Sycylia-informacja turystyczna

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 83
poprzednia |
Witam,
Nie wiem czy byl taki temat zalozony wczesniej.....wybieram sie na wakacje na Sycylie i szukam osoby ktora ma informacje odnosnie gdzie spac, co zwiedzic, gdzie wynajac auto? Mam lot do Trapani a powrot z Palermo wiec szukam taniego wynajecia ze zwrotem na dwoch roznych lotniskach. Moze ktos mieszka w Trapani i mogly doradzic gdzie spac? Szukam noclegu na piewsza nocke. Dzieki z gory
Hej Mirable!
Ja lecialam do Catanii i wracalam z Palermo.

Kupilam tylko loty i wynajelam samochod wczesniej. Pozniej wszystko bylo juz spontaniczne... Podoba mi sie planowac 'po drodze'. ...ale ma to tez swoje wady. Ostatnio planowalam jeszcze raz wybrac sie na Sycylie i planowalam bookowac noclegi na booking. Na booking byly bardzo fajne oferty i mysle, ze wyszloby o wiele taniej niz szukanie hoteli 'po drodze'.

Baw sie dobrze!
Teraz spojrzalam na booking i na Sycylii, i np w Palermo sa ceny od 204 euro za 6 nocy, na 2 osoby ze sniadaniem. Mozna znalezc naprawde fajne oferty.
Np w Materze kiedys znalalazlam swietny, klimatyczny hotel za pol ceny.

Jak szukalam w listopadzie, to byly hotele nawet po 10 euro!
Dzieki Marysia!!! Nie lubie bukowac na booking. pasuje mi znalesc tylko jedna nocke a potem sie okaze co i jak. Bede o 2 w trapani i tam chce spac. Anyway....polecilabys jakies miejsca do zwiedzenia? Jade na 6 dni za 4 tyg wie cpowinien byc martwy seson. Licze na tanie noclegi. Nie chce spac kazdego dnia w tym samym miejscu bo bede sie przemieszczac dlatego opcje na 6 dni to mnie nie interesuja zbytnio.
Bardzo Cie rozumiem :-) ...ja 6 dni w jednym miejscu chyba bym nie usiedziala :-)

Polecam na pewno: Taormine, Syrakusy, ...jakby pogoda pozwolila to trakking na Etne. ...albo chociaz podjechac kolejka linowa kawaleczek. ...na mnie zrobil wrazenie nawet krajobraz wokol Etny. Warto 'rzucic' okiem na Katanie i Palermo. ...dla mnie istotnym elementem byly isole Eolie, zwlaszcza Stromboli* ...gdzie jest aktywny wulkan. Wrzuc sobie w google grafica Stromboli ...i zobacz czy mozna sobie to podarowac! ...moze troche subiektywnie podchodze ...bo gory to moja najczestsza rozrywka :-).

Reszte miejsc znam tylko z przewodnika ...wiec nie bede doradzac, ale jest jeszcze tego sporo :-)

*Na Stromboli w koncu nie wybralam sie ....jeszcze ;-)
edytowany przez marysia2: 11 sty 2013
Dzieki za info:) Popatrze.
A, jak bysmy weszli na Etne to w jeden dzien mozna tam i spowrotem zrobic czy nie bardzo?
Cytat: mirable
Dzieki Marysia!!! Nie lubie bukowac na booking.

A czemu nie lubisz? ...z ciekawosci pytam. Ja w Katanii wyladowalam rano ...moze o 10, nie pamietam dokladnie. ...chcialam pojechac tu i tam ...i nawet nie mialam planow, gdzie bede spac. ...poznym popoludniem chcialam znalezc hotel pomiedzy Katania a Taormina nad morzem. ...i sie okazalo, ze w matrwym sezonie, to bylo naprawde trudne. Wszystko otwarte tylko na sezon. W koncu znalazlam nocleg w hotelu, ktory byl otwarty tylko, bo przyjechal autokar turystow ...z Niemczech chyba. Ja bylam w marcu. W Syrakuzach bylo o wiele latwiej. W Palermo pierwszy (i jedyby raz) skorzystalam z CS.
A, jak bysmy weszli na Etne to w jeden dzien mozna tam i spowrotem zrobic czy nie bardzo?

Tak da sie. Zeby wejsc wyzej ...wydaje mi sie, ze trzeba miec przewodnika lokalnego.

...standardowo trekking na Etne trwa jeden dzien. ...jestem tego 'prawie' pewna ;-) Ja nie weszlam. Pogoda byla tak zla, ze nawet kolejka nie jezdzila...
Jak worce do domu, to moge Ci napisac inne punkty, ktore mnie zainteresowaly na Sycylii. Planowalam pojechac w listopadzie i sie troche przygotowywalam. ...tylko, ze notatki mam w domu ;-)
Marysia: duzo razy sie nacielam na bookingu. Komentarze byly za bardzo pozytywne. Teraz zawsze sprawdzam na tripadvisor. No dobra, poszukam sobie info o Etnie jeszcze bo chcialabym wejsc jak bedzie pogoda. Sprawdzalam prognoze i wyglada bardzo optymistycznie jak na srodek lutego...
Polecam Valle Dei Templi (Agrigento) a nocleg np. w San Leone. Spedzilam tam kiedys noc w niedrogim hotelu, o ile dobrze pamietam nazywal sie Costa Azzura.
Pozdrawiam
Marysia, spoko daj info prosze!!:)
Ewa: dzieki, poszukam!!!
Cytat: Evuccia86
Polecam Valle Dei Templi (Agrigento)

Tez sie pod tym podpisuje! ...choc znam tylko z przewodnika ;-)
Na stronie trivago.it znajdziesz tanie hotele, hostele itp.
polecam tez TINDARI comuna di PATII.jest tam pieknie a historia niesamowita,znajduje sie to blisko messiny a hotel mialam w samym centrum przy odprawie promowej,nie pamietam ceny bo bylo nas troche osob ale z tego co wiem to byl tani a w poblizu byla fajna pizzeria,ja bylam tam w zeszlym roku w sierpniu,wejdz sobie na internecie i sprawdz historie tego miejsca.pozdrawiam
Cytat: marysia2
Dzieki Marysia!!! Nie lubie bukowac na booking.

A czemu nie lubisz? ...z ciekawosci pytam. Ja w Katanii wyladowalam rano ...moze o 10, nie pamietam dokladnie. ...chcialam pojechac tu i tam ...i nawet nie mialam planow, gdzie bede spac. ...poznym popoludniem chcialam znalezc hotel pomiedzy Katania a Taormina nad morzem. ...i sie okazalo, ze w matrwym sezonie, to bylo naprawde trudne. Wszystko otwarte tylko na sezon. W koncu znalazlam nocleg w hotelu, ktory byl otwarty tylko, bo przyjechal autokar turystow ...z Niemczech chyba. Ja bylam w marcu. W Syrakuzach bylo o wiele latwiej. W Palermo pierwszy (i jedyby raz) skorzystalam z CS.

autokar turystów "z Niemczech"

Italia jest jak Matka Teresa - z otwartymi ramionami przyjmuje wszystkich polskich analfabetów.
Mirable ....Matera,koniecznie odwiedz to miasto
....To miasto nie do opisania. Na jego wspomnienie dostaje się gęsiej skórki

Cały tekst: http://wyborcza.pl/1,90888,5088303.html#ixzz2HhZXfWqI
Cytat: SettediNove
Mirable ....Matera,koniecznie odwiedz to miasto
....To miasto nie do opisania. Na jego wspomnienie dostaje się gęsiej skórki

Cały tekst: http://wyborcza.pl/1,90888,5088303.html#ixzz2HhZXfWqI

Pewnie,czemu nie,mozna zobaczyc "Kamienne miasto" .Jest tylko taki malusienki szczegolik:-))))) Matera lezy w prowincji Basilicata i np.do Mesyny jest tylko 500 kilometrow,ale jak Mirable ma cale szesc dni na zwiedzenia Sycylii to spokojnie przejdzie Bazylikate,kawalek Kampanii,cala Kalabrie i juz jest w Mesynie....zaczerpnie sycylijskiego powietrza i czas wracac do domciu,bo wakacje dobiegly konca.Zycze udanego pobytu na poludniu Wloch:-)
[
Cytat: forumista_nuova
Italia jest jak Matka Teresa - z otwartymi ramionami przyjmuje wszystkich polskich analfabetów.

I cale szczescie, ze nie przyjmuje zbyt wiele Polakow tak klotliwych, czepialskich, kompletnie nieobiektywnch jak Ty. ...cale szczescie, ze jestes ze swoja wredota jednym z wyjatkow.

Jaki cel miala Twoja wypowiedz? Poprawiasz wszystkie bledy na forum? Pokazac Ci kilka, ktore umknely Twojej czujnej uwadze? Swoimi wypowiedziami na forum pokazujesz tylko swoje klapki na oczach, swoja 'krotkowzrocznosc' i brak jakiegokolwiek obiektywizmu.

'po najmniejszej linii oporu' pamietasz madralinska?

Oto moj powrot na forum nie trwal dlugo...

...a jezeli juz sie czepiamy ...to Matera lezy w REGIONIE Basilicata e nie prowincji i na pewno warta ja zobaczyc ...ale raczej przy innej okazji ;-)

Ja wspomnialam o Materze ...tylko w kontekscie bookowania na booking ...a nie jako wskazowki dotyczacej Sycylii. I do tego z pewnoscia nawiazywala Sette.
ok rozumiem Marysiu teraz...ja jak zjade na dol to z pewnoscia Matera bedzie pierwszym miejscem ktore odwiedze...hehe.. Kocham takie klimaty. Mirable na Sycyli pozdrow ode mnie i mej rodzinki miasteczko Petralia Soprana--ciao ciao :D
Tyle, że ja jestem wdzięczna za poprawienie mojego błędu, a ty żadnej uwagi nie jesteś w stanie przyjąć.
Typowa mentalność pracowników administracji - od rana do nocy wklepują dane do SAPa, bezmyślnie jak małpy. Jak się od nich wymaga jakiejkolwiek refleksji czy innego wysiłku intelektualnego to są święcie oburzeni.
Tyle, że ja jestem wdzięczna za poprawienie mojego błędu, a ty żadnej uwagi nie jesteś w stanie przyjąć.
Typowa mentalność pracowników administracji - od rana do nocy wklepują dane do SAPa, bezmyślnie jak małpy. Jak się od nich wymaga jakiejkolwiek refleksji czy innego wysiłku intelektualnego to są święcie oburzeni.

Ciesze sie, ze tak z pokora przyjmujesz uwagi na swoj temat. Licze, ze moja uwaga na temat Twoich waskich horyzontow, ciasnego umyslu rowniez przyjmiesz z pokora. To konstruktywna krytyka, bo pokazujesz w swoich wypowiedziech brak jakiejkolwiek umiejetnosci samodzielnego myslenia.

Dla Twojej informacji - wszystkowiedzaca wiedzmo Ple Ple - nie wklepuje ZADNYCH danych ani do SAPa ani do zadnego innego software payroll. Dla czlowieka, ktory ma choc troche umiejetnosci myslenia ...praca w Payrollu, to nie zawsze to samo. ...osoby, jak Ty, ktore nie stac nawet na minilmalne uzycie mozgu, kieruja sie schematami ...co pokazujesz od poczatku swojego forumowego bytu.

Lepiej sobie odswiez znaczenie slowa analfabeta ...bo masz problem ze zrozumieniem tego slowa. Jak nie potrafisz myslec samodzielnie, to chociaz dowartosciowuj sie znajomoscia ortografii i definicji podstawowych slow.

...jak Matka Teresa ...a Matka Teresa ...przyjmowala wszystkich polskich analfabetow? Polskich intelektualistow juz nie chciala przyjac? Moglabys przyblizyc temat... zdaje sie, z 'logika' zetknelas sie tylko w slowniku ortograficznym....
edytowany przez marysia2: 12 sty 2013
...a jezeli ja juz tak wale blad za bledem, to moze jestem dyslektyczka i nie ma juz nadziei, ze wyjde z mojego 'analfabetyzmu' ?

I jakos sie specjalnie nie przyjmuje tym ...bo nie ortografia jest miara inteligencji. ...slyszalas, ze Einstein mial problemy z ortografia? ...Czy wg Ciebie takze Einstein znajduje sie w gronie analfabetow? ...i co na to Matka Teresa???
Akurat aparycję Befany to ty masz.
Mogłabyś spokojnie dorabiać w wolnym czasie, nie potrzebna by ci była nawet charakteryzacja.

A takie czerwone kokardki we włosach u prawie trzydziestoletniej baby wyglądają żenująco.
Zwłaszcza, że z twarzy wyglądasz tak na 40 lat.

P.S. Chyba ci ta przyjaźń z diabolikiem na dobre nie wyszła... Diabolik dyskrecją nie grzeszy...
Akurat aparycję Befany to ty masz.
Mogłabyś spokojnie dorabiać w wolnym czasie, nie potrzebna by ci była nawet charakteryzacja.

A takie czerwone kokardki we włosach u prawie trzydziestoletniej baby wyglądają żenująco.
Zwłaszcza, że z twarzy wyglądasz tak na 40 lat.

P.S. Chyba ci ta przyjaźń z diabolikiem na dobre nie wyszła... Diabolik dyskrecją nie grzeszy...

Pochwal sie wiec swoja aparycja? ...przejscie na temat mojej aparycji bylo na temat, pani mistrzyni merytorycznych wypowiedzi?
Dzieki wszystkim za info!!!
Jeszcze ponagle jedno pytanie, wynajmowal ktos moze auto i polecilby jakas firme??? Najlepiej taka co ma siedziby i w Trapani i w Palermo bo mam loty z dwoch roznych lotnisk
Ja wynajmowalam w Hertzu. W obu tych miejscach sa punkty Hertz.
Marysia, mysle ze moglybysmy znalesc duzo wspolnych tematow:) Moje czapki sa z kwiatkiem i kocham chodzic po gorach!! Jak bys kiedys miala ochote to mozemy sie gdzies spotkac i wybrac razem nawet na weekend :)
M: Hertz troche drogi;///
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 83
poprzednia |

»

Życie, praca, nauka