Proszę poradżcie!!!

Temat przeniesiony do archwium.
91-117 z 117
| następna
ach nie znales tego???? a to znasz:musi to na Rusi??hehehehe
Staralam sie odp Carli:a wlasciwie to jest dyskryminowanie imigrantow!..dlaczego z gory przydziela im sie gorszego adwokata..dlaczego nie moga sami sobie wybrac..z listy patroncinio,jak w normalnym sądzie..z kilku nazwisk wybrac..To wszystko stad ze w It jest adwokat z urzedu/ d'ufficio albo avvocato di fiduccia...czyli niby adwokat zaufania ale wlasciwie to adwokat za kase,gruba kase..I tak zle i tak niedobrze. Tylko po co znowu ten falsz i mowa o fiducci?..skoro papuga glownie mowi o pieniadzach dla siebie i jak glodna papuga wola jesc tak ten wola o kase ,sempre sempre..Kołomyja!
I cos wazngo co warto wiedziec by moc odroznic dwie rzeczy mianowicie adwokata z urzedu od adwokata z listy gratuito patroncinio
E' errato pensare che il difensore d'ufficio sia sinonimo di gratuito patrocinio.
Orbene, faccio presente che per essere ammessi al gratuito patrocinio occorre presentare un'istanza e rispettare precisi limiti di reddito ; mentre il difensore d'ufficio viene nominato da chiunque non abbia provveduto a nominare un difensore di fiducia.
La nomina viene fatta dalla polizia giudiziaria o dall' autorità giudiziaria sulla base di elenchi e turni predisposti dall'Ordine degli Avvocati.
Mentre il difensore di chi è ammesso al gratuito patrocinio è pagato dallo Stato (e non può ricevere alcun compenso dalla cliente) il difensore d'ufficio deve essere retribuito direttamente dal suo patrocinato secondo la stessa tariffa valida per gli avvocati di fiducia
http://it.answers.yahoo.com/question/index;_ylt=AoeeVq7yoVI5_jAHlhBl5s0ONxV.;_ylv=3?qid=2[tel]AAYjfPk
I tym samym cara Carla nie mozna rzec, ze nie podpowiadalm Szimi o adwokacie z patronicnio..jej historia bardzo mnie poruszyla mimo wpisow wyjacego wilka ,ze szimia to ja ..czy odwrotnie ..niewazne..I autentycznie trzymam za jej sprawe kciuki..i nie mowy bym choc przez chwile pomyslala by moglaby przeze mnie lamentowac.Ponadto Szmia wcale nie jest w takiej samej sytuacji jak ty Carla ..pewnie nie doczytalas ze pracowala na czarno, ty zas legalnie,aniby podobna..a jednak nie..hmm..wg mnie :D Ogolnie to sie zrobil dlugi post i juz sam gubie pewne ifo co pisala Szimia.Ale to historia warta artykulu prasowego!
szimia DO BOJU!!
Tak mirable,staram się,ta sprawa wprowadziła okropne zamieszanie w moim spokojnym dotąd życiu.Wiem,że mam wygraną,a ten bydlak syn ..babki"złapał się ostatniej deski ratunku idąc do pracodawców mojego narzeczonego.Ale ja nie wycofałam sprawy.Zrobie mu drugą sprawę o prześladowanie,co myślicie? Sette ma rację,że byłby nie zły artykuł,ale w telewizji też byłoby nie głupio,w POMERIGGIO CINQUE albo FORUM.Tak dużo ostatnio w tych programach mówili,jak to badante żle traktują swoje podopieczne,ale nigdy nie było programu jak włosi traktują badante,
tak owszem Paola81 w moim regionie jest bardzo duzo rumunek i albanczykow i w CGIL jest adwokat ktory zajmuje sie tylko sprawami DLA OBCOKRAJOWCOW i slyszy sie ostatnio ze bardzo duzo rumunek zaklada sprawy o mobing,zle place i zabieranie 13-stki,itd a settedinova moze myslec sobie co chce i pisac co chce bo nikt jej nie moze tego zabronic ale nie lubie tego jak ktos nabija sie i krytykuje moje wypowiedzi a ja pisze nie bzdury tylko to co jest prawda w moim regionie.biuro a biuro to jest duza roznica i zalezy to tez w duzej mierze od osob ktore w nim pracuja.owszem szkoda mi szimi i zycze jej wygrania sprawy.SZIMIA TRZYMAJ SIE
Carla, Twoj maz ma stala prace, ale czy jest ona legalna?
Doradzasz szimii, zeby sie nie dawala cwaniakom, a sama odpuscilas...
Jezeli pracujecie legalnie, to nie rozumiem, dlaczego masz obawy? Powinnas miec przekonanie, ze prawda zawsze wygrywa, nauczyc chamow kultury i uczciwosci...jak ich matki nie nauczyly!
Mnie kiedys oskarzono o kradziez w sklepie, tylko dlatego, ze nie mialam paragonu na rzeczy zakupione w innym sklepie tej samej marki... poszlam do ochrony, wezwali policje, ktora stwierdzila, ze mi wierzy, ale nic nie moga zrobic... bylam na wakacjach, bilet kupiony na dalsza podroz, zmienilam plany, chodzilam na komisariat, wystosowalam pismo do biura praw konsumentow, a paniusia sie wykrzywiala i parskala, ze i tak nie mam sie co trudzic, bo nie wygram, ona nie zawinila nie sprawdzajac mi torby przy wejsciu (jeszcze byl inny watek), blad byl tylko moj!
Chodzilo tylko o 20 euro, ale zaparlam sie i odzyskalam moje rzeczy! Dla idei.

edytowany przez marshmallow: 25 lis 2012
tak moj maz ma prace stala na czas nieokreslony a ja owszem popelnilam blad wycofujac sie mimo ze adwokat mi to odradzal a ja glupia posluchalam sie meza bo on nie lubi i nie toleruje takich spraw i zaluje tego i szczerze coraz bardziej mysle o tym zeby wznowic ta sprawe bo rozmawialam z taka rumunka co mieszka pod moim mieszkaniem i tez teraz ten adwokat prowadzi jej sprawe.nie chodzi o kase tylko o to jak nas traktuja,poniewieraja i mysla ze jestesmy gorsi od nich a tak wcale nie jest.teraz mam prace gdzie moge czuc sie dobrze i szef nie patrzy czy polka czy wloszka jak ma zjebac to zjebie itd i rowno traktuje.zabolalao mnie a zarazem rozmieszylo to ze settedinova twierdzi ze nie ma adwokata do obco krajowcow ktory prowadzi sprawy nasze a owszem jest przynajmniej w moim regionie i to nie jeden.czyli widac ze nie mieszkam na jakims zadupiu
Carla to do ataku!!! Nie moge zniesc tego jak nas traktuja nie tylko zreszta Wlosi!! Ale akurat oni to zebracy Europy i Niemcy, Francuzi, Brytole czy nawet Irlandyczy maja ich za nic!!! W sumie potrafia tylko pozyczac kase i dawac na lapowki!!! Szkoda ze nie moge Tobie czi szimi pomoc inaczej. Niestety nie znam ani wloskiego ani prawa ale calym serem was popieram. U mnie w pracy nikt by sie nie odwazyl powiedziec zlego slowa na Polakow bo wiedza czym to grozi:))))) Trzeba nauczyc ich szacunku ta albo inna droga!!! Wlosi to banda nierobow i leni wiec trzeba im pokazac ze nawet u siebie nie ma podzialu na lepszy i lepszejszy :)
tak mirable mnie tez to denerwuje jak nas traktuja a moim zdaniem jestemy lepsi od nich i bardziej wychowani a oni to tylko potrafia wyslugiwac innymi ludzmi,nie maja za grosz szacunku dla innych.ja to co opisalam to prawda a nie jakies klamstwa bo po co mialabym doradzac szimi w ciemno i zeby biedaczka robila sobie nadzieje.....opiasalam to co mnie spotkalo i co w tej sprawie moglam zrobic a przez mojego meza zawiesilam wszystko i szczerze tego zaluje.tak masz racje mirable czas do boju.po niedzieli zadzwonie do adwokata i umowie sie z nim na spotkanie i wznowimy znowu ta sprawe.chodzi o honor.pozdrawiam
Pewnie Carla!! N ie ma tu tego trzeba zaczac cos dzialac!!! I tym optymistycznym akcetem zakoncze i ide sie uczyc wloskiego...
Szimia ty jestes z Reggio? Passsaparola - jedna z największych, najlepiej zorganizowanych i najlepiej funkcjonujących włoskich bezpłatnych szkół językowych znalazła się na bruku... http://polonia.wp.pl/title,Wlochy-szkola-dla-imigrantow-nie-podobala-sie-proboszczowi,wid,15092088,wiadomosc.html
glowa do gory! z Twoja duma i zaradnoscia jako Polka dasz sobie rade.sprawiedliwosc musi wygrac w koncu!! wlosi to cyganeria europy, sami siebie wykoncza!
cyganeria to artysci, wyrozniajacy sie na tle przecietnej spolecznosci. Patrzac na historie Wloch - czemu nie?

Mieszkam tu od 20 lat, pracuje w tut. srodowisku, nie zauwazam lepszego ani gorszego traktowania, ani tez nie wydaje mi sie, abysmy byli lepsi czy tez gorsi... No, ale ja nie cierpie uogolnien czyli, z polskiego na nasze: wrzucania do jednego worka.
Pozdrawiam i powodzenia!
zastanawia mnie co wszyscy MY co maja podobne opinie o Wlochach jako narodzie leniwym,wywyzszajacym sie nad innymi,kretaczami itd itp co my tutaj robimy????cala ta cyganeria Europy jak okresla socio czy taka mirable,ktora juz zanim tutaj przyjechala znala opinie o Wlochach z innych panstwdlaczego sie zdecydowali na przyjazd tutaj,nie bylo lepiej wybrac inna droge?Ludzie przeciez oni nas nie zapraszali,sami tu wjechalismy,a jezeli nam sie az tak bardzo nie podoba to w kazdej chwili mozemy wyjechac,sila nas nie trzymaja.
Nie wiem, Mia, jak dlugo tu mieszkasz, ale zapewniam Cie, ze takie zachowanie jest jak najbardziej normalne. Gdy mija pierwszy zachwyt nowym miejscem i oswoimy sie z otoczeniem, pojawia sie szok kulturowy i zdajemy sobie sprawe, ze nie mieszkamy w raju. Piekne krajobrazy, zabytki, dobre jedzenie i ladna pogoda schodza na drugi plan, a coraz bardziej przeszkadzaja nam biurokracja, cwaniactwo itp. Zapewniam Cie, ze dotyczy to kazdego kraju. Nawet w, z pozoru, idealnym miejscu, predzej czy pozniej, pewne rzeczy zaczna nam przeszkadzac.

A gdzie ludzie maja wylewac swoje zale, jak nie na tym forum? Nie wszyscy maja polskich znajomych we Wloszech, znajomi mieszkajacy w Polsce nie zawsze rozumieja nasza sytuacje, a rozmowa na ten temat z Wlochami raczej nie ma sensu.

Szimia ma konkretny problem, chciala sie nim z kims podzielic i nie nam to oceniac. Nie sadze, ze pomoga jej komentarze w stylu "mi tu dobrze, a jak ci sie nie podoba, to wracaj do Polski".
Tak samo nie nam oceniac powody, z ktorych poszczegolne osoby sie tu znalazly.

Ja, mimo ze bardzo tesknie za Polska, uwazam Wlochy za moj dom, bo tu mam rodzine, przyjaciol, prace itd. Ale nie oszukujmy sie, obok wielu pozytywnych aspektow, sa tu reczy, ktore mnie strasznie wkurzaja.
Amen :D
Dziękuję Wam za słowa otuchy.Ta sprawa jest jeszcze w toku i mam nadzieję,że zakonczy się pomaślnie dlamnie,oczywiście.Jak dostanę pozew, do sądu pracy ,napiszę Wam co się wydarzy.
Mia: Wybacz ze tak pozno odpowiadam. Rozumiem ze nie przczytalas skad ja sie tutaj dokladnie wzielam. Fakt opinie mam dosc negatywna. Za to oparta na codziennej rzeczywistosci:) Jak sie okazuje kazdego dnia opinia o WLochach za granica ma realne podstawy w codziennym zyciu!. A co ja tutaj robie? Zaoferowano mi pozycje zeby ratowac firme ktora moja firma zakupila w Italii. Dlatego tutaj przyjechalam. Dostalam bardzo ciekawe warunki nie tylko finansowe ale przede wszystkim rozwojowe. Prezychalam tu z okreslonym celem i na okreslony czas. Moja decyzja nie miala nic wspolnego z Wlochami. Gdyby zaoferowali mi to samo w Kazakstanie to bym pisala wlasnie stamtad dzisiaj:) Prawda, mozemy wyjechac. Ja ciezko nad tym pracuje. Mam swoj cel tutaj i jak go zrealizuje to sie przemieszczam. Jak zobaczysz z moich komentarzy to glownie narzekam na biurokracje i na podatki. Pamietaj o tym ze moj status tutaj jest w 110% legalny i wszystko musialo byc tak jak powinno bo firma odpowiada za to niespadajacy wlos z mojej glowy. Na podatki narzekaja wszyscy wiec nie czuje sie wyobcowana. Z reszty sie smieje:)
Mirable, jestes usprawiedliwiona!!! Zaprosili Cie, wiec mozesz narzekac! :D
A nie lepiej zalozyc rozowe okulary (albo lepiej klapki na oczy) i udawac, ze wszystko jest super? ;))))))))))))))))))
Paola dzis jstem wyjatkowa marudna bo mialam lot o 7 i wstalam o 5 :)
Mysle ze najgorszy okres za mna bo mam legal status. Czekam lata tez zeby sie cos ruszyc w okolicach i pozwiedzac:) Jak juz pisalam glownie to sie smieje:) Podatki jednak to moja pieta Achillesa wiec bede ZAWSZE narzekac:D Berluskoni ma wrocic wic moze sie poprawic?:))))
Cytat: mirable
Paola dzis jstem wyjatkowa marudna bo mialam lot o 7 i wstalam o 5 :)

E dove sei stata di bello???

Czekam lata tez zeby sie cos ruszyc w okolicach i pozwiedzac:)

Zwiedzaj, zwiedzaj, bo to tez prawie moja okolica, wiec moze mi cos polecisz...
Ja polecam np. Lago d'Iseo. Przyjemne miejsce, zwlaszcza latem, jak mozna poplynac promem na Monte Isola.

Jak juz pisalam glownie to sie smieje:) Podatki jednak to moja pieta Achillesa wiec bede ZAWSZE narzekac:D Berluskoni ma wrocic wic moze sie poprawic?:))))

A ja kocham podatki!!! Oczywiscie, nie placic, tylko jako "materie".
Silvio raczej osobo fizycznym nie pomogl, imprenditorom tylko troche, a najbardziej, to pomogl sam sobie.
W towarzystwie nie rozmawia sie o polityce, wiec zamykam temat! :)

SNIEG PADA!!!! :D
Sorry Paola ze tak pozno:))) Nic ciekawego, bylam skad przyjechalam:)) Busy jestem troche :)
Paola, bylam juz dwa razy na tej wyspie na lago d'iseo. to odemnie kilka minut:P Czekam na garde :)
Jak twierdzą eksperci, "strategią", która najdotkliwiej podkopała gospodarkę Włoch za rządów najbogatszego włoskiego przedsiębiorcy, jakim jest Berlusconi, było daleko idące złagodzenie polityki ścigania oszustw podatkowych, za które sądzony był kilkakrotnie sam szef rządu. http://www.rp.pl/artykul/67352,961187-Kosciol-przeciwko-powrotowi-Berlusconiego.html
Paola, bylam juz dwa razy na tej wyspie na lago d'iseo. to odemnie kilka minut:P Czekam na garde :)

Z "Twojej" strony jeziora polecam Sirmione, Salo' i Limone.
Pozdrawiam z Polski :D
Paola, dluga droga do pojechania gdziekolwiek. Dzis to zasypalo strasznie, ledwo co dojechalam do pracy;/ Ja jeszcze 6 DNI :))))
Temat przeniesiony do archwium.
91-117 z 117
| następna

« 

Życie, praca, nauka