a ja bylam na wolontariacie, wiec moze troche w innym klimacie, ale Polek tam bylo sporo i wydaje mi sie, ze opinie miałysmy naprawde bardzo dobra! Duzo zalezy od ludzi, od tego, jaka opinie o swoim kraju buduja. Tak samo ja - mimo mojego nastawienia, ze Wlosi to tacy podrywacze i plycizna i swiadoma tego, ze chamskie czy tanie podrywy tez sie zdazaja, wracajac do Polski, niewiele mialam przykladow na potwierdzenie tego stereotypu! Wszyscy moi swiezo nabyci wloscy znajomi rzeczywiscie wyrozniali sie wieksza otwartoscia, spontanicznoscia, okazywanym cieplem, swoboda zachowania, ale nie brakiem szacunku i plycizna I ja mam takie zdanie o Wlochach - jezeli spotka sie odpowiedniego, to moze byc niezly material na naprawde dobrego kumpla. Polecam Ciampino w tym wzgledzie:)
A jesli chodzi o to, co mnie we Wloszech zaskoczylo czy rozczarowalo:
1. rzeczywiscie sa to niesamwici plotkarze - nawet i przede wszystkim faceci!:)
2. bardzo sentymentalni, ballady w stylu "Nie wiele Ci moge dac", "Zawsze tam gdzie Ty" w wersji wloskiej mialyby szanse zrobic tam parwdziwa kariere:) - i znowu, nawet wsrod facetow:) (to mnie akurat rozczarowalo, jakis taki mam gust, ze facet to powinien czegos mocniejszego sluchac)
3.sniadania na slodko - jak dla mnie groza!! za to kult warzyw i owocow - cudo!!
4. WSZEDOBYLSKA PILKA NOZNA!!! spotkalam sie z pozdrowieniami na ulicy: "Buona partita!" przed co wazniejszymi meczami! A gdy kiedys (mieszkalam pod Rzymem), powiedzialam - troche na przekor - w gronie znajomych: "Forza Juve", tylko przez grzecznosc dla obcokrajowcow, mogla spokojnie dokonczyc kolacje!!:)) (no i nikt nie wiedzial, co to sa skoki narciarskie i kto to jest Adam Malysz - duze rozczarowanie..;))
5. Niesamowicie waskie uliczki, do ktorych z pelnym luzem wjezdza autobus:)) w dodatku miejski! I caly system ruchu drogowego! Wbrew powszechnym opiniom, to obcokrajowcy traca czesciej zimna krew i przeklinaja na czym swiat stoi! Wlosi natomiast kloca sie jakby z przekory, czy dla rozrywki, bo za kierownica wydaja sie calkowicie wyluzowani!:)
i jescze pewnie duzo fajnych i mniej fajnych rzeczy, ale jak bedzie za dlugo - nikomu niebedzie sie chcialo czytac:) pozdrawiam serdecznie!