Ojciec Włoch, dziecko, problemy...

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 134
poprzednia |
Witam, pisalem już kiedys na forum, ale w zupełnie innym temacie. Po roku sytuacja sie skomplikowała.

Siostra ma dziecko z Włochem. Żyją bez ślubu. Dziecko posiada nazwisko ojca. Jak to w życiu czasem bywa... pojawiają się problemy. Ojciec nie daje partnerce ani dziecku pieniędzy, ma problemy z narkotykami, pojawia się przemoc w domu, a także zdrada. Matka postanawia zostawic cały ten włoski rozgardiasz i wrócic do Polski. Co teraz począc?

Dajcie znac,
Poradz jej, zeby udala sie do adwokata. Nie mozna wywiezc dziecka ot tak, za granice bez zgody ojca. Byloby to uprowadzenie.
witam ,ja nieety też znajduję się w takiej sytuacji:mój mąż /kat/jest włochem mamy 2 letnią córkę,nie pracuje w domu są cały czas awantury/wczoraj rozbił mi głowę w prezencie na moje urodziny/chciałam odejś wiele razy,ale mówi mi ze prędzej mnie zabije niz odda mi dziecko.jestem bez pracy,nie mam ani grosza przy duszy,jaki adwokat mi pomoże:zaden.uciekając z dzieckiem do polski tez nic nie zrobie:córka ma tylko obywatelstwo włoskie,po za tym było by to porwanie.zyje u kresu wytrzymałości,dlatego prosze nie piszcie takich rzeczy ''idz do adwokata",widocznie ta kobieta tak jak ja nie moze tego zrobic
Ja jednak mimo wszystko poszlabym do adwokata. W wyzej wymienionym poscie, nie mozna sie domyslic, ze kobieta nie moze tego zrobic. Zdecydowanie wyjechanie z Wloch z dzieckiem bedzie uprowadzeniem, wiec jezeli sytuacje na to pozwala, adwokat jest najlepszym jak nie jedynym wyjsciem.
edytowany przez marysia2: 12 paź 2011
Najwazniejsze w tym temacie jest zapoznanie sie z Konwencja Haska dotycząca cywilnych aspektów uprowadzenia dziecka za granicę. Celem Konwencji jest przeciwdziałanie negatywnym skutkom międzynarodowego uprowadzania lub zatrzymywania dzieci (preambuła, art. 1 lit. a). Postępowanie wszczęte na podstawie przepisów Konwencji ma doprowadzić do przywrócenia stanu faktycznego i prawnego, jaki istniał przed bezprawnym uprowadzeniem lub zatrzymaniem dziecka.

Uprowadzenie lub zatrzymanie dziecka jest bezprawne w rozumieniu Konwencji jeżeli nastąpiło naruszenie prawa do opieki przyznanego przez ustawodawstwo (orzeczenie sądowe lub administracyjne albo ugodę mającą moc prawną) państwa, w którym dziecko miało miejsce stałego pobytu bezpośrednio przed uprowadzeniem lub zatrzymaniem oraz, jeżeli w chwili uprowadzenia lub zatrzymania prawo to było skutecznie wykonywane (art. 3).

Osoba zainteresowana może domagać się powrotu dziecka, które:
- nie ukończyło 16 lat (art. 4)
- i które zostało bezprawnie uprowadzone (lub zatrzymane) z jednego państwa, będącego stroną Konwencji do innego państwa, również będącego stroną Konwencji (art. 4 w zw. z art.35).

Wnioski o powrót dziecka sporządzone na podstawie przepisów Konwencji są rozpoznawane przez właściwe organy (sądy lub organy administracyjne) państwa do którego dziecko zostało uprowadzone lub w którym zostało zatrzymane (art. 12 ust. 1).

Sprawy o powrót dziecka prowadzone na podstawie przepisów Konwencji zasadniczo nie pociągają konieczności poniesienia przez wnioskodawców kosztów postępowania sądowego. W niektórych państwach wnioskodawca jest nieodpłatnie reprezentowany w postępowaniu sądowym przez miejscowego adwokata lub prawnika. W części państw bezpłatna pomoc przyznawana jest tylko osobom, które nie są w stanie ponieść kosztów wynajęcia adwokata (art. 26 ust. 2 i 3).

Konwencja przyjmuje jako zasadę niezwłoczny powrót dziecka do państwa miejsca jego stałego pobytu (art. 12 ust. 1). Organ orzekający państwa, do którego dziecko zostało bezprawnie uprowadzone lub w którym zostało bezprawnie zatrzymane jest obowiązany do zarządzenia jego niezwłocznego powrotu, jeśli dziecko nadal w tym państwie przebywa, a wniosek wpłynął przed upływem roku od momentu uprowadzenia lub zatrzymania dziecka. Powrót dziecka powinien zostać zarządzony nawet po upływie 1 roku, chyba że zostanie ustalone, że dziecko przystosowało się już do swego nowego środowiska (art. 12 ust. 2).

Konwencja przewiduje, że w pewnych okolicznościach powrót dziecka jest niewskazany pomimo tego, że nastąpiło jego bezprawne uprowadzenie lub zatrzymanie. Konwencja haska przewiduje pięć wyjątków od ogólnej reguły wynikającej z art. 12 ust 1. Wyjątki te wymienione są w art. 12 ust. 2, art. 13 ust. 1 i 2 oraz art. 20 Konwencji.

Drugim celem Konwencji jest ochrona prawa do odwiedzin dziecka przyznanego określonej osobie przez prawo państwa - miejsca stałego pobytu dziecka, naruszonego wskutek uniemożliwiania lub utrudnienia wykonywania tego prawa. Konwencja przewiduje obowiązek podjęcia działań w celu umożliwienia skutecznego wykonywania tego prawa (art. 21) calosc tu na stronie Ministerstwa Sprawiedliwosci :http://bip.ms.gov.pl/pl/ministerstwo/wspolpraca-miedzynarodowa/konwencja-haska-dot-uprowadzenia-dziecka/
Polecam:http://ec.europa.eu/youreurope/citizens/family/children/abduction/index_pl.htm Ostateczna decyzja zostanie podjęta przez sąd w kraju, w którym dziecko mieszkało przed uprowadzeniem, z rodzicem, któremu przyznano prawo do sprawowania opieki. Sąd kraju, do którego bezprawnie wywieziono dziecko, nakaże oddanie dziecka rodzicowi, któremu przyznano prawo do opieki nad dzieckiem.
Wyjątki:jeśli dziecko może być zagrożone w takim kraju/z takim rodzicem!!!!
proponowalabym by wloskiemu ojcu ograniczyc wladze rodzicielska przed wyjazdem matki zdzieckiem do Polski..to by bylo takie zabezpiecznie sie na przyszlosc..tzn pojsc do ospowiednich slub socjalnycj ti carabinieri..skor partner jest uzalezniony..pojsc do centro Mentale dopytac sie co rozbic wtakiej sytuacji zepartner jest uzalezniony..nie wiem gdzie twoja siostra mieszka nie moge si podrzucic konkretnych adresow sluzb socjalnych...przeczytajcie to..jak to dzial u nas wg prawa polskiego tak samo dziala to w|Itali http://www.kobietaiprawo.pl/zgoda-na-wyjazd-dziecka-za-granice-.htm Rozbierzcie ten artykul na czynniki pierwsze i uzyjcie wszystkiego by ograniczyc ,pozbawic ojca wloskiego wladzy rodzielskiej..to trzeba zalatwic przed wyjazdem, sam wyjazd nie rozwiazuje problemu..sa wazne sprawy do przeprowadzienia przed wyjazdem !!!!!
nie obezie sie bez adwokata szukajcie adwokata ktory jest objety lista patroncinio ...... Il gratuito patrocinio e' un beneficio previsto dalla Costituzione
(art. 24 Cost.).
Esso consiste nel fornire assistenza legale gratuita, per promuovere un giudizio o per difendersi davanti al giudice, a chi non e' in grado di sostenere le relative spese legali.

Il pagamento delle spese (avvocati, consulenti, investigatori ) viene dunque effettuato tramite il cosiddetto "patrocinio a spese dello Stato"

Il gratuito patrocinio e' previsto per:

- cause civili e amministrative
- cause penali e del lavoro
- processo di impugnazione del decreto di espulsione di stranieri
- ricorsi al Garante per la protezione dei dati personali
sorry za literowki :Nie obedzie sie bez adwokata
niestety wiem w jaki sposób działa prawo międzynarodowe,tak jak pisałam nie mam środków żeby walczyc z moim męzem,pozatym sytuacja jest jeszcze bardziej skomplikowana.jestem dzisiaj pierwszy raz na tym forum i czytając wpis efelipe,nie wiem co mnie podkusił aby odpisac;byc moze wpisy typu idz do adwokatai.t.p.ja po prostu wiem z mojej historii,ze nie zawsze jest to możliwe.Przepraszam jezeli kogos urazilam
COME SCRIVERE LA DOMANDA DI AMMISSIONE AL GRATUITO PATROCINIO? http://www.avvocatogratis.com/
ABATE POSZUKAJ ADWOKATA Z URZEDU..WLASNIE PISZE O TYM p.f. nie rezygnuj..nie rezygnuj..
a slowa :idz do adwokata oznaczają szukaj informacji u ZRODLA.... :D..wpadaj tu do nas i laduj swe baterie..nie odpuszczaj!
itp ..bez kropek :D
settedinove mieszkam w małym miasteczku na jednej z wysp ,gdzie jego rodzina wie o sytuacji mojej(moja cogniata mieszka nade mną),udając sie nawet do adw.z urzędu uważasz ze on pozwoli mi podjąc jakies kroki?ja nie mam tu zadnej rodziny,znajomi(prawie wszyscy włosi)na pewno mi nie pomogą,bo to zawsze jeden z nich.....ja mogę liczyc tylko na opatrznosc boską
Cytat: Abate
niestety wiem w jaki sposób działa prawo międzynarodowe,tak jak pisałam nie mam środków żeby walczyc z moim męzem,pozatym sytuacja jest jeszcze bardziej skomplikowana.jestem dzisiaj pierwszy raz na tym forum i czytając wpis efelipe,nie wiem co mnie podkusił aby odpisac;byc moze wpisy typu idz do adwokatai.t.p.ja po prostu wiem z mojej historii,ze nie zawsze jest to możliwe.Przepraszam jezeli kogos urazilam

Oczywiscie, ze nie zawsze jest mozliwe pojscie do adwokata ...ale jak tylko to jest mozliwe ...to jest to najlepsze wyjscie.

Powodzenia Abate...
edytowany przez marysia2: 12 paź 2011
no to zorganizuj tak sytuacje/zagraj dobrze/ ze on ci dobrowolnie podpisze zgode na wyjazd z dzieckiem..albo jedz z nim do Polski i tam juz zostan a on niech wraca do Wloch sam a ty powiesz ze pozniej wrocisz...Muszizsz te robic denuncie na carabinieri jesli tylko maz podniesie na ciebie reka ,musi cie zawsze obejrzec lekarz sadowy by opisac twe obrazenia cielesne..nie daj sie..co 3 dni ginie w Itali kobieta z reki najblizszego sobie mezczyzny,swego partnera per amore sbagliato. co rok wzrasta liczba zabitych kobiet.. zakatowanych kobiet znasz program z Camili Raznovic Amore criminale? RAI 3..wybacz mi ale to sarelai ..zyjesz w sytuacji zagrazajacej twemu zyciu
to sa realia
numero verde 800.166.656 contro la violenza e i maltrattamenti sulle donne
nie jestem pewna czy ten numer funkcjoinuje na cala Italie..chyba cos pomerdalam...Ktos cos wie?
Numery SOS http://www.progettosociale.it/s20-SOS%20Numeri%20Utili.html
settedinove dziękuje Ci bardzo za zainteresowanie.Podniosłas mnie na duchu:Tobie równiez Marysiu:)
acha obdukcje mogłabym zrobic nawet dzisiaj(rozcięta głowa,podbite oko)jezeli chodzi o dokument dziecka to posiadam taki wazny do lutego(uprawnia on do przekroczenia granicy w całejUE)po za pięniązkami których naprawdę nie mam ,są jeszcze inne sprawy które komplikują moją sytuację.Zakładam ,że jestś osobą wykształconą(twoje wpisy,styl pisania,słownictwo)i b.oczytaną.spróbuje więc skorzystac z linków które napisałaś aby doczytac sie co moge zrobic
Dziękuję za odzew. Moja siostra mieszka na samym obcasie tj Porto Ces. blisko Lecce. Znacie jakieś instytucje/telefony zdatne własnie w tamtym rejonie?

Jeśli chodzi o wyjazd z nim do Polski i pozostanie w kraju, to i tak po jakims czasie mogłby wystapic sądownie o zwrot dziecka. I wtedy zaczną się powązne problemy.
Jeszcze jedno. Ile nalezy czekac aby sąd orzekł prawo do opieki nad dzieckiem? Czy istnieje możliwośc przyspieszenia całej procedury? W tym tkwi problem, że dziewczyna mieszka z owym partnerem i jest tam zupełnie sama. Wkarczając na "pole bitwy" znajdzie sie bez dachu nad głową z małym dzieckiem na rękach... i tu jest problem..
efelipe,na te pytania odpowie ci juz tylko advokat,byc moze znajda jej dom dla matek z malymi dziecmi ..to cud ze nie mają slubu..bardzo korzystny cud :D
efelipe w Itali sa Centri Antiviolenza/Abate skorzystaj i ty z tej wiedzy/http://www.vitadidonna.it/copia_di_vita_di_000033.html#an27 ...w przypadku Abate nie radzilabym jej samej opuszczac tetto coniugale/dachu rodzinnego/..gdzyz to, ze opusci wspolny adres zamieszkiwania z mezem we Wloszech jest uznawane jako powod do rozwodu i maz bedac sprytnym wykorzysta to przeciw Tobie Abate i poda o rozwod zadajac by dziecko zostalo przy nim..doradzam ci Abate bys trwala przy tym mowiac ,ze agresja meza dotyka i dziecko..nawet jesliby to nie bylo prawda...A prawde zawsze mozna nacignac..nie miej skrupulow dla swego kata..zakladam ,ze dziecko sie go boi
Abate ty powinnac po kazdorazowyn naruszeniu twej nietykalnosci cielesnej /pobiciu/ isc na Pronto Soccorso/ idz tam z dzieckiem/ i lamentowac sie bardziej niz w rzeczywistosci cierpisz/mam nadzieje ze masz tessera sanitaria i wazne ubezpieczenie/.....czyli ponaciagaj w opowiesci lekarzowi twe cierpienia ,żal sie na silne bole glowy...mow, ze masz ansie, paure..ze nie spisz w nocy../czyli stan depresyjny/mow prosto ,ze sie meza bardzo boisz.muszisz wygladac na przestraszona/..pierwszy twoj ruch to na Pronto Soccorso..tam powinien byc jakis lekarz sadowy ktory cie zbada..albo podadza ci adres do reku..niech widza, ze jestes matka i ze nie zostawiasz dziecka z katem,bo sie o nie boisz.Nastepny krok to carrabinieri zrobienie zgloszenie ..czyli denuncii..i lepiej idz na carrabinieri jak na policje..potem szukaj adwokata z listy patroncinio..czyli adwokata bezplatnego...Doradzam ci ze jesli bys mial zamiar opuscic dom meza..to tylko w asyscie sluzb jak policja ,carrabinieri serivizzi sociali,advokat,nigdy sama,dabja bys miala telefon doladowanyi dokumenty trak skompleyowane twe i dziecka by zlapc je i opuscic dom..ale to juz po konsultacji z adwokatem..a propos adwokata ..jezeli nie bedziesz czula zaufania do adwokata..zawsze mozesz zrezygnowac zdanego/podajc powod brak zaufania: i poprosic o innego adwokata z urzedu,najwazniejsze jest czuc zaufanie, ze dana osoba zadba dobrze o twe sprawy.
literowki: zadbja bys miala telefon doladowany i dokumenty tak skompletowane twe i dziecka by zlapc je i opuscic dom
zadbaj..
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 134
poprzednia |

»

Pomoc językowa - tłumaczenia