WAZNOSC POLSKIEGO PRAWA JAZDY

Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 128
a w zyciu! nic im nie oddam! powiem,ze juz im oddalam a ze maja bajzel to nie moja wina;) nawet moj italiano mnie w tym popiera. A jak przyjdzie mi prowadzic auto w PL to co wtedy? Nie oddam i juz!
Oddasz, oddasz.;) Conversione to wymiana polskiego prawka na wloskie, wiec aby otrzymac wloskie prawo jazdy, musisz oddac polskie, ktore zostanie odeslane do Polski. A wloski odpowiednik bedzie normalnie uznawany w Polsce.:)
Czytajac wszystkie wpisy, to naprawde sie ciesze, ze moje polskie prawo jazdy ma termin waznosci...Omija mnie ta cala zabawa z conversione. Ufff....A kolejne, tez sobie wymienie w Polsce.
Cytat: julie_bella2001
.A kolejne, tez sobie wymienie w Polsce.

Julie, zwróć uwagę, by kolejne prawo jazdy nie miało ważności dłuższej niż 10 lat, gdyż wtedy po 10 latach straci ważności we Wloszech i będziesz musiała je wymienić na włoskie.
Dalsza część moich rozważań po rozmowie z władzami: ;)

http://deeoswajawlochy.blogspot.it/2013/06/polskie-prawo-jazdy-we-woszech-cz-2.html
Cytat: romaneska
Jestem wsciekla ......bylam w PL, mowie babie w urzedzie komunikacyjnym ze musze wymienic prawko na terminowe poniewaz przebywam we Wloszech i mam z tym klopot itd. i tak najszybciej moge rozwiazac problem a ona na to,ze nic nie moge w PL wymienic bo jesli jesli mam zameldowanie w It to musze to zrobic w It......dlaczego nie powiedzialam ze zgubilam,dlaczego........???!!

To bzdury jakies.. nie maja prawa odmowic ci w PL wymiany. Mnie tez najpierw powiedziala kobieta, ze to niemozliwe ze moje prawo jazdy jest niewazne we Wloszech bo polskie prawka dopiero za jakies dziesiec lat beda wszystkim wymieniane a do tej pory beda wazne. Wytlumaczylam jej jak to wyglada w swietle wloskich przepisow. Wtedy stwierdzila, ze w takim razie skoro mieszkam we Wloszech, to powinnam tutaj je wymienic. Odpowiedzialam, ze dla mnie korzystniejsza jest wymiana na polskie terminowe i juz.

Skladajac podanie trafilam akurat na moja kolezanke z podstawowki, ktora wiedziala gdzie mieszkam na stale i dlatego zaznaczyla w moim podaniu, ze nie przebywam w PL co najmniej 185 dni w roku. Szczerze mowiac nie wiem nawet jakie sa tego konsekwencje, musze gdzies poczytac, a moze ktos wie na forum??

W kazdym razie to by bylo na tyle.
Cytat: Olusia_FC
Wtedy stwierdzila, ze w takim razie skoro mieszkam we Wloszech, to powinnam tutaj je wymienic. Odpowiedzialam, ze dla mnie korzystniejsza jest wymiana na polskie terminowe i juz.

Niestety zgodnie z przepisami europejskimi, które obowiązują w zakresie prawa jazdy zarówno w Polsce, jak i we Wloszech, prawo jazdy może być odnowione lub wymienione jedynie w kraju, w którym przebywasz na stale. W przypadku podwójnego zameldowania (jak wiemy, jest ono niezgodne z przepisami, lecz mało kto wymeldowuje się z Polski) można tego uniknąć, jeśli urząd nie wie, ze tak naprawdę mieszkamy zagranica lub jest wyjątkowo elastyczny, jednak przepisy są właśnie takie. Możesz o tym przeczytać zarówno na stronach unijnych (np. tutaj: http://europa.eu/youreurope/citizens/vehicles/driving/validity/resident_it.htm), jak i włoskich (np. tutaj: http://www.up.aci.it/caserta/IMG/pdf/faq_patente.pdf).
--w przypadku jakiejkolwiek multy na terenie IT ..zawsze pattuglia polcji czy carabin.prosze cie o carte d"idenita ..podajac im ten dokument automatycznie biora cie za osobe bedaca rezydentem w It anie turysta w IT..chyba ze wyciagniesz szybciutko lacznie ze swoim polskim prawem jazdy wazna polski dowod osobisty...wowczas dadza ci tylko pouczenie..ale i wypytaja dobrze..sprawdza przez komputer w swoim pojezdzie twe dane..wowczas moze wyjsc twa wloska rezydencja na stale.. Opisuje ta sytuacje z autopsji
To, co mi sie dzisiaj przydarzylo jest nie do uwierzenia. Miesiac temu moje prawko bylo juz gotowe ale zrobili blad w nazwisku. Dzisiaj zadzwonilam do ACI i z euforia oznajmiono mi, ze moge juz swietowac bo jest prawko. Pojechalam. Dobrze, ze nie kupilam szampana. Tym razem nie wpisano mojego drugiego imienia. Wiele slow cisnie mi sie na usta, same przeklenstwa!
ojej..przeciez to SA Wlochy!..urok Itali jest wlasnie taki...:D
c.d mojej przygody z prawem jazdy. Dzisiaj zadzwonilam do naczelnika wydzialu motoryzacji. Najpierw nie chciano mnie polaczyc ale bylam stanowcza. Naczelnik staral sie zbagatelizowac problem, no bo co to za problem poczekac sobie kilka miesiecy na prawko i przeciez ludzie moga sie pomylic. Potem kazal mi osobiscie sie do niego zglosic. Powiedzialam, ze chetnie przyjade, jesli mi zaplaci za paliwo i stracony czas. W miedzyczasie dostarczono do urzedu moje, bledne prawko. Skonczylo sie na obietnicy jak najszybszego zalatwienia sprawy, czyli "splywaj babo". Mam sie zglosic w przyszlym tygodniu. Na zakonczenie rozmowy zapytalam czy nie nalezy mi sie jeszcze cos od urzedu. Zdziwiony naczelnik zapytal - co? Jedno slowo- odparlam. Wykrztusil z siebie - przepraszam i dodal - ach ci Polacy, zawsze robia problem z niczego.
Nic dodac nic ujac. To jest Italia!
Marii ja dalabym fuoco ( gdyby to bylo mozliwe ah...) tym urzedasom..ja generalnie nerwowy czlowiek jestem...mialam dzwonic tydzien temu czy moje prawko jest juz gotowe ale nie chce mi sie dowiadowywac....Ps. tak na marginesie to wiekszosc spraw zalatwiac z moim wlochem,panie urzedniczki sa wtedy taaaaakie milutkie....a samej to staczam czesto walki sama z soba aby nie zaczac wrzeszczec( nie chce wstydu Polsce przynosic,potem powiedza ze Polki to histeryczki;) ) u mnie w miasteczku na poczcie sa takie 2 babska ,ktore mam ochote kopnac w ich grube zady- zawsze jak ide cos wyslac to wlasnie w tym momencie zabraklo kopert/ kartonow i mam sobie sama isc kupic ,wiec ide i kupuje i wracam na poczte z usmiechem szerokim jak banan ale tylko ja wiem,ze to moj limit i jeszcze slowo od nich uslysze ( kiedys buczala pod nosem ze mam list niewymiarowy) to wyciagne z torebki gaz w sprayu i dam po oczach.
Odebralam dzisiaj prawo jazdy!!!!!! Z data wydania 27.06 czyli dwa dni po mojej interwencji. Na odwrocie dokumentu jest umieszczony moj polski pesel. Zastanawiam sie, czy nie powinno byc wloskie codice fiscale?
Ale sie czepiam:)))) Upierdliwa jestem?
Teraz dopiero zauwazylam, ze jest tez nr polskiego prawa jazdy i data jego wydania.
gaz w spraju jesli to jest gaz paralizujacy jest nielegalny w Itali ,mozesz sie nabawic grubych klopotow jesli go uzyjesz..i troche mniejszych klopotow gdy znajda go w twoim posiadaniu w twej torebce na ulicy...Gaz jest uznawany za BRON,a na posiadanie broni trzeba miec pozwolenie, jesli to gas peperoncino to legalny :D http://www.poliziadistato.it/faq/view/20597/
PiccolaMi, ja tez czesto "wychodze z siebie" przy zalatwianiu roznych spraw i nie zawsze udaje mi sie pohamowac. Wczoraj byla awantura w ASL. Chcialam odebrac wyniki analiz. Powiedziano mi, ze moge je sobie sama sprawdzic i wydrukowac z ich strony internetowej. A co jesli mam komputer ale nie mam drukarki? Mam sobie poszukac miejsca gdzie mi wydrukuja.Nie wytrzymalam. Nerwy mi odmowily posluszenstwa. Chyba jakas nerwowa jestem czy co?:D
Podepne tutaj.....
Już 7 listopada wchodzi w PL w życie nowelizacja ustawy Prawo o ruchu drogowym popularnie zwanej kodeksem drogowym. Zmiana ma umożliwić automatyczną wymianę informacji o sprawcach przestępstw i wykroczeń drogowych w obrębie krajów Unii Europejskiej.

http://www.hotmoney.pl/Uwazaj-Nie-uciekniesz-przed-mandatem-z-zagranicy-a31177
Mandaty drogowe z Włoch – kiedy nie mają mocy prawnej?

http://www.naszswiat.net/ekspert-odpowiada/6540-mandaty-drogowe-z-woch--kiedy-nie-maj-mocy-prawnej.html
czytam, czytam i nie za bardzo rozumiem :D
Mieszkam we Włoszech, zameldowanie mam w Polsce, tutaj nie!
Mogę jeździc na swoim prawie jazdy bezterminowym bez problemu, czy nie?
czy najlepsze co moge zrobic jak teraz pojade do Polski wymienic swoje prawo jazdy na terminowe?! i jezdzic tutaj na terminowym?
Teoretycznie, jeśli mieszkasz we Wloszech od ponad 2 lat, nawet jeśli nie jesteś zameldowana, Twoje bezterminowe prawo jazdy jest nieważne. Zagwozdka jednak jest taka, ze nie wyobrażam sobie, by podczas każdej kontroli drogowej policja spisywała protokół i wszczynała postępowanie mające na celu ustalenie, czy przypadkiem nie mieszkasz na stale we Wloszech. W przypadku osób tutaj zameldowanych sprawa jest prosta - jest data zameldowania, wiadomo, od jak dawna delikwent tu mieszka. A w Twoim... not so much.;)

Wybór w sumie należy do Ciebie - jeśli chcesz, możesz wymienić dla świętego spokoju prawko na terminowe, jednak pamiętaj, ze jeśli będzie ono miało ważność ponad 10-letnia (np. 15-letnia, jak w przypadku nowych polskich praw jazdy), to po 10 latach i tak straci ważność. Choć jeśli nie jesteś zameldowana... patrz wyżej.;)
....przyznam, ze nie czytalam calego watku ...wiec moze zadaje pytanie, na ktore jest tu juz odpowiedz. ...w takim razie przepraszam...

Mam bezterminowe polskie prawo jazdy. Od mojego zameldowania we Wloszech nie minely jeszcze 2 lata (mijaja w listopadzie tego roku).

Nie mam samochodu, wiec nie potrzebuje prawa jazdy na codzien. Jednak od czasu do czasu wypozyczam samochod i owszem prowadze z moim dokumentem. Co zamierzam zrobic takze pod koniec wrzesnia i z Rzymu udac sie do Francji.

Moje pytanie dotyczy tego, czy moje bezterminowe polskie prawo jazdy z roku 2001 sa wazne? Pytam, bo obilo mi sie o yìuszy, ze kazdy dokument ze zdjeciem, bez wzgledu na date waznosci lub jej brak, jest wazny tylko 10 lat.

Gdyby w razie czego dotyczyloby tylko mnie ...nie przejmowalabym sie, ale samochod wypozyczam na siebie ...i jedzie ze mna jeszcze innych 8 osob ...i bardzo bym nie chciala, zeby w momencie wziecia samochodu ...mi odmowia, poniewaz moje prawo jazdy nie jest wazne.

Moje prawo jazdy jest wazne?
Ile trwaloby, kosztowaloby i gdzie moglabym to zrobic jezeli chcialabym je wymienic na wloskie?

Dziekuje
edytowany przez marysia2: 17 lip 2013
Cytat: marysia2
.
Mam bezterminowe polskie prawo jazdy. Od mojego zameldowania we Wloszech nie minely jeszcze 2 lata (mijaja w listopadzie tego roku). (...)

Moje pytanie dotyczy tego, czy moje bezterminowe polskie prawo jazdy z roku 2001 sa wazne? Pytam, bo obilo mi sie o yìuszy, ze kazdy dokument ze zdjeciem, bez wzgledu na date waznosci lub jej brak, jest wazny tylko 10 lat.

Jeśli dwa lata od momentu zameldowania we Wloszech mijają w listopadzie, to Twoje bezterminowe prawko ważne jest do dnia, w którym się zameldowałaś (oczywiscie + 2 lata). Po tym czasie masz obowiązek wymiany polskiego prawka na włoskie. Przed 19 stycznia 2013 r. przepisy były inne i gdyby się nie zmieniły, Twoje prawo jazdy straciłoby ważność w listopadzie 2021 r., czyli 10 lat od momentu zameldowania - w przypadku obcokrajowców "liczenie lat" zaczyna się od chwili zameldowania we Wloszech, nie od daty wydania dokumentu.

Ile trwaloby, kosztowaloby i gdzie moglabym to zrobic jezeli chcialabym je wymienic na wloskie?

Cala procedurę opisałam dokładnie tutaj:

http://deeoswajawlochy.blogspot.it/2013/05/wymiana-polskiego-prawa-jazdy-na-woskie.html

Dziekuje Dee!

...a ta informacja, ze 'bezterminowe prawo jazdy' jest wazne 10 lat ...to jakas plotka?
Nie tyle plotka, co niedoinformowanie w kwestii nowych przepisów.:) Do 19/01/2013 roku tak było, teraz to już tylko dwa lata ważności.
...czyli moje prawo jazdy z 2001 jest wazne czy nie?!
To może jeszcze raz.:)

Nie ma znaczenia kiedy zostało wydane - liczy się data zameldowania we Wloszech. Jeśli zameldowałaś się, powiedzmy, 1 listopada 2011 roku, Twoje prawko jest wazne do 1 listopada 2013 roku.

Jaśniej nie potrafię.:)
To rozumiem...

Myslalam, ze tak czy siak bezterminowe prawo jazdy moze byc niewazne po 10 latach, bez wzgledu na zameldowanie poza Polska.

Jednak chyba wchodzi to w zycie troche pozniej.
Myslalam, ze tak czy siak bezterminowe prawo jazdy moze byc niewazne po 10 latach, bez wzgledu na zameldowanie poza Polska.

Nie może tak być, gdyż zasada jest taka, ze kraje UE muszą uznawać prawa jazdy wydane przez inne państwa należące do Unii. Jedynie w momencie zamieszkania w innymi kraju UE Twoje prawo jazdy zaczyna podlegać wewnętrznym przepisom tego właśnie kraju, dlatego jego ważność, jeśli przekracza dopuszczalna ważność w danym kraju, zostaje ograniczona do ważności włoskiej (10 lat lub dwa lata w przypadku bezterminowego prawka).

Jednak chyba wchodzi to w zycie troche pozniej.

Jedyne, co wchodzi w życie dopiero za jakiś czas, to likwidacja bezterminowych praw jazdy w UE, jednak okres przejściowy trwa aż do 2033 roku, wiec polskie prawka będą wymieniane dopiero w latach 2[tel].
Przepraszam z gory jesli ktos juz poruszyl ten temat ale nie mam czasu na przeczytanie wszystkich postow. Ja w 2006 zrobilam Riconoscimento mojego prawka ktore jest bezterminowe i przy kazdej zmianie miejsca zamieszkania dostalam tagliando tak jak wlosi ze zmiana adresu, wiec jestem pewna ze w motoryzacji maja moje dane i wiedza gdzie mnie szukac i ze to riconoscimento ma date waznosci do 2016 (dostalam na 10 lat jak wlosi).. no i tu pytanie.. jak sie to ma do tych nowych przepisow?
na moj rozum to ja nic nie musze robic bo juz zrobilam (czesto podaja na rowni riconoscimento=conversione) no ale wiadomo jak to jest z biurokracja..
dziekuje za odpowiedzi
Niestety zgodnie z nowymi przepisami po dwóch latach od momentu zameldowania się we Wloszech musisz dokonać wymiany bezterminowego prawa jazdy na włoskie (conversione). Uznanie go (riconoscimento) było ok do 19 stycznia 2013 r., kiedy obywatele UE mogli uzywac swoich krajowych praw jazdy bez żadnych problemów, teraz natomiast nic Ci nie da i Twoje prawko jest obecnie nieważne na terytorium Włoch.

Riconoscimento różni się od conversione tym, ze w pierwszym przypadku zachowujesz swoje polskie prawo jazdy, na które zostaje naklejone "tagliando", które świadczy o wpisaniu Twoich danych do włoskiego rejestru praw jazdy (tak na marginesie, od chwili wejścia w życie nowych przepisów nie aktualizuje się już adresu na prawie jazdy, gdyż nowe prawko nie zawiera tego typu danych), natomiast w drugim zostaje Ci ono odebrane, odesłane polskim władzom, a w zamian otrzymujesz jego włoski odpowiednik.
Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 128

»

Życie, praca, nauka