WAZNOSC POLSKIEGO PRAWA JAZDY

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 128
poprzednia |
Witam, mam pytanie do uzytkownikow tego forum a chyba przede wszystkim do dee..
Do kiedy mozna jezdzic we wloszech na naszym polskim prawie jazdy??
Przedstawie moja historie: 2 tyg. przed swietami policja zabrala mi polskie prawo jazdy, uswiadamiajac mnie, ze w styczniu zmienilo sie prawo i musze zrobic "conversione", oczywiscie dali mi tez mandat 155 euro.
Moje prawo jazdy bylo wydane w 2002 roku w polsce a we wloszech mieszkam prawie 4 lata.
Musialam pojechac do mottorizazione civile i tam mi powiedzieli, ze policja nie powinna mi zabierac tego prawa jazdy bo nie uplynal termin jego waznosci, ktory liczy sie od dnia zameldowania we wloszech i ze moge zamiast conversione zrobic "riconoscimento" bo szybciej i wygodniej (jestem w trakcie czekanai).
No i wlasnie to moje pytanie: czy polizja zabrala mi to prawo jazdy zgodnie z prawem?
i musze zaplacic mandat czy tez moge sie jakos wywinac...
Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi

Widzialam maila, ale odpisze tutaj, skorzystaja wszyscy.:)

Niestety pod koniec stycznia zmienił się włoski Kodeks Drogowy i w przypadku europejskiego prawa jazdy bez daty ważności (tylko i wyłącznie - nie dotyczy to prawa jazdy na czas określony) został wprowadzony obowiązek jego konwersji po dwóch latach od zamieszkania we Wloszech (bez względu na zameldowanie, choć nie wiem, jak policja sprawdzi, ze ktoś mieszka we Wloszech od ponad dwóch lat, jeśli zameldowany jest zagranica). I rzeczywiscie w ramach sankcji przewidziana jest grzywna w wysokości 155 euro i odebranie prawa jazdy, które uważa się za nieważne.

ze strony
http://www.motorizzazioneroma.it/sportcond10.php

Per i titolari di patenti di guida in corso di validità rilasciate dagli Stati membri dell’Unione Europea, non è più richiesta la conversione della patente posseduta, ma è possibile ottenerne il riconoscimento, presentando:

modello TT746 (in distribuzione gratuita presso gli sportelli della Motorizzazione) compilato e sottoscritto secondo le avvertenze ivi contenute;
un’autocertificazione in carta semplice, in cui si dichiari la propria residenza anagrafica in Italia;
Attestazione del versamento di €14,62 sul c/c 4028;
Attestazione del versamento di €9,00 sul c/c 9001;

Se la patente di cui è richiesto il riconoscimento non ha scadenza o ha scadenze maggiori di quelle previste in Italia, in base alle disposizioni vigenti nel paese di rilascio, si applicano comunque le norme vigenti in Italia relativamente alla validità temporale della patente. Pertanto, se per la normativa italiana la patente risulta già scaduta occorre anche un certificato medico così come sopra specificato.
czy to znaczy, ze jak mam polskie prawo jazdy bez daty waznosci, we Wloszech juz bedzie mial date waznosci?
Informacje przez Ciebie wklejone nie są już niestety aktualne - w dniu 19 stycznia 2013 r. weszła w życie ustawa nr 59/2011, która wprowadza pewne zmiany do Kodeksu Drogowego. Wśród tych zmian jest właśnie ta dotycząca ważności praw jazdy wydanych w państwach UE, w szczególności bezterminowych (patrz art. 136-bis) - "Il titolare di patente di guida, senza limiti di validità amministrativa, trascorsi due anni dall'acquisizione della residenza normale, deve procedere alla conversione della patente posseduta." To oznacza, ze po dwóch latach, jesli nie przeprowadzi sie konwersji prawa jazdy, zgodnie z włoskimi przepisami prawo jazdy to traci ważność, a co za tym idzie, w przypadku kontroli kierowca zostaje ukarany za jazdę na podstawie nieważnego dokumentu (odebranie prawa jazdy plus mandat).
dzieki wielkie deelaylah, przepraszam za nieaktualne wiadomosci. Jutro tam się wybiorę.
Tak,tylko muszą ci udowodnić pobyt we Włoszech,jezeli masz zameldowanie w Polsce cały czas,sprawa do ''ukręcenia''!
Wiesci z Polski: Zgodnie z nowymi polskimi przepisami, prawa jazdy wydane po 18 stycznia br są ważne przez 15 lat. Wcześniej były wydawane bezterminowo. Dokumenty wydane przed tą datą także stracą swoją ważność w latach 2[tel]a ich posiadacze będą je musieli wymienić na nowe.
http://prawo-jazdy.wieszjak.pl/formalnosci/308480,Prawo-jazdy-2013--kazdy-musi-wymienic-dokument.html
i co 15 lat becelowac po 80 zl..jest zysk?..jest!...hehe
mam residenze we wloszech od ponad 2 lat, wiec jakby mnie zatrzymali mogliby to sprawdzić. mam prawko od ponad 10 lat, więc według włoskiego prawa jezdzę na nieważnym. Będę więc pewnie musiała zrobić certyfikat medyczny. Ech.
Banalne!w tych włoszech inaczej jak w Europie!!Nic ci nie poradzę!..:D
historia z tym beztermin.prawem jazdy kojarzy mi sie z faktem, ze w It nazwiska po mezu sie nie przyjmuje..ale w Pl dokumenty na nowe nazwisko mozesz wyrobic i uzywac tylko na terenie RP heheh ale juz w It musisz miec dokumenty na nazwisko panienskie ,a nie meza..pokrecone i to i to
Zupelne zaskoczenie z ta zmiana przepisow. Mysle, ze niewiele osob o tym wie. Gdzie mozna zrobic conversione? Jakie dokumenty sa potrzebne?
http://www.scuolaguida.it/Normative/art/616-novita-sulla-patente-di-guida-entrate-in-vigore-il-19-gennaio-e-che-andranno-in-vigore-il-2-febbraio/
http://www.diritto24.ilsole24ore.com/civile/civile/rassegnaDiGiurisprudenza/2013/01/nuovo-codice-della-strada---novita-2013.html

Pierwszą zmianą jest wprowadzenie nowych kategorii. Do tej pory było ich 9, a od 19 stycznia jest ich 15. Oprócz tego przestało istnieć tzw. patentino, zezwalające na prowadzenie motorowerów oraz lekkich czterokołowców, które zastąpiono kategorią „AM”. Tego rodzaju dokument wystawiany jest dla nastolatków, którzy ukończyli 14. rok życia.

Jeżeli chodzi o prawo jazdy kategorii A (zezwalające na prowadzenie motocykli), została wprowadzona teraz kategoria „A2”, która zezwala na prowadzenie dwuśladów o mocy nieprzekraczającej 35 kW i stosunku mocy do masy własnej nieprzekraczającym 0,2 kW/kg. Do egzaminu na prawo jazdy tej kategorii mogą przystąpić osoby, które ukończyły 18. rok życia.

W prawo jeździe kategorii B, została wprowadzona kategoria „B1”, zezwalająca na prowadzenie czterokołowców, np. quadów, osobom, które ukończyły 16. rok życia, podobnie jak przy kategoriach C i D.

Od 19 stycznia nowe prawo jazdy będzie miało taki sam wygląd we wszystkich państwach członkowskich UE i pozwala niepełnoletnim kierowcom na prowadzenie we wszystkich krajach Wspólnoty. Nowy dokument wykonany będzie z polikarbonatu i będzie posiadał najnowsze zabezpieczenia, m.in. w elektronicznego podpisu oraz hologramu. W przeciwieństwie do prawa jazdy starego typu, na nowym nie będzie wpisany adres zamieszkania. W momencie upływu daty ważności dokumentu, zostanie wydany nowy z aktualnym zdjęciem właściciela.
Kolejną nowością dyrektywy są obowiązkowe doszkalania egzaminatorów. Oprócz tego podczas egzaminu, zarówno teoretycznego jak i praktycznego, będą od teraz dopuszczalne jedynie 3 błędy, a nie jak dotycz as 4.

Głównym celem wprowadzenia w życie ww. reformy jest poprawa szkolenia kierowców oraz zwiększenie bezpieczeństwa na drogach.
No szlag mnie trafil na koniec dzionka !!!!!
Dzisiaj bylam w ACI i powiedziano mi, ze moga mi zrobic riconoscimento mojego polskiego prawa jazdy. Koszt z badaniem lekarskim 85 euro. Czas oczekiwania ok 20 dni. Nie wiem tylko. bo nie wierze do konca wlaskim urzedasom,czy wystarczy to ricinoscimento czy musze zrobic conversione?.A moze to jest to samo?Moze ktos wie?
Artykuł 136-bis punkt 3 mówi o conversione bezterminowego prawa jazdy po upłynięciu 2 lat od zamieszkania na terytorium Włoch, nie o riconoscimento. O riconoscimento mówi w punkcie drugim, który nie odnosi się jednak do prawa jazdy bezterminowego.
conversione przeistoczenie
riconoscimento uznanie,nostryfikowanie
A to niespodzianka! Osobiscie nie slyszalam, zeby mowili cos w TV o tej zmianie prawa w styczniu... Czyli bedac zameldowana we Wloszech od ponad dwoch lat, jestem zmuszona zrobic conversione? Czy moge tez wybrac riconoscimento? Osobiscie wolalabym nie oddawac polskiego prawa jazdy (a conversione sie z tym wiaze), bo boje sie, ze moge miec jakies problemy jesli bede chciala jezdzic w Polsce. Zameldowanie mam we Wloszech, ale w Polsce nie wymeldowalam sie... wiec jesli zrobie conversione na wloskie prawo jazdy, to nie bede mogla jezdzic w Polsce z wloskim dokumentem bo w Polsce tez jestem zameldowana od ponad 2 lat?
Dobre pytanie spaggiaitalia. Mialam wiec racje, ze nie uwierzylam w to co uslyszalam dzisiaj w ACI. Za co oni biora swoje pensje?
pensje biora bo maja contratto indeterminato...kontrakt pozwala im na branie pensji :D
w kazdym badz razie to wszystko to jest spelnienie 2 dyrektyw europejskich..Bruksela tak zdecydowala...za" bycie" w Uni trzeba bulic kochane
Powiem skromnie ze ja pisalam o tym na forum w dn 15 lutego br.
http://www.wloski.ang.pl/forum/zycie-praca-nauka/229046
jednak linki co wrzuca 7 czasem warto czytac :D
Szkoda tylko, ze autor artykulu w "nasz swiat", ktory przytaczasz, potraktowal temat pobieznie i nie zawarl w nim tej istotnej informacji. Przyznam, ze czytalam ten tekst, zaraz po jego ukazaniu sie w czasopismie ale z uwagi na zawarte informacje (rodzaje kategorii), nie byl dla mnie szczegolnie istotny.
Nieznajomosc prawa nie zwalnia od odpowiedzialnosci ale trudno na biezaco sledzic wszystkie zmiany w prawie.
http://www.aci.it/i-servizi/normative/le-principali-sanzioni/art-135-circolazione-con-patente-estera.html na tej stronie znalazlam spis kar, wynika z niego, ze bedac zameldowanym we Wloszech dluzej niz rok i jezdzac na WAZNYM prawie jazdy zagranicznym, placi sie kare od 168 do 674€ + traci sie prawo jazdy....
Cytat: spaggiaitaliana
wynika z niego, ze bedac zameldowanym we Wloszech dluzej niz rok i jezdzac na WAZNYM prawie jazdy zagranicznym, placi sie kare od 168 do 674€ + traci sie prawo jazdy....

To nie dotyczy prawa jazdy wydanego przez państwa UE - europejskie prawo jazdy jest ważne w całej Europie, zgodnie z data ważności na nim widniejącą. Problem pojawia się w przypadku bezterminowych praw jazdy - dlatego również w Polsce takie prawa jazdy nie są już wydawane, a te istniejące zostaną wymienione w ciągu następnych 20 lat.
Cytat: deelaylah
Cytat: spaggiaitaliana
wynika z niego, ze bedac zameldowanym we Wloszech dluzej niz rok i jezdzac na WAZNYM prawie jazdy zagranicznym, placi sie kare od 168 do 674€ + traci sie prawo jazdy....

To nie dotyczy prawa jazdy wydanego przez państwa UE - europejskie prawo jazdy jest ważne w całej Europie, zgodnie z data ważności na nim widniejącą. Problem pojawia się w przypadku bezterminowych praw jazdy - dlatego również w Polsce takie prawa jazdy nie są już wydawane, a te istniejące zostaną wymienione w ciągu następnych 20 lat.

No wlasnie tez mialam watpliwosci, czy info z linku odnosi sie do prawa jazdy wydanego w UE... Dee, a wiesz moze czy w Polsce mozna juz wymieniac beterminowe prawa jazdy? Moze bedzie taniej/wygodniej po prostu zamienic w Polsce prawo jazdy bezterminowe na terminowe...?
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 128
poprzednia |

»

Życie, praca, nauka