Kwestura - do wszystkich od Dee

Temat przeniesiony do archwium.
211-240 z 258
Suchajcie, muszę się pochwalić, że wczoraj nareszcie odebrałam moją CdS. Czekałam 4 miesiące! Ale też nie obyło się bez przygód:
- najpierw kazali wrócić po 2 miesiącach, wracam, a oni każą przyjść za miesiąc. Ostatecznie przyszłam za 2, bo w międzyczasie byłam w Polsce. W ten sposób nie chciałam ich stersować :) i mieć pewność, że jak już tam pójdę to nie na darmo.
- idę rano a tu wywieszka na okienku: odbiór CdS odbywa się w dni takie i takie od 14.15 do 15.45. Pytam policjanta, czy się bierze numerek, jak to działa. Więc odpowiada, że trzeba przyjść nie później niż o 14.30!! (nieważne, że piszą do 15.45) i policjant zbiera ricevuty a potem rozdaje karty.
- wracam po południu punkt 14. Czekamy do 14.30 pracownik cywilny zbiera co trzeba, jednej kobiecie mówi że ona musi przyjść rano, ona na to, że policjant powiedział jej, że ma przyjść po południu, a ten pracownik na to: sarà stato un rincoglionito!! szok. No nic, zebrał wszystkie ricevuty i następnie oznajmił, że wydawanie kart nie wcześniej niż za 2 godziny!! kolejny szok. No ale pozałatwiałam w międzyczasie własne sprawy i po powrocie na questurę czekała na mnie nieszpodzianka w postaci CdS :) Radość moja była przeogromna. Tylko nigdy nie mogę się nadziwić dlaczego mam termin do 3.09. Co to do cholery za data? Nie zgadza się z żadną inną datą, ani ważności ubezpieczenia, ani zaświadczenia z uniwersytetu. Moje koleżanki tak nie mają. Nie mam pojęcia. Ale może to taka ich mała tajemnica :)
A kiedy zlozylas papiery?:-)

PS. Gratuluje! :-D
Dzięki! :) Papiery złożyłam dokładnie 7 listopada.
Ja rowniez gratuluje! :)

A co do daty, to ja tez mialam inna date na pierwszej Cds. Powinna byc (wtedy) wazna do 1 marca, a wydali mi ja "az" do konca marca.

Ja tez teraz czekam (Dee zna te ponura historie pelna...Rumunow - z calym szacunkiem). Bylam w lutym, odbior 30 kwietnia (!!!) I niech sie darzy, ze karta nie bedzie jeszcze gotowa albo ze zla date waznosci mi wpisali (powinna byc na 5 lat)... Rozniose cale biuro wraz z poczekalnia!!!! :)

Pozdrowienia!
Tak czytam o tych "Carta di soggiorno" i nasunela mi sie jedna watpliwosc: Ja mam permesso di soggiorno-tempo indeterminato no i czy ja musze zamieniac to na carte di soggiorno czy moge zostac sobie przy tym moim permesso? To nie jest to samo? Moze glupie pytanie ale lepiej zapytac :-)
To jest to samo, spokojnie. Nie musisz niczego wymieniac, widocznie takie formularze mieli na "Twojej" kwesturze. :-)
Na twoim miejscu z takimi papierami nie zblizalabym sie do NICH. Jeszcze nie wiadomo co im odbije i zabiora Ci te przywileje ... :))
To jest tak samo wazne jak wszystkie inne.
no to sie nie zblizam. Ja je wyrabialam prawie 3 lata temu to moze dlatego mi dali permesso a nie carta.. Kto to zrozumie?
Nikt! A już na pweno nie oni :)

A jeśli chodzi o moją datę, to sęk w tym, że ja co roku mam ważność do 3.09. Co roku. No ja nie wiem.
Moze lubia te date... ;-P
Pewnie tak sobie umilają pracę: temu damy do 3.09, tamtemu do 15.03, itd. :)
Tak mysle, ze sie przestraszyli :-)
poza tym u mnie tez na poczatku pomylili : date, moje imie, nazwe ulicy i rodzaj wykonywanej pracy.
I jeszcze jak sie klocilam to mi powiedzieli, ze jestem bezczelna i takie zachowanie w budynkach administracji publicznej nie jest tolerowane. Ja juz mialam swoje przejscia w Agenzia dell'entrate z otrzymaniem partita IVA, wiec tym bardziej bylam zla na kwesturze, powiedzialam im, ze jak mi nie wyrobia karty na 5 lat, to wyjade w listopadzie (czyli wtedy kiedy konczy mi sie karta) i nie rozlicze sie z podatkow i niech mnie wtedy szukaja. Na szczescie dzis juz poszlo lepiej i juz nic im nie musialam tlumaczyc, bo zauwazylam, ze ciezko sie z nimi rozmawia. Najczesciej mysla, ze wszystko wiedza najlepiej, nie biora nawet pod uwage, ze ktos moze przepisy znac rowniez i nie dac sobie wcisnac byle czego.

Takze jezeli chodzi o daty to lepiej zawsze sie zapytac.
Poza tym nie wiem czy wiecie, ale wchodzi nowy przepis i teraz zeby sie zameldowac to nie trzeba bedzie juz przedstawiac carta di soggiorno. wczesniej byl taki wymog. W sumie dlatego tak mi zalezalo na tej karcie, poniewaz nie mam nadal ubezpieczenia, a skoro juz pracuje we Wloszech i bede placila podatki, to co, mam im odpuscic??? nie ma mowy:-)
generalnie daja od momentu kiedy sie zlozylo papiery + rok albo + 5 lat w zaleznosci od przypadku. U mnie sie oczywiscie pomylili i dali od momentu, w ktorym przekroczylam granice czyli do 15 listopada 2007, co bylo beznadzieje, bo na taki dokument nie mozna sie nawet zameldowac. ale tu sie akurat przyznali, ze "ktos" pomylil daty. Ale kto??? to juz tajemnica:-)
Nie mam pojecia na jakiej podstawie oni to wystawiaja: siedzi sobie taki jeden, nie zna przepisow, widzi papiery i mysli: taj na 10 miesiecy, tej na rok, tej na 5 a tej bezterminowo:-) paranoja!
"Poza tym nie wiem czy wiecie, ale wchodzi nowy przepis i teraz zeby sie zameldowac to nie trzeba bedzie juz przedstawiac carta di soggiorno. wczesniej byl taki wymog."

Ten "przepis" juz obowiazuje (choc nie wszystkie "komuny" go respektuja), w zasadzie to nie przepis, tylko wyrok Sadu Kasacyjnego, wydany pare miesiecy temu, mowiacy o tym, ze w przypadku obywateli UE nie mozna wymagac CDS do zameldowania. Potem ministerstwo wydalo wewnetrzny okolnik przeznaczony dla urzednikow.

Natomiast niedlugo powinny wejsc w zycie nowe normy dotyczace pobytu comunitari, dostosowane do dyrektyw UE, na mocy ktorych nie bedzie juz CDS, tylko rejestracja w komunie.
Komuna gdzie mieszkam juz go stosuje, poszlam dzis sie zameldowac i na karte nawet nie spojrzeli: tylko codice fiscale + paszport.
Witam wszystkich serdecznie,
Planuję we Włoszech dłuuuugi pobyt i pracę na własny rachunek, miałam też już wątpliwą przyjemność odwiedzać rozmaite urzędy/kwestury/izby/tralalala :)
Niniejszym więc wstępuję w Wasze szeregi, jako kompletna debiutantka, mając nadzieję na wsparcie i wskazówki w mojej rozpoczynającej się walce z włoską biurokracją :)
A tak poważnie: naprawdę jestem pod ogromnym wrażeniem Waszej wiedzy. I cieszę się, że są jacyś Polacy oprócz mnie tkwiący w tym temacie :)
Moja sytuacja obecnie wygląda tak: (wybaczcie, jeśli gdzieś użyję niewłaściwego terminu) chodzi generalnie o to, ze chce sobie "stworzyć miejsce pracy", czyli wiem, ze będę pracować na zasadzie 'lavoro autonomo'. Żeby takowe mieć, trzeba mieć partita IVA, ale niekoniecznie, jeśli dochody nie przekraczają 5000 euro rocznie (stan na 2005r., teraz chyba to już jest 8000 euro). Wtedy nie trzeba mieć partita IVA, bo nie wystawia się faktur; wystarczy wystawiać dokument typu 'ricevuta'. To ustaliłam na podstawie danych z netu + wywiadu wśród włoskich znajomych. Pytanie jednak: gdzie muszę się zapisać, że mam 'lavoro autonomo' (bez wzgledu na to jaki mam roczny dochód)? Przecież potem takie zaświadczenie, ze mam 'lavoro autonomo' będzie mi potrzebne w kwesturze w celu uzyskania carta di soggiorno.
Nota bene, byłam dziś w kwesturze by dokonać tzw. obowiązku meldunkowego (czyli poinformować, że przyjechałam). Pan w okienku zdziwił się, że jakiś obywatel Unii się tam pojawił i powiedział coś w stylu "co mi pani tutaj gitare zawraca, jak mi się tu cała Sri Lanka zwaliła na głowę; niech pani da spokój, niech się pani nie rejestruje teraz, jak będzie pani miala prace prosze przyjsc z 4 zdjeciami, ubezpieczeniem, zaświadczeniem że pani tu mieszka (mam już takowe) i paszportem, wtedy wyrobimy pani carta di soggiorno". Zabrzmiało to tak profesjonalnie/klarownie/logicznie/prawdziwie, że aż pomyślałam: "Boże, ten facet naprawde chyba wie o czym mówi" ;) Czy to faktycznie jest takie proste?? A może mój koszmar się dopiero zacznie?
Pocieszcie, doradzcie...
Pozdrawiam serdecznie wszystkich aktywnych forumowiczów.
Ja zrobilam tak:
Musisz wiedziec jaka dzialalnosc chcesz wykonywac (czy beda to tlumaczenia czy wspolpraca z firmami polskimi i wloskimi czy swiadczenie uslug handlowych, wtedy Agenzia dell'entrate. Musisz wybrac kod przyszlej dzialalnosci, najlepiej wybrac taki, ktory nie jest reglamentowany i nie wymaga zapisania sie do Izby Handlowej. Ja wykonuje tzw libera profesionista, lavoro autonomo i kod dzialalnosci nie podlega pod Izbe Handlowa.

krok nr 1: Agenzia dell'Entrate, idziesz tam z codice fiscale, paszport.
Prosisz o tzw. regime fiscale agevolato per le nuove iniziative imprenditori e di lavoro autonomo (warunki: obroty roczne mniejsze niz 30000 euro rocznie + nigdy wczesniej nie prowadzilas wlasnej dzialalnosci we Wloszech)

Mi nie chcieli dac partita IVA twierdzac, ze musze byc zameldowana we wloszech, spor trwal dokladnie tydzien, po czym wygralam, bo oczywiscie wcale nie trzeba byc zameldowanym. Wystarczy tzw residenza fiscale, czyli miejsce gdzie mieszkasz i deklarujesz wykonywac swoja prace.
2. Jezeli Twoje obroty nie sa wieksze niz 30000 euro (okolo), obowiazuje Cie 10 % prog podatkowy + 23 % INPS + 4% IRAP (imposta regionale sulle attivita produttive, w zaleznosci od regionu moze zmienic sie 0,1% do 0,3%).
3. Otrzymujesz rowniez specjalny PIN, ktory razem z Twoim codice fiscale sluzy do zarejestrownia sie na specjalnej stronie agenzia dell'entrate i poprzez ststem informatyczny wprowadzasz swoje faktury (te ktore sadla Ciebie dochodem i te ktore sa dla Ciebie kosztem). Nie musisz prowadzic ksiag rozrachunkowych, obowiazuje Cie tzw. uproszczona rachunkowosc (to dotyczy tylko dochodow do 30000 euro)
4. Agenzia dell'entrate przyznaje Ci osobe, ktora w razie klopotow lub Twoich watpliwosci pomaga Ci.
5. Bank, jezeli nie masz jeszcze konta we Wloszech,
6. Kwestura, jezeli zostajesz dluzej niz 3 miesiace skladasz papiery o carta di soggiorno dla tzw: lavoratori autonomi i otrzymujesz na 5 lat.
7. Urzad miasta ("komuna") meldujesz sie
8. Unita sanitaria locale - tam jeszcze nie bylam, ale za kilka dni ide, deklarujesz, ze jestes zameldowana we Wloszech i otrzymujesz tzw: iscrizione al Servizio Sanitario Nazionale w zaleznosci od miejscowosci gdzie mieszkasz moze to zmienic nazwe (ASL, USL albo USSL)
9. Z podatkow i INPS rozliczas sie 2 razy w roku (maj i listopad) z tymze jezeli rozpoczniesz partita IVA teraz to pierwsze podatki i INPS zaplacisz dopiero w 2008 roku (w 2007 roku nie maja podstawy, aby policzyc jaka jest zaliczka, generalnie maj: zaliczka, listopad: rozliczenie).

linki z info
http://www.agenziaentrate.it/ilwwcm/connect/Nsi/
http://www.nautilaus.com/servizio/novita1.htm#regime
(kliknij na gorze strony Regime fiscale agevolato per le nuove iniziative imprenditoriali e di lavoro autonomo), na tej stronie jest opisane po wlosku to co ja napisalam tu mniej wiecej po polsku.

Nie wiem na ile te informacje sa pelne, sama jestem we Wloszech od 4 miesiecy i to wszystko jest dla mnie rowniez nowe, ale jezeli moge jakos jeszcze pomoc to pisz:-)
To o czym Ty pisalas nazywa sie prestazione occazionale i nie moze przekroczyc 5000 euro rocznie:
musi byc naprawde occazionale, twoim odbiorca moze byc firma (mysle, ze tylko wloska, mi w Polsce nie chceli tego uznac, zanim dostalam partita IVA tez chcialam takie wystawiac, ale bez TVA nie chcieli ze mna rozmawiac).
Poza tym to wlasnie firma, dla ktorej swiadczysz uslugi "zatrzymuje" 20 % Twojego wynagrodzenia i to ta firma placi za Ciebie podatek (pozniej mozna go odzyskac przy rozliczeniu podatkowym)
Poza tym jezeli przekroczysz 5000 euro rocznie musisz zapisac sie do INPS i zaplacic skladki emerytalne okolo 23%.
Rowniez jezeli bedziesz te uslugi swiadczyla zbyt regularnie moze nie zostac uznane jako prestazione occazionale.

Jezeli chodzi o wizyte na kwesturze, to na zgloszenie swojego przyjazdu masz 3 miesiace, poza tym poniewaz nikt juz nie kontroluje granic to mozesz im powiedziec co chcesz: Ci ze Sri Lanki dostaja pieczatke w paszporcie i musza sie zglosic, poniewaz widnieje data ich wjazdu. Ty wjezdzasz do tzw Obszaru Schengen gdzie granice pomiedzy panstwami nie sa kontrolowane i jest swobodny przeplyw obywateli panstw i nikt nie wie tak naprawde kiedy przyjechalas, poniewa nie dostajesz ani pieczatki w paszporcie, ani innego dokumentu, ktory by to poswiadczal.
Poza tym wykonujac tylko prestazioni occazionali nie dostaniesz karty pobytu, poniewaz nie jest to twoj zawod czy praca: jak sama nazwa mowi jest to tylko okazyjne swiadczenie uslug i nie podlega pod lavoro autonomo. Mozesz zlozyc papiery jako rezidenta, ale musisz udowodnic, ze posiadzasz ubezpieczenie zdrowotne i dochody rownowartosci tzw: assegno sociale (kwota nie jest duza bo okolo 200 euro na miesiac) czyli, ze nie bedziesz na utrzymaniu panstwa.
Dzis wpadli do mnie do domu z Agenzia dell'entrate i powiedzieli, ze zamykaja moja partita IVa, poniewaz otworzylam ja bez bycia zameldowana we Wloszech :-) powiedzialam im, ze skoro ktos u nich popelnil blad to niech teraz znajda rozwiazanie i ja absolutnie nie dam sobie IVA odebrac. Wyszlo na to, ze jak dostane meldunek to mam im to zglosic... powiem Wam szczerze pogobilam sie juz z ta cala biurokracja i przepisami. W kazdym badz razie dla tych, ktorzy chca miec partita IVA i nie chca miec problemow, najpierw moze jednak sie zameldujcie (wychodzi na to, ze juz nie jest potrzebna carta di soggiorno, aby byc zameldowanym we Wloszech) a potem do Agenzia dell'entrate i papiery o partita IVA.

Czy ktos wie jak to tak naprawde jest???
Dee masz jakies info na ten temat?
No to jedziemy: ;-)

1. "Cosa deve fare un non residente per ottenere la partita iva

Per ottenere l’apertura di un numero di partita Iva, i contribuenti non residenti e senza stabile organizzazione in Italia possono nominare: un rappresentante fiscale, che provvederà a presentare la richiesta all’Ufficio dell’Entrate del luogo in cui ha il domicilio fiscale; oppure possono identificarsi direttamente in Italia.
Qualora il non residente opti per la prima soluzione, la nomina del rappresentante fiscale deve avvenire con atto pubblico, con scrittura privata registrata o con lettera annotata in apposito registro, in data anteriore a quella in cui è avvenuta la transazione imponibile, presso l’Ufficio competente in relazione al domicilio fiscale del rappresentante.
Il non residente al quale viene attribuito un numero di partita Iva deve assolvere, per mezzo del rappresentante fiscale, tutti gli obblighi Iva, come ad esempio fatturazione, registrazione, presentazione della dichiarazione Iva.
Con l’entrata in vigore del decreto legislativo 19 giugno 2002, n. 191, (pubblicato in G.U. n. 203 del 30 agosto 2002) i non residenti nel territorio dello Stato italiano possono identificarsi direttamente in Italia, ai sensi delle nuove disposizioni recate dall’articolo 35 ter del DPR 633/72 (al momento accessibile ai soggetti non residenti di altri Paesi membri dell’UE).
In tal caso, i non residenti devono presentare l’apposito modello anagrafico (modello ANR/1), approvato con provvedimento del Direttore dell’Agenzia delle Entrate del 6 settembre 2002, (pubblicato in G.U. n. 216 del 14 settembre 2002). Il modello è disponibile in formato elettronico, gratuitamente, sui siti internet dell’Agenzia delle Entrate e del Ministero dell’Economia e delle Finanze.
Al riguardo, si ricorda che la competenza esclusiva a gestire i rapporti rilevanti agli effetti dell’IVA, con i soggetti non residenti, è stata attribuita all’Ufficio di Roma 6 con provvedimento del Direttore dell’Agenzia delle Entrate del 7 agosto 2002.
In questo modo, i non residenti vengono identificati in Italia con un apposito numero di partita IVA e possono operare direttamente, senza l’ausilio di un rappresentante fiscale.
La nomina del rappresentante fiscale é alternativa all’istituto dell’identificazione diretta."

http://www.agenziaentrate.it/ilwwcm/connect/Nsi/Documentazione/Pubblicazioni/Le+guide+dell%27Agenzia/Guide+anni+precedenti/2004/Guida+fiscale+per+i+residenti+estero/Il+codice+fiscale+e+la+partita+iva+per+i+non+residenti/Cosa+deve+fare+un+non+residente+per+ottenere+la+partita+iva

2. A tu znajdziesz cytowana wyzej ustawe:

http://gazzette.comune.jesi.an.it/2002/203/1.htm
Dee, dzieki za tak szybka odpowiedz, wlasnie z tym jest problem "soggetti non residenti"

Nie chce zebys myslala, ze sie wymadrzam, ale ta dyskusja z agenzia dell'entrate zaczela sie w styczniu i ja tak wlasnie zglebiam ten temat :-)

Il concetto di residenza civilistica, anagrafica e fiscale

Nel nostro ordinamento esistono diverse nozioni di residenza, tra le quali:

- residenza ai sensi del Codice civile
- residenza anagrafica
- residenza fiscale

Il concetto di residenza civilistico è disciplinato dall’art. 43, comma 2 del Codice Civile che afferma “La residenza è nel luogo in cui la persona ha la dimora abituale”

La residenza anagrafica è un concetto diverso, e va inteso come l’iscrizione nel registro dell’anagrafe della popolazione residente disciplinato dalla Legge 24 dicembre 1954, n. 1228.

Il concetto di residenza fiscale è invece disciplinato dall’art. 2 del Testo Unico Imposte sui redditi, ai sensi della normativa fiscale esistono tre elementi (alternativi e non cumulativi) che identificano la residenza fiscale:

1) iscrizione nelle anagrafi comunali
2) domicilio, sede principale degli affari e interessi (nozione civilistica)
3) residenza, dimora abituale (nozione civilistica).

Agenzia dell'entrate nie potrafi pokazac mi przepisow, ktore swiadcza o tym, ze aby otrzymac partita IVA nalezy miec tzw. residenza anagrafica (nigdzie takiego zapisu nie ma)
A zgodnie z Kodeksem Cywilnym mam juz "residenza".

Jakies pomysly?
W kazdym badz razie w poniedzialek ide znow do nich... i bede informowala na bierzaco, moze ktos mial podobny przypadek....
Kochana, ja z "residenza fiscale" to mialam takie przejscia (z winy niezykle niekompetentnej consulente di lavoro mojej firmy, ktora nijak nie mogla pojac, ze "residenza" to nie tylko zameldowanie w urzedzie), ze szok, i niestety pare dni temu znowu z tego powodu mnie denerwowali, przy okazji wreczania mi CUD za 2006 rok. CUD byl pomylony, zrobilam afere, i teraz glowia sie, jak by teraz to rozwiazac, bo program komputerowy nie chce wspolpracowac z moimi teoriami.;-P

Co do p. IVA, to wcale nie jestem pewna, czy w tym wypadku rzeczywiscie nie chodzi o zameldowanie, bo we wklejonym przeze mnie powyzej fragmencie jest rozroznienie pomiedzy domiciliati e non... Jesli masz tu domicilio (wiec, zgodnie z Kodeksem Cywilnym, masz tu residenze fiscale), to masz robic tak i tak, a jesli nie, to masz wyznaczyc reprezentanta. Boh?...
Słuchajcie mam problem. Mam kolegę, Serba, który ma PdS x studio. Jego dziewczyna, Włoszka, jest w ciąży, i za parę miesięcy będzie bebé. Sprawa jest taka, że on mając PdS studio niewiele popracuje, tylko 20h/tydz. Póki co nie może skończyć studiów(żeby znaleźć pracę i zrobić PdS lavoro), bo do napisania pracy potrzebny mu czas, a chce zarobić na dziecko. Także on obawia się, że po narodzeniu dziecka, on nijak nie będzie mógł wyrobić sobie PdS lavoro. Zastanawiamy się czy może ze względu na córkę z obywatelstwem włoskim wyrobić sobie co potrzeba, tzn PdS lavoro. Ja zaraz poszukam coś w necie, ale chciałam skorzystać z obecności, np. Twojej Dee, zanim się zmyjesz do domu :) Kto wie niech mówi :)
Twoj kolega moze wystapic o PERMESSO DI SOGGIORNO PER MOTIVI FAMILIARI (T.U. art. 30). Przysluguje ono m.in. "al genitore straniero, anche naturale, di minore italiano residente in Italia. In tal caso il permesso di soggiorno è rilasciato anche a prescindere dal possesso di un valido titolo di soggiorno, a condizione che il genitore richiedente non sia stato privato dalla potestà genitoriale secondo la legge italiana."

:-)
Super wiadomość, dzięki, to się chłopak ucieszy :)
No wlasnie mam domicilio, bo mieszkam przeciez i tu wykonuje swoja prace i tu w tym mieszkaniu "produkuje" dochody :-)))) ale wytlumaczyc to tym z Agenzia dell'entrate to jest po prostu niewykonalne. No ale zobaczymy!
ja tam poki co jestem spokojna, chociaz dzis rano malo zawalu nie dostalam jak wpadli i powiedzieli, ze odbieraja mi partita IVA, bo przyznali mi niezgodnie z prawem. Wiec... niech mi udowodnia, ze bylo niezgodne z prawem! No ale tego juz nie potrafia.
Przepraszam, ze sie znow dopraszam o pomoc, ale zaintrygowal mnie orgomnie jedne wpis Dee, mianowicie o Wyroku Sadu, odnosnie zameldowania, oraz planowanym wejsci w zycie ustawy o brak potrzeby CdS, tylko wpis do Comune.
Gdzie moge znalezc projekt tej ustawy, a takze ten wyrok Sadu?
Przepraszam, ze sie znow dopraszam o pomoc, ale zaintrygowal mnie orgomnie jedne wpis Dee, mianowicie o Wyroku Sadu, odnosnie zameldowania, oraz planowanym wejsci w zycie ustawy o brak potrzeby CdS, tylko wpis do Comune.
Gdzie moge znalezc projekt tej ustawy, a takze ten wyrok Sadu?
Projekt ustawy:

http://www.meltingpot.org/IMG/pdf/decreto-2.pdf

Okolnik Ministerstwa Spraw Wewnetrznych w sprawie meldunku obywateli UE:

http://www.asgi.it/content/documents/dl[tel].circolare.direttiva.comunitari.pdf
Temat przeniesiony do archwium.
211-240 z 258

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa