wymagane dokumenty

Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 150
tlumacz na koncu bo musi przetlumaczyc wszystkie pieczatki i z Ministerstwa Edukacji narodowej (bo swiadestwo maturalne idzie do kuratorium, ale juz dyplom studiow wyzszych do MENiS). Co do znaczkow skarbowych to w kuratorium za kazdy dokument jest 26 zl, a w MSZ 60 zl.
Ale nalezy im dolaczyc znaczki (w przypadku wyslania dokumentow poczta, wkladasz do koperty), bez przyklejania ich gdziekolwiek.

W ambasadzie o ile mi wiadomo oplat dodatkowych nie ma, ale moze sie myle. w poniedzialek moj kuzyn, ktory mieszka w Warszawie powinien zaczac dzialac :-D mam nadzieje, ze szybko sie wyrobi, bo mi tez sie w miare spieszy.

moje [gg]
Agnieszka
A ja jutro biegnę do szkoły po świadectwo :) a potem do tłumacza ;]
chyba najpier do kuratorium, potem do MSZ i potem do tlumacza.
tlumacz musi potwierdzic autentycznosc pieczatek z kuratorium i MSZ.
ja jestem inaczej umówiony z tłumaczem :)

on lata ;]
he he,
niezly tlumacz:-)
on jest świetny ale nie mogę go polecić bo chyba by mnie zabił :) ma już 12 świadectw i będzie z tym latał, co prawda musimy mu dopłacić extra.
http://www.ambvarsavia.esteri.it/Ambasciata_Varsavia/Menu/In_linea_con_utente/Domande_frequenti/Risposte_FAQ/FAQ4+loc.htm

lena to głównie dla Ciebie :-)

pod tym linkiem jest procedura uzyskania dichiarazione di valore
jednak najpierw tłumacz, a dopiero potem apostile z MSZ.

przepraszam, ze zamieszałam :-)
ale sama tez sie już zagubiłam, ta jest na 100% poprawna...

pozdrawiam
:) a kto się w tym nie pogubi.
agn

Dzieki dzisiaj wyslalam swiadectwo mojej mamie, wiec musze jej w tych dniach ostatecznie wersje prawdziwa podac. czyli ta na 100%? Super, dziekuje za wszelkie informacje!
Jutro moze Cie jeszcze zlapie na GG bo mam pytanie odnosnie kuriera;),pozdrawiam!
:) Ja idę dopiero jutro do tłumacza :)
DO WSZYSTKICH STUDENTOW WE WLOSZECH
MACIE JAKIES CERTYFIKATY JEZYKOWER??JAKIE KURSY UKONCZYLISCIE W POLSCE ABY STUDIOWAC WE WLOSZECH. CZY KTOS JUZ ZALATWIL WSZYSTKIE FORMALNOSCI???W JAKIEJ TO KOLEJNOSCI WKONCU IDZIE??CZY IDAC NA UCZELNIE TRZEBA WYPELNIAC DODATKOWY FORMULARZ BEDACY NA STRONACH UNIWERSYTETOW? POZDRAWIAM
Cavaliere, LEENA MOZESZ MI PODAC SWOJ EMAIL??ZAMIERZAM ZA ROK TEZ ROZPOCZAC STUDIA WE WLOSZECHI PRZYDALA BY MI SIE POMOC BO BEDE MIEC WIELE PYTAN??
kolejnosc jest taka: kuratorium+MSZ+tlumacz+konsulat;
ja nie mam zadnych certyfikatow...
teraz procedura przyjmowania na uniwersytet czesto robiona jest online, ja jeszcze skladalam wszystkie papiery w sekretariacie, nie mialam zadnego egzaminu ze znajomosci wloskiego i nie pamietam juz, ale chyba nie wypelnialam zadnego druku ekstra ...
Giulietta prosze Cie nie mac :-)
na stronach Ambasady Wloskiej w Warszaie jest procedura oficjalna, potwierdzona przez nich.

Kuratorium (lun MENiS)
tlumacz
MSZ

Konsulat Wloski

link znajduje sie w moim ostatnim komentarzu.

pozdrawiam

boze mam nadzieje, ze nie poszalejemy z nadmiaru dezinformacji!

lena, lap mnie jutro lub dzis na gg, bo w czwartek i piatek jestem sluzbowo w Mediolanie.
nie mace :P
skoro dostalam sie na studia taka wlasnie procedura i koncze wlasnie laurea triennale, to mysle, ze wlasnie taka jest ta procedura...
Giulietta, nie chcę nic sugerować, ale skoro kończysz już studia, to znaczy że składałaś dokumenty kilka lat temu, a może się coś zmieniło. Ja już w ogóle nie wypowiadam się co do dokumentów, bo ja je składałam jeszcze przed wejściem do unii.
:)
najpierw tlumacz, a potem MSZ, bo tam przyklejaja apostilla na oryginale i tlumaczeniu.
hej, a jaki jest mniej wiecej koszt tego wszystkiego?ile tlumacz bierze teraz za strone tlumaczenia?
Witam, czytalam te wszystkie postulaty i mam wrazenie, ze w ambasadzie kazdemu mowia co innego. Moja mama zostawila wczoraj dokumenty i okazalo sie ze jest wymagane pismo dotyczace okresu studiow i kierunku. Czy orientuje sie ktos, jak te pismo ma wygladac? Czy moge je napisac sama, czy musze miec jakis dokument z uczelni? Rano mam to wyslac faksem.
Witam,
mnie czeka nostryfikacja dyplomu we włoszech. Jak sądzicie, jeśli otrzymam z uczelni polskiej dyplom w języku włoskim (na szczęście mam ta możliwość), czy równie czekają mnie te wszystkie formalności w urzędach? Lekko mnie to przeraża :-O
pozdrawiam
skoro studia skonczylas w Poslce to proces legalizacji itd zapewne musisz zaliczyc. Moze tylko tlumaczenie odpada, jesli uznaja to, ale reszta raczej ta sama droga:(
musisz dolaczyc suplement do dyplomu, badz inne zaswiadczenie z uczelni o typie ukonczonych studiow. nie jest wymagane tlumacznie, wystarczy ksero, fax w jezyku polskim, to tylko do wgladu.

poza tym do ambasady rowniez: kopia dokumentu tozsamosci

oraz jesli dichiarazione di valore jest Ci potrzebne do celow edukacyjnych to napisz podanie i zwalniaja z oplat.
na ich stronie jest napisane :
Successivamente il diploma e la traduzione legalizzati come sopra devono essere presentati presso la Cancelleria Consolare dell’Ambasciata d’Italia a Varsavia (Via Jasna 19, da lunedi a giovedi dalle 10.00 alle 12.00); bisogna inoltre allegare la domanda di rilascio della "dichiarazione di valore" sottoscritta dall’interessato piu’ una fotocopia di un documento d’identita’. Si prega di specificare nella domanda le finalita’ della richiesta (per motivo di studi/riconoscimento accademico si prega di indicare l’Universita’ e la facolta’ alla quale sara’ presentata la "dichiarazione"). La domanda puo’ essere qui trasmessa anche via fax al nr [tel].

domanda???? czy ja nie wiem o jakims formularzu do sciagniecia? Jesli wysylam poczta to gdzie mam zaznaczyc ze to np. w celach studiowania.
Moze ktos podac dokladny adres MSZ i abbasady gdzie to wyslac ?
Agn25 wyzej napisala

Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP (MSZ Dział Legalizacji, Al. Szucha 21, [tel]Warszawa tel: [tel]i [tel])
p. Krzysztof Augustyniak (jesli nic sie nie zmienilo)

to bedzie MSZ
a adres do abmasady tem na ktory wysyla sie te dokumenty?
No ja mam spokój już :) załatwiłem, :)
piękne przetłumaczone świadectwo leży na moim biureczku :)
Jak ktoś chce wiedzieć jak wygląda ta procedura, to niestety nie odpowiem bo nie wiem. Ja zapłaciłem tłumaczowi i on wszystko za mnie załatwił. 500 zł.

Pozdrowienia z USA :) [nareszcie w domu z rodzicami]
4 lipca :) pozdrawiam :)
Witam wszystkich :)

Widzę, że sporo osób przechodziło lub dopiero przechodzi przez tą całą biurokratyczną machinę. Faktycznie, nie jest łatwo. Ja po setkach różnych informacji robię w ten sposób
1)Kuratorium
2)Konsulat w Gdyni

Dzisiaj byłam w Kuratorium.Polska to faktycznie kraj ludzi z wyobraźnią... ;-)
Wybrałam się do delegatury Kuratorium w moim mieście w celu zalegalizowania mojego świadectwa (ukończenia szkoły i maturalne). No ale to by bylo zbyt proste :) Otóż nie otrzymałam żadnych pieczątek potwierdzających, że moje oryginalne świadectwo(ukończenia szkoły) jest faktycznie oryginalne ponieważ nie mają okrągłych pieczątek, tych tak ważnych... Czyli świadectwo, wraz z podaniem i dowodem wpłaty w wysokości 26 zł jutro zostaje wysyłane do Olsztyna.
Natomiast świadectwo maturalne muszę wysłac aż do Ministerstwa Oświaty w Warszawie w celu jego zalegalizowania i poświadczenia, iż jednak jest prawdziwe :)
Dziwne dla mnie jest to, że zanim znalazłam waszą stronę, nigdy wcześniej od znajomych którzy wyjechali w poprzednich rocznikach na studia do Włoch,nie słyszałam, żeby szli do kuratorium. Od razu brali świadectwa do tłumacza przysięgłego potem do MSZ i Konsulatu w Wawie.

Co do mojego drugiego kroku. Po kilku (jak nie kilkunastu ;-] ) telefonach do ambasad, konsulatów i innych przybytkach informacji biurokratycznej w końcu dowiedziałam się, że całą resztę spraw związanych z tłumaczeniem przysięgłym, konsulatami, msz etc mogę załatwic w Konsulacie włoskim w Gdyni. To powinno byc ułatwieniem dla osób z północnych regionów Polski.
Tam mija pani wszystko wam wytłumaczy, krok po kroku. UWAGA: na stronach internetowych można znaleźc informację, że konsulat jest czynny od poniedziałku do piątku w godzinach od bodajże 10 do 15 czy 16. Nic bardziej mylnego :D
Może konsulat jest otwarty, ale swoich spraw możecie nie załatwic. Radzę nie ufac jakimkolwiek informacjom na stronach. W moim przypadku konsulat jest czynny w poniedziałki i czwartki od 10 do 13. Czyli przezornośc przede wszystkim ;-)

Co do stypendium. Pisaliście wiele razy o potwierdzeniach statusu rodziny, potwierdzeniu dochodów na jednego członka rodziny, metraże, stany kont oficjalnych tudzież tych na Kajmanach ;-) Z moim informacji wynika, iż nic takiego nie jest potrzebne. Bynajmniej nikt z moich znajomych, którzy wyjechali (Florencja) nie załatwiał tego. Po prostu na miejscu, bierze się podanie czy jak to tam wygląda i wpisuje się jakąś kwotę (na jednego członka rodziny), lekko pomniejszoną i oddaje. Nawet tego nie sprawdzają. Przynajmniej w ich przypadkach. Wierzę że i ze mną będzie tak samo.

Pozdrawiam wszystkich i życzę spokoju w Polskich urzędach :)
a wiecie może czy na suplemencie dodyplomu ukończenia studiów licencjackich może być jeden apostile na stronie głownej, czy też na każdej stronie musi sie znajodować ó znaczek ? I jeszcze jedno pytanie czy wybierając się na studia magisterskie oprócz dyplomum musze tez pokazac im moje swiadectwo dojrzałości i ukończenia ogólniaka ?
ja tez w tym roku bede przechodzic taka procedure i czy mozecie mi powiedziec czy to trzeba tlumaczyc tylko swiadectwo maturalne czy tez swiadectwo ukonczenia szkoly?
cale swiadectwo bo swiadectwo maturalne przeciez nie jest 'osobnym' swiadectwem:-) Musisz przetlumaczyc caly dokument

Dzieki agn25 za wszelkie info. Moje swiadectwo jest juz w Ambasadzie i wysla mi je do Londynu. Moja mama mi wszystko zalatwila:-)
oczywiscie ze jest to "odzielny" dokument. Swiadectwo szkoly otrzymujemy po ukonczeniu szkoly sredniej. Nie jest powiedziane ze kazdy po jej ukonczeniu musi zdawac mature,bo dopiero po jej zdaniu mozemy otrzymac swiadectwo maturalne.. z tad moja watpliwosc
Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 150

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Brak wkładu własnego