Sycylia-informacja turystyczna

Temat przeniesiony do archwium.
61-83 z 83
| następna
Dzieki M :)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sycylia

:)
Dzieki M, nie dalaym rady bez Ciebie !:))))
:P
Kontynuujac temat zwiedzania....byl ktos moze na Sardynii? Mysle zeby sie wybrac w kwietniu na bank holiday i sie zastanawiam co i jak. Co byscie polecili?
Ja bylam ;-)
Zreszta tez na Wielkanoc :-)

Napisze jak bede miala chwilke, co mnie zachwycilo szczegolnie. ...na poczatku tylko wspomne, ze Sycylia podobala mi sie bardziej.

...moze opowiesz o Twojej wycieczce na Sycylie? Chetnie poczytam:-)
edytowany przez marysia2: 19 lut 2013
Cytat: mirable
Kontynuujac temat zwiedzania....byl ktos moze na Sardynii? Mysle zeby sie wybrac w kwietniu na bank holiday i sie zastanawiam co i jak. Co byscie polecili?

Jesli chcesz zobaczyc plaze z rozowym piaskiem to odwiedz Spiaggia Rossa na Szmaragdowym Wybrzezu,zwiedz koniecznie na Sardyni Porto Cervo,Alghero,Cagliari..no coz jest tez defekt!.. bywa tam mnostwo mafiosow/jakby byla strzelanina to sie nie rozgladaj:D i nie filmuj:D tylko padaj plackiem na ziemie w ciagu 1 sek..pady pocwicz w domu.. :D ewentualnie chodz tam w nakolannikach by kolan w czasie padu nie pozdzierac:D ..troche smiesznie bedzie potem jak ci sie kolana ostana biale,nieopalone... ale jest i sporo VIPow z calego swiata,gwiazd filmowych i wloskich milionerow.Polecam ser peccorino sardo,jedyny zolty ser, ktory obniza cholesterol we krwi,dobra rzecz na prezent dla kogos z rodziny:D

http://www.viagiulia.pl/index.php/2012/07/nie-tylko-sardynki-czyli-co-i-gdzie-jesc-na-sardynii/
Marysia: ogolnie to msuze jeszcze na jeden tydz pojechac bo nie zobaczylam wszystkiego :) ALe jestem zadowolona; zaliczylam: 2 nocki w Trapani, 2 w Taormina i 2 Palermo. Po kolei bylam: Trapani- ta wyspa Favignana-Erice-Segesta-Taormina-Monreale-Palermo-Cefalu. Planuje za rok o tej samej porze znow na tydz pojechac:)
Nie ma to jak jechac w takie miejsca i nie moc sie wypluskac... i to dwa razy z rzedu!
Sette eee to nie dla mnie :) Ja nie lubie plazy i raczej tam nie zagladam :) Jestem zwiedzaczem a nie plazowiczem:) Mysle raczej o jakis gorach czy cos :) Musze poszukac wiecej info bo Wielkanoc juz tuz tuz :)
Marys jakis update?
Byl ktos moze jeszcze na Sardynii i chce sie podzielic wrazeniami????????
Marys jakis update?

Wczoraj nie mialam czasu ...a w pracy jestem dzis dosc zajeta :-/ Postraram sie dzis wieczorem napisac.
Zupdetuje pozniej ...bo niektore nazwy mi uciekly z glowy.

...ode mnie o plazach malo sie dowiesz ...bo i ja jestem srednim zwolennikiem plazowania. ...choc uwielbiam plywac, nurkowac i zeglowac. ...ale oprocz kilku rejsow, kilku spywow, kilku nurkowan moje podroze to raczej malo maja wspolnego z plazowaniem. ...ewentualnie jakas mala przerwa na kapiel w morzu czy jeziorze po drodze.

Ja zrobilam kolko od Cagliari do Cagliari. ...ale zdecydowanie nie widzialam wszystkiego...

Po Sycylii tez od razu pomyslalam, ze musze tam wrocic ...i wroce :-)
edytowany przez marysia2: 20 lut 2013
Dzieki!! Nie musi byc szczegolowo tylko mniej wiecej zebym sie zorientowala. Mysle jeszce o Naples albo do domu wiec poki co to sie zastanawiam co robic :) mam nie wiele wolnego czwartek wieczor do wtorku to tez nie wiem czy to ma jakis sens jechac na Sardynie na te pare dni :)
Co do jedzenia ...to ser z robakami na pewno robi wrazenie... Nazywa sie casu marzu. Nie jadlam go i nawet nie widzialam ...ale bardzo chetnie bym sprobowala ...widzac, ze doswiadczenia kulinarne z roznymi owadami juz mam ;-) ...slyszalam, ze ostatnio go zakazali, wiec latwo pewnie znalezc go nie bedzie:-/

Seadas ciekawe danie. ...myslalam, ze to bedzie bardziej deser ...ale to wlasciwe danie.
Oprocz tego liker z mirtu, bottarga (czyli ikra), fregula, pane carasau (ten 'chleb' latwo znajdziesz, bo podaja je chyba w kazdej restauracji i do kazdego dania), testa in cassetta (doslowne tlumaczenia: glowa w skrzynce ...czyli salceson ...mialam wrazenie, ze jest lekko inny niz 'coppa' z Marche/Umbrii, ktory tez jest salcesonem ...w przeciwienstwie do coppy z Emilii-Romagna, ktora salcesonem nie jest;-), mosciame, malloreddus, ....moze pasta z sardynkami ...choc to jest uwazane za danie sycylijskie.

Jadlam duzo i dobrze ...ale nie wszystkie dania pamietam :-/

...i popij piwem Ichnusa, ktore jest dosc latwo mozna znalezc w calych Wloszech.

Moje podroze sa zawsze bardzo 'kulinarne' :-)
Moim zdaniem na Sardynii jest mniej do zobaczenia niz na Sycylii, wiec warto jechac tylko na kilka dni. Zreszta ja tez bylam ...tylko 4 dni. ...ale jak zwykle pomyslalam ...musze wrocic;-)

W Neapolu ...i jego okolicach tez na pewno nie bedziesz sie nudzic! ...w okolicach chociazby Pompeje, Herculanum (Ercolano) - nie do odpuszczenia, Capri ...choc to moze watpliwa atrakcja w kwietniu. Wezuwiusz ...to wlasciwie nic takiego ...ale na pewno jak patrzysz w dol ...i pomyslisz do czego byl zdolny, to robi wrazenie. Reggia di Caserta absolutnie do zobaczenia! Reggia di Caserta absolutnie jest punktem obowiazkowym! :-) Okolo 100 km od Neapolu jest Posejdonia (Paestum) ...super jezeli ktos choc troche sie interesuje pozostalosciami po Grekach.

...i wiele wiele wiecej ...ale to tak na szybko, co moim zdaniem warto zobaczyc ;-)
edytowany przez marysia2: 20 lut 2013
Thx Marysia :) Nie wiem co robic w sumie, zastanawiam sie poki co, emocje z Sardynia mi troche opadly bo patrzylam i tam nie ma za bardzo co porobic wiec moze faktycznie ten Neapol :)
Mirable..specjalnie dla ciebie :D http://buongiorno-napoli.blog.onet.pl/2008/01/11/sladami-polakow-w-neapolu/ szczegolnie z mysla o histori ciastka zwanego w Neapolu baba..ktore oni neapolitanczycy uwazaja za swoje a w rzeczywistosci jest ciastkiem z Polski heh...
Mirable ...nie mam czasu ostatnio, zeby wlaczyc komputer w domu. ...a nie pamietam dokladnie gdzie bylam, musialabym rzucic okiem w domu na przewodnik.

Widzac, ze w domu trudno mi znalezc chwilke ...pisze i polecam :-)

Zobaczylam sobie w googlach ta rozowa plaze ...i szczerze chcialabym ja zobaczyc bez wzgledu na moja chec lub niechec do plazowania ;-) ...jak wroce na Sardynie ...to ja wrzuce w program.

Ja polecialam do Cagliari i tam wyporzyczylam samochod. Zrobilam kolka dookola i wrocilam do Cagliari. Zrobilam kilko ...dosc dlugie ...i troche chcialam spedzic czasu w samochodzie, zeby sobie popatrzec na krajobrazy Sardynii.

Nie bylam tam dlugo, wiec chcialam sie skupic na ogolnym wrazeniu.

Zobaczylam Cagliari, potem w kierynku wysepki San'Antioco ..potem w kierunku Alghero, potem Olbia ...i spowrotem Cagliari. Te miejsca widzialam. Po drodze zobaczylam kilka nuragow, rzucilam okiem na Costa Smeralda. Szczerze, to zadne z tych miasteczek nie bylo jakos przerazliwie zachwycajace. To co mi sie podobalo, to nuragi. Jest ich bardzo duzo, ja wybralam kilka 4 czy 5 ...wybor byl raczej losowy. Szczerze mowiac dla mnie byly interesujace. Nietypowe.

Moj znajomy juz 2 razy sie wybral na treking po Sardynii, bardzo zadowolony i jus sie wybiera trzeci raz :-)

...a jezeli o fajne regiony we Wloszech ...to koniecznie Puglia ...i z Pugli mozna odbic do pobliskiej i wspomnianej wyzej Matery. ...a Alberobello (zobacz w google/grafika) jest super!
(...)poki co, emocje z Sardynia mi troche opadly bo patrzylam i tam nie ma za bardzo co porobic wiec moze faktycznie ten Neapol :)

Odnosnie Neapolu:
- Poproszę jeden bilet do Neapolu
- W jedną czy w obie strony?
- W jedną. To dla teściowej. Wczoraj powiedziała "Zobaczyć Neapol i umrzeć!"

Marys dzieks :) Work in progress bo nie wiem co robic;/
Paola: Ostatnio na wloskim to slyszalam!!!!
Neapol jak Neapol ale kurna okolice maja duzo do zaoferowania :)
Dzis sie dowiedzialam ze mamy 4 dni wolnego na dzien niepodleglosci Wloch (chyba z tej okazji) na koniec kwietnia. Wiec dochodzi mi jeszcze jeden dlugi weekend :)
tzw ponte ..25 kwiec 4 dni..potem wez 2 dni urlopu i polacz z 1maja..razem mozesz miec 7 dni, dlugie ponte
To fakt, to dosc dlugie ponte :-) Mam na nie nadzieje takze w tym roku :-)

W zeszlym roku na 7 dni pojechalam do Basilicaty i Kalabrii ...tez ciekawie.
W tym roku mysle o splywie kajakiem Tybrem z Umbrii do Rzymu ...albo Argentyna ...ale to juz na 3 tygodnie :-) Obawiam sie, ze wygra splyw. To podobno historyczny splyw, ktory sie robi od lat. Jest juz tradycja. ...tak uslyszalam.
Wiec dochodzi mi jeszcze jeden dlugi weekend :)

Ja glosuje na Puglie! ;-)
A jeszcze w sprawie Sardynii, to kupiam sobie przewodnik po stanowiskach archeologicznych na Sardynii ...w przewodniku jest ich ...400! I sa ciekawe! :-)
Temat przeniesiony do archwium.
61-83 z 83
| następna

»

Życie, praca, nauka