Był ktoś na sycylii????

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 187
poprzednia |
Witam mam małe pytanko jesli był ktoś na sycyli za czym tesknicie najbardziej??? Tez byłam i strasznie tesknie... Podzielcie sie swoimi wspomieniami.. pozdrawiam.
Za nocnymi ucieczkami... za spotkaniami ze znajomymi... za tym szumem fal... w chłodzie wieczora.. gdy w oddali.. świecą się drobniutkie lampki Catanii... Boże aż się płakać chce na samo wspomnienie...
Sycylia mnie całkowicie zauroczyła...
To jest mój świat.
Questo è vita mia (dobrze napisałam?)
Tam życie tętni o każdej porze dnia i nocy. Imprezy, zabawa, po prostu to co tygryski lubią najbardziej...
Jak można tęsknić za takim zacofaniem
Zacofaniem? Co masz na myśli?
Kiepskie wykształcenie Włochów
Zacofaniem??? Byłeś tam ze tak piszesz?? Sycyllia jet piekna.. Wampire heart a gdzie byłeś na sycylii?? Ja wsumie zwiedziułam kilka miejsc ale najlepiej wspominam Taormine, Giardini di Naxos, Pozzallo i Catania oczywiscie :)
Heh i to mowi polak.. czesto spotykane okreslenie Włochów...
byłem często
Widac przelotem ze niezapoznałes sie z tym klimatem.. to trzeba poznac zeby pokochać :) Ale nie dziwie ci sie jak na polaka to i tak slabe okreslenie z twojej strony..
Aaaa... no tak xD To zacofanie obiło mi się o uszy ;))
Może nie konkretnie o to chodziło, ale wśród stopnia tamtejszej wiedzy, prawie totalnie leży wiedza geograficzna. Wg. niektórych panów, których tam poznałam, Polska nie leży nad morzem, a później usłyszałam, że jednak leży, mamy tutaj Syberię i pingwiny pływają na motorówkach :))
Z tego co dowiedziałam się "buszując" po necie (i co udało mi się zaobserwować w realu) Włosi uznają swój kraj jako jeden z najważniejszych i nie przyjmują do wiadomości, że ktoś mógłby nie znać ich ojczystego języka.
Z tego względu nie uczą się języków obcych, a jeśli takowe (nieliczne!) przypadki się zdarzają, to ów wybranymi językami są języki bardzo podobne (romanistyczne) jak choćby francuski.
Ech...
Ale ogólnie na Sycylii jest za czym tęsknić :) Tam jest po prostu pięknie! Zamierzam tam wrócić. Prędzej czy później - ale wrócić :))
La vita e una, a co może powiedzieć o Włoszech osoba co skończyła Harvard i Cambridge ?
to moja ukochana wyspa :-) szum fal jest cudowny a "zacofanie" tych ludzi to nic innego jak życie bliżej przyrody i częstsze lecznie sie metodami naturalnymi niz pójście do lekarza - i to jest super. to najfajniejszy region Włoch :-)
La vita e una.
Pierwsza kwestia - jestem dziewczyną.
Druga kwestia - byłam w Catanii (zakwaterowanie miałam w jej okolicach) tam jakiś dziadek dał mi adresy i wstęp dla VIPów w Taorminie, już nie pamiętam do czego... byłam w Palermo, ale jedyne co tam zwiedziłam, to katakumby, reszta była ... "przelotem". I właśnie tego żałuję.. że nie odwiedziłam dzielnicy Corleone, a byłam przecież tak blisko! Brakło mi na to jednego dnia..
Niestety ,mezczyzni do opini o wlochach uzywaja mozgu, w przeciwienstwie do kobiet.Nikogo nie chcialem oczywiscie obrazic.
Heh a skonczyłeś?? To juz mamy odpowiedz.. Jestes kujonem zajetym zbyt naukom zdobywaniem wiedzy i widac niemiales czasu na dobra zabawe.. jezeli skonczyles Harvard i Cambridge to nie dziwie ci sie ze dla ciebie Włosi są tepi..
a znacie jakies typowe potrawy Sycylijskie??
Są ludzie, którzy tęsknią nawet za pobytem wśród Aborygenów a przecież tamci zacofani są okrutnie, bardziej nawet, niż Sycylijczycy.
Wybacz stwierdzilam po nicku.. Ale powiedz ze Taormina Catania.... bez sensu wymieniac dalej ale jest poprostu sliczna!! bylam tam ponad 4miesiace i mialam okolo 7tys zdjec hehe ale komp mi sie zepsul i stracilam wszystko... ehh pewnosc mam ze tam wroce.. :)
Hm.. pytanie dotyczyło ogólnie WYSPY, czyli terenu jaki ta wyspa obejmuje :) Ale mamy nieoczekiwany zjazd na boczne tory :-) Heh... o tamtejszej ludności wiele się nasłuchałam. Tak tak, faceci to bezmózgowce i mega-flirciarze, a kobiety to zwykłe "męty i szuje" o wyszukanych charakterach... podobno w nieformalnej skali inteligencji kobiety zajmują miejsce niższe od mężczyzn (jeśli chodzi o Włochy, oczywiście). Ale moim zdaniem właśnie ta różnorodność to jest spotkanie z czymś nowym. Naprawdę, JEST za czym tęsknić :*:*
Ja pracuje z dwoma sycylyjczykami.Codziennie rano pedza do maszyny.Wiec moim zdaniem ulubiona potrawa sycylyjczykow jest kinder buono.
Potrawy Sycylijskie? Hm.. nie pamiętam jak się to nazywało i czy jest to charakterystyczne tylko dla Sycylii, ale.. były to takie... lukrowe owoce... hm... teraz nie jestem w stanie sobie przypomnieć :F
Momencik...
Wiesz co znajoma raz podała na stol cos w rodzaju ciasta ale bylo to z cukini pomidorow sera. kukurydzy miesa mielone.. zapiekane.. cos w tym rodzaju ale bylo to przepyszne!! albo te takie rozki co sie kupowało po 2 euro.(ser, sos pomidorowy> miesa mielone, kukurydza,) zapiekane w ciescie nalesnikowym panierowane i tworzone w takiego rozka.. hehe niewiem jak to okreslic ale pycha..... :)
To znaczy jestes obecnie na sycylii??Tak wnioskuje z twojego wpisu jesli mozna to gdzie przebywasz??
"Ciekawa mieszanka kultur i wpływów odcisnęła ślad na miejscowej kuchni. Grecy czcili kult Dionizosa – boga wina. Rzymianie przywieźli na wyspę różne mięsiwa - w tym m.in. gęsi, Bizancjum natomiast wniosło upodobanie do potraw słodko - kwaśnych. Arabowie zrewolucjonizowali sycylijską kuchnię, dzięki apetycznym słodkościom i aromatycznym przyprawom (morele, cukier, owoce cytrusowe, ryż, szafran, rodzynki, gałka muszkatołowa, goździki, pieprz, makaron), arystokracja hiszpańska z kolei wprowadziła wymyślne potrawy – w tym zwłaszcza produkty z Nowego Świata - indyki, kakao, pomidory oraz kukurydzę. Sycylia znana jest ze wspaniałych frutti di mare (owoców morza). Makaron z ich dodatkiem jest rajską ucztą dla podniebienia. Typowe sycylijskie ryby to miecznik (pesce spada) i tuńczyk (tonno), pieczone na grillu z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw. Dla osób, które nie przepadają za rybami godnym polecenia daniem jest pasta alla norma – makaron z sosem pomidorowym, smażonym bakłażanem i listkami świeżej bazylii. To danie lekkie i pożywne – doskonały wybór na wakacje. Typowym, drugim daniem mięsnym jest cotoletta alla palermitana, czyli wieprzowy schab w panierce przyrządzonej z czerstwego chleba. Sycylia to również wyspa najwspanialszych owoców cytrusowych - zwłaszcza cytryn i pomarańczy - podawanych na deser wraz z bardzo słodkim winem Marsala, czy też wykorzystywanych do przyrządzania świeżych soków. Uzupełnieniem deseru będą niewątpliwie lody (gelato) w tysiącu smaków: od waniliowych, przez czekoladowe czy orzechowe, po lekkie i owocowe."
La vita e una tak skończyłem i dodatkowo potrafię biegle posługiwać się kilkoma językami
Moja siostra jak była na Sycylii opisywała coś podobnego do Twojego opisu :D
Z ty sie z toba zgodze.. Makaron bazylia oliwa pomidory ser.. pomaranczy cytryny.. hehe podstawowe skladniki kuchni wloskiej :)
No wlasnie tylko zdobadz przepis na to teraz hehe.. az sie glodna zrobilam :)
kuchania sycylijska jest taka dobra ja np. jadlem 'cassata" - sycylijski tort z sera ricotta,
ozdobiony kawałkami czekolady i kandyzowanymi owocami
lody z bitą śmietaną i kandyzowanymi owocami
To juz plus dla ciebie... a ja zakladajac ten post mowilam o czyms innym niz tylko o wyksztalceniu.. chwala dla ciebie.. ucz sie dalej!!!
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 187
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia