Ja zrobilam tak:
Musisz wiedziec jaka dzialalnosc chcesz wykonywac (czy beda to tlumaczenia czy wspolpraca z firmami polskimi i wloskimi czy swiadczenie uslug handlowych, wtedy Agenzia dell'entrate. Musisz wybrac kod przyszlej dzialalnosci, najlepiej wybrac taki, ktory nie jest reglamentowany i nie wymaga zapisania sie do Izby Handlowej. Ja wykonuje tzw libera profesionista, lavoro autonomo i kod dzialalnosci nie podlega pod Izbe Handlowa.
krok nr 1: Agenzia dell'Entrate, idziesz tam z codice fiscale, paszport.
Prosisz o tzw. regime fiscale agevolato per le nuove iniziative imprenditori e di lavoro autonomo (warunki: obroty roczne mniejsze niz 30000 euro rocznie + nigdy wczesniej nie prowadzilas wlasnej dzialalnosci we Wloszech)
Mi nie chcieli dac partita IVA twierdzac, ze musze byc zameldowana we wloszech, spor trwal dokladnie tydzien, po czym wygralam, bo oczywiscie wcale nie trzeba byc zameldowanym. Wystarczy tzw residenza fiscale, czyli miejsce gdzie mieszkasz i deklarujesz wykonywac swoja prace.
2. Jezeli Twoje obroty nie sa wieksze niz 30000 euro (okolo), obowiazuje Cie 10 % prog podatkowy + 23 % INPS + 4% IRAP (imposta regionale sulle attivita produttive, w zaleznosci od regionu moze zmienic sie 0,1% do 0,3%).
3. Otrzymujesz rowniez specjalny PIN, ktory razem z Twoim codice fiscale sluzy do zarejestrownia sie na specjalnej stronie agenzia dell'entrate i poprzez ststem informatyczny wprowadzasz swoje faktury (te ktore sadla Ciebie dochodem i te ktore sa dla Ciebie kosztem). Nie musisz prowadzic ksiag rozrachunkowych, obowiazuje Cie tzw. uproszczona rachunkowosc (to dotyczy tylko dochodow do 30000 euro)
4. Agenzia dell'entrate przyznaje Ci osobe, ktora w razie klopotow lub Twoich watpliwosci pomaga Ci.
5. Bank, jezeli nie masz jeszcze konta we Wloszech,
6. Kwestura, jezeli zostajesz dluzej niz 3 miesiace skladasz papiery o carta di soggiorno dla tzw: lavoratori autonomi i otrzymujesz na 5 lat.
7. Urzad miasta ("komuna") meldujesz sie
8. Unita sanitaria locale - tam jeszcze nie bylam, ale za kilka dni ide, deklarujesz, ze jestes zameldowana we Wloszech i otrzymujesz tzw: iscrizione al Servizio Sanitario Nazionale w zaleznosci od miejscowosci gdzie mieszkasz moze to zmienic nazwe (ASL, USL albo USSL)
9. Z podatkow i INPS rozliczas sie 2 razy w roku (maj i listopad) z tymze jezeli rozpoczniesz partita IVA teraz to pierwsze podatki i INPS zaplacisz dopiero w 2008 roku (w 2007 roku nie maja podstawy, aby policzyc jaka jest zaliczka, generalnie maj: zaliczka, listopad: rozliczenie).
linki z info
http://www.agenziaentrate.it/ilwwcm/connect/Nsi/
http://www.nautilaus.com/servizio/novita1.htm#regime
(kliknij na gorze strony Regime fiscale agevolato per le nuove iniziative imprenditoriali e di lavoro autonomo), na tej stronie jest opisane po wlosku to co ja napisalam tu mniej wiecej po polsku.
Nie wiem na ile te informacje sa pelne, sama jestem we Wloszech od 4 miesiecy i to wszystko jest dla mnie rowniez nowe, ale jezeli moge jakos jeszcze pomoc to pisz:-)