Kwestura - do wszystkich od Dee

Temat przeniesiony do archwium.
181-210 z 258
Witam! czy nadal potrzebny jest paszport
Oczywiscie, ze NIE. Juz prawie od 3 lat nie potrzebujemy paszportu.:-)
Dziekuje bardzo za informacje czytałam wczesniejsze twoje wypowiedzi i było ze do dokumentów na kwesture potrzebny jest paszport
Nie jest KONIECZNIE potrzebny, gdy pisalam o sobie, mowilam o paszporcie, bo akurat paszport im pokazalam (bo mialam przy sobie), natomiast w informacjach o charakterze ogolnym precyzuje zawsze, ze potrzebny jest dowod tozsamosci (paszport lub dowod osobisty).
bravissima Dee!!!!
:-)
Podziwiam Was ludziska i naprawde Wam wspolczuje. Nie wiem czy to ja mam takiego farta czy na polnocy Wloch rzeczywiscie te rzeczy lepiej dzialaja ale ja nigdy nie maialm tyle zachodu z Questura. Teraz w listopadzie odnawialam papiery. Umowilam sie, poszlam zlozylam papiery, kazali przyjsc za 1,5 mies.(co oni przez ten czas robia ??), przyszlam, wydali i na 3 lata znow mam spokoj. Przy takich przejsciach jak Wy macie to chyba juz dawno zrezygnowalabym z pobytu tutaj ... Jestescie, naprawde niesamowicie cierpliwi!
Milli, moge Ci zadac jedno pytanie?:-) Dlaczego tylko na 3 lata??
Witam wszystkich
mam pytanie,może ktoś wie czy niepełnosprawni maja również zasiłki jak w Polsce?
Witam wszystkich
mam pytanie,może ktoś wie czy niepełnosprawni maja również zasiłki jak w Polsce?
Droga dee, widzę, że jesteś specjalistą na tym forum (wielki ukłon w Twoją stronę za chęć pomocy) więc proszę Cię o pomoc. Od jakiegoś czasu (7 m-cy)jestem z chłopcem z sycylii, jedyna szansą na utrzymanie związku jest przeprowadzenia się i znalezienie tam pracy (po krótce sytuację moją przedstawiłam na forum "związek na odległość"). Przed świętami byłam w Messinie (tam gdzie mieszka mój chłopak), powiedzmy "rozejrzeć" się za pracą, nie jest łatwo, ale mam zamiar wybrać się na dalsze poszukiwania (niekoniecznie w messinie)(ps. wszyscy twierdzą, że postradałam zmysły - z mgr w ręku z dobrej polskiej uczelni do włoch a tym bardziej na sycylie..hmmm). Ale nic to - twierdzę, iż spróbować zawsze można...
...Dee w związku z tym bardzo proszę Cię, o wszelkie wskazówki, a raczej przedstawienie jakie dokumenty mi są potrzebne by zostac zatrudnionym we włoszech (zarówno te z Polski,i te, które musze uzyskać we Włoszech), gdzie sie musze udać (codice fiscale, permesso di sogiorno, etc.)...zupełnie się w tym nie orientuję, wiec możesz "wyłożyć mi" najprościej i najdokładniej jak się da ;-)
z góry dziękuje za pomoc
Oczywiscie, ze sprobowac zawsze mozna!:-)

Wiec tak, najprosciej jak sie da:

1. wyrabiasz codice fiscale (w odpowiedniej terytorialnie Agenzia delle Entrate, potrzebujesz dowod osobisty/paszport i adres zamieszkania na terenie Wloch)
2. znajdujesz prace
3. podpisujesz umowe
4. idziesz na kwesture po karte pobytu (dowod osobisty/paszport, 4 zdjecia, umowa o prace, ubezpieczenie zdrowotne [EKUZ, karta Euro26 World lub polisa)

No i ewentualnie musialabys dac do uwierzytelnienia dyplom, jesli chcialabys pracowac w zawodzie.

I juz.:-)
sorki ! dobrze, ze sie zapytalas to sprawdzilam - mam do 2011 czyli na rowne 5 lat. A "u Was na ile daja" ??
Istnieje tzw. assegno ordinario di invalidità, ktory nalezy sie niepelnosprawnym osobom pracujacym (czyli placacym - obecnie lub w przeszlosci, przez co najmniej 5 lat - skladki na INPS). Co 3 lata trzeba poddac sie badaniom lekarskich, to cos w rodzaju renty inwalidzkiej.

Poza tym, w zaleznosci od grupy inwalidzkiej, przysluguja ponizej wymienione "przywileje":

- 34% inwalidztwa --> darmowa proteza
- 46% --> uprzywilejowane miejsce pracy
- 74% --> renta inwalidzka - inwalidztwo czesciowe
- 100% --> renta inwalidzka - inwalidztwo calkowite

W przypadku osob, u ktorych stwierdzona zostanie niemoznosc samodzielnej egzystencji (tzn. nie moga one samodzielnie wykonywac codziennych czynnosci lub chodzic bez pomocy osob trzecich), przyznaje sie tzw. zasilek na osobe towarzyszaca (indennità di accompagnamento), ktory wynosi ok. 400 euro miesiecznie.
Tyle ile prawo przewiduje: 5 lat, a nastepna karta na czas nieokreslony. Innej mozliwosci nie ma w przypadku obywateli UE. :-)
to ja wkleje adresik, gdzie jest sporo info o przywilejach dla niepelnosprawnych:
http://www.intrage.it/rubriche/assistenzasociale/assistenzaeconomica/handicap_invalidita/index.shtml
dziękuję za expressową odpowiedź...to się nazywa solidność...complimenti ;-)
...czyli przed znalezieniem pracy potrzebuje tylko codice fiscale??, pracodawca nie wymaga np. przy "rozmowie kwalifikacyjnej" jakiś innych dokumentów???
chciałam zapytać jeszcze o co chodzi dokładnie z rozporządzeniem z 27 lipca 2006??
z góry dzięki za odp
pzdr
Rozporzadzenie to znosi wszelkie ograniczenia w dostepie Polakow, Czechow, Litwinow itp. do wloskiego rynku pracy.

Co do wymagan pracodawcow, to zalezy to od danego pracodawcy. Mysle jednak, ze jesli pokazesz mu wlasnie to rozporzadzenie (circolare n. 21 del 31/07/2007), to nie bedzie sie upieral przy permesso.;-)
no tym razem im sie udalo,ale jak mowila nasza babcia Kargulowa ,nie Pawlakowa,
sad sadem ale sprawiedliwosc musi byc po naszej stronie,chyba sie dowiedzieli i zamkneli o 12.30.jeszcze do nich zagladne dzieki za informacje,jetescie nie do zastapienia (d @ t)
kuuuu ...to oczywiscie - kurka wodna, czy ktos pamieta jeszcze ten film,bo ja dalej nie lubie niektorych dni
dziękuje za wskazówki... napisałam do Ciebie "parę" słów ;-)na Twoją pocztę, jeśli masz czas rzuć okiem prosze
pzdr
Jak tylko bede mogla, na pewno odpisze.:-)

Pozdrawiam!
Witam wszystkich i pozdrawiam. Mam prośbę o przesłanie mi tych magicznych materiałów na email [email] noi z góry dziekuję
Dee,
Czy to wszystko moge wyrobic na miejscu? Tzn czy nie musze jezdzic do Polski, zeby zalatwiac jakies formalnosci? Jak dlugo zajmuje zalatwienie wszystkich papierow?
Dziekuje z gory za odpowiedz
Ela
Jedynym dokumentem "z Polski", jaki jest Ci potrzebny, jest dowod osobisty lub paszport. A czas zalatwiania zalezy, niestety, od miasta, a nawet od poszczegolnych urzednikow...
ja rowniez dzis mialam przygode na kwesturze... poszlam odebrac permesso di soggiorno, a tam widze, ze jest wydane na okres do 15 listopada 2007 (wtedy minie rok, jak przyjechalam do Wloch), dla urzednikow chyba nie jest wazne, ze dokumenty zlozylam dopiero 12 lutego i ewentualny rok minie dopiero 12 lutego 2008???? poza tym jako, ze wykonuje lavoro autonomo i mam IVA powiedziali, ze w zadnym razie nie przysluguje mi permesso na 5 lat. Nie zapytali sie nawet o pokazanie umowy, z firma, z ktora wspolpracuje, na nic zdaly sie protesty.... i oczywiscie nie bylo nikogo kto moglby mi odpowiedziec na moje watpliwosci, wszyscy kompetentni sa na urlopie. Po telefonie do szefa, mam wrocic w czwartek, z umowa na wynajem mieszkania i wtedy dostane permesso na 5 lat (chyba, ze im sie cos odwidzi do czwartku). Poza tym, jak chcialam, zeby mi pokazali, gdzie jest napisane, ze wykonujac LAVORO AUTONOMO, nie mam prawa do karty 5 letniej, to juz nikt nie wiedzial. I co wy na to???
ktos mial podobny przypadek???
Nie maja racji ani odnosnie daty, ani odnosnie waznosci cds. Karte pobytu krotsza niz 5 lat dostaja tylko osoby majace umowe ponizej 12 miesiecy. Wydrukuj sobie DPR 18 gennaio 2002, n. 54 o zasadach pobytu obywateli UE we Wloszech. :-)
Myslalam, ze mnie rozniesie na kwesturze ze zlosci (wracajac do domu, myslalam o Tobie Dee, bo kilka dni wczesniej czytalam ten wątek), nie wiem jakimi prawami sie kierowali, bo mi tego niestety nie wyjasnili, ale ze z natury jestem uparta i nie daje za wygrana, wiec sie ostro z nimi klocilam, w koncu powiedziali, zeby wrocic z umowa wynajmu mieszkania, ale jak sie zapytalam co ma permesso di soggiorno do umowy o wynajem mieszkania to tez mi nie potrafili powiedziec (gora tak zarzadzila), wiec ide tam w czwartek i zobaczymy co wymysla (ja w kazdym razie czekam na ich odpowiedz w postaci artykolow prawnch, a nie "bo tak jest i my mamy racje". narmalnie takiej ignorancji jeszcze nie widzialam.

Dzieki Dee :-)
Dzis znow poszlam na kwesture, wchodze do znajomego juz pokoju, a tam ecco: czekaja na mnie z juz wyrobiona karta na 5 LAT, nawe nie musialam wyciagac aktow prawnych. Tym razem byli bardzo uprzejmi i wszystko zalatwilam w 3 minuty.
Wiec jezeli ktos z Was ma Partita IVA, to bez wzgledu na to co Wam powiedza na kwesturze, macie prawo do 5 letniej carta di soggiorno.
Przestraszyli sie.:-D Pewnie po Twoim wyjsciu zaczeli przegladac przepisy... ;-P
Temat przeniesiony do archwium.
181-210 z 258

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa