ktora otrzymuja extracomunitari po 6 latach legalnego pobytu, a to co innego...

Ponizej wklejam fragment dokumentacji, ktora tak gorliwie wysylamy "potrzebujacym", zaczerpniety z vademecum kwestury glownej w Rzymie:

CARTA DI SOGGIORNO PER CITTADINI COMUNITARI

Hanno diritto a soggiornare nel territorio della Repubblica i cittadini di uno stato membro dell'Unione
Europea che desideri stabilirsi in Italia per esercitarvi un'attività indipendente, un'attività di lavoro
subordinato o per effettuarvi o ricevervi una prestazione di servizi, per iscriversi a un corso di studi
universitari o a un istituto riconosciuto per conseguirvi una formazione professionale nonchè coloro
che siano titolari di reddito adeguato proveniente anche da pensione o da rendita per infortunio o
malattia professionale. (!!!)

Tale diritto è altresi generalmente riconosciuto al coniuge, ai figli ed agli altri ascendenti a carico.

Al cittadino comunitario che ne faccia richiesta viene rilasciata carta di soggiorno valida 5 anni.

All'atto del rinnovo a termine dei 5 anni verrà rilasciata a tempo indeterminato.

I cittadini comunitari dovranno produrre i seguenti documenti:

· modulo di richiesta permesso di soggiorno da compilare (Mod. 209);
· 4 fotografie formato tessera;
· fotocopia del passaporto o documento equipollente;
· iscrizione al Servizio Nazionale ovvero polizza assicurativa saniratia per malattia, infortunio, maternità
ovvero dichiarazione della competente Autorità Consolare attestante l'iscrizione al Servizio Sanitario
Nazionale di uno stato menbro dell'Unione Europea ovvero modello E111.
· Mezzi finanziari non inferiori all'assegno sociale (la suddetta documentazione è autocertificabile da parte
del richiedente);
· attestazione datore di lavoro attestante natura e durata del rapporto lavorativo;
· codice fiscale o partita IVA (se società) e/o del datore di lavoro;
· codice fiscale del richiedente.

Tak wiec wynika z tego, ze oprocz zwyklych dokumentow (paszport, ubezpieczenie wazne we Wloszech, 4 zdjecia, codice fiscale) trzeba przedstawic tylko i wylacznie zaswiadczenie o posiadaniu odpowiedniego dochodu (tak jak pisala Trish, nie moze byc on mniejszy niz zasilek socjalny). Tu jest wrecz napisane, ze wnioskodawca sam moze o tym zaswiadczyc (tzw. autocertificazione, bez zadnych dokumentow poswiadczajacych), ale radze cos ze soba zabrac, chocby wyciag z konta albo PIT z zeszlego roku.
Aha, musisz miec oczywiscie jakis adres zamieszkania, ale skoro masz swojego italiano, to nie ma problemu.:)
Violamen napisala:
>mozesz przebywac w Italii 3 mies jak turystka, a potem wrocic do kraju i znow pojechac na 3 mies. To tez jakies wyjscie

Hmm, no co ty, Wiola?? Tak bylo, kiedy nie bylismy jeszcze w UE, jaki jest sens wracania co 3 miesiace do Polski, skoro i tak nikt nie wie, kiedy przyjechalas? Nawet jesli chlopak zarejestruje ja na komisariacie jako goscia i ten formularz jest wazny przez 90 dni, to moze zawsze przed uplywem 3 miesiecy znowu ja zarejestrowac, bo przeciez nikt nie udowodni, ze dziewczyna rzeczywiscie te 3 miesiace siedziala u niego, mogla wrocic do Polski np. po dwoch tygodniach, a teraz znowu przyjechala.

Moja rada: nie ma sensu komplikowac sobie zycia, jestesmy w UE i nikt nam nie zabrania swobodnego przemieszczania sie po Europie. Nie ma granic, nie ma pieczatek, nikt naszych wjazdow/wyjazdow z Wloch nie monitoruje. Jedzcie do Wloch, w razie kontroli (?) mowcie, ze przyjechalyscie wczoraj do Italii i tyle, przeciez nikt wam nic nie zrobi! A jak znajdziecie prace, to siup na kwesture po karte.:)
ciao Dee
moj Italiano jest taki pozytywny, ze wszystko chce zgodnie z przepisami robic. Byl na kwesturze sie dopytac o wszystko i mu powiedzieli, ze moze byc problem na highway jak by nas zatrzymali,. Mozna sciemniac, ale czy na pewno uwierza to nie wiem. Jemu tez powiedzieli o tych 28 euro, ze trzeba mic na kazdy dzien jak chcemy karte pobytu dla mnie. Obawiam sie, ze masz racje i ze go w blad wprowadzili jak to oni, ale nie przeliczylam jeszcze ile to wychodzi na dzien jak sie podzieli to socjalne na 12 m-cy
Powiem tak: nawet jesli ktos was zatrzyma, to niewazne, czy uwierzy czy nie, prawo jest po Twojej stronie, bo masz prawo przyjechac i wyjechac z Wloch kiedy ci sie zywnie podoba i nikt ci nie udowodni, ze jestes tu od X czasu bez zgloszenia na komisariacie. A skoro nic ci nie udowodnia, to nie moga nic zrobic ani tobie, ani Twojemu italiano, bo skoro przyjechalas wczoraj, to ma on 48 godzin na zlozenie deklaracji na komisariacie (tak na marginesie, taki obowiazek wystepuje w przypadku goszczenia WSZYSTKICH obcokrajowcow, wiec Francuz czy Angol tez maja trzasc portkami podczas kontroli?). Poza tym wydalic cie z Italii nie moga, bo prawo tego zabrania (odkad jestesmy w UE), wiec co ci moga zrobic? Nic!:)
masz racje Dee tylko taki nielegalny pobyt jest bez ubezpieczenia, a w moim przypadku sytuacja sie jeszcze bardziej komplikuje, gdyz corka bedzie do szkoly tam chodzic i wowczas juz sa wymagane rozne dokumenty
A właśnie! Co z tym ubezpieczeniem? Czy mogę ubezpieczyc się na rok, np w PZU i czy takie ubezpieczenie dla Włochów będzie wystarczające, żeby wydać mi carta? czy musze ubezpieczyć się już tam? Ale jak to zrobić bez jeżeli nie mam karty pobytu?
http://www.stranieriinitalia.it/ poczytaj sobie tam jest wiele informacji 'np dzial guida di salute lub carta di soggiorno'
Co do ubezpieczenia, to oczywiscie mozesz wykupic sobie zagraniczne ubezpieczenie turystyczne np. w PZU czy w innej tego typu firmie. I niekoniecznie az na rok, zalezy, ile czasu bedziesz we Wloszech przebywac bez karty pobytu (dzieki ktorej bedziesz mogla zapisac sie do tutejszej sluzby zdrowia, wybrac sobie lekarza rodzinnego itp.). Jesli masz mniej niz 26 lat, polecam karte Euro26 World, bo kosztuje niewiele (w porownaniu z innymi ubezpieczeniami), a wazna jest rok (za 60 zl bodajze). Jest to normalne ubezpieczenie, ale na kwesturze, oprocz karty i jej ksero, pokaz tez certyfikat ubezpieczenia (do sciagniecia ze strony www.euro26.pl, rowniez po wlosku), gdzie wyszczegolniony jest zakres upezpieczenia, w przeciwnym wypadku moga ci nie uwierzyc, ze to ubezpieczenie (wiem z autopsji).:)

Wiola, co do Twojej sytuacji, to rzeczywiscie musisz jakos dostac od razu karte pobytu, bo przeciez bez tego cory do szkoly nie zapiszesz...
>masz racje Dee tylko taki nielegalny pobyt jest bez ubezpieczenia

Jesli masz na mysli Europejska Karte Zdrowia (ex E111), to masz racje, bo jest ona wazna bodajze miesiac (albo 3, nie pamietam). Ale jesli przed wyjazdem ubezpieczysz sie w Polsce albo po przyjezdzie w jakiejs wloskiej firmie ubezpieczeniowej, to zwroca Ci wszelkie koszty leczenia (szczegoly zaleza od warunkow danego ubezpieczenia) itp.
wlasnie znalazlam sobie w necie dla corki ta karte dla mlodziezy ponizej 26 roku zycia, o ktorej piszesz. Wyglada na to, ze oferuja b. korzystne warunki ubezpieczenia i sa raczej wiarygodni, dzialaja w wielu krajach. Nie wiem czy dla doroslych mozna znalezc cos rownie korzystnego za nieduze pieniadze? JUak ktos wie to prosze o info. Moja corka jest w wieku obowiazku szkolnego, wiec ja do szkoly musza w tym roku jeszcze przyjac, a karta pobytu moze byc w trakcie zalatwiania. Ogolnie myslalam, ze jest jednak duzo latwiej o to pozwolenie na pobyt od kiedy w UE jestesmy, ale sie okazuje, ze niewiele to zmienia:(
link do tej karty podaje, moze sie przyda komus: http://www.euro26.pl/3polisy#1
Z tego, co wiem, to dla doroslych nie ma zadnych tego typu ubezpieczen (a chodzi glownie o oszczednosc) i nie pozostaje im nic innego jak wykupic ubezpieczenie w PZU itp. Chcialabym sie mylic.:)
Dee czy mnie równiez zechciałabyś wysłać ten e-mail z potrzebnymi dokumentami do pracy. Mój e-mail to: [email] Pozdrawiam;-)
Hej, czy mogę również dostac e-maila od Dee? [email] z góry dziękję
Gosietta, cerveteri - poszlo.:)
Nie wiem czy Dee dostała e-maila z podziękowaniem i resztą ode mnie. Jeśli tak to super. Ale tu chciałam tak oficjalnie podziękować. Zawsze wierzyłam,że ludzie mogą sobie pomagać tak normalnie, bezinteresownie. I Dee jest tego OGROMNYM PRZYKŁADEM. Wielkie dzięki. Wszystkiego NAJ... Dee
:-) Sie zarumienilam... Maila dostalam, postaram sie wkrotce odpisac, ale prosze o cierpliwosc, bo mi sie tu w pracy huragan przewija przez biurko.;)
Do deelaylah !!!!! ja rownież chciałabym prosic o meila z tymi dokumentami jeśli można.Prosze.... i z gory dziękuje.
No tak prosze o dokumenty ale nie podalam sego meila....a więc ...

[email]
Wyslane :)
Dzięki wielkie...jesteś super.
Temat przeniesiony do archwium.
121-150 z 171

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Inne