wymagane dokumenty

Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 150
:) no ja i tak tam musze pracować bo przecież studia są drogie :)
to jest procedura:
-ze swiadectwem do kuratorium gdzie wam postawia pieczatke i podpis i ze sie stwierdza autentycznosc(ja zaplacilam 60 zl);
-z przetlumaczonym swiadectwem do Ambasady wloskiej w Warszawie gdzie wam znow potwierdza swiadectwo(mowcie odrazu ze to na studja to nie zaplacicie)
-do konsulatu po Dichiarazione del valore del titolo(chodzi o to jaki macie stopien po ukonczeniu szkoly i przetlumaczenie polskiego systemu ocen na wloski)-Ja to zalatwilam przez poczte
Noi i to tyle.We wloszech,jezeli chcecie sie starac o dofinansowanie itd.jest potrzebny tzw.modello ISEE (dochody na kazdego czlonka rodziny)ale nie wiem jaki jest tego odpowiednik w Polsce.
OK dzieki za konkretne i zwiezle odpowiedzi.

ale mam watpliwosc , oni daja mi osobny dokument ze swiadectwo jest autentyczne i ten dokument nalezy przetlumaczyc z osobnym tlumaczeniem dyplomu? czy tak?
w kuratorium ci stawiaja pieczatke i podpis na oryginalnym swiadectwie a w Ambasadzie na takim malym kawalku "kartki"jest napisane po polsku i angielsku a pieczatki itd po wlosku wiec nie trzeba ich tlumaczyc.Jest troche zalatwiania.Najlepiej zrobisz jak zadzwonisz bezposrednio do konsulato albo ambasady i przy okazji sie dowiesz godziny i dni w kturych przyjmuja bo z tego co pamietam La Dichiarazione del Titolo wydaja w przeznaczonym do tego okienku i nie jest otwarte codziennie,i tylko do poludnia.
ale we Wloszech nie mozna studiowac 2 kierunkow...
no wlasnie we wloszech:-)
a we wloszech ja studiuje jeden. Poza tym dzwonilam do ministerstwa oswiaty, sami nie wiedza, wiec tym bardziej ja sie nie bede przejmowac.
ponoc na swiadectwie napisza, ze jest to oryginal i bla, bla, bla.
Jutro HDL wysylam do polski dokumenty i rusza machina zalatwiania.
wiec co i jak na biezaco bede pisala.

Mam tylko jedna watpliwosc i moze osoby bardziej doswiadczone (umbryjka licze na Ciebie :-) mi podpowiedza.
Przy zalatwianiu declarazione di valore dyplomu ukonczenia studiow wyzszych do Ministerstwa Edukacji narodowej musze zaniec tylko dyplom czy rowniez suplement?
Nalezy przetlumaczyc rowniez suplement?
10 stron... wrrr

czy znacie jakiegos dobrego tlumacza w warszawie?
no ja tam zadzwonie tez bo dziwne jest dla mnie bardzo ze wogole cos beda podbijac na oryginale. Jak to komus mowie to wszyscy sie dziwia, bo po oryginalach sie nie pisze, nie podbija sie pieczatek i tym podobnych wiec jesli faktycznie podbijaja cos na oryginale to bedzie to nnaprawde dla mnie duuuuzym zaskoczeniem.
a Ty informuj informuj:-)
Babka z kuratorium oswiaty w szczecinie byla nawet zorientowana;-)
jeszcze na mnie huknęła, ze przed wyjadem powinnam miec juz dokumenty przetlumaczone, ha ha

bede pisala, poki co kosztuje mnie 40 Euro wyslanie HDL mojego swiadectwa do Polski!
rozbój w bialy dzien, ale mam pewnosc, ze mi nie zaginie.
niezafajnie by było zgubić świadectwo maturalne .... :)

ja idę jutro do kuratorium a świadectwo dopiero dostanę 9.07 :( 10 . 07 wosjko :( 11.07 tłumacz. mam wszystko zaplanowane :)
A czy ktos moglby mi powiedziec jak bedzie wyglądało załatwienie tych wszystkich papierów, gdy chce sie przenieść na ostatni rok studiow do Włoch. Tutaj, w Polsce koncze teraz rok IV i ostatni chcialabym kontynuowac w Italii. Będzie pewnie chodziło o wyrownanie roznic programowych, jakie dokumenty powinnam wziac ze swojego dziekanatu, jakie jeszcze inne dokumenty sa w tej sytuacji potrzebne? Kto z was przeniosł sie na ostatni rok studiow do Włoch?
I czy uczelnia we Włoszech moze mnie nie przyjąć, itp??? Jak to jest?
uu, na ostatni rok to nie wiem jaby to wygladalo, ja aby "wskoczyc" na III rok, musze przedstawic zaswiadczenie, ze studia w Polsce juz ukonczylam, oni mi rozpatruja jakie mam roznice programowe i wynika z nich, ze bede mogla byc na III roku.
Nie wiem jak to jest jezeli jestes na IV roku w Polsce i chcesz sie przeniesc na ostatni rok do Wloch.
Zacznijmy od tego, ze na ostatni rok na pewno Cie nie przeniosa, jezeli bedzie taka mozliwosc, zeby sie przeniesc, to sprawdza jakie egzaminy. ktorezdalas w Polsce odpowiadaja tym, ktore sa w programie na wloskim uniwersutecie i powiedz Ci np.
masz 70 ECTS, wpiszemy Cie na II rok.

Nie wiem czy warto... w Polsce brakuje Ci rok, aby ukonczyc studia, jezeli teraz je przerwiesz, to ani nie bedziesz miala dyplomu w Polsce, ani mozliwosci juz w przyszlym roku sie obronic, bo we Wloszech bedzie Cie czekalo ladnych pare lat roznic programowych.

Moze sprobuj wyjechac na Erasmusa? lub Leonardo? Na erasmusa to juz chyba za pozno... ale Leonardo czemu nie?
Ja bym skonczyla studia w Polsce, zawsze to juz papier w kieszeni, a pozniej bym myslala o studiach w Polsce!
Dobrze ze piszesz, moze masz i rację z tymi studiami. Zastanawiam się tylko nad tym, że pomiędzy Polską a Italią są tak kolosalne różnice jeśli chodzi o program. Umbryjka wczesniej pisala, że po skonczonych studiach 5 letnich w Polsce 'wskoczyla; na V rok o ile kojarze z jej wpisów...
pomylilam sie, zapisali ja na II rok
Agn, czy moglabys mi cos blizej napisac na temat progr. Leonardo? Przyznaje ze nigdy wczesniej o nim nie slyszalam
http://ec.europa.eu/education/programmes/llp/leonardo/index_en.html

lub po polsku

http://www.eurodesk.pl/index2.php?go=program_details&c_outid=PL[tel]

na jakim uniwersytecie studiujesz?

wystarcz, ze pojdziesz do dzialu wspolpracy z zagranica w rektoracie i zapytasz sie czy twoj wydzial ma podpisane umowy z uniwersytetami we Wloszech.

W ramach tego programu wyjezdza sie najczesciej na V roku... wiec moze wartoby sprobowac?

www.eurodesk.pl

przejrzyj tez ta strone
Nie zapominajka---to nie jest tak, ze ty przenosisz sie na przedostatni czy ostatni rok do Wloch i konczysz studia o planowanym terminie jak w Polsce.
Musisz przetlumaczyc i zalegalizowac wyciag z indeksu czyli wszystkie zdane przedmioty wraz z punktami CFU i opisem przebytrgo programu i dostarczyc na uniwerek we Wloszech gdzie chcesz studiowac. I to tamtejsza komisja wydaje na ktory rok cie przyznac.
Piszac, ze chcialabym sie przeniesc na ostatni rok studiow do Wloch, nie mialam na mysli, ze tam bede tez na roku ostatnim. Tutaj kwestia niedopowiedzenia, bo w sumie źle to sformułowałam.
Dzięki za odzew Umbryjko i Agn25 ;))
Ciao Tutti! :)

Ja obecnie koncze pierwszy rok studiow w polsce i wpadłam na ten genialny pomysł, zeby zacząc studia w Italii.. I teraz mam pare pytan :)

Oprocz tych dokumentów, o których juz mowiliscie, mógłby mi ktos powiedziec jak wyglądają opłaty za studia? Chodzi mi konkretnie o studia prawnicze w Bolonii (tak na oko chociaż ;) :) ). Pozatym moj problem polega na tym, ze slabo znam włoski... wiec czy jest mozliwosc pojsca na jakies kursy dokształcajace? :) No i ostatnia rzecz: mógłby mi ktos powiedziec jak wygląda sprawa ze stypendium? Odrazu mowie, ze socjalnego nie dostane bo mojego ojca w pelni stac na opłacenie tych studiow.. ale ze nie zgadza sie z tym co chce zrobic powiedzial, ze za studia mi nie zapłaci wiec musze liczy tylko i wyłącznie na siebie... potrzebuje wiec mozliwie jak najwiecej informacji na ten temat.. Za wszystkie info bede bardzo wam, Kochane dziewczynki ( i chłopcy :) ) wdzieczna :)

Baci!
Kursy jezykowe to chyba musisz zalatwic sobie we wlasnym zakresie bo bedac juz przyjetym na studia nikogo raczej nie obchodzi ile umiesz a ile nie.

Co do stypendium to musialabys sie zwrocic do ADISU ( Agenzia per il Diritto allo Studio Universitario znajdujaca sie w prawie kazdym miescie uniwersyteckim). Tam orientuja sie co do stypendiow.
a nie orientuje sie ktos czasem czy dokumenty do stypendium typu zaświadczenia o zarobkach itp. trzeba najpierw poświadczyc w MSZ a potem dac do przetłumaczenia na włoski, czy najpierw przetłumaczyć, a potem do MSZ i czy w takim przypadku dichiarazione di valore potrzebne byłoby na oryginał i tłumaczenie? będę wdzięczna za pomoc
aha i jeszcze jedno pytanko, jeżeli mowa o świadectwe maturalnym to chodzi o samą maturkę (w przypadku nowej) czy też oprócz wyników z matury trzeba poświadczyć, zalegalizować i przetłumaczyć świadectwo z 3 klasy liceum??
tak :)
to tak to do którego pytania sie odnosiło? do Swiadectwa? czyli trzeba i jedno i drugie?
Pytanie do Agn:

czy juz wyslalas papiery do ambasady? Mam pytanie jak juz bede miala ta pieczatke z kuratorium i tlumaczenie to bezposrednio wysylam poczata do
ambasady w Warszawie. Jestes w stanie mi powiedziec ile czasu im zajmie odeslanie mi tych dokumentow? Ja chce zeby odeslali mi to do Londynu,musze sama zaplacic za znaczek itd? Ale jak skoro jestem w Londynie?:/
tzn najpierw wysylalas poczta do ambasady oni Ci odeslali, nastepnie wyslalas do konsulatu i potem oni ci tez odeslali,czy ktos na miejscu Ci to zalatwial?
dzieki za odpowiedzi.
>czy juz wyslalas papiery do ambasady? sa juz w warszawie, ale do Ambasady jeszcze nie dotarly

Potrzebna jest pieczatka z kuratorim, nastepnie appostile z MSZ, tlumaczenie i na koncu Ambasada.

Mozesz wyslac do Ambasady dokumenty poczta, zajmuje okolo 7 dni, zanim ci je odesla z dichiarazione di valore. Najlepiej zebys do nich zadzwonila i powiedziala, ze wlasnie wysylasz im dokumenty i zapytala sie w jaki sposob moga Ci je odeslac.
Mozesz rowniez zrobic tak jak ja :-)
TNT Polska :-)

przyjdzie do Ambasady kurier po Twoje dokumenty, odbierze i odesle je do Londynu, Ty zaplacisz przy odbiorze. Nie wiem jaki bedzie koszt takiej wysylki do Londynu. Ja z Aosta do Szczecina zaplacilam 35 euro, ale z gory mi powiedzili, ze nie maja ruchu na tej trasie i dlatego jest drogo.

sluze numerem TNT jesli potrzebujesz!

pozdrawiam

Mam pytanie jak juz bede miala
>ta pieczatke z kuratorium i tlumaczenie to bezposrednio wysylam
>poczata do
>ambasady w Warszawie. Jestes w stanie mi powiedziec ile czasu im
>zajmie odeslanie mi tych dokumentow? Ja chce zeby odeslali mi to do
>Londynu,musze sama zaplacic za znaczek itd? Ale jak skoro jestem w
>Londynie?:/
O matko, Dzieki za odpowiedz.
calkowicie sie w tym wszystkim gubie bo wszystko na szybko zaltwiam na uniwerekna 2 rok wogole zapisze mnie chlopak, nie ja sama.

Wiec sprawa wyglada tak, ze ja tlumaczenie samego swiadectwa juz mam. Teraz wysylam mame do kuratorium zeby podbili mi to swiadectwo i moja kolezanka zrobi mi dodatkowe tlumaczenie tej pieczatki. Jesli chodzi o MSZ to czy to apostille tez trzeba bedzie tlumaczyc czy jak? bo zanim bede prosic o dodatkowe tlumaczenie to musze to wiedziec.

Krok po kroku bedzie to tak
Kuratorium, podbijaja nastepnie tlumacz tlumaczy swiadectwo z ta nieszczesna pieczatka,ja wysylam to swiadectwo do MSZ poczta ( mam placic za znaczki rowniez im ,prawda?, sa jakies dodatkowe oplaty? Czy moge faktycznie zaplaaciz za wszystko przy odbiorze? kiedy juz mi to odesla, wysylam do warszawy.
sorry ze tak jak dziecku krok po kroku, ale ja juz tyle wersji slyszalam ze juz nic na ten temat nie wiem:-) no i nie moge sobie pozwolic na odsylanie w nieskonczonosc dokumentow. Dzieki.
masz GG?
Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 150

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Brak wkładu własnego

Zostaw uwagę