kto mieszka lub byl w Kalabri

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 217
He he, dobre. Widze, ze tez jestes wielbicielem Benigniego ;o)
CO masz na mysli bo jakos nie moge zaskoczyc o co ci chodzi?
To do Kuby1980
nic powaznego:-)

taki film byl w ktorym benigni wlasnie tak mowil bo mial przygody z bananami w palermo:-)
Masz racje Calabria jest piękna ale czas tam staną. Nie pisz że polki rozbijają włoskie rodziny bo to nieprawda. To wy nas podrywacie ukrywacie że macie żony i rodziny i nie znacie słowa nie. Dlaczego tak mało dziewczyn z tego rejonu studiuje ba a nawet kończy szkołę średnią? Dlaczego macie żony dzieci a czas spędzacie z kochankami a nie z rodziną? Dlaczego wy siedzicie w barach a wasze żony są zamknięte w domu? Rozumie Cosensa to większe miasto szybciej się rozwija ale zobacz co się dzieje 10km od niej. Dziewczęta bez perspektyw kończące edukacje na obowiązkowym etapie ale za to od najmłodszych lat nauczone posłuszeństwa dla swoich przyszłych mężów. Chłopak ma prawo się wybawić a dziewczyna co może, nauczyć się gotować czy sprzątać? Wybacz ale to nie jest tylko moja opinia ale też moich koleżanek włoszek które niestety tam mieszkają. Naprawdę porozmawiaj najpierw z dziewczynami z Calabrii co one myślą o życiu tutaj
renata100 nie przesadzaj nie każdy Włoch ma umysł 5 latka
ale wiekszosc Calabrarese tak :)) eheh
PieroA ma che cos'è questa mafia? Tutti a dire mafia qui mafia lì, ma dov'è questa mafia? La mafia non esiste!
Nie wiem czy powinnam sie wypowiadac bo nie mieszkam w Kalabrii ale ten temat przywolal wspomnienia. jeszcze zanim zamieszkalam we Wloszech w Umbrii spedzilam jeden miesiac w Kalabrii a dokladniej w Locri pracujac jako au pair. Miejscowosc mala, morska i ogolnie ladnie tam ale miesiac ktory tam przezylam byl najgorszym miesiacem mego zycia we Wloszech.
Rodzina u ktorej opiekowalam sie dziecmi byla z rzymu ale jezdzila do Kalabrii na wakacje. Juz na wstepie hostka poinformowala mnie bym za bardzo nie wdawala sie w relacje z mieszkancami ale myslalam ze przesadza. Mylilam sie. Jeszcze w pierwszy dzien pobytu narobilam sobie klopotu bowiem nie mogac znalesc domu gdzie mieszkalismy spytalam sie wlasciciela baru (widzialam ze byl w zazytych stosunkach z mymi hostami)w o droge do domu i na drugi dzien rozniosla sie plotka ze niby romans mamy. I tak bylo za kazdym razem gdy z kims gadalam to na drugi dzien pol miasta gadalo o romansie. W ostatecznosci w wolnym czasie wolalam w domu siedziec niz narazac sie na glupie plotki.
Ludzie niby mili i zyczliwi ale szybko przeinaczali fakty. Ciezko bylo o jakas bardziej wartosciowa znajomosc. Faceci juz od 15 do 90 lat jedynie gwizdali i zaczepiali myslac tylko o jednym, zas dwie dziewczyny z ktorymi jako tako nawiazalam jakis kontakt byly dosc skape jesli chodzi o jakies "uzewnetrznienie sie" i pogadanie.
Miasto bylo nawet ladne ale male i widac bylo ze w nim straszna bieda. w lecie duzo osob pracowalo w turystyce ale w zimie panowalo bezrobocie. Z tego co sie dowiedzialam to duzo osob tez wyjechalo na polnoc w poszukiwaniu lepszego zycia i pracy.
Oczywiscie moje wrazenia sa tutaj bardzo subiektywne. Jak juz pisalam ja bylam w malutkim miasteczku, byc moze w innej czesci lub wiekszym miescie byloby inaczej.
Co do Kalabryjczykow tam w Locri to mialam bardzo nieprzychylne o nich zdanie, za to tu w Umbrii mam bardzo dobra pare znajomych Kalabryjczykow. On pochodzi z jakiegos malego miasteczka w gorach i to co opowiadal o swym miescie pochodzenie bylo zblizone do mego doswiadczenia w Locri. Opowiadal ze wiekszosc mieszkancow tego miadteczka to bezrobotni albo zwiazani z mafia a najczesciej to jedno i drugie. I kto chce przyzwoicie zyc to wyjazd jest konieczny. Dziewczyna zas pochodzi z Tropea i tam jako ze miejscowosc turystyczna i otwarta na turystow to i mentalnosc jest bardziej otwarta. Jedyne na co narzekala to na klopoty z praca.
nie bylam w strongoli a co do kuby - moj calabrese jest normalnym facetem, ktorych pelno w calabrii a co do uomini d'onore to chyba sie za duzo filmow naogladales ;)owszem, sa...ale wcale nie tak latwo do nich dotrzec, a ja w ich towarzystwo sie nie pcham:) jeszcze raz polecam una delle piu' belle regioni d'Italia :)
jezeli twoj dylemat to polska czy kalabria, doradzam polske,
pa
filmow wcale prawie nie ogladam:-)
Hej Miki! Twoj calabrese jest ze strongoli?? bylam w tej miejscowosci wiele razy na wakacjach! to moj nr [gg] , napisz jesli chcesz, moze sie okaze ze znamy te same osoby??
Umbry, rzeczywiscie napisalem ze Kalabria jest BAAARDZO rozmaita. Ty trafilas na male miasteczko w gorszej czesci Kalabrii. W Kosenzie to rzadko sie dzieje. W barach mojej uczelni to nieprawdopodobne, absurdalne. Ale w jakichs malych miasteczkach to sie dzieje. Ludzie faktycznie tam za duzo plotkuja.
Zalezy. Np w Naleczowie, wszyscy gapili sie na mnie, dziewczyny chcialy poznac mnie. Bo tam jest mnostwo staruszek, malo turystow, i ja bylem egzotycznym Wlochem, i nie przegapili mnie. To wcale co innego we Warszawie. Tam dostalem tylko jedna propozycje:D To samo w Kalabrii. Sa miejsce tak jak twoje, i inne rozne. Zapraszam do mnie i poznasz moich przyjaciol, to 'normalne' ludzie:)
Ty podzielilas z nami twoim doswiadczeniem. Tylko nie trzeba uogolniac ;)
La mafia esiste purtroppo. Ma Calabria = Mafia non è vero.
Così come polacca, rumena ecc. è diverso da badante;)
I luoghi comuni sono brutti...
"Nie pisz że polki rozbijają włoskie rodziny bo to nieprawda"
Czasem to sie dzieje. Niedawno w moim miasteczku jakas polka (zamezna) zwiazala sie z Wlochem dla pieniedzy, i jego zona stracila prace i meza (bo pracowala u niego, i teraz tam pracuje ta polka).
Ale ja nie uogolniam. Uwielbiam Polske, inaczej sie nie uczylbym jezyka. Ale po wlosku sie mowi 'fa più rumore un albero che cade di una foresta che cresce'
Pozdrawiam:)
Słuchaj jak ten włoch byłby taki wspaniały to by za innymi babami się nie oglądał tylko z żoną w domu siedział
a moze tego samego kalabrese znacie!

wtedy dopiero mialybyscie o czym gadac:-)
Pietro czytaj ze zrozumieniem.
Sama napisalam ze to byly moje wrazenia z miesiecznego pobytu i gdzieindziej mogloby byc inaczej. Podszkol sie bardziej z czytania ze zrozumieniem.
Wlosi nie sa monogamiczni,musle ze ok 90 procent zdradza zony,chociaz w myslach..
On ma 65 lat i ona 25. Ale ja nie uogolniam Renata. Nie umiem dobrze tlumaczyc takiego zdania po polsku 'fa più rumore ecc.', ale to prawda. Wiem ze jest mnostwo dobrych polek. Ale gdybym uogolnial...rozumiesz? Pozdrawiam.
stokrotkaverde kiedy wyjeżdzasz?
Wiem Umbry. Po prostu podkreslalem to. Doskonale zrozumialem Cie:) Sciskam...
Reniu w czwartek po polud.mam lot airitaly ze stolicy do Verony.
ale jedna jaskółka jeszcze wiosny nie czyni. A Włoszki nie rozbijaja małżeństw swoich rodaczek w Kalabrii i innych cześciach Wloch, wszystkie święte z nich dziewice? Takie rzeczy zdazają sie na porządku dziennym, ale nikt o tym nie mowi, natomiast jesli zdarzy sie przypadek, ze jakis Wloch zostawi zone dla jakiejs straniera, to juz od razu tworzy się stereotyp, ze straniera=puttana.
Poza tym do rozbicia malzenstwa doszlo nie tylko z winy tej drugiej kobiety ale takze tego faceta, nie sądzisz?
W kwesti mafijnej zgadzam sie z Toba, nie mozna stawiac znaku rownosci pomiedzy mafia sycylijska, neapolitanska camorra a kalabryjska ndranghetta
PieroA 4 To normalka bo takim facetom po 50-60 tak pada na główkę nagle im się zachciewa młodej panny. To co pisałam o Calabrii to moje spostrzeżenia, mieszkałam tam 3lata w Rossano, Siberi, Coregliano i tam naprawdę tak jest. Polecam te okolice panienkom które lubią nachalne zaczepki, gwizdy za sobą i nie znają włoskiego bo lepiej niech niewiedzą co włosi za nimi wykrzykują
Wniosek jest jeden-swiatem rzadzi d**a!
no to miłej podróży, ja 19 do milano to może się usłyszymy we włoszech możemy się wymienić na emil włoskimi numerami
>W kwesti mafijnej zgadzam sie z Toba, nie mozna stawiac znaku rownosci
>pomiedzy mafia sycylijska, neapolitanska camorra a kalabryjska
>ndranghetta

oczywiscie ze nie:-)
wszyscy wiedza ze cosa nostra to prawdziwa mafia
natomiast camorra i 'ndrangheta sa nieco slabsze
czekaj stokrotka gdzies juz slyszalem ten cytat:-)
to jest chyba nietzche, prawida?
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 217

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Nauka języka