kto mieszka lub byl w Kalabri

Temat przeniesiony do archwium.
151-180 z 217
no tAK WSZYSTKIE TE HISTORIE SA WYSSANE Z PALCA..MY TU MAMY TAKA BUJNA WYOBRAŹNIE ...CHYBA NIE SADZISZ, ZE "KOLEGA" POWIEDZIAŁBY CI O TYM ? ;)
Kalabria jest duzym regionem takze tez sporo zalezy od danego miejsca. Ja znam pare Kalabryjczykow i kazde z nich pochodzi z calkowicie innego miejsca mimo, ze z tego samego regionu. Chlopak jest z jakiegos malutkiego miasta w gorach (niestety nie pamietam nazwy miasta), polozonego na odludziu, w ktorym mafia jest po prostu na porzadku dziennym i bez tzw dodatkowej oplaty nie da sie nic zalatwic. Opowiadal nam tez, ze byl czas iz wprowadzono nawet cos w rodzaju godziny policyjnej, ze po polnocy nie mozna bylo wychodzic inaczej od razu aresztowano. Opowiadal o swoim wlasnym miescie jak o jakims obozie koncentracyjnym. Z kolei jego dziewczyna pochodzi z okolic Tropei gdzie jest zupelnie inaczej, miasteczko turystyczne, duzo lokali, sporo ludzi w tm turystow zza granicy, mieszkancy bardziej otwarci i z wieksza kultura, nie tak zacofani no i oczywisciej bylo tez wiecej pracy szczegolnie w turystyce.
uslyszalam dzis nowe slowo/w programie o Messinie/ ..moze blednie napisze ale ty umbryjko poprawisz..babba..to tak enklawa gdzie nie mam mafii ,czysty teren..bez haraczy i wplywow mafii..widocznie rejon Tropei to babba..A wracajac do bomby pod samochodem tam to juz normalka nie ma dnia bez wybuchu..a co! taki samochod duzo nie kosztuje!..a pewnie ubezpieczenie zwroci kasa..dobry sposob na pozbycie sie zlomu,co?..miotelka sie pozamiata te pogiete blaszki..taniej bomba kosztuje niz transport na zlom/szrot,co?..pewnie tak forowiczka mysli..ale to nic,szkoda ze nie znam statystki ile dziennie w Itali jest bombek pod samochodami podkladanych..bo bym podale scisle dane..a tak ..nie znam i nie 'zapodam'.. he
a tu taka przykladowa wyssana z palca wiadomosc z 19.09
http://www.tvn24.pl/12691,1565405,0,1,mafia-morduje-we-wloszech,wiadomosc.html
Mafia morduje we Włoszech
Pięciu nigeryjskich imigrantów i Liberyjczyk zamordowani - to efekt mafijnych porachunków w miejscowości Castelvolturno na południu Włoch. Zdaniem policji motywem masakry była walka o kontrolę handlu narkotykami bądź prostytucją w rejonie Neapolu.
Nigeryjczycy zginęli na miejscu, a Liberyjczyk umarł nad po przewiezieniu do szpitala. Śledczy mają dwie hipotezy dotyczące zajścia. Według jednej mężczyźni zostali zamordowani przez innych imigrantów z Afryki w ramach porachunków.

Druga mówi o zemście napolitańskiej mafii Cadalesi za to, że afrykańscy imigranci chcieli się usamodzielnić.

Egzekucję uznano za najbardziej krwawą mafijną zbrodnię ostatnich lat we Włoszech.
to tez oczywiscie jakas niestworzona historia z 03.10

Włoski rząd wzmacnia siły w walce z jednym z najgroźniejszych gangów kamorry - Casalesi: 500 spadochroniarzy zostanie wysłanych w rejon Caserty, na południe kraju, z misją wzmocnienia bezpieczeństwa tamtejszej ludności.
Decyzję o wysłaniu sił wojskowych podjęto w reakcji na niedawną masakrę dokonaną właśnie przez ludzi klanu Casalesi, kiedy zastrzelono sześciu afrykańskich imigrantów. Według policji, wszystko wskazuje na to, że ta metodycznie zaprogramowana egzekucja, to rezultat porachunków, których tłem był handel narkotykami.

Zatrzymano już kilku gangsterów, podejrzanych o udział w zbrodni.

Minister spraw wewnętrznych Włoch Roberto Maroni poinformował w piątek, że żołnierze utworzą punkty kontrolne na ulicach i w strategicznych miejscach, a także będą pilnować sklepów i centrów handlowych, zagrożonych napadami i ryzykiem wymuszeń. Wojsko ma także prowadzić kontrole wśród osób, przebywających w areszcie domowym.

Wstępnie, żołnierze stacjonować będą na południu kraju do końca tego roku. Minister Maroni nie wykluczył jednak przedłużenia misji, aż do zwycięstwa w "wojnie z kamorrą".
hehehe ty chyba nie masz co robic ?????? powtorze jeszcze raz , bo widze ze ciezko do ciebie dociera...nie isteresują mnie zadne wsue zabite dechami w gorach, jade do REGGIO DI CALABRIA i juz. To duze miasto i jakos nie widziałam tam wybuchających samochodów.
A i jeszcze jedno czy ty wogóle byłes w Reggio, a wiesz gdzie to jest na mapie....heheheh przepraszam sie nie moge sie powstrzyma.... palant :)
i dlatego stad wieje bo takich zazdroszczacych wszystkim wszystkiego jest tu stanowczo za duzo
A I JESZCZE JEDNO......spruboj sie przespacerowac w nocy albo poznym wieczorem po srodmieściu łodzi.....moze odrazu nie wysadza ci auta , ale pare sznytek masz na bank.....moze a propo's tego znajedziesz jakis porywający link
dziecko drogie mieszkam tu juz od jakiegoś czasu i zjeździłam włochy wzdłuż i wszerz z mojej wiedzy geograficznej nie musi mnie doprawdy sprawdzac jakas tępa i naiwna gówniara, bo do pięteczki mojej pieknej nie dorastasz i nie chciałabym wpędzać cie w kompleksy. z mojego czasu wolnego tez mnie nie musisz rozliczać złotko, bo zwykle jestem bardzo zajętą osoba, a dziś np. zrobiłam sobie dzień wolny, wiesz zwyczajnie miałam ochotę na totalne lenistwo, nieróbstwo, relax, prasówkę krajowa i zagraniczna..ach i wiele innych przyjemności o których nie wspomnę, bo zwyczajnie mogę już sobie na to pozwolić, bo to ja jestem sobie panem, sterem i okrętem głuptasku :D no ale juz nie bede cie dobijać ponoć dziś w polsce pogoda nie najlepsza wiec daruje ci tym razem, pewnie juz depresyjke jesienno-zimowa mamy co?! w sumie to życzę ci tej kalabrii szczerze ;) na podstawie tego co piszesz myślę, ze to odpowiednie dla ciebie miejsce i świetnie się tam odnajdziesz :D kolejna zauroczona po wakacjach ech..
dobra nie trace juz czasu na jakies glupiutkie siksy mam o wiele bardziej pasjonujace zajecia !
Czolem!
ech..
dobra
a czegóż ja niby miałabym ci zazdrościć osiołku ? chyba twojego małego rozumku tak?! :D
jakie "mlodzezowo-coolowe" slownictwo ahahaha :D wiedzialam, ze jestes tepolkiem na ktorego trace czas, pa paaaa kochanie :D
wiesz mulino ty zbytnio kultura tez nie grzeszysz. non stop komus przygadujesz. To te wieczne zlosliwosci robia z ciebie taka zajeta osobe?
no kochaniutka a moze kochaniutki bo cos chyba za długo juz w tych włoszech siedzisz i polskiego sie zapomniało co? A moze obojniak bo cos widze ze na płec sie zdecydowac nie mozesz.A co do wieku to daje sobie reke ucią, ze jestem duzo starsza od ciebie i to raczej ty sprawiasz wrazenie gowniary - gowniarza ( rzecz do ustalenie )...ktory/a wyrwał/ła sie z kraju zeby kible czyscic włoskim gospodynią :)

I uwazaj na pochopne osądzanie kogos zupełnie obcego.....to taka rada od kogos zapewne głupszego od ciebie....

Jeszcze jedno pytanko....po co siedzisz w tych włoszech skoro tam tak beznadziejnie, niebezpiecznie...i wogole bleeeeee hehehehehe
ZWYKLE Z MALOLATAMI NIE GADAM, ALE ZROBIE WYJATEK..NIE DZIEKUJ, NIE DZIEKUJ, SKORO JESTES TAK TEPA ZEBY ZORIENTOWAC SIE W JAKIEJ FORMIE PISZE, A CO ZA TYM IDZIE JAKIEJ PLCI JESTEM OSIOLECZKU TY MOJ MALUTKI TO PROSZE CIE WROC CZYM PREDZEJ DO SZKOLY PODSTAWOWEJ NA LEKCJE JEZYKA POLSKIEGO I CZYM PREDZEJ NADRABIAJ BRAKI!!
JAK TAK GLUPIE, NAIWNE I NIEOKSZESANE DZIEWCZE MOZE BYC STARSZE ? JESLI TO PRAWDA TO RZECZYWISCIE POTWIERDZA SIE, IZ ROZUM NIE ZAWSZE IDZIE W PARZE Z WIEKIEM NIESTETY:D
A MIESZKAM SOBIE TU I TAM, GDZIE MAM OCHOTE W SUMIE WIESZ ;) CZESTO Z MEZEM SIE PRZEMIESZCZAMY, A TO JEDZIEMY DO AUSTARLII, A TO DO AZJI ETC. ALE DOM MAMY NA POLNOCY WLOCH I W POLSCE WIEC Z TEGO WLASNIE WZGLEDU WLASNIE TERAZ TU JESTEM, ALE NIE CZUJE SIE JAKOS PRZYWIAZANA DO JEDNEGO MIEJSCA, CZUJE SIE OBYWATELKA SWIATA WIESZ, MOZE WLASNIE DLATEGO TAKA KALABRIA WYDAJE MI SIE TAKA SMIESZNA I DZIKA...;) WIESZ MI JEST GLOWNIE POTRZEBNY DO PRACY KOMPUTER, DOSTEP DO INTERNETU ORAZ MOJ PROGRAM DO TWORZENIA PROJEKTOW. OCZYWISCIE OD CZASU DO CZASU PODJADE DO FIRMY NA JAKIES SPOTKANIE SLUZBOWE, ALE TO TYLE :D BYNAJMNIEJ NIE JESTEM PRZYWIAZANA DO BIURKA, MOJA PRACA WYMAGA TEZ OGROMNEJ KREATYWNOSCI, FANTAZJI, WRAZLIWOSCI NA KOLORY, WYCZUCIE SMAKU, ZNAJOMOSC TENDENCJI ETC... BADZ PILNA UCZENNICA TO KIEDYS TEZ BEDZIESZ MIALA TAK FAJNIE JAK JA, A PRACA ZA GRANICA NIE BEDZIE CI SIE KOJARZYLA TYLKO I WYLACZNIE Z MYCIEM KIBLI, CHOCIAZ NA POCZATEK BIERZ KAZDA PRACE JAKA CI TAM DADZA ;)

UMBRYJKO DROGA ACH WYBACZ ZA TE ODROBINE ZLOSLIWOSCI, ALE JESLI PRZYJDZIE MI NA TO OCHOTA TO I ZWROCE KOMUS UWAGE, MOZE I BEDE OCIUPINKE NIEKULTURALNA ;) DOPRAWDY CHYBA NIE CHCESZ I NIE MYSLISZ, ZE MOZESZ MI TEGO ZABRONIC OCHHHH..:)

BUZIACZKI
UMBRYJKO KOCHANA TO SIE NAZYWA DOBRA ORGANIZACJA PRACY :) ZAINTERESUJ SIE MOZE TEMATEM PLANOWANIA CZASU, POLECAM WSZYSTKIM :)
Wole wykorzystywac moj wolny czas na cos innego i znacznie milszego niz na prawienie zlosliwosci innym.
hehehe oczywiscie wierze we wszystko co piszesz bez dwoch zdań.....zapewne jestes piekna , bogada, masz wspaniałego meża i gromadke uroczych dzieci....Bywasz w Australii, Afryce moze i na Marsie......ale chyba palcem po mapie....

Jesli wszystkie "swiatowe kobiety" są choc podobne do ciebie...to moze lepiej zorganizowac im jakis rezerwat...i tak na wszelki wypadek trzymac w klatkach.
I przestan sie juz tu uzewnętrzniać.....bo nikt nie ma ochoty tego czytac....

sugeruje zmiane nicku.....cos jak żmija by pasowało
wiesz ja tez :D wiecej dystansu do siebie wszystkim zycze ;D
wiesz bywam tu i tam, to fakt jak napisalas jestem bardzo swiatowa kobieta :D czego twoj maly, ograniczony i zasciankowy rozumek nie jest w stanie zaakceptowac, pojac i ogarnac :D rozumiem, ze tego nie mozesz przezyc, bo jestes zwykla glupiutka pannica zauroczona calabrese, ktora musi sie jeszcze wiele nauczuc o zyciu i pare wiaderek zimnej wody musi ci sie niestety wylac na glowke. Naprawdę myslisz, ze mie obchodzi czy wiezysz w to co pisze?? :D wolne zarty nie pochlebiaj sobie ;) nie musze tobie ani nikomu niczego udowadniac ichaaaaa ;) a gromadki dzieci nie mam, bo mnie dzieci na ta chwile zupelnie nie interesuja.
jak to mawial inf- ja cie rowniez pozdrawiam i milego dnia zycze :D
POzdrawiam rowniez wszystkich nadgorliwco i donosicieli tego forum ;) Juz wy wiecie o co chodzi :D
umbryjko i to nie ja zaczelam byc niekulturalna tylko ta malotala jesli przesledzisz dobrze posty !!! A JA NIE DAM SOBIE DMUCHAC W KASZE JU ZTAKA NATURE MAM !!!
ktos w Mosorrofa?
..sprobuj..Diana byl taki wierszyk w 1 klasie szkoly podst..:UJE sie nie kreskuje bo kto UJE kreskuje ten dostaje dwoje../Latwe do zapamietania..bylo dla dzieci w 1 klasie..:D..a w nocy to sie spi na nie spaceruje..potem prasa wloska pisze..ze ofiara sama sobie byla winna..bo szla do domu..ufff
a ponadto slowo sznyt zawsze bylo rodzaju meskiego..wiec powinno byc: pare sznytow..buuu
gaiusiu mówiłam przecież temu naiwnemu dziewczątku, żeby wróciła do podstawówki nadrobic zaleglosci, ktore przespala myslac o niebieskich migdalach tudziez o przystojnych włochach i plażach :D ja to z troski o nią pisałam, naprawdę mam dobre i szczere intencje :) nie wiem jak sobie da rade z takimi brakami, nie zna podstaw jezyka polskiego, a chce sie zabierać za naukę wolskiego (włoskiego oczywiscie- przeraszam to taka mala "prezydencka" pomyłka..z ziemi wolskiej do polskiej:D ) i liczy na to, ze kibelków nie będzie myła mając puste cv i pewnie tandetna grzyweczkę ;D ACH CZLOWIEK MLODY TO GLUPI WIADOMO :D
diano kochana i nie ty pierwsza zazdrościsz, ze mi sie tu udało wiec jakby mnie to zupełnie nie dziwi, to taka typowa cecha zakompleksionych polaczków, ktorzy zycza zle nawet swojemu przyjacielowi, kwestia przyzwyczajenia ;)
*woerzysz (zeby matolek sie nie czepial )
*Wierzyc..k......
Chcesz siebie czy mnie przekonac do tego co piszesz.........heheheh rozbawiłas sporo ludzi. Ale oczywiscie dalej mozesz nadrabiac swoje komlpeksy na forum, bo mam wrazenie ze nic lepszego nie masz do robienia. Ciao
..mylisz sie ..mulino jest bez kompleksow.. he he wystarczy dobrze patrzec,czytac obserwowac.....chyba tylko i wylacznie mulino jest tu bez kompleksow..ej wrzuc na luz.. :D
Witam.Cały śierpień byłam u mojej sostry Reggio di Calabria ona tam mieszka już 5 lat jest tam bardzo pięknie.Moja sostra mieszka tam z całą rodziną i namawia mnie abym przyjechała tam do pracy. Sama nie wiem co mam robić mam 4 letną córeczke która by musiała chodzić tam do przedszkola, ja musze zapisać sie na kurs Włoskiego bo nie znam tego języka a bardzo mi sie podoba.Prosze poradzcie czy warto zaczynać tam swój nowy etap życia?
Witam.Cały śierpień byłam u mojej sostry Reggio di Calabria ona tam mieszka już 5 lat jest tam bardzo pięknie.Moja sostra mieszka tam z całą rodziną i namawia mnie abym przyjechała tam do pracy. Sama nie wiem co mam robić mam 4 letną córeczke która by musiała chodzić tam do przedszkola, ja musze zapisać sie na kurs Włoskiego bo nie znam tego języka a bardzo mi sie podoba.Prosze porac czy warto zaczynać tam swój nowy etap życia?
Temat przeniesiony do archwium.
151-180 z 217

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Nauka języka