Slownik tematyczny - watpliwosci 4

Temat przeniesiony do archwium.
121-150 z 166
A co Ty o tej porze tu robisz? A dyskoteka?
Wpisac to seggiolone do jadalni? Jak zajrzysz na zastawe to mi nie kasuj pozycji adres, wpisalam, bo tam mam wymienione wszystkie maselniczki, dzbanuszki..., a juz nie moge siedziec wiecej i nie chcialam go zapomniec.
na dyskotece balam w zeszlym tygodniu, teraz wybieram sie do restauraci argentynskiej:-) no i tak zupelnie przy okazji zerknelam na ta stronke, zobaczyc, co sie dzieje, buona serata ancora:-)
bocco gdzie mieszkasz???no i milej kolacji!
mala literowka: do restauracji.
niestety w Niemczech od zeszlego roku, ale mam nadzieje, ze nie na stale:-) a ty co na dzisiaj planujesz?chyba nnie zostajesz w domku??
brava/o cuoricino, widze, ze wzielas sie dzis porzadnie za nasz slownik tematyczny:-)
oj tak,dzisiejszy wieczor w domu!!!salvio non sta bene!!no i jestesmy juz w pizamkach.
buon giorno a tutti, avete dormito bene?
la cena ieri dal argentino era deliziosa:-)
cuoricino hai fatto tantissimo negli ultimi giorni, complimenti:-)
Bocconcino, to Ty? w czym teraz siedzisz? Czasem nie w zabawkach?
no nie a dlaczego? wlasnie pojechali moi goscie, wiec postanowilam podopisywac pare hasel
Dlatego, ze ja teraz troszke sprawdzam zabawki i w hustawce zanim zdazylam poprawic, zniklo mi slowo ( czesc) myslalam, ze to ty i nie chcialam Ci wchodzic w parade.
To jest: pokoj dziecinny, podgrupa zabawki. Zastanawiam sie czy te hustawke wlaczyc, jesli nie to gdzie ja dac?
Jeszcze jedno: Idiomy, mam dwie uwagi:

1. ani mi sie snilo (1 idiom), po mojemu to: ani mi sie SNI
2. i idiom3 - mowi sie "fa mi venire" czy moze lepiej: "mi fa venire"

Nie upieram sie, ze mam racje. Pomysl
juz poprawione, a z ta hustawka, zrob jak uwazasz:-)
Nie: juz poprawione, tylko pomysl, bo moze to mnie sie kopie. Hustawke wlacze, jak mi potem cos wejdzie do glowy to przeniesiemy.
oczywiscie, ze masz racje:-)
no czesc kobietki, ja tez wlasnie weszlam i troche popoprawiam:-) i na wstepie mam pytanie o opone mozgowa ja tego hirhaut nigdzie nie znalazlam w slownikach...jakies sugestie?
pzdr:-)
przyznaje sie, to chyba ja przez przypadek wpisalam, mialo byc :
la meninge =opona mozgowa. a tak mpoza tym: buona sera:)
i wzajemnie, buona sera:-) rozumiem, ze to wyrazenie przeslignelo sie ze slownictwa naszych zachodnich sasiadow:-)
kain problem:-)
wpisze to i porzucam narzady wewnetrzne, nie wiem nawet jak po polsku nazywaja sie niektore organy i dzis nie mam weny na szukanie po 48 encyklopediach:-)
Pytanko
Wpisałam do podkategorii "Samochody" gaz (LPG), ale za nic nie chce mi zaakceptować LPG pisane wielkimi literami i automatycznie zmienia na małe. Jak to poprawić?
niestety slownik nie akceptuje drukowanych liter dla calego hasla, tylko jako pierwsza litere, moze Lukar cos z tym zrobi
ok
Lukar, ja proponuje przeniesc hasla z "naczynia" w zywieniu do "zastawa stolowa" i wykasowac podgrupe
To_ja ...z toba w okolicy to czlowiek juz nawet podyskutowac nie moze:-)
juz odpowiedzialam w rakach...:-)pzdr
A jak zdazylas zauwarzyc, ja oddyskutowalam juz pare razy z Tobie w tych rakach
I nie czepiaj sie ortografii( zauwarzyc).
Lukar pytales swego czasu, odpowiedzialam Ci zaraz - brak odzewu, wiec wklejam to po raz drugi.

1. Medycyna i zdrowie - uzaleznienia
Czlowiek - nalogi

2. Nauka i edukacja - informatyka
Technika - informatyka

3. Panstwo i spoleczenstwo - religia
Uroczystosci - kosciol

4. Czlowiek - codzienne czynnosci
Dom - prace domowe

5. Czlowiek - czas wolny
Rozrywka - hobby

6. Przyroda - ochrona srodowiska
Nauka i edukacja - ekologia

To sa prawie jednakowe dzialy. Dla mnie - do polaczenia. Jakie jest zdanie innych?

Jak umre z glodu to niech wszyscy wiedza, ze to wina tego slownika. Kupilam sobie Zingarellego i teraz na 12 dni zycia mam tylko 16euro( koty nie umra, bo im kupilam na zapas).
1. Medycyna i zdrowie - uzaleznienia
Czlowiek - nalogi

2. Nauka i edukacja - informatyka
Technika - informatyka

3. Panstwo i spoleczenstwo - religia
Uroczystosci - kosciol

te już połączyłem, nad pozostałymi się zastanawiam bo nie są takie jednoznaczne...
I dzieki
Czlowiek - codzienne czynnosci
Dom - prace domowe

ja bym tego nie laczyla, bo przeciez do codziennych czynnosci nalezy np. mycie sie czy tez jedzienie obiadku, a to raczej do prac domowych sie nie zalicza...
no a ja o tych naczyniach z zywienia zeby je polaczyc z zastawa:-)
To_ja podeslac ci troche puszeczek z tunczykiem?
zajrzyj do rakow:-)
Wlasnie wrocilam od moich zwierzakow. Nakrzyczaly na mnie, ze glodne a ja gdzies przepadlam. Juz lece do rakow.
Temat przeniesiony do archwium.
121-150 z 166

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa