Marysia odezwij sie!

Temat przeniesiony do archwium.
61-80 z 80
| następna
Dzieki Marysia, co tam zbukowalam..
Dostalam pierwsza wyplate i prawie 50% mi zabrali na podatki!!!!
Myslalam ze jak zaczelam dopiero pracowac w it to bede miala jakies ulgi np pierwsze 10 czy 15 tys nizszy podatek, to tu tak nie ma???
Pozatym w tym roku przepracuje tlyko 3 miesiace to nie rozliczaja podatku w skali roku???
Wydawalo mi sie ze tyle az nie zaplace;//
Podatki sie placi w skali miesiaca, progi podatkowe sa na rok podzielone na 12 miesiecy lub na 13 lub 14. Zazwyczaj na 12.

W razie czego mozesz zrobic 730 i miec zwrot podatku w lipcu 2013.

...ale nie jest wcale jasne jak brac pod uwage za granica. ...i moze Ci wyjsc, ze jeszcze bedziesz musiala doplacic... Nie jest to do konca jasne... Ja nie zrobilam 730 ...choc jest to obowiazkowe, jezeli mialam wiecej niz jednego pracodawce wciagu roku. ...ja w tym roku nie zrobilam.
Marysia ale przeciez nie musze ujawnic gdzie pracowam znaim tu przyjechalam tak? Kurna troche mnie ociachali na podatku jak na pierwsza wyplate, czyli moge to dostac spowrotem?
Wlasnie nie wiem, czy nie musisz ujawnic... Mialam ten sam problem kilka miesiecy temu. ...prawo we Wloszech nie jest takie jednoznaczne jak moznaby sie spodziewac po 'prawie' ogolnie rzecz biorac... To obok biurokracji uprzykrza mi zycie we Wloszech... ;-)

I podatki sa wysokie we Wloszech... W przyszlym roku bedziesz placila jeszcze wiecej, bo musila placic jeszcze regionale e comunale...
Nie zamierzam nigdzie nic ujawniac, to tylko moj interes gdzie pracowalam:) Musze sie zorganizowac z tym podatkiem zeby chociaz czesc odzyskac ze ten rok :)
730 ...ja w 2011 pracowalam we Wloszech 6 miesiecy. Drugie 6 miesiecy pracowalam w Irlandii. ...nie zrobilam 730 ...bo tam (chyba) trzeba wspomniec o dochodach za granica ...i nie chcialam pogarszac sytuacji... A deklarowac nieprawde ...hmmm mi bylo ciezko... ;-)
szukanie noclegu polecam na TRIVAGO. Naprawde zdarzaja sie okazje...skorzystalam kilka razy.Ja na przylad znalazlam nocleg w 4 gwiazdkowym hotelu w samym centrum Sieny za 60€ ze sniadaniem(dodam tylko ze bylo to w srodku tygodnia)
cara Mirable..Wlochy to taki kraj gdzie od kazdej zarobionej stowy..setki..stu eu..placisz 40%podatku. Z tego Wlochy sa bardzo slawne...:D
Po 3 miesiacach ide po podwyzke:DDD Oskubali mnie strasznie;/
Marysia nie bede miala takich problemow:) I tak oddaje im za duzo wiec jak przyjdzie blizej rozliczenia to spytam Cie o rade :)
Cytat: mirable
Marysia nie bede miala takich problemow:) I tak oddaje im za duzo wiec jak przyjdzie blizej rozliczenia to spytam Cie o rade :)

Oczywiscie:-) ...chociaz ja bardziej wiem co zrobic z 730 juz gotowym, z Agenzia delle Entrate ...niz jak go wypelnic:-/
Cytat: marysia2
Oczywiscie:-) ...chociaz ja bardziej wiem co zrobic z 730 juz gotowym, z Agenzia delle Entrate ...niz jak go wypelnic:-/

A to przy wypełnianiu ja służę pomocą.:)
Cytat: deelaylah
Cytat: marysia2

A to przy wypełnianiu ja służę pomocą.:)

Moze i ja sie zglosze :)
Nie ma sprawy. :)
nie wiedzialas ile bedziesz brac na reke zanim podjelas prace?
mua nie, dostalam oferte z roczna pensja wiec mniej wiecej wiedzialam ile ale liczylam na jakies znizki podatkowe;/
ahahaa..wolne zarty..:D.Masz fantazje dziewczyno!
Sette, przyjechalam z cywilizowanego kraju to i liczylam na godne potraktowanie:D Od zawsze bylam naiwna:DDD
..tu w It tylko politycy traktuja 'godnie' swoich kolesiow../rozdaja setki milionow eu na nie istniejace juz od lat partie polityczne/ reszta jest dla rzadzocych krowa do poddojenia i napchania wlasnych kieszen..Ja od lat powtarzalam tu na forum..jak ktos sie napalał na Italie, ze od kazdej zarobionej setki..stowy ..bedzie musial oddac rzadzacym az 40 eu....sama Italia to jedna wielka fregatura..i kazdy z czasem przekonuje sie na wlasnej skorze..tzn na wlasnym portfelu
..rządzących..mialo byc
Temat przeniesiony do archwium.
61-80 z 80
| następna