czy was to nie wkurza ? :D

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 105
poprzednia |
...ze glupie, ograniczone, czesto gorzej od nas wyksztalcone wloszki maja nas za ludzi drugiej kategorii??? bo jestesmy z polski???? q***wa mac !!!! ostatnio podnisla mi cicnienie jedna makaronowa zakuta palka !!!! Otoz powiedziala mi, ze jej polacy kojarza sie z biedota, z ludzmi zebrzacymi na ulicy :| wrrrrrrrrr !!! ma te same skojarzenia kiedy mysli o marokanczykach, polakach, rumunach...!!! Krew mnie zalala!!! zaraz zaczelam uswiadamiac to glupie dziewcze, ktore pojecia nie ma o swiecie, ale wiem, ze wiekszosc wlochow ma o nas takie samo zdanie wiec co to zmieni jesli uswiadomie jedna glupia babe !!! swiata nie zbawie ..wrrrrrr. I jak tu zyc z makaronami majac swiadomosc, ze jestesmy dla nich nizsza forma zycia !!??? Ja nie przyjechalam tu ze wzgledu na prace, pieniadze, bo to wszystko mialam w Polsce, ale im sie wydaje, ze kazdy cudzoziemiec, ktory tu zamieszkuje to tylko dlatego sie tu znalazl, bo w jego wlasnym kraju bieda, a tu niby kurka takie eldorado tak?? wrrrrrrrrrrrrrrrr
* wloszki, wlosi ..
mnie tez to wkurza. ja akurat nie we Wloszech mieszkam, ale rozumiem Cie. beznadziejnie jak musisz wysluchiwac teorii osob, ktore widzialy duuuzo mniej niz Ty i tak naprawde do piet Ci nie dorastaja no ale "oni sa u siebie"... z drugiej strony Polacy tez maja wiele stereotypow, m.in. o Rumunach wiec trudno sie dziwic, ze jest jak jest. i jeszcze jedna rzecz: narzekajacy Polacy, ktorzy w rozmowach z obcokrajowcami opisuja Polske jako kraj, w ktorym nie da sie zyc, utwierdzajac ich tym samym (np. Wlochow) w przekonaniu o wspanialosci ich kraju... i tu powinno pasc przyslowie o gniezdzie i potrzebach fizjologicznych;)
Zenobia,mnie to nie wkurza..bo ja to wiem,zauwazylam to duzo wczesniej..ale co zrobic,nie ma sensu psuc sobie zdrowia,mam dystans,patrze na to z ...przymruzonym okiem i sie usmiecham pod nosem,mysle wowczas jacy ci Wlosi sa zsciankowi..i nic mnie nie bierze,nic..oni sa jak dzieci we mgle.
jak dobrze, ze ktos mnie rozumie :D Dokladnie tak jest jak mowicie ;) Wiadomo,ze polak tez mysli czesto stereotypami, no ale mam wrazenie, ze o nas to nikt dobrego zdania na tej planecie nie ma. Znalazlyby sie wyjatki, ale generalnie nie jestesmy wielbieni, a polacy sa przekonani o swojej wyjatkowosci.. hmmm hmmmm... :| skad sie to bierze ?! Jest tez faktycznie tak, ze polacy sami laduja kupsko w gniazdko tym narzekaniem jak to u nas nie da sie wyzyc-prosty przyklad- wystarczy poczytac smsy jakie tu ludzie czasem zamieszczaja do tlumaczenia. Przyznam szczerze, ze ja w ramach hmmmm hmmmm uswiadamiania tej - ze juz sie nie wyraze- podkoloryzowalam lekko mowiac, ze zarobki w polsce wiele nie roznia sie od tych we wloszech ;) a w wiekszych miastach zdaza sie, ze ludzie zarabiaja znacznie wiecej ;) (np. w wawie- az tak bardzo nie naklamalam chyba nieprawdaz?! :D ) Tez zaczne miec olewczy stosunek do zasciankowej itali, bo rzeczywiscie szkoda nerwow, niech tam sobie mysla co chca :D A ja ze swojej strony zapewniam was, ze zawsze jak spotkam zblakana, majaca zerowe pojecie o swiecie dusze, bede dawala jej swoj maly wyklad jak to w Polsce zyje sie cudownie !!!! taki przypadkiem przygotowany referat na 10 stron bede miala przy sobie i odczytywala przy nadarzajacej sie okazji, zeby rozwiac wszelkie watpliwosci :D tu i owdzie podkrece, podrasuje, podkoloryzuje, ale w ramach zdrowego rozsadku - taki maly "photoshop" obrazu polski :D phihihihi :D Moze chociaz w ten sposob przyczynie sie do zmiany wizerunku polski w swiecie :D
jeszcze mam pytanko- czy znacie jakis sposob na chrapiacego faceta??? Jakis plytki sen mam od tygodnia i nie moge normalnie przespac calej nocy np. teraz jest godzina 7 , a ja tu siedze :\ Nie wiem co robic mam ochote udusic dziada poduszka !!!! :|
czesc!!!doskonale cie zorumiem, bo sama bylam we wloszech rok... niestety tak jest :( i pewnie szybko sie to nie zmieni. Ja jak tam bylam to pytali sie mnie czy pingwiny mamy w PL. no niestety jesze nie mamy:)hehehe... nieuki.. niektorzy nie maja nawet skonczonej szkoly a stoja wyzej od nas i wiecej zarabiaja:( pozdrawiam
Nie rozumiem was,dziewczyny.Nie rozumiem tego calego zdenerwowania....zdenerwowania czym?...hmm,tym,ze co niektory Wloch pyta ,czy w Polsce sa pingwiny...ze co niektory pyta czy mamy pralki,banany,nutelle,ulice....???

Zenobia-ElzbietaII wczesniej pisalas,ze we Wloszech jestes niespelna 2 miesiace.Wiesz,jak dla mnie to bardzo malutko ,by moc w poprawny sposob ocenic sytuacje.Daj sie poznac Twoim sasiadom,znajomym,pani z kiosku,z piekarni itd.Jesli zrobisz na nich dobre wrazenie ,badz pewna,ze przyczynisz sie do tego,ze zmieni sie sposob, w jaki mysla o Polakach.Ta mala garstka osob,ktora bedzie miala kontakty z Toba opowie,z kolei wlasnej rodzinie,przyjaciolom"Sai,Ela è una bravissima ragazza polacca"i w sposob w jaki beda postrzegali Ciebie zaczna zmieniac stosunek do reszty "ooo,questi Polacchi ,che brava gente"..Uwierzcie,tak wlasnie bedzie.Wiec nie ma sensu uswiadamiac kogos na sile,pisac 10stronicowe elaboraty,kolorowac prawde,mowic glupoty tylko po to,by zmienili o nas zdanie...Dlaczego tak bardzo was to martwi??Wazne,ze dobre zdanie o Polakach beda mialy osoby ,z kotrymi mamy kontakty na codzien....a stac sie to moze tylko dzieki nam.Polska i jej mieszkancy sa i beda oceniani przez pryzmat Polakow zyjacych we Wloszech(w duzej mierze)..wiec zachowujmy sie jak nalezy.....a kazdy z osobna przyczyni sie do zmiany opinii na temat mieszkancow Polski.
Nie pomyslalyscie dlaczego mamy taka opinie??
makaronowa zakuta palka??
:-o

ps.i domagasz sie szacunku od innych??
Zgadza się, osoby, które po kilku miesiącach pobytu wyrabiają sobie pogląd na temat kraju i jego mieszkańców, nie powinny się wcale dziwić, jeśli będą się spotykać z równie "przemyślanymi" opiniami o nich samych.

Znałem kiedyś jednego kompletnego przygłupa, wyjeżdżającego do Italii z już sprecyzowaną negatywną opinią o "makaronach". Po jakimś czasie stwierdził, ze w sumie nie są tacy źli, jeden to nawet załatwił mu robotę..."będę szklić okna w Kosoleum":)))))

Jak traktujemy innych, tak inni traktują nas.
Polacy sami o sobie maja zle zdanie i to sie niesie w swiat. aha, nie uwazam, zeby krotki pobyt w jakims kraju nie dawal prawa do wystawiania opinii.
>Polacy sami o sobie maja zle zdanie i to sie niesie w swiat.

A ja uważam, że wielu Polaków idealizuje Polskę. Psioczą tylko na Włochów, i mówią, jak to w Polsce wszyscy są inteligentni, mądrzy, lepiej wykształceni, itd itd. Śmiać mi się chce. Jeżeli moje towarzystwo w Polsce to były same inteligentne osoby, to nie znaczy że myślałam, że wszyscy w Polsce są inteligentni. Jak ktoś tutaj przyjechał, i poznał samych idiotów(w ciągu 2 mies.!), to znaczy że na takich trafił. Koniec, kropka. Może do poznania ludzi bardziej wartościowych potrzeba więcej czasu, innych sytuacji, innych miejsc które się uczęszcza! W Polsce, w miejscu którego się nie zna, też można trafić na samych debili. Dziwi mnie, że niektórzy tego nie rozumieją.

aha, nie
>uwazam, zeby krotki pobyt w jakims kraju nie dawal prawa do
>wystawiania opinii.

Ale nikt nie mówił, że krótki pobyt nie daje prawa, tylko że nie można dobrze ocenić miejsca/ludzi po tak krótkim czasie. Co do tego to nie ma wątpliwości.
>A ja uważam, że wielu Polaków idealizuje Polskę

A ja wlasnie spotkalam sie z ostra krytyka Polski i chwaleniem wszystkich innych krajow (glownie tych z wiekszym PKB). osobiscie wole idealizowac moj kraj. jakos psychicznie lepiej sie z tym czuje;)

>nie można
>dobrze ocenić miejsca/ludzi po tak krótkim czasie. Co do tego to nie
>ma wątpliwości.

ludzi ogolnie trudno oceniac bo sa ich na swiecie miliardy. ale opinie mozna sobie wyrobic nawet po jednym dniu. nie bedzie ona moze obiektywna, ale za to MOJA:)
Polska latami byla krytykowana....az doszlo do trzech rozbiorow...mysle ze ludzie tu na forum nie tworza opini ale przedstawiaja wlasne przemyslenia,odczucia bardzo emocjonalne i to jest super.Bo coz myslec o narodzie ,skoro nie wiedza co to jest Varsavia i myla ja z panstwem...gdzies kolo Rumuni..A jak mi powiedziano :jak to Nicolaus Copernicus to Polak,a ja myslalem ze to Niemiec...no to juz przymykam oko na cala reszte,byleby mi znowu podsluchu nie zakladano...Nie zmienie zdania co do jednego; Wlosi maja a wiecej defektow,niz my Polacy.Ale podobno na Polakow sie mowi Italiani di Nord....wiec...hmm,hmm...ale slyyyyszaaalaaam ,ze to chodzi o sex...cos tam kolo tego,nie wiem dokladnie...spiaca jestem..
>>>>opinie mozna sobie wyrobic nawet po jednym dniu. nie bedzie ona moze obiektywna, ale za to MOJA:)
Gieniu,tylko krowa nie zmienia zdania.My ludzie myslacy,nie tylko przezuwajacy=tak
Zgadzam się w zupełności, ale....o co sie rozchodzi?:)
..ze dzis tak, a jutro inaczej...to sie nazywa polityka..kazdy zmienia opinie ,zdanie..Jestesmy tylko ludzmi.Pan Bog nas stworzyl na swoje podobienstwo? cos w tym jest.
Haha..na swoje, czyli na Jego.
kasia z miasta na m. No jestem juz troche sluzej niz 2 miesiace, ale to nie istotne. A z tym koloryzowaniem i pisaniem elaboratow na 10 stron to taka przenosnia byla :D widze, ze mnie nie zrozumialas kochaniutka :D wlasnie w taki sposob daje sie poznac wlochom- czyli jaka to wspaniala, fantastyczna, super hero dziewka z polski jestem.
hmmmmmmm... tak wlansie tak mysle "maj Dir"- makaronowa zakuta palka !!!! :D JAk mam niby szanowac tych ktorzy mnie nie szanuja i sa uprzedzeni ze wzgledu na pochodzenie.?!Az tak wspanialomyslna nie jestem i odwdzieczam si epieknym za nadobne :D Juz taka wredna i zlosliwa nature mam :D
Genius - Kosoleum - a gdziez to ? :D :D Oj ludziska wyluzujcie przeciez ja niegeneralizuje!!! Czy macie problem ze zrozumieniem tekstu czytanego czy cuuuus ???? ;) Napisalam o jednym, tudziez kilku przypadkach, ktore zdarzylo mi sie spotkac i zacytowalam opinie jaka wypowiadaja na tasz temat. Nigdy nie powiedzialam, ze "wszystkie makarony jak jeden maz z natury sa spaczone". :D Ale kontynuujcie, kontynuujcie..... :D
ilecka nie mow mi, ze nie 80-90% wlochow nie postrzega nas jako tania sile robocza, itd. itp. (nie chce mi sie wymieniac) i nie ma wiekszego znaczenia czy nalezy do mensy czy tez skonczyl 5 klas szkoly podstawowej. :\
hmmm...hmmm...rozumiem, ze tylko "strarym wyjadoczom", ktorym "makaron stanal w gardle", bo tak sie tym faktem nadeli ---- dane jest wydawac "najsluszniejszniejszeeeeee" ze slusznych opinie, osady, a jak komuus zdazylo sie spedzic na terytorium slonecznej Italii chocby 24 godziny to nie ma prawa glosu i najlepiej mordaw w.... !!! To byla moja subiektywna opinia wyrazona na goraco pod wpywem hmm hmm emocji :D Najzwyczajniej na swiecie dziewcze mnie wkurzylo i dalo do zrozumienia, ze nie srednio tu mile widziani jestesmy ( a wiem, ze nie ona jedna tak mysli) wiec troche musialam gdzies znalesc ujscie...sciek kanalizacyjny.... :D I jesli mam ochote w tym momencie nazwac kogos - zakuta palka ( wersja bardzo soft) to powinno mi zostac to wybaczone ze wzgledu na okolicznosci i na to, iz zostalam sprowokowana. Alez moi drodzy jestem tylko czlowiekiem. Nie mowcie, ze was nie rusza i nie cisna wam sie na usta obelgi jak ktos was obraza, ze niby nagle wszyscy tacy wywazeni i potrafia ugryzc sie w jezyk tak? Oczywiscie :D Prawie uwierzylam :D
>Nie mowcie, ze was nie rusza i nie cisna wam sie na usta obelgi jak ktos was obraza, ze niby nagle wszyscy tacy wywazeni i potrafia ugryzc sie w jezyk tak? Oczywiscie :D Prawie uwierzylam
zenobia3 jak ktoś mnie obraża to w ogóle mnie to nie rusza. D
Wkurza, a jakże, ale mogę, muszę i chcę wyjaśnić, że sie mylą. Z resztą w większości wypadków włoskie wyobrażenia o Polakach i Polsce wynikają po prostu z niewiedzy, ot co.
Niekoniecznie....niekoniecznie z niewiedzy.

Nie wiem czy wiecie ,ze jest wielu wielu naszych rodakow,ktorzy pracuja we Wloszech i opowiadaja GLUPOTY,tylko po to,by wzbudzic litosc i "zarobic"cos wiecej,dostac prezent itd.

2 lata temu moja tesciowa z bardzo zmieszanym glosem zadala mi pytanie"Kasia,wybacz mi ale czy w Polsce naprawde nie ma samochodow?"...ojoj,a dlaczego ??No wiec mi mowi,ze Krystyna(badante jednej sasiadki) opowiadala,jak zle w Polsce,ze nie ma samochodow,nie ma nic!!!
o cholera,dziwne mi sie to wydalo,ze jak to tak mozna takie bzdury opowiadac!Po chwili mi mowi"wiesz ,opowiedziala mi jak to jej zle w Polsce,jaka jej rodzina biedna i dalam jej przescieradla,makarony,puszki itd"...a Krystyna wziela bez dwoch zdan:)

wiec wezcie sobie takiego zwyklego Wlocha,ktorego jedynym kontaktem z Polska jest taka wlasnie badante sasiadki,i ...i opinia sama sie wyrabia.NIESTETY

ps."mai Dir2,"kochaniutka"...-podaruj sobie
Kasiu, witaj w innym watku! Rozumiem Zenobie, bo pierwsze objawy dyskryminacji sa bolesne - pamietam kolacje 'rodzinna', przy ktorej szwagierka podkreslila, ze Wloszki sa najlepsze, bo wnosza posag i wraz z inna pania dorzucily jeszcze pare innych nieprzyjemnych tekstow. Zdenerwowalam sie tak, jak Zenobia, bo podczas tamtej kolacji dano mi rowniez do zrozumienia, ze jako straniera nie mam prawa wypowiadac sie na temat roznic miedzy zyciem na wsi i w miescie. Pamietam, ze wlasnie te slowa 'Ma tu sei straniera' bardzo mnie zabolaly.
W sklepach na szczescie spotykam sie z reguly przyjaznym nastawieniem i dlatego nie moge generalizowac...Ale doswiadczenia z kregu rodzinnego mialam nieprzyjemne.
nie to nie kwestia czasu, ale osoby, tym kim sie jest, jakim sie jest... wystarczy troche inteligencji i dobrego wychowania i watpie ze ktos bedzie Cie zle widzial, ludzie tworza sobie obraz i opinie na podstawie tego co im oferujesz... TAk, czasami zdarzy sie jakis ignorante ktory jak osiol powtarza jakies glupoty, ale po co w takim razie sie nim przejmowac i denerwowac niepotrzebnie..?
nigdy nie wychwalam ani wloch ani polski, najlepiej mowic jak jest! we wloszech duzo mi sie nie podoba tak jak w polsce czy w anglii, nie ma idealnego miejsca na swiecie... ZAWSZE jest cos co nie bedzie pasowac i co mogloby byc lepsze.
najwazniejsze to o tym wiedziec....
czesto widze na tym forum wpisy ludzi ktorzy zafascynowani sa wlochami np. jako krajem. Tak zastanawiam sie co sie pod tym kryje, zafascynowqni historia?,jedzeniem? osobami? Najczesciej sa to osoby , ktore chyba z wlochami mialy do czynienia tylko we wakacje.Potem z braku wiedzy lub zaslepieniem rozczarowuja sie i zmieniaja zdanie i wypisuja same negatywy na temat tego kraju....
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 105
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Studia językowe