imię dla dziecka

Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 139
Jeszcze raz przeczytałam wszystkie wpisy od początku i znalazłam coś co dotyczy ojca dziecka.Matka dziecka podała we wrześniu 2005 imię ojca Artur a w następnym wpisie,że oni mają korzenie polskie czyli ojciec nie jest Włochem jak wszyscy twierdzą.I,że żadne imię mu się nie podoba.Jeśli naprawdę wrócą kiedyś do Polski jak myślą to powinni nadać takie imię aby nie było balastem.
Jaszczuk ile razy to jeszcze trzeba powtarzać NIKT NIE TWIERDZI ,że ojcem dziecka jest WŁOCH !!!!!!!!!!!! ... to były tylko domysły !!!
Pozwólcie,że się dołączę do dyskusji po raz 1.Rahma,nie masz racji(Rahma czyta się Rama)-tzw inteligencja potrafi być często bardziej wulgarna i chamska niż niejeden typ spod budki z piwem.A imiona potrafią być przekleństwem i piętnem na całe życie. A jeśli chodzi o kiciusia moje mają na imię Płaczuś,Kaskader a moja sunia Rokita(jak ten diabeł,zwany inaczej Boruta z Łęczycy,słynący z psot i złośliwości a jednocześnie strażnik fortuny).
Na moje dyżury nie jeden raz trafiały ofiary tzw inteligentów,na stanowiskach,z pozycją(głównie żony i dzieci),stany niejednokrotnie krytyczne,nieraz agonalne.I nikt nie chciał wierzyć,że pan prezes czy inny dyrektor był katem.A jeszcze gorsze od bicia były tortury słowne.Najpierw ofiarą zajmowali się lekarze a później my,psychiatrzy i psychologowie.Tak więc człowiek na poziomie może być grubianinem,wykształcenie czy majątek nie idą w parze z inteligencją.Bo inteligencję ma się wrodzoną a nie tylko nabytą w czasie studiów.
Matko! A co to ma wspolnego z tematem?
Przeniescie sie na cafe italia albo w ogole na jakis czat....
intelekt a inteligencja...to jakby powiedzieć..dwa rozne terminy..a spor toczy sie wokol imion a nie domowych sadystow
intelekt a inteligencja...to jakby powiedzieć..dwa rozne terminy..a spor toczy sie wokol imion a nie domowych sadystow
AGATA to takie piękne imię...polska wersja od włoskiej różni się tylko akcentem ;)rnsaluti
tiaaaa
;-)
To jak najbardziej na temat.To jest polemika ze stwierdzeniami Rahmy.
a ja proponuje imie Liliana.sama takie nosze i ono posiada odpwiedniki w kazdym jezyku.a o to zanczenie imienia LILIANA z pewnej strony :Pochodzenia łacińskiego, od słowa lilium (lilia). Oznacza: piękna, czysta, biała jak kwiat lilii. W Polsce imię to jest częściej nadawane dopiero od początku XX wieku. Zdrobnienia: Lila, Lili, Lilianka, Lilka. Inne formy: Lilia, Lilianna, Lilla. Obce formy: Liliana (łac.), Lillian, Lilyan, Lily, Liliane (ang.), Lilli, Lili (niem.), Lilian (fr.), Liliana (hiszp.), Lilia (wł.), Liljana (ros.), Lilijana, Ljiljana (połud.-słow.). Forma męska: Lilian.
Agnese.Napisz jak wreszcie dałaś dziecku na imię.To dziewczynka czy chłopczyk?Jak ci się chowa?
A ja mam na imię Hermenegilda. Początkowo nie lubiłam swojego imienia, ale znajomi zamiast gadać je przez godzine, wymyślili mi skrót Ermi. I teraz mi sie bardzo podoba. Znam nawet jedną Świętosławę. I co powiecie na takie imię??? A co do niektórych: nie są prostackie takie imiona jak: Angela, Angelika, Andrea, Brajan, Denis, Dżesika, Marcel, Nikola, Nikoleta, Oliwia, Patrycja, Ramona, Roksana, Sandra, Sara, Samanta, Wiktoria czy Żaneta. Mi się podoba imię Żaklina (Jacqueline) i dam tak na imię swojej córce. A wy co sądzicie o Świętosławie czy Żaklinie???
Do Hermenegildy: rnUwaszaż droga Ermi, że jak nazwiesz swoje dziecko Świętosława to ona będzie święta i sławna?? A Żaklina kojarzy mi się z zaklinaniem lub zaklinowaniem.rnJak tak dalej będzie to dzieci będą sie nazywać np. Doda Kowalska, Mandaryna Nowak, Shakira Wiśniewska, Eminem Miednica.rnrnMi się podobają takie imiona które są innymi formami imion, np.rnAda - od Adriany, AdriannyrnAngela - od Angeliki, AngelinyrnAneta, Anita - od AnnyrnCelia - od Celiny, CecyliirnDagna - od DagmaryrnEliza, Elza - od ElżbietyrnEwelina - od EwyrnFlorentyna - od FloryrnHilda - od HildegardyrnIwa - od IwonyrnIza - od IzabelirnJulianna, Julita, Julietta - od JuliirnMarianna, Mariola, Maryla, Maryna, Marlena, Marzena - od MariirnMartyna - od MartyrnNikoleta - od NikolirnOdeta - od OdyrnPaula - od PaulinyrnRama - od RamonyrnRoma - od RomanyrnWiola - od Wiolety, ViolettyrnŻanna - od Żanety
a moze Nadia? jest popularne w Rosji, we Włoszech, a i do Polski nadeszła moda na to imie. Właśnie moja 2 miesieczna córeczka ma tak na imie...i bardzo sie wszystkim podoba /nawet teściowej ktorej wszystko przeszkadza;)/
A chłopiec ....moze Maksymilian-jest chyba tez wloski odpowiednik.
Pozdrawiam! pochwal się pozniej co wybrałaś.
Daria- imię pochodzi z perskiego i oznacza"perła,czyniąca dobro",męski odpowiednik Dario.A Żaklina,Żaneta to swojska Janina,też piękne.
jak będzie po polsku Rossella,to imię ma swoje polske tłumaczenie?Podoba mi się!
A nie będzie to Róża?Ale bardziej pasuje na Rozalię.Niestety,nie znam znaczenia tego imienia.
Też myślę,że to będzie nasza Rozalka.Dzięki!
Moja mama jak ponad 20 lat temu nadała mi imię Daria było unikatem,rzadko spotykanym,dziś jest modne(u Tołstoja też występuje moje imię,jako Dasza)a wtedy doprowadziło niemal do palpitacji serca moją babcię.
A moze Katarina (Rina) odpowiednik Katarzyny.Ładnie nawet bardzo hihi :)))
kiara-dla niej quentin dle niego
Dla niej podoba mi sie imie Concetta i Assunta, a dla niego Agatino:)
jak bedzie copiec to Vito a jak dziewczyna to Appolonia. bedzie cos z polski przynajmniej bo POLONIA
Apolonia - jest z jednym P
jestem za Morena , Maria Grazia lub Angela dla niej a dla niego Rafaelle lub Angelo:-)
Enrico .... albo Diego, Francesco równiez. Dziewczynka Silvia, Anna e Asia (oni to czytają tak, jak my nazwe kontynentu:P ) A poza tym to zdecydownie dałabym polskie imię, a niech sie Italiańcy pomęczą:)
PaolarnChiara
Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 139

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa