gdzie po tessera sanitaria?

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 79
To prawda, ze od kiedy Polska jesy W UE czesc procedur sie uproscila. Ja tez sama mieszkam w mniejszym miescie wiec moze tez dlatego nie mialam nigdy wiekszych problemow z biurokracja. Tez nie uwazam starania sie o obywatelstwo za jakas zdrade tylko mysle, ze to powinien byc wolny wybor wynikajacy z checi a nie z tego ze przez brak obywatelstwa bedzie sie gorzej zyc.
Jutro Ci odpowiem,nie pamietam zupelnie i musze po prostu poszukac tych dokumentow i wtedy zorientuje sie jakie tam stemple sa -ale zupelnie nie pamietam czy do biura szlam sama czy zalatwialam przez konsulat-pamietam jak jezdzilam do POlski po dokumenty do slubu ale tych o niekaralnosci za rusz ... jutro sprawdze i napisze,zaden problem
dziekuje bardzo.
http://www.agenziaentrate.it/ilwwcm/connect/Nsi/Servizi/Codice+fiscale+-+tessera+sanitaria/
Degustibus - papiery o obywatelstwo złożyłam (po 6 miesiącach, a nie dwóch latach jak piszesz), ale dla mnie to kpina, że w cywilizowanym kraju by móc dochodzić swych praw, rzeczywistość zmusza cię do przyjęcia obywatelstwa, na które tak właściwie nie masz ochoty. Bo gdyby właśnie nie włoska biurokracja, ignorancja w każdym urzędzie i panie, które "właśnie nie mają dostępu do internetu, proszę przyjść jutro", to wcale bym o obywatelstwo nie prosiła.
Ale to chyba temat na inny wątek :)
Masz racje-ja tez po 6 miesiacach-wczoraj cos mowili w tv o obywatelstwie ,lega chce nowych restrykcji i cos o 2 latach slyszalam i wpisalam( jak gluchy nie uslyszy to zmysli!)-i zgadzam sie zupelnie-rzeczywistosc w tym 'cywilizowanym kraju' jest taka jak piszesz,a ignoracja straszna w urzedach i kazdy ma swoje zdanie
:)
Właśnie sprawdzałam na stronie podanej przez linn linn "stan" mojej tessera sanitaria.
Wyszukiwałam przez codice fiscale i otrzymałam informację, że tessera sanitaria o takim codice f. nie istnieje... Napewno wpisałam dobry.
Co to może oznaczać? Że mam papierowy kartonik wydany przez panią w okienku, ale tak naprawdę nie istnieję w żadnym systemie? :)
Dolaczam sie z moim "newsem".
W zeszlym roku w ASL w prowincji Rzym (Capena) zostalam zapisana po raz drugi tylko na rok (wiec TS tez na rok dostalam).
Natomiast po przeprowadzce do prowincji Rieti dzis zapisali mnie do nowego ASL na czas nieokreslony, nie patrzac nawet na moje papiery, attestato di soggiorno itp. Wlasciwie to zapisal mnie maz, ale attestato mam wystawione jako lavoratore (w moim przypadku to dzialalnosc gospodarcza), a nie jako familiare a carico. Wesoly facet w ASL stwierdzil, ze po co ma ogladac papiery, skoro w tym kraju nie skazuja kryminalistow za ciezkie przestepstwa, to na pewno nie beda go szukac tylko dlatego, ze nie sprawdzil szczegolow czyjegos attestato czy innych dokumentow...:D
No coz, dla mnie to lepiej, bo tez juz zastanawialam sie nad opcja obywatelstwa, zeby tylko uniknac corocznych wizyt w ASL, ale troche to frustrujace, ze wszytko zalezy od danego ASL, a wrecz od danego urzednika, a nie od obowiazujacego prawa.
Tatarenko, to oznacza tyle, ze w ASL ani w AdE nikt nie wpisał Twoich danych do systemu przekazującemu wnioski o wydanie TS firmie SICET, która za emisje TS odpowiada. Rejestracja do SSN a wysłanie wniosku o TS to dwa różne "kliknięcia" w wykonaniu pani z okienka, wiec prawdopodobnie pani stwierdziła, ze może TS nie chcesz.;) Przeleć się do Twojego ASL i zobaczysz, ze TS dostaniesz.
Treviutku drogi, a wiec nie będziesz ubiegać się jednak o obywatelstwo? Yay!;-P Bo ja na przykład, jak Trevi dobrze wiadomo, Włoszką wcale się nie czuje i dla zasady (o!) obywatelstwa włoskiego nie chce. I tez mnie strasznie irytuje, ze z powodu epidemii ignorancji w tym kraju człowiek czasem czuje się "zmuszony" do przyjęcia obywatelstwa, żeby mieć w końcu spokój (a spokoju i tak mieć nie będzie, bo urzędnicy ignorancja błyszczą rowniez w sprawach dotyczących obywateli Włoch, he he).

A najlepsze jest to, ze nikt nie wpadnie na to, ze o wiele więcej kosztowałaby państwo włoskie Dee-obywatelka Włoch niż Dee-Polka, wiec może jednak opłacałoby się zainwestować w szkolenie i w porządny bacik na urzędników... ;-P
U mnie bylo tak samo. Zamiast ponownie do ASL, poszlam do Agenzia delle Entrate i dopiero wtedy sprawa ruszyla z miejsca.
Witam!mam jedno pytanko,jak to jest z wyborem lekarza.z tego co wiem wczesniej wystarczalo ze bylismy zameldowani we wloszech i przyslugiwal nam lekarz.teraz to sie zmienilo?wczesniej mialam lekarza bo pracowalam.teraz nie pracuje bo urodzilam corke.bylam ostatnio u nich zeby wybrac lekarza,gdyz mam problemy i potrzebuje leczenia.powiedzieli ze nie przysluguje mi lekarz bo nie mam przepracowanego roku we wloszech(mam na papierach przepracowane tylko 8 miesiecy,bo kontrakt mi zrobili dopiero po roku).mowili tez ze jesli jestem zona wlocha to mi przysluguje a ja dopiero slub biore w listopadzie.nie wiecie moze co moge zrobic zeby dostac tego lekarza?nie mozna sie jakos ubezpieczyc w Asl prywatnie??prosze o pomoc,jesli ktos wie cos na ten temat.dziekuje
słuchaj, wiem,że w niektórych regionach można się ubezpieczyć w ASL prywatnie, zależy gdzie mieszkasz.tu w Piemoncie taka możliwość weszła od grudnia 2008, musiałabyś się zorientować w ASL.koszt to coś między 400 a 500 euro na rok, dokładnie nie pamietam.pozdrawiam
http://www.stranieriinitalia.it/guida_alla_salute_in_otto_lingue.html

zajrzyj tutaj
chociaż coś mi się zdaje,że to już nieaktualne
Jest tez cos takiego:
http://iaew.gov.it/index/auslparma/sportellounico/iscrizione/stan_ue
Dziekuje :) jedyne co to moge zrobic to isc zapytac o to ubezpieczenie prywatne.pozdrawiam
Czesc Dee...gratulacje, mam prosbe moglabys przyslac mi tresc tego pisma, biorac pod uwage, ze znasz sie b.dobrze na przepisach pewnie sformuowalas pismo tak ze nawet moj asl nie bedzie mial wymowki...chetnie przesle fax do ASL w moim regionie, bo zawsze kiedy potrzebuje moja tessera traci waznosc :)
Z gory dziekuje i pozdrawiam :)
Mam propozycje: może napisz do mnie na maila i opisz sytuacje, bo moje pismo dotyczyło konkretnego przypadku i niekoniecznie jest "uniwersalne".;) Chętnie pomogę Ci napisać do ASL.
Dee..mozesz mi podac twojego maila? :)
Wystarczy kliknąć na mój nick, adres jest w profilu.;) [email]
dzieki, nie wiedzialam ;)
ja właśnie podpisałam umowę o pracę, contratto a progetto, na trzy miesiące czyli do 23 czerwca.poszłam dzisiaj do ASL i wystawili mi, o dziwo, na czas nieokreślony...dostałam na papierze, plastikowa ma przyjść pocztą (mieszkam w Piemoncie)...
aa...no i nie jestem żoną włocha, ani nie mam obywatelstwa....coś mi sie zdaje,że to wszystko zależy od humoru Pani w okienku:)
No to nic tylko pogratulować, i tym razem pani w okienku sprzeciwiła się wytycznym Ministerstwa, ale na Twoja korzyść (co nie zdarza się prawie nigdy), wiec oby więcej takich sprzeciwów!;)
pomozcie, mam umowe o prace(jestem pielegniarka) od 18 czerwca zatrudnil mnie szpital w bresci.mieszkam z moim partnerem w carpenedolo.mam umowe, codice fiscale w pracy juz chca tessery,asl chce residenzy ,a w comune powiedzieli ze chca ostatnie trzy zaswiedczenia o wyplacie( miedzy innymi ).ale skoro dopiero zaczelam pracowac ... nie moge im dac trzech wyplat.i w tym czasie co mam robic .placic za opieke lekarska mimo ze jestem ubezpieczona-mozna dostac tu nie jednego ale 222222 kotow.gdyby ktos cos wiedzial na temat lombardi i jakie ma swoje prawa dziekuje z gory za pomoc
Tez tak kiedys mialam.Prawo jest zdaje sie jedno w calych Wloszech ale jak widze jest baaaardzo roznie interpretowane.Ja mialam takie przejscia na Sycylii.
Po pierwsze nie maja od Ciebie prawa zadac 3 ostatnich wyplat ale jednej.W przypadku gdy zaczynasz prace powinno wystarczyc (u mnie wystarczylo) DICHIARAZIONE DEL DATORE DI LAVORO (wypelnia pracodawca kopie dostajesz w comune).To nie jest kontrakt (!!) tylko osobne oswiadczenie, w ktorym to Twoj pracodwca stwierdza ze Cie zatrudnia od do lub na czas nieokreslony.

Bierzesz to oswiadczenie, kontrakt,codice fiscale,znaczki skarbowe,wyciag z INPS-u i skladasz prosbe o residenze.Dostajesz residenze i wyrabiasz dowod i dopiero wtedy skladasz podanie o tessere.Najpierw dostajesz papierowa pozniej plastkowa.W czasie kiedy czekasz na przyznanie residenzy dostajesz papier w ktorym to jest orzeczone, iz taka prosbe zlozylas. Z tym dokumentem mozesz sprobowac zaatakowac ausl ale raczej Ci nie dadza tessery gdyz potrzebny jest do tego wloski dowod. ufff
1. Nie bardzo rozumiem, dlaczego "w pracy" chcą Twojej tessera sanitaria... co im do tego?

2. ASL nie może "chcieć" zameldowania, bo Ministerstwo Zdrowia w okólniku z dnia 03/08/2007 w punkcie D) jasno napisało, ze zameldowanie nie jest konieczne i ze ASL ma sprawdzić, czy spełniasz wymogi ustawy 30/2007. Ewentualnie (ale to EWENTUALNIE) mogą chcieć kwitku z gminy, ze złożyłaś wniosek o zameldowanie, zwłaszcza jeśli Twoja umowa jest dłuższa nic 3 miesiące.

3. Urząd meldunkowy nie może wymagać od Ciebie czegoś, czego nie możesz mieć, skoro Twoja umowa zaczyna się 18/06/2009. Maja obowiązek przyjąć Twój wniosek o zameldowanie na podstawie przedstawionej przez Ciebie umowy o prace, a jeśli nie chcą tego zrobić, to należy poprosić o pisemne umotywowanie odmowy i z ta odmowa złożyć odwołanie. Jeśli pisemnego umotywowania nie będą chcieli wydać, to należy pogrozić doniesieniem za "omissione di atti d'ufficio" (ustawa jasno mówi, ze pracujący obywatel UE ma prawo do pobytu, a wiec i do zameldowania, dlatego tez umowa o prace JEST wystarczającym dokumentem). Zazwyczaj już to skutkuje (zażądaj rozmowy z kierownikiem urzędu, nie ma sensu kłócić się z urzędnikiem w okienku, jeśli uparty jak osioł), a jeśli nie, to idziesz na komisariat i składasz doniesienie.
>Z tym dokumentem mozesz sprobowac zaatakowac ausl ale raczej Ci nie dadza tessery gdyz potrzebny jest do tego wloski dowod. ufff

??? Julio, jaki włoski dowód? Włoski dowód nie jest absolutnie do niczego niezbędny, obcokrajowcy nie maja obowiązku go wyrabiać, gdyż maja swoje krajowe dokumenty tożsamości, które są ważne na terytorium Włoch. Jeśli ktoś taki dowód osobisty chce, to może, ale nie musi o niego występować i żaden urząd nie ma prawa (!) go żądać.
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 79

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia