Marysia odezwij sie!

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 80
poprzednia |
Marysia, nie moge znalesc tych postow odnosnie banku, gdzi ekonto zalozyc i w jakiej sieci kupic komorke. Jutro pewnie beda chcieli zebym zalozyla konto a ja kurna nie pamietam gdzie to polecalas? Chcialam tez sobie kupic komorke ale nie wiem w jakiej sieci! Nie moge znalesc postow Twoich. Please odezwij sie! Ide jutro na 9 wiec mam nadzieje ze przeczytasz
kliknij na jej nick
http://www.wloski.ang.pl/forum/zycie-praca-nauka/225650/page/2#post1425055
Che Banca tez jest dobra koszt tylko 1 eu miesiecznie ...co jest najwazniesze przy wyborze konta w banku..by nie placic l'imposta di bollo ,co kwartal 8,50 eu rocznie 34,20 eu chyba.Konto tez najlepiej otworzyc z poczatkiem kwartalu,inaczej ci nalicza imposta 8,50 za miniony kwartal..obecnie juz jestesmy na poczatku kwartalu dobry czas na otwieranie konta :D..Wiele" rzeczy"dzieje sie odbywa w It kwartalnie..zwroc zawsze na to uwage.Przy zamykaniu konta tez .Nie placisz w Che Banca imposta di bollo jesli twoja giacenza media roczna nie przekroczy 5 tys eu http://www.wloski.ang.pl/forum/zycie-praca-nauka/215086
http://www.wloski.ang.pl/forum/zycie-praca-nauka/196431
Marysiu2 to prawda ze konto Fineco kosztuje prawie 6 eu mies????
Il Conto Fineco, nonostante la lunga serie di servizi offerti, costa meno di quanto si possa pensare: 5,95 euro mensili, azzerabili a seconda delle operazioni effettuate. Anche in questo caso il sito di Fineco si dimostra piuttosto utile per ipotizzare il risparmio, prevedendo una tabella di calcolo che sconta dal canone mensile 1 euro per ognuna di queste operazioni
http://www.conto-corrente.com/recensioni/conto-fineco.html
w takim razie Che Banca jest lepsza, kosztuje 1 eu mies wszystkie inne operacje za darmo...i otwarte jest az do 18ej a nie do 16 jak reszta bankow wloskich
http://www.comuni-italiani.it/058/091/banche/abi03058.html Spis adresow gdzie znajduje sie Che Banca w Rzymie
Setti dzieki! Zapisalam, popytam jeszcze w pracy, w sumie pasuje mi do 18 bo bede pracowala 8-5 wiec kurna jak zamkna o 4 albo 5 go nigdy nie zdarze :D A jak z dostepnem do neta jesli chodzi o konto bankowe? Mnie zalezalo zeby mozna bylo wysylac kase za darmo do Polski i do Irlandii i Marysia wlasnie pisala ze w tym banku co polecila tak jst. Szkoda ze nie odpisala. Sprobuje przeciagnac na jutro bank. A jak z telefonem? Napewno masz komorke, co polecasz? CHodzi mi o tanie polaczenia do Polski, Irlandii i Niemiec czyli w sumie do UE:) I jak sie ma dwa telefony w tej samej sieci zeby mozna bylod zwonic za darmo ( chce kupic tez starter z simem dla mojego chlopaka), wiesz moze? Dzieki za info! Jestes niezawodna!
Z tego co mi sie wydaje za konto w fineco nie placi sie nic. ...ale ja dopiero czekam na kontrakt od nich, ktory ma przyjsc poczta.
do mirabele: wyslalam ci wiadomosc na priv
edytowany przez margherita2: 08 paź 2012
margarita nic nie dostalam!
Czyli gdzie polecacie? W pracy u mnie nikt nic nie wie;/
przelewy za granice sa wliczone w cene utrzymania konta czyli 1 eu..ale tak juz jest w wiekszosci bankow..teraz od ciebie zalezy jaki bank wybierzesz..radzilabym ci wybrac taki ,ktorego godziny otwarcia sa dogodne dla ciebie..czyli nie do 16ej a dluzej:D Co do telefonu..to nie wiem jakiego ci operatora polecic ..bo masz duze wymagania ..cara mia..chcesz az do 3 krajow taniej dzwonic..Wkazdym badz razie noramalan taryfa poza Italie to jest 50 cent za 1min..wszystko co jest ponizej tej ceny jest dobre..np w Vodafone jest taryfa One Nation..ale wg niej mozesz dzwonic tylko do jednego kraju w tanszej taryfie ..czyli akurat w tej One Nation za 10 cent za 1 min.chyba powinnas posiadc az 3 rozne numery w sieci Vodaf,by dzwonic po 10 centow za min...w nadmienionej wyzej taryfie,:D slyszalam, ze inni operatorzy maja i po 6 cent za 1 min do Polski.ale chyba zawsze tylko do 1 kraju z danego numeru telef
tu masz http://www.pianetacellulare.it/Tariffe/tim.php spojrz na prawo masz 4 nazwy wloskich operatorow/operatori mobili/ i wystarczy kliknac na te nazwy i bedziesz miala wszelkie nowosci o danym operatorze..tylko ty chyba jeszcze nie czytasz po wlosku?:D
Setti, no nie bardzo pojednym dniu w pracy:D Jutro chlopak z ktorym pracuje zaoferowal podjechac ze mna do centrum gdzie jest czterych najwiekszych operatorow i sie popytamy co i jak, z tym bankiem to chyba pojde za Twoja rada i zaloze w tym co polecilas. Marysia mowila ze w tym co polecala przelewy za granice za darmo, ale godziny by mi bardziej pasowaly, a jest dostep internetowy do tego co polecilas? W sumie w Polsce mam takie konto co nie musze wogole chodzic do banku bo wszystko robie przez internet, nie wiem czy bankowosc tu jest na takim samym wysokim poziomie jak w Polsce?
Setti w Irlandii mialam Vodafone, jak doladowalam za 30E miesiecznie mialam za darmo do Vodafone dzwonienie i smsy, bez limitu, do tego 180min na miedzynarodowe wszedzie w UE stacjonarki i komorki i iles tam GB neta, dlatego szukam do calej UE :D
dadza ci takie male urzadzenie zwane token..Nie ,bankowosc jest tu na niskim poziomie.A naj smieszniej jest w bankach ....ubaw po pachy jak sie obserwuje...pogaduchy przy okienku..itp tu masz rozeznanie ,ktory wloski bank on line jest najlepszy http://www.consigliando.it/la-migliore-banca-online-2012-ecco-la-classifica/ Jak widzimy Fineco jest wyzej niz Che Banca
co telefonu marysia2 pisala ci o TIM http://www.tim.it/tariffe/ricaricabile .Sadze ze wezmiesz/juz masz telefon na karte
nie znam tego operatora ,to ci nie doradze. powiem ci ze wlochy to chyba jedyny kraj gdzie do1 min rozmowy doliczane jest scatto allo risposta..i to scatto zalezy od taryfy..wynosi roznie od 19 cent ..w dol..zalezy od taryfy http://it.wikipedia.org/wiki/Scatto_alla_risposta.czyli zawsze pierwsza min bedzie cie kosztowac dluzej..np ja zamiast wyslac sms do Pl w cenie 30 cent.wole zadzwonic 1 min placac scatto 19 cent +10 cent za 1 min rozmowy..czy np 40 lub 50 sek rozmowy :D
Ja mam TIM scatto alla risposta 16cent.a pózniej dzwonie na wszystkie stacjonarne i komórkowe po wloszech i do polski za 8cent/min.
Dzieki dziewczyny,dzis ide po telefon:)
Setti Ty mi wloskich stron nie podawaj bo ewentualnie moge popatrzec na obrazki :D
j apiernicze nie moge otworzyc nigdzi ekonta bo nie mam residance!! Nie lubie juz tutaj!! Ani Finesco ani Che banca ani ing diect mnie nie chca;( A myslalam ze mamy 21 wiek!!1 Setti masz racje za kazdym razem jak narzekasz na Wlochy!!!!
...o mirable ....pierwsze uroki Wloch ;-)
...kiedys Ci napisalam, ze tu trzeba nauczyc sie ...'liczyc do 10 ...powoli i na glos' ...a wszystko bedzie dobrze ;-)

Po pierwsze tu nie ma jakis zasad, ktore obowiazuja ...kto slyszal o jakichs regulach!!!! ;-) Jezeli w jednej placowce Ci powiedzieli nie ...nie znaczy, ze w innej, czy na drugi dzien nie powiedza Ci, ze owszem... Takie wlasnie jest wloskie zycie...

Mi otworzyli konto w bnl bez residenza w zeszlym roku.
edytowany przez marysia2: 11 paź 2012
Marysia,
HR idzie ze na do Finesco. Musza mi otworzyc. W innym razem poprostu bede dostawala wyplate na konto w Irlandii bo nie chce mi sie uzerac z takimi pierdolami. To ten bank z poleceniem tak? Moge Cie polecic jak podasz namiary. Udalo mi sie kupic telefon za to. W sensie SIMA na TIM. Chcialam kupic telefon ale telefon i SIM sa drozsze niz sam SIM. (!!!!). Nie chce sie zrazac na poczatku bo dlugo tu nie pozyje jak tak dalej pojdzie. Chce tu chwile popracowa ci zdobyc doswiadczenie wiec nie bede sie denerwowac Mieszkam w fajnej okolicy z dwoma pubami wiec wieczorem sobie odbije:D Generlanie to codziennie idziemy na jednego bo to inaczej sie nie da
...przeprowadzka do Wloch 'boli' na poczatku ...zwlaszcza jak sie przeprowadzasz z Irlandii ...bo w Irlandii sie staraja uproscic zycie ...a we Wloszech skomplikowac;-)

...chociaz i tak masz szczescie ...bo mieszkasz na polnocy... ;-)

Kiedy bedziesz musiala szukac mieszkania?

5 miesiecy mam zapewnione wiec konie cluteog msuze sie wyprowadzic. Mysle po powrocie ze swiat zaczac sie interesowac. Chociaz firma mi pomoze bo mi juz zapowiedzieli. Dobrze ze sie mna zajmuja bo musialabym siegac po wieksze ilosci pintow :) Mieszkam w fajnej dzielnicy i jak by byl apartament gdzies tutaj to chetnie wezme. Chociaz tez nie wiem jak to wyglada, czy sa do wynajecia itp itd. Narazie to posegregowalam swoje rzeczy bo wszyskto sie nie zmiescilo do apartamentu i musialam czesc rzeczy oddac na przechowanie;/ To co z tym bankiem?
...co do fineco sama jeszcze nie otworzylam tam konta...

..z moich wloskich przygod... W agenzia delle etrate wyrobili mi codice fiscale blednie, z tym wlasnie codice fiscale otworzylam konto w banku ...czyli jest blad. W fineco przy otwieraniu konta MUSZA sprawdzic moje dane z aktualnym kontem ...gdzie codice fiscale jest bledne... Dzwonili do mnie 3 razy ...i (i wcale mni to nie dziwi!!!) kazdy mi powiedzial, ze musze zrobic cos kompletnie innego ...i badz tu madra... :-/
Marysia ja numer tez mam. Ale czy dobry to kto wie. Czasami mi sie wydaje ze moze to i lepiej ze nie znam wloskiego :D
...ja Ci powiem szczerze, ze chcialam uniknac pracowania na jakies inne codice fiscale... Ale szopki jakie mialam jak go chcialam zmienic ...to sie na ksiazke nadaje!!! ;-)
Codice fiscale mozesz sobie sprawdzic na stronie:
http://www.codicefiscale.com/

Nome --> imie (pamietaj, ze musisz wpicas wszystkie imiona jakie masz w dokumencie!!!!
Cognome --> nazwisko (...pewnie juz te slowa znasz ...ale tak na wszelki wypadek;-)
Data di nascita: data urodzenia
Sesso --> plec: femminile
Comune di nascita: Polonia (...jezeli oczywiscie sie urodzilas w Polsce)

...jest wersja angielska ...ale nie dosc, ze nie wiele tam po angielsku ...to jeszcze trzeba sie rejestrowac...

edytowany przez marysia2: 11 paź 2012
dzieki! Sprawdze sobie w domu bo tutaj nie mam numeru :) Tak jestem Slazaczka jak juz pisalam do Setti, wiec niby w Polsce :D
Mirable skoro masz telefon to szybko wylacz,koniecznie wylacz opcje raporty sms..,bo wIT sa platne...przyjrzalam sie ofertom Wind i Tim..ahaha byc moze sie przeniose,sa lepsze od tego co mi Vodaf za lata wspolpracy ofiaruje
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 80
poprzednia |