wymagane dokumenty

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 150
Czy cala ta szopka z autentycznoscia swiadectwa jest konieczna? Przeciez swiadectwo jest autentyczne samo w sobie i to przez kuratorium,a tlumaczenie przysiegle tegoz dokumentu jest tlumaczeniem przysieglym co tu duzo dodawac?

No i powiedzcie jaka funkcje w tym wszytskim pelni MSZ ? bo konsulat daje statini tyle to wiem.
Do Msz po apostille czyli opatrzenie dokumentu specjalnym poświadczeniem czyli rodzaj legalizacji, ktore nadaja mu mocy prawnej za granica. uff. to tak w skrocie.

Adres

Ambasada
pl. Dobrowskiego 6
[tel]Warszawa
Biura Kancelarii Konsularnej
Dzial Legalizacji Dokumentow

odpowiadaja na telefony od poniedzialku do czwartku od 13 do 15
piatki 9:14
tel. [tel]/ [tel]

W Anglii to jest piekne pod tym wzgledem zycie, mam znajomych, ktorym sie nie chce wierzyc w to co sie dzieje we Wloszech :-)
no coz, odwagi!
:) pytałem się tłumacza i całej tej szopki nie da się pominąć (jak to w Polsce)
wszystko ma być zrobione według ich procedur :(
z ostatniej chwili po wielu kontrolach:

1. kuratorium, odpowiednie do miejca zamieszkania
2. tlumacz
3. MSZ, ktore wyda apostille na dukumentach Kuratorium i tlumaczeniu
4. Konsulat, dzial legaliacji.

ja tak wlasnie mam zamiar postepowac, bo innych bardziej wiarygodnych informacji nie znajduje, a te wydaja mi sie byc najbardziej prawdopodobne, zaczynam od jutro, wszystko poczta :-)
dla pewnosci zadzwonie jeszcze tylko do MSZ jutro.

Ja mieszkam we Wloszech, wiec w ogole powinnam zalatwic to wszystko za pomoca konsulatu w Mediolanie, ale nic z tego...
a ja mam pytanie jak mam obywatelstwo polsko amerykańskie to mogę startować według procedura USA? czy muszę według procedur polskich?
ps. jak to wygląda w USA?
dzieki wielkie!!! to tez tak zrobie,ale do kuratorium to mam zaniesc swiadectwo oryginalne? ja juz mam tlumaczenia wiec co teraz?
aha no i jeszcze jedna rzecz ! to dotyczy WSZYSTKICH DOKUMENTOW czy tylko swiadectwa. Mam dostac statini na tlumaczenie dokumentow takich jak dochody i inne?
Tlumaczenie i legalizacja swiadectwa to nie jest procedura polska tylko wloska bo narzucona przez Wlochow. To wloski konsulat stwierdza waznosc twych papierow i niezaleznie od tego w jakim zakatku swiata konczyles szkoly to musisz sie stosowac do tych procedur ktore narzucilo wloskie ministerstwo.
ha ha
we Wloszech nie jest przywilejem posiadac obywatelstwo amerykanskie,
poza calym balaganem zwiazanym z dichiarazione di valore jak obywatel spoza UE, musialbys sie starac o pozwolenie na pobyt i zapisac sie poprzez Ambasade co jest dodatkowym obciazeniem.
W tym wypadku lepiej miec obywatelstwo polskie. gwarantuje :-)
:( szkoda :( a miałem nadzieję
aha hahaha
fajnie :) no to jestem 100 % Polak
a ja miałem nadzieję na jakieś dodatkowe przywileje hahahaha
lenaaaa

http://www.wloski.ang.pl/POMOCY_borsa_di_studio_krok_po_kroku_22530.html

pod tym linkem znajdziesz sporo ciekawych informacji dot. stypendium, ja niestety sie nie orientuje, poniewaz chce tylko nostryfikowac dyplom, pracuje we Wloszech, nawet nie mam sie co starac o stypendium.
he he
szkoda, wrocilabym sobie na studia tak na dluzej....
poza tym liczy sie to gdzie ukonczyles liceum i gdzie zdobyles swiadectwo dojrzalosci. Jesli zdobyles je w Polsce to musisz stosowac sie do wymowog Wlochow wobec tytulow uzyskanych w Polsce.
no tak było, liceum w Polsce :)
a mam takie pytanie macie zamiar studiować i pracować, czy tylko studiować?
ja chcę jedno i drugie ale czy sobie poradzę
a wie ktoś jak wygląda sprawa wojska?
ja juz pracuje, na caly etat, ale tak jak pisalam, chce tylko nostryfikowac dyplom. "tylko" na pewno nie bedzie takie hop siup, jestem po wstepnych rozmowach z wladzami uniwersytetu i uznaja mi prawdopodobnie 90 kredytow ECTS, czyli bede na III roku, w Polsce skonczylam studia 5 letnie... nie komentuje nawet.
Dla wlasnej satysfakcji jestem jednak w stanie sie poswiecic:-)

zostanie mi rok i jesli wszystko dobrze pojdzie, to uda mi sie miec na poczatek ich laurea breve, a poznej zobacze.
:) no to zakasuję rękawy do roboty
To i tak dobrze ci poszlo. Mnie po 5 letnich studiach w Polsce dali na II rok:(((

A co chcesz studiowac?
W Polsce skonczylam Politologie, ze specjalizacja integracja europejska, bylam tez na Erasmusie w Belgii. Uznali mi same historyczne przedmioty... bede miala do zaliczenia jakies 10 egzaminow, sama ekonomia i prawo... wloskie nauki polityczne, przynajmniej na tym uniwerku gdzie ja bede, maja niewiele wspolnego z naszymi polskimi... czuje sie i tak rozczarowana... ale co mam poczac?
uznaja mi jakies 90 kredytow, aby ukonczyc laurea breve potrzebuje 180, mysle, ze w rok i tak nie dam rady zaliczyc tych roznic programowych, bo tak jak pisalam same prawo i ekonomia:-)
ale probuje!

a tobie ile jeszcze zostalo do ukonczenia? Rozumiem, ze bedziesz miala ukonczone 5 letnie studia we Wloszech?
Ja w Polsce ukonczylam ekonomie ze specjalnoscia tez Integracja Europejska. We Wloszech robie zas Economia e Legislazione d'Impresa i przez to, ze mam bardzo duzo przedmiotow prawnych uznali mi tylko pierwszy i kawalek drugiego roku. Tak wiec dali mnie na drugi rok.
Jak teraz pozdaje wszystkie przedmioty w lipcu i wrzesniu to przede mna jeszcze rok (albo az rok).
kurcze, ale sie rozpisaliscie... :P
powodzenia w takim razie.
i gratuluje odwagi.
jakbym miala jeszcze 3 lata studiowac to chyba bym zrezygnowala z tego projektu... ale rok, maksymalnie 1,5 w zaleznosci jak to bedzie z egzaminami moge jeszcze poswiecic. Wlasciwie zeby pracowac w administracji publicznej we Wloszech nie trzeba miec ukonczonego wloskiego uniwersytetu, sektor prywatny i tak zachowuje sie jak chce, wiec te studia to dla mojej wlasnej satysfakcji.
ale za 3 lata to ja nie wiem gdzie bede :-) wiec az tak angazowac to sie nie chce :-)
lece spac!
pozdrawiam
przy dyskusji szybciej znajduja sie odpowiedzi na dreczace pytania:-)
nie dziekuje za pozdrowienia i nawzajem in bocca al lupo.

Szczerze mowiac to ja mi sono rotta le scatole z tym ponownym studiowaniem ale na razie zaciskam pasa. Jak sie wezme w garsc to jeszcze tylko przszly rok.

dobranoc.
chetnie dolacze do waszej dyskusji jutro :)
teraz jestem zmeczona i ide spac :D
agn25 dziekuje Ci za informacje.
Moja sytuacje jest tez zupelnie inna i pokrecona. Ja juz we wloszech studiuje tyle ze za 3 tygodnie musze wrocic na 5 rok , tzn na ostatni rok studiow w Londynie, ale chce kontynuowac na odleglosc te studia we wloszech bo nie widze wiekszych problemow z tymi studiami, moge nawet przyjezdzac na egzaminy, a jak wroce za rok to skoncze co mi zostalo, oczywiscie odrzuca mi wszystkie przedmioty z ang. uczelni i to nawet sporo.(tak mi powiedzieli a jak bedzie to zobaczymy)w ten sposob skoncze i we wloszech w normalnym czasie. Zalezy mi strasznie zeby studiowac na odleglosc i zaltwiam to wszytsko jak najszybciej bo mnie tutaj nie bedzie.

Co do swiadectwa to jestescie pewni ze musi przejsc do kuratorium: z tego co wiem to.. swiadectwo przetlumaczone przez tlumacza musi byc zalaczone z oryginalem, a wiadomo ze nigt nie bedzie dawal swojego jedynego oryginalu. W tym wypadku kuratorium wypisuje jakby potwierdzenie ze to faktycznie oryginal.a jak np. zrobi sie copia conforme del documento originale i zalaczy wraz z tlumaczeniem to na to samo wychodzi. Tak zrobie bo tlumaczenia juz mam:-) Jak nie zdaze bo oczywiscie poczta Polska strajkuje... akurat teraz:) to potem moj chlopak bedzie mi to zalatwial i tyle..
Ale cala ta procedura nie ma wogole sensu... wszyscy sie smieja z tego:)
cavaliere. Kilka dni na twoim miejscu bym pracowala. Samo studiowanie jest bez sensu. We wloszech nie jest az tak trudno studiowac, po warunkiem ze juz znasz jezyk.
Ja w tym roku bede 2 kierunki studiowac i pracowac:(
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 150

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Brak wkładu własnego

Zostaw uwagę