kto mieszka lub byl w Kalabri

Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 217
Twoj wpis by nie zaslugiwal na odpowiedz. Ale powiem cos.

"swiat bylby piekny gdyby wszyscy byli takimi optymistami jak Piero"
Ja odpowiedzialem, powtarzam, faktami, porozumieniami, i nie efemerycznym optymizmem

"nie jest w stanie uporac sie z mafia,zlikwidowac ja...zgrooooza,zgrooooza"

Czy znasz historie Mafii? Czy wiesz co to jest naprawde? Poza filmami? Znasz Falcone, Borsellino, Dalla Chiesa, i innych bohaterow?
Dlaczego Polska ma nadal szpiegowie komunistyczni w rzadzie? I teraz ma osoby tak jak Giertych? Dlaczego Polska ma wzrastajacy antysemityzm? Kazdy ma swoje problemy. Zgroooooza, zgroooooza!

"Jestem dumna z tego ,ze jestem Polka,zawsze to podkreslam w Italii. Wlosi generalnie maja wiecej wad niz my Polacy, drazni mnie ich ignorancja,my jestesmy lepiej wyksztalceni,oczytani,mamy bardziej swiatle umysly,mamy poprostu lepszy material genetyczny.Oni sa skrzyzowani z Arabami,niestety...Ale i ja kocham ten kraj,zyje tam i chce tam byc,ze wzgledu na prace i dobre zarobki"

Ma che bello!

"Wlosi generalnie maja wiecej wad niz my Polacy" no to DLACZEGO znam WIELE Polek ktore szukaja intensywnie Wlochow? Dostaje codziennie maila w tym rodzaju "sono polacca, amo italia e italiani, voglio conoscere italiano per amicizia e forse qualcosa di più" (jestem polka, kocham Wlochy i Wlochow, chce poznac Wlocha na przyjazn i moze na cos wiecej). Dziwne...

"Oni sa skrzyzowani z Arabami,niestety" jestes tez rasistowka, ma che bello!

"Mamy poprostu lepszy material genetyczny. Ale i ja kocham ten kraj, zyje tam i chce tam byc,ze wzgledu na prace i dobre zarobki"
Kiedys Hitler myslal ze Wy macie gorszy material genetyczny. Pamietasz? Ty mowisz ze macie lepszy material genetyczny. Ale rozumiem. Tu sie zarabia wiecej i mieszkasz tu. Aha, jasne jasne.
Ale to dziwne. Jesli macie lepszy material genetyczny, dlaczego we Wloszech sie zarabia wiecej? Dziwne, nie? Aha, to prawda, macie trudna historie. Poludnie Wloch tez.

Czy masz odwage napisac ten wpis po wlosku w 'solo italiano'. Ciekawe.
Papa
lenaaaa, Pieroo ma rację że wiele Polek lubi jak się je bajeruje :)
Napisalem ze jest 'ndrangheta (nie mafia, mafia jest w Sycylii). Ale Calabria = 'ndragheta to nieprawda. Mamy inne rzeczy. Po prostu powiedzialem to.
Co do polkom, byla to prowokacja:)
*Polek
Wlosi generalnie maja wiecej wad niz my Polacy,drazni mnie ich
>ignorancja,my jestesmy lepiej wyksztalceni,oczytani,mamy bardziej
>swiatle umysly,mamy poprostu lepszy material genetyczny.Oni sa
>skrzyzowani z Arabami,niestety...

Pesante! Fai quasi paura....
Da quello che scrivi desumo che abbiamo diverse concezioni di ignoranza ;-)
po co prowokowac??:P
moze i niektorym Polkom sie podoba... i dlatego tez potem sie rozwiodza, placza ze maz chce odebrac im dziecko, ze sa zle postrzegane we wloszech i tym podobne.
Oczywiscie ja kocham Polske, inaczej nie uczylbym sie jezyka;) Papa...
Beh però il sud italia ha forti legami con gli arabi, soprattutto la sicilia. Basta guardare a certe tradizioni...in tutto e per tutto simili a quelle delle popolazioni del nord africa.
>Kiedys Hitler myslal ze Wy macie gorszy material genetyczny.
>Pamietasz? Ty mowisz ze macie lepszy material genetyczny. Ale
>rozumiem. Tu sie zarabia wiecej i mieszkasz tu. Aha, jasne jasne.
>Ale to dziwne. Jesli macie lepszy material genetyczny, dlaczego we
>Wloszech sie zarabia wiecej? Dziwne, nie? Aha, to prawda, macie trudna
>historie. Poludnie Wloch tez.

We wloszech sie zarabia wiecej tylko dlatego ze wojsko usa przeszlo tedy pod koniec drugiej wojny swiatowej. La famosa "LIBERAZIONE" ricordi?
E comunque è un discorso poco valido per il sud italia dove gli stipendi sono paurosamente bassi e la disoccupazione paurosamente alta.
Certo, è vero.
Io criticavo il "purtroppo" sono legati con gli arabi, di stokrotka.
E tra l'altro la Calabria è stata anche 'Magna Grecia'...e molte altre cose. E' stato il più grande centro di lavorazione del ferro durante il Regno dei Borboni per es. A livello europeo. Non bisogna generalizzare, ecco tutto.
Nie ma ludzi bez wad,nie mam nic przeciw dyslektykom,ale przyznaje nie wiedzialam o tym drobiazgu.Dzieki Inf,zawsze jestes wielki.
Bajerowanie,intortare...taaak,to kobiety lubia,czemu nie jak ktos ci chce poswiecic czas .Jest milo,to ok ,ale ja mam dwie stopy na ziemi,trzymam sie rzeczywistosci, i dobrze wiem kiedy zaczyna sie ta gra zwana bajerowaniem i albo w nia gram albo wylewam kubel zimnej wody na glowe temu co bajeruje.Ale to mile gdy ktos ci poswieca czas...hmm,podoba mi sie ta gra...Ale to zawsze ja wygrywalam.Pomylilam sie tylko raz!. Przyznaje bez bicia.Saper myli sie tylko raz!Teraz jestem jak sopel lodu owiniety drutem kolczastym.
Ciao Lena, ciao piero, ciao a tutii quelli che conoscono l'italiano
Jestem Fabus przepraszam za moj polski
czesc do wszystkich co rozumia po polsku i wlosku ten temat o Kalabrii jest bardoz interesujcy ale ja mam problem rozumiec ten temat nie rouzmiem wszystkiego po polsku ja mysle ze duzo wlochow nie rozumie wszystkiego po polsku i dlatego prosze zeby przetlumaczyc go po wlosku
ja rozumiem ze ta dyskusja wzbudza duzo sterotypow i rasizmu
ja chce zeby ten temat byl dla wszystkichg zrozumialy a nie piate przez dziesiate. czy mozna ta dyskusje napisac na wloskiej stornie. dziekuje
..ależ Stokrotko.. przecież czasem warto stracić kontrole nad własnym ciałem i umysłem.. i oddać się romantycznym uniesieniom.. ;-p i to nie koniecznie z Włochem :D
witam wszystkich moje skromne zdanie na temat calabrii mieszkałam tam wiele miesięcy pracowałam i wiem że calabria to biedny rejon i bardzo zacofany mętalność tych ludzi sięga epoki średniowiecza kobieta tam nie ma nic do powiedzenia i nie znam tam nikogo kto byłby zadowolony z bycia tam wszyscy chcą uciekać na północ do cywilizacji calabria się starzeje bo większośc młodych daje nogę calabrezi nie lubią obcych i żadko się zdarza spotkać przyjaznie nastawioną duszę.wiem że mężczyzni bawią się kobietami i starają się je zdobyc jednak jak już osiągną to co chcą to dalekatnie mówiąc maja ją gdzieś widziałam wiele kobiet które dały się na to nabrać.notabene to same polki które myślą że calabrez to taki sam włoch jak ci na północyna . nie mam dobrego zdania o calabrii i nikomu nie polecam żeby nie było głupich domysłów to nie jestem pożuconą przez calabreza bo byłam tam z moja polska rodziną i ani mąż ani dziecko nie mają zamiaru tam wracać wszystko co jest do załatwienia to poprostu schody schody i jeszcze raz schody nawet jeśli jesteś tam na kontrakcie to poprostu koszmar tam nawet pieczątki na carabinieri są na łąńcuchu sama to widziałam przypomina mi się film miś jak o tym myślę . nie polecam calabrii choć widoki piękne to nie da się tam żyć
No co ty faceci to dziwki ,ida z kazda ,ktora pusci oczko i ja mam sie zadawac z takimi...To mezczyzni sa latwi do wyrwania,a nie kobiety,wystarczy dobrze ogarnac ten problem..To nie Polki we Wloszech sa latwe.to Wlosi samlatwi do wywania,az za latwi,az za latwi...i to jest take nudne,az za nudne...az za nudne..Rozumiecie problem?Potem oni mowia ze to dziewczyny sa latwe,ze to dziwki...A dlaczego sie sami nad soba nie zastanowia!?to oni sa dziwkami!Tak uwazam.Mam prawo do wlasnej opinii.Nazywam to subiektywnym odbiorem,bo tu nie moze byc mowy o obiektywnym odbiorze rzeczywistosci.
upsss.. ale pojechałaś...
zgadzam się włosi są tak łatwi że tam niema nawet co podrywać!!!
Jasne ze mam racje,widzieliscie jak Wlosi sie ubierja,jak sie zeluja wlosy .depiluja ciala i po co to/by dac sie poderwac..Stroja sie jak pawie i pusza sie jak pawie,zadufani w sobie ze hej!Polacy tacy nie sa i to jest ta roznica.Lepiej byc meskim Polakiem niz zfeminizowanym Wlochem.Tygodniki wloskie sa pelne facetow w typie naszej polskiej Dody.Nic do dziewczyny nie mam jest fajna laska ,ale wtypie wloskim.A Wlosi wszyscy faceci chca byc lepsi od lasek,a wygladja gejowato przez ta feminizacje.Zlosne to.Malo ktory wyglad na faceta z jajami ztym swoim mizdrzeniem,z tymi okrzykami na ulicy_ciao bella! To on chce abym odpowiedziala: ciao bello!.A ja mamgdzies,blogoslawie wynalazek jakim sa ciemne okulary i ten gamon nie widzi gdzie patrze...czy patrze na niego,gotowego w ciagu 5 min.powiedziec-ti amo.Moj brak reakcji jest najlepsza kara na ich ignorancje.
Twoja teoria jest ciekawa i moglaby nawet byc prawdziwa...ale ale zapominasz jedna rzecz. To jednak polki daja sie poderwac wlochom, nie wlosi polkom. A dowod na to jest fakt ze wloch zmienia dziewczyny w polsce tak jak tylko mu sie podoba, natomiast wiekszosc tych polek jest wierna, nie zmienia faceta bo one sa wszystkie strasznie zakochane w swoim italiano:-)
Kuba.. czasy sie zmieniaja i teraz kobiety (Polki czy nie Polki) nie muszą czekać aż poderwie je facet.. ;-). i nie ważne czy to się podoba czy nie.. takei czasy i takie obyczaje ..
zgadza sie....ja podrywam Geniusza i nic nikomu do tego...
Dzieki za wsparcie.
no dobra, i co z tego?

to nie zmienia faktu ze polki sa latwe:-)
Kubusiu,zaczynasz byc meczacy:-(
kasiulka w takim razie idz sobie gdzies odpoczac:-)
nie żadko a rzadko,nie pożucona a porzucona.
Przeczytajcie to:
Ndrangheta – to brzmi groźnie
Groźniejsza niż sławna mafia sycylijska
Mafia sycylijska jest dziś ledwie cieniem swej dawnej postaci. Prawdziwym wrogiem publicznym numer jeden we Włoszech i przestępczym imperium o zasięgu ogólnoświatowym stała się mało znana ‘Ndrangheta. Jest większa niż mafia. Prawdopodobnie należy do niej na 10 tysięcy ludzi całym świecie.
Słońce oświetla niewielki plac w centrum Bianco, podrzędnego kurortu na wschodnim wybrzeżu Kalabrii, czubka „włoskiego buta”. Od stolików wystawionych przed kawiarnią dobiega charakterystyczne, nosowe brzmienie londyńskiej angielszczyzny. „Bardzo interesujące” – mówi kobiecy głos. I po chwili głos mężczyzny: „Kredyt hipoteczny... jeśli pani podpisze... własny kawałek ziemi w słonecznym miejscu”.

Niespełna dwadzieścia kroków dalej, na murze biegnącym w stronę plaży ktoś umieścił nekrolog, taki, jakie często widuje się w południowej Europie. Tekst pod czarnym krzyżem informuje, że niejaki Enzo Cotroneo „pozostawił w żalu swych najbliższych”. O tym, że zginął w nocnej zasadzce, nie ma ani słowa.

Kiedy Cotroneo, napastnik miejscowej drużyny piłkarskiej, jechał swoim volkswagenem golfem leśną drogą w okolicy Bianco, nagle pojawił się przy nim inny samochód. Karabinierzy twierdzą, że zabójców było co najmniej trzech.

Reszta w kiosku w onecie:http://wiadomosci.onet.pl/1342858,2678,kioskart.html

A co myslicie o zmowie milczenia?Dalczego ludzie na południu Włoch milczą,gdy mafia do nich przychodzi.Nawet gdy wiedza,że ich sąsiad jest w mafii nie ida na policje..Wiem,boją się.Pamiętam,ze na Starówce w Warszawie polska mafia groziła właścicielom restauracji i co oni zrobili?Zebrali się wszyscy razem i poszli na policje.W południowych Włoszech często policja ma powiązania z mafią,ale jest też taka instytucja Unii Europejskiej-policja nad policją.Co byście zrobili,gdyby mafia do was przyszła i zarządała kasy??
nie żadko a rzadko,nie pożucona a porzucona.
Przeczytajcie to:
Ndrangheta - to brzmi groźnie
Groźniejsza niż sławna mafia sycylijska
Mafia sycylijska jest dziś ledwie cieniem swej dawnej postaci. Prawdziwym wrogiem publicznym numer jeden we Włoszech i przestępczym imperium o zasięgu ogólnoświatowym stała się mało znana 'Ndrangheta. Jest większa niż mafia. Prawdopodobnie należy do niej na 10 tysięcy ludzi całym świecie.
Słońce oświetla niewielki plac w centrum Bianco, podrzędnego kurortu na wschodnim wybrzeżu Kalabrii, czubka "włoskiego buta". Od stolików wystawionych przed kawiarnią dobiega charakterystyczne, nosowe brzmienie londyńskiej angielszczyzny. "Bardzo interesujące" - mówi kobiecy głos. I po chwili głos mężczyzny: "Kredyt hipoteczny... jeśli pani podpisze... własny kawałek ziemi w słonecznym miejscu".

Niespełna dwadzieścia kroków dalej, na murze biegnącym w stronę plaży ktoś umieścił nekrolog, taki, jakie często widuje się w południowej Europie. Tekst pod czarnym krzyżem informuje, że niejaki Enzo Cotroneo "pozostawił w żalu swych najbliższych". O tym, że zginął w nocnej zasadzce, nie ma ani słowa.

Kiedy Cotroneo, napastnik miejscowej drużyny piłkarskiej, jechał swoim volkswagenem golfem leśną drogą w okolicy Bianco, nagle pojawił się przy nim inny samochód. Karabinierzy twierdzą, że zabójców było co najmniej trzech.

Reszta w kiosku w onecie:http://wiadomosci.onet.pl/1342858,2678,kioskart.html

A co myslicie o zmowie milczenia?Dalczego ludzie na południu Włoch milczą,gdy mafia do nich przychodzi.Nawet gdy wiedza,że ich sąsiad jest w mafii nie ida na policje..Wiem,boją się.Pamiętam,ze na Starówce w Warszawie polska mafia groziła właścicielom restauracji i co oni zrobili?Zebrali się wszyscy razem i poszli na policje.W południowych Włoszech często policja ma powiązania z mafią,ale jest też taka instytucja Unii Europejskiej-policja nad policją.Co byście zrobili,gdyby mafia do was przyszła i zarządała kasy??
PieroA ,Włosi nic nie zrobili dla Euro 2012, zachowując się jak Mike Tyson przed walką z jakimś amatorem. Uważali, że w ogóle nie potrzebują rozgrzewki. Dlatego praktycznie nie prowadzili kampanii promocyjnej w swoim kraju. Nie zrobili nic, żeby zasłużyć na te mistrzostwa. Napiszę Ci 2 ciekawostki:
1. Późną wiosną przyszłego roku w Łodzi ruszą zdjęcia do filmu o Merianie Caldwellu Cooperze, amerykańskim lotniku, walczącym po stronie Polski w wojnie 1919 roku. Polsko-amerykański film ma zrealizować Avatar Pictures, spółka Marka Żydowicza, dyrektora festiwalu Camerimage oraz Andrzeja Bartkowiaka, znanego hollywoodzkiego operatora filmowego, absolwenta łódzkiej szkoły filmowej. Główną rolę zagrała światowa gwiazda. Być może Brad Pitt...
2. Mel Gibson lub Robert De Niro w największej polskiej superprodukcji filmowej za 200 mln zł. O wiktorii Wiedeńskiej. W Polsce na potrzeby finansowania "Victorii" pomysłodawca, Mariusz A. Białek, rejestruje właśnie fundusz filmowy, pierwsze takie narzędzie nad Wisłą.
Żeby się szybko przekonać, jak złożonym przedsięwzięciem jest projekt Victoria, wystarczy wejść na stronę www.victoria-film.com. Najpierw powstał scenariusz, potem słuchowisko, które emitowała Trójka, książka oraz film dokumentalny. Czas na pełną fabułę w gwiazdorskiej obsadzie. A na końcu? Coś w rodzaju Disneylandu rodem z XVII w
Usnuty przez Białka i Harasimowicza scenariusz filmowy w 85 proc. opiera się na prawdzie historycznej. Z materiałów i dokumentacji o wiktorii wiedeńskiej, które zebrali, dwaj panowie wyciągnęli mało znany szpiegowsko-sensacyjny wątek, pełen zaskakujących zwrotów akcji.

Głównym bohaterem filmu będzie kupiec i obieżyświat, szpieg króla Jana III Sobieskiego, Franciszek Kulczycki (zagra go Polak, Białek zapewnia jednak, że na pewno nie Michał Żebrowski). Razem z przyjacielem Serbem Jerzym Mihailoviciem trzykrotnie przedziera się on przez pierścień oblężenia Wiednia. Z historycznych źródeł wynika, że działalność szpiegowska Kulczyckiego ułatwiła Sobieskiemu ostateczne zwycięstwo nad Turkami. Kulczycki znał język wrogów, był przez nich traktowany niemal jak swój -i dlatego, że chętnie przyjmował liczne zaproszenia na kawę. W XVII-wiecznym Wiedniu nie znano tego napoju.

Kiedy ujawniliśmy tę fabułę, zadzwonił do nas potomek Franciszka Kulczyckiego - Jerzy Kulczycki herbu Sas. Spotkaliśmy się i po analizie archiwów rodziny Kulczyckich zdecydowaliśmy o nakręceniu dokumentalnego filmu "Victoria Jerzego Franciszka Kulczyckiego" - mówi Mariusz A. Białek.

Tuż przed Gwiazdką film, w którym Jerzy Kulczycki opowiada o przodku - wspólnie ze słuchowiskiem "Victoria" - zostanie dołączony do książki Cezarego Harasimowicza. Pokaże go też telewizja. Dowiemy się z niego m.in., że w nagrodę tamten Kulczycki dostał od króla Jana cały zapas pozostawionej przez Turków kawy i założył potem w Wiedniu pierwsze kawiarnie (Kafe Schrank - czyli szafy z kawą). Co ciekawe: do tradycji Herr Kolschitzky’ego przyznaje się słynna firma kawiarska Julius Meinl. Tyle bym miał do powiedzenia w sprawie projektu "Victoria" ;)
Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 217

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Nauka języka