imię dla dziecka

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 139
poprzednia |
Czy macie może jakieś ciekawe pomysły na imię dla dziecka? Już za 4,5 m-ca zostanę mamą a nie mam zielonego pomysłu na imię. Z racji tego że żyję we Włoszech myślałam że może to być imię włoskie, ale z drugiej strony chciałabym żeby miałoby też tłumaczenie polskie np.
Alessandra-Ola itp. Dodaję że nie znam jeszcze płci dziecka.
Jeśli macie jakieś upodobania...to proszę o rady...
Casimiro...come Casimiro il grande!
cześc przyszła mamusiu! mogę ci podac kilka pomysłów, ale bez tłumaczenia na włoski, znam tylko polskie, pracujeę na odz. noworodkowym więc napiszę ci kilka takich jakie u nas są na topie.Moja koleżanka właśnie urodziła drugiego synka , wdomu ma Zachariasza, teraz da Ksawery.Znam też małego Błażeja i Miłosza.Są Jakuby, Wiktory,aha teraz Karol to hit.Co do dziewczyn to są Julie, Marysie, Zosie,oczywiście Anny,Kasieńki,było parę Sar,Laur.Moja mała 10 miesięczna chrześnica to Hanna, i mówię ci jest cudna, słodka, delikatna i ślliczna.Mój syn ma na imie Kacper, córka Kasia.Ale dasz tak żeby tobie się podobało, fajnie że rzuciłaś pomysł na forum , moga być ciekawe propozycje,mam nadzieję że napiszesz na co sie zdecydowałas.Pozdrawiam zdrowego malucha ci życzę
moze dla chlopca Rafal - Raffaele
Kacper- Gasper(tu nie jestem pewna pisowni)

dla dziewczynki Emilia -Emiliana
Izabela-Isabelle
mysle ze imiona brzmia ladnie i dla malego dziecka jak i juz doroslego czlowieka.Zycze wszystkiego dobrego.;-)))))
Ja urodzilam sie we Wloszech (mame mam Polke, tate Wlocha) i mam na imie Gabriela, i w Polsce jest to imie dosc popularne i we Wloszech :) moja siostra to Joanna-Giovanna, brat- Michał- Michielo, a drugi Filip-Filippe :) moze cos z tych imion Ci sie spodoba :) moze byc jeszcze Artur-Arturo :) ciao!!
Dzięki za Wasze pomysły. Ja mam siostrę Izabelę i męża Artura, także te chyba odpadną...
Do niedawna bardzo mi się odobało imię Francesco i Francesca...ale jak pomyślałam o polskim Franciszku...no cóż,zmieniłam zdanie. Albo moja koleżanka niedawno urodziła syna (tutaj we Włoszech) i nazwała go Leonardo...mały Leo...ciekawe. Tyle że ja kiedyś wiewiórkę miałam co się tak nazywała i tak jakoś nie za bardzo. A może Simone...tj Szymek? Albo Simona? Roberta...śliczniutko...ale mężowi się nie podoba.
Bo imiona typu Matteo,Marco,Luca niezbyt mi się podobają,mimo że są bardzo popularne.
ok...to narazie tyle. Jak przyjdzie Wam coś jeszcze do głowy to piszcie.
Ciao ciao
Michielo? a nie Michele?
ja mam swoje typy,trzymam je na okazję,ale bardzo mi się podoba Andrea
Certo ;) Michiele, mala literoweczka ;)
znam kochanego chłopczyka o imieniu tommaso ale wszyscy mowia do niego tommy ma tez siostrzyczke ktora nazywa sie martina ładne imie to tez fabio lub felice ale te chyba nie ma odpowiednika w polskim chyba ze jest szczesciarz:D podoba mi sie tez nicolo-mikołaj a moze massimo-maksymilian (max) tez bardzo ladne dla dziewczynki to chiara-klara na razie wiecej sobie nie przypomne pozdrawiam
Moj synek (jeden z dwoch) ma na imie Francesco i wcale nie sugerowalam sie polska wersja imienia!
Proste imiona wloskie, te ktore Ci sie nie podobaja, mnie podobaja sie bardzo - Luca, Matteo, ach...
Natomiast gdybym miala dziewczynke, staralabym sie jej dac imie identyczne po wlosku i po polsku (w przypadku chlopca jest to trudniejsze, bo zazwyczaj dochodzi "o" na koncu czy cos podobnego - typu Robert-o): np. Laura, Eleonora, Sabina... jest ich wiele...
Pozdrawiam!
Dla dziewczynki:VIttoria,Veronica,Sophia,Luana,Sara,Elisa,Patrizia,Debora,Federica

Dla chłopczyka:Alessandro,Fabiano,Carmine,Luigi,Tommaso,Nicoló,Mattia,Antonello,Pierto,
anna chiara(anna klara) to super imie dla dziewczynki a dla chlopca fabio(nie znam znam odpowiednika po polsku)
fabio to w polsce fabian tak mi sie wydaje i prawie jestem tego pewna
jesli chcesz zeby bylo oryginalnie to polecam : Romeo , a dziewczynka: Giulietta ;-)))) ja to mam świra na pukcie oryginalnych imion , ale jeli wolalabys cos bardziej pospolitego to moje propozycje sa nastepujace:

Susanna, Adriana, Alice, Anastasia.

Marcello, Nicola, Raffaele, Tiziano.
wystarczy???? bo moge wiecej ;-)))))
Oj zapomnialam dopisac polskie odpowiedniki.
Jak ma byc to porządnie;)

Susanna- Zuzanna
Adriana- Adriana
Alice- Alicja
Anastasia- Anastazja

Marcello- Marceli( w tym przypadku polska wersja nie jest zaciekawa)
Nicola- Mikolaj
Raffaele- Rafal
Tiziano- Tycjan( to imie w Polsce jesr bardzo rzadkie)

Pozdrawiam :-)
Maria,Bianca,Paola,Monica
Antonio,Andrea,Vincenzo,Giorgio
ja dodam jeszcze takie imiona;
1,alessia
2,rossella
3,lorella
4,giovana
5,giorgio
6,diego
7,danilo
8,nadia
9,nicola
10,mariella
11,orietta
12,aleandro
13,alberto
14,bruno
15,aurora
16,enrico
17,loredana
18, angelo
19, lorenzo
20, tymon- ale to juz po polsku:))
tu mam jeszcze takie propozycje , al enei ejstem pewna czy wszsytkie sa to wloskei imiona;

21, fernando
22, gloria
23, claudia
24,carlos
25, miquel
26, mauricio- maurycy
27, lucia
28, luisa
29, luciano
30, jimena- ksymena
31, conrado
32, angelica
33, rosa
34, sergio
hmm...
Annalisa,
Mara,
Giorgia,
Bruna,
Lorenza,
Chiara,
Antonella
Luisa
Giovanna (moje imie:))
Sonia
Elisa
Adelaide
Adriana
Alice
Nency
Amalia
Angelo/a
specjalnie dla Ciebie wyszukalam strone z wieloma imionami wloskimi oraz ich znaczenie- pochodzenie chyba jakies lacinskie czy cos:)

http://www.vivacemente.it/onomastica/

daj znać jak juz wybierzesz:) buzka pa
Beh...cóż mogę powiedzieć...nie spodziewałam się aż tak wielu odpowiedzi. Dziękuję Wam wszystkim i każdej z osobna. Jest wiele,dosyć prostych imion co naprawdę bardzo mi się podoba typu Sara,Elisa,Roberta,Chiara,Dominika...i wieeeeele innych, zresztą sama nie wiem dlaczego moja uwaga skupia się głównie na imionach żeńskich...czyżby przeczucie???? Wcale bym się zresztą nie pogniewała. Jeśli to syn to chyba jednak będę miała trochę więcej kłopotów...bo oprócz Dominika to już chyba nic mnie nie kręci. Z kolei imię to nie podoba się mężowi...no i w tym problem.
A tak odbiegając trochę od tematu to mój mąż jest naprawdę "birbo". Oddał mi przywilej wybrania imienia,ale on oczywiście musi to zatwierdzić. I jak narazie wszystkie propozycje skończyły się na "nie". Povera me!!!
A czemu nie dasz po prostu polskiego imienia dziecku, co by pamietalo jakie ma korzenie?
a ja mam dwoje szkrabów dziewczynkę o imieniu Noemi(ale niestety nie znam polskiego odpowiednika) i chlopczyka Filipka czyli Filippo(Filippino).
Moge podpowiedziec, i mam nadzieje ze sie nie myle, ze FERNAND, MIGUEL, JIMENA sa na pewno szeroko stososowanymi imionami w Portugalii oraz Hiszpanii. Imie Angelica we wloszech to zioło, z ktorego lubia wlosi pic herbatke, to wiem bo sama mam na imie Angelika, Imie to ma tam wersje krotsza Angela.
Zreszta wiekszosc osob wie, ze wlosi lubia jednak nadawac nie tylko wloskie imiona, osobiscie zauwazylam popularnosc imienia DENISE dla dziewczynek, oczywiscie jest ono troche inaczej wymawiane niz w Ameryce ale popolarne. Drugie imie to Nicolas (wloskie Nicola), tez dosc czesto nadawane.
Osobiscie, jesli mam juz cos powiedziec
to lubie imię Maurizio
(znam kilku i sa to ludzie
ktorych po prostu lubie) i Erica dla dziewczynki.
pozdrawiam!
Angie
a co powiesz na imie BEVERLY...???
znam jedna szanwana osobe o tym imieniu, bardzo oryginalne...jest to imie mojej tsciowej...:)
a moze VANESSA..tak ma na imie z kolei moja siostra:)
To nie chodzi absolutnie o to że mi się polskie imiona nie podobają czy coś w tym stylu. Co prawda obecnie żyjemy we Włoszec, ale za kilka lat (jak Bóg pozwoli) chciałabym wrócić do Polski i tam ułożyć sobie w miarę życie(o ile to w ogóle będzie kiedykolwiek możliwe...). I chociaż nasze korzenie rzeczywiście są tam,w Polsce, to chciałabym żeby moje dziecko pamiętało że to gdzie indziej się narodziło i że mimo wszystko był to szczęśliwy okres w naszym życiu. Jak narazie moja teoria jest taka. Ale to się może jeszcze zmienić. A może po prostu nie będę patrzyła na to czy to polskie, włoskie, hiszpańskie...itd. Najważniejsze w końcu jest żeby się podobało,no nie?
jesli to bedzie chlopiec niech bedzie DANIELE, tak ma na imie ktos kogo b.kocham , jest bardzo sliczny, jest Polakiem-ale wyglada jak Wloch, ma krecone wloski, jest madry, cieply,dobry, kochany po prostu, moze wszyscy o tym imieniu sa tacy....ciekawe
A moze po prostu Pawel...
moze po prostu julia, julka, jul, julcia, jula, julenka......
albo zofia, zosia, zosienka, sophia.....

nie mam corki ( jeszcze :-) ) ale wiem, ze takie imiona bedzie nosila...

dostojne, kobiece i dziewczece,
mnie sie podobaja :-)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 139
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa