dla rozjasnienia
borowka brusznica (lac. Vaccinium vitis-idaea, ang. Cowberry lub Lingonberry) - krzewinka o lekko pokladajacym sie pokroju, dorastajaca do 10-40 cm wysokosci, o galazkach wyrastajacych gestymi kepkami. O lisciach zimotrwalych, eliptycznych do odwrotnie jajowatych, o lekko podwinietych brzegach, dlugosci 10-25 mm, strona wierzchnia lisci ciemnozielona, blyszczaca, spodnia czesc zas sinawozielonkawa, lekko matowa, o licznych ciemnych gruczolkach. Kwiaty biale, blyszczace czerwone jagody wielkosci 5-10mm o cierpkim i nieco gorzkim smaku dojrzewają w sierpniu i wrześniu. Zastosowanie:
w zielarstwie: liscie dzialaja moczopednie i antyseptycznie, owoce - trawiennie;
w sztuce kulinarnej: w postaci dzemow i galaretek jako dodatek do ciemnych mies.
żurawina (lac. Oxycoccus, ang. Cranberry) z rodziny wrzosowatych o plozacych sie galazkach dlugosci 1m (do 10 cm wysokosci), o lisciach zimotrwalych, eliptycznych badz jajowatych, o lekko podwinietych brzegach, dlugosci 5-20 mm szczycie lekko zaostrzonym lub tępym; strona wierzchnia lisci ciemnozielona, blyszczaca, spodnia czesc zas sinobialawa. Kwiaty dlugoszypulkowe, rozowe, kuliste czerwone jagody srednicy okolo 1 cm, o smaku kwasnym (polecam zdjecie).
Zastosowanie:
w zielarstwie: wlasciwosci antybakteryjnie w zapaleniach drog moczowych (owoce);
w sztuce kulinarnej: dodatek do ciast, a w postaci galaretek, syropow i sosow jako dodatek do mies + zurawinowka oczywiscie!