WAZNOSC POLSKIEGO PRAWA JAZDY

Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 128
Cytat: Olusia_FC
Ale ta kobieta miala raczej na mysli cos jakby nieuniknione conversione po uplywie 10 lat na wloskie prawo jazdy, bez mozliwosci poslugiwania sie juz polskim dokumentem, nawet nowowydanym. Ale sama pierwszy raz slysze cos takiego..

Tez pierwsze słyszę... Ale patrz, co znalazłam na stronie europa.eu:

"La nuova norma sul rinnovo obbligatorio e periodico della patente di guida rimuove gli ultimi residui ostacoli alla libera circolazione dei conducenti. Il principio fondamentale consiste nel fatto che tutte le patenti di guida rilasciate a partire dalla data di applicazione della nuova direttiva avranno la validità riportata sulla patente di guida stessa. Prima della scadenza il titolare dovrà rinnovare la patente di guida nel paese dove risiede normalmente. A partire da tale data lo Stato membro di residenza applicherà il nuovo periodo di validità e avrà la facoltà di imporre una visita medica se essa è prevista per i suoi cittadini. Queste disposizioni, in conclusione, garantiranno la necessaria certezza giuridica ai titolari di patente di guida.

Le patenti di guida rilasciate prima della data di applicazione dell’attuale direttiva, e che sono tuttora valide e in circolazione, dovranno essere sostituite da una nuova patente di guida entro al più tardi il 2033. Uno Stato membro potrà inoltre esigere che, due anni dopo aver preso la residenza sul suo territorio, il titolare di patente di guida rilasciata in un altro Stato membro senza i periodi di validità stabiliti dalla direttiva (ad esempio, con un periodo di validità indefinito) proceda al rinnovo della patente."

Taki jest sens nowej dyrektywy europejskiej, która od 19/01/2013 r. weszła w życie zarówno w Polsce, jak i we Wloszech. Gdyby Włochy, tak jak Polska, zdecydowały się na wprowadzenie 15-letnich praw jazdy, to nie byłoby problemu po 10 latach, no ale nie zdecydowały się. W każdym razie wygląda na to, ze jeśli ktoś mieszka w innym państwie UE niż to, które wydało jego prawko, to po upływie jego ważności musi odnowić je w tym państwie! O_o A jeśli ktoś mieszka pol roku w Polsce i pol roku we Wloszech? Oj, będzie się działo...

I jak widać, Włochy skorzystały z możliwości (bo nie jest to obowiązek) wymagania od obywateli UE wymiany bezterminowego prawa jazdy na włoskie po dwóch latach od momentu zamieszkania tutaj... Eccesso di zelo! :-/

W Polsce wiem ze mozna wymienic bez problemu na terminowe (chociaz w wydziale komunikacji uwazaja ze nasze bezterminowe sa nadal wazne w krajach UE). Wystarczy byc obecnym albo przy skladaniu podania albo przy odbiorze dokumentu. A jesli zlozymy osobiscie podanie o nowe prawo jazdy, wydany dokument moze nam zostac wyslany potem poczta (wysylaja na caly swiat).

Przepraszam, a czy w Polsce prawo jazdy moge sobie zmienic ot tak, na terminowe, bo potrzebne mi bedzie we Wloszech? Czy tez wymienia mi je tylko gdy je zgubie?
z tego co sie orientuje mozna je normalnie wymienic, a najlepiej to zadzwon do wydzialu komunikacji tam gdzie masz polskie zameldowanie i spytaj na wszelki wypadek.
Aggiornamento:

Dzisiaj dzwonili do mnie z ACI zeby potwierdzic, ze dla osob zameldowanych od przeszlo 2 lat jedynym wyjsciem jest conversione. Kosztuje 120 euro + 30 euro wizyta lekarska przez nich proponowana + ewentualna oplata jaka pobiera medico di base. Conversione trwa w tej chwili okolo 4 miesiace !!! ale juz po 2 dniach wydaja pozwolenie, ktorym mozemy sie poslugiwac do czasu otrzymania wloskiego prawa jazdy.

Natomiast jesli chodzi o wymiane w Polsce, wymieniaja bez problemu. Sklada sie podanie, 1 fotografia z lewym uchem, kserokopie starego prawa jazdy i dowodu osobistego. Koszt wymiany to 100zl. Czas oczekiwania na nowe: 10-14 dni.
Kosztuje 120 euro + 30 euro wizyta lekarska przez nich proponowana + ewentualna oplata jaka pobiera medico di base.

Jestem bardzo ciekawa, jakie koszty wchodzą w skład tych 120 euro, biorąc pod uwagę, ze oficjalny "cennik" jest dużo niższy.
Przeczytalam watek 2 razy i wyszlo mi z tego ze najlepiej wymienic w PL na terminowe. 10 lat spokoju, jezdze tu na polskich tablicach wiec z polskim prawkiem robie lepsza ''figure'', wydam 100 zl a nie 100 euro lub prawdopodobnie wiecej , bo tu kazdy urzednik mowi co innego.
Tak sie sklada,ze za 2 tygodnie jade do Polski wiec jest mi to na reke! HA!
Hej. Czy mógłby ktoś mi podrzucić jakieś strony internetowe i nazwy gazet z ofertami mieszkań do wynajęcia w Lombardii dokładnie mi chodzi o okolice Lodi. Dzięki.:-)
honoratka wystrczy ze sama wpiszesz w google slowa kluczowe :affitto appartamento Lodii wyskocza ci strony z ofertami lub Lodi affitto appartamento / affitto appartamento privati lodi
Cytat: deelaylah
Kosztuje 120 euro + 30 euro wizyta lekarska przez nich proponowana + ewentualna oplata jaka pobiera medico di base.

Jestem bardzo ciekawa, jakie koszty wchodzą w skład tych 120 euro, biorąc pod uwagę, ze oficjalny "cennik" jest dużo niższy.

Potwierdzam to, co napisala Olusia FC. Zrobilam juz conversione. Otrzymalam autorizzazione provvisoria ad esercitarsi alla guida wazne 30 dni. Po 20 dniach mam sie zglosic po nowe prawo jazdy.Czas zalatwiania tylko 2 dni, w tym wymiana dowodu osobistego bo w poprzednim nie wpisano mi drugiego imienia.
zaplacilam 100 euro
- comp. duplicato patente - 23,54
- visita medica - 20,00
- bollati - 14,62
- versamento - 10.80
- versamento - 31.04
Nie sadzilm, ze tak latwo pojdzie. Chyba idzie ku lepszemu :)

Cytat: marii4
- versamento - 10.80
- versamento - 31.04

Hmm... Tyle sobie liczą za "pośrednictwo"? Gratuluje smykałki do interesów! ;-P (versamento = wplata, czyli nawet nie wiadomo, za co to)
No , niestety trzeba placic za posrednictwo. Jesli ktos mieszka w miescie, gdzie jest urzad, to moze sobie sam zalatwic, bez posrednikow. W moim przypadku wiazaloby sie to z dwu a moze trzykrotnym wyjazdem do stolicy prowincji oddalonej ok 60 km, zwalnianiem sie z pracy, szukaniem uprawnionego lekarza, tez w miescie. Mysle wiec, ze w tym przypadku oplacalo mi sie zaplacic posrednikowi.
Ciekawa jestem doswiadczen innych osbob w tym temacie.
Mam prawo jazdy polskie wydane w 2002 roku, a zameldowana jestem we Włoszech od ponad 2. Byłam w motorizzazione na via Salaria w Rzymie i musiałam zrobić conversione.
Do tego potrzebne są
-modello TT2112
-3 zdjecia
-certificato medico( medico di base, moj wzial 40 euro)
-certificato medico legale (marca da bollo 14,62+ ticket 14 z hakiem)
-kopia codice fiscale
-kopia carta d'identità i carta d'identita in visione (czyli na miejscu tez chcą ją sobie zobaczyć)
-2 kopie oryginalnego prawa jazdy
-2 conti correnti ( 9 euro i 29 z hakiem do zrobienia na poczcie)

całość ok 110 euro i kupa czasu

Na conversione trzeba czekać 60 dni, do tego czasu wydają to pozwolenie na prowadzenie, które jest ważne tylko we Włoszech i zabierają polskie prawko. Ja miałam problem z oddaniem mojego polskiego prawka, bo w ciągu tych 60 dni będe w Polsce i potrzebne mi będzie prawko. Nie wiem jakim cudem i czy tak można, ale pan z motorizzazione zostawił mi moje prawo jazdy i dał podsteplowaną kopię tego modello TT2112 (który w razie kontroli mam pokazać i nie dadzą mi mandatu) Prawo jazdy moje polskie muszę oddać zaraz po powrocie z Polski i wtedy będzie kontynuowana ta cała pratica. Po czym wydadzą mi prawo jazdy włoskie i będę już mogła jeździć wszędzie.
a i jeszcze pytanie, nie jestem wymeldowana z mojego domu w Polsce. czy jak mnie w Polsce zatrzyma policja i im pokaże moje prawo jazdy włoskie to nie będę miała problemów?
wazne jest pytanie czy polskie prawo jazdy nie zostalo ci zabrane z jakiegos waznego powodu..bo tym samym na terenie PLi nie moglabys sie poslugiwac zagranicznym..
http://www.sfora.pl/Zabrali-ci-polskie-prawo-jazdy-Zabiora-tez-zagraniczne-a13090

ale zaraz pewnie Dee wszystko wyjasni, wyjasni lepiej ode mnie :D

o, tu masz http://www.auto-swiat.pl/1-kiedy-wazne-jest-zagraniczne-prawo-jazdy

i troche nowsze http://www.dw.de/uwaga-na-zagraniczne-prawo-jazdy/a-15093605

:D
Witajcie,
ja mam zamaldowanie we Włoszech od 3 lat, ale nie mam nawet dowodu osobistego włoskiego. W Polsce też jestem zameldowana bo jestem wlaścicielem nieruchomości. W tym wypadku nie jest lepiej zamienić prawko w Polsce, niż płacić tyle kasy we Włoszech i denerwować się u urzędach? będzie to wtedy na miejcu i zgodne z prawem? Pomóżcie bo już nic nie rozumiem :(
Cytat: ania-w
Witajcie,
ja mam zamaldowanie we Włoszech od 3 lat, ale nie mam nawet dowodu osobistego włoskiego.

Nie szkodzi, nie musisz go mieć.

Cytat: ania-w
W Polsce też jestem zameldowana bo jestem wlaścicielem nieruchomości. W tym wypadku nie jest lepiej zamienić prawko w Polsce, niż płacić tyle kasy we Włoszech i denerwować się u urzędach? będzie to wtedy na miejcu i zgodne z prawem? Pomóżcie bo już nic nie rozumiem :(

Jestem w trakcie analizy nowego Kodeksu Drogowego i do tej pory nie udało mi się znaleźć ustępu, w którym byłaby mowa o tym, ze w przypadku osób mieszkających na stale we Wloszech europejskie prawo jazdy o ważności przekraczającej 10 lat (czyli nowe polskie prawko, na przykład) musi być po 10 latach wymienione na włoskie prawo jazdy. No nic, szukam dalej...
Napisałam, co o tym myślę, może się komuś przyda:

http://deeoswajawlochy.blogspot.it/2013/05/polskie-prawo-jazdy-we-woszech-zmiany-w.html

Oczywiscie będę dalej analizować temat i jakby co, na pewno zaktualizuje informacje i napisze więcej. Na razie mam sporo wątpliwości, a włoskie władze jakoś nie kwapią się do jednoznacznego ich rozwiania (może nie zdają sobie sprawy z potencjalnego problemu?), wiec nie pozostaje nic innego, jak cierpliwie czekać na rozwój wydarzeń.;)
Witam Wszystkich
Przeczytałam cały wątek, trochę mam mętlik w głowie, ale myślę sobie tak: jestem zameldowana we Włoszech ponad 2 lata, mam też zameldowanie w Polsce i jeżdżę samochodem na polskich numerach (jako współwłaściciel) - czy w razie kontroli jeśli okażę się polskim dowodem osobistym i polskim prawem jazdy (bezterminowym) nie przyznając się do włoskiego zameldowania policja może się do czegoś przyczepić?
Podczas kontroli policja drogowa i karabinierzy maja możliwość wpisania do systemu Twojego nazwiska i sprawdzenie, kim jesteś, wiec jeśli będzie im się chciało taka kontrole przeprowadzić, to Twoje zameldowanie we Wloszech może wyjść na jaw.
Jestem wsciekla ......bylam w PL, mowie babie w urzedzie komunikacyjnym ze musze wymienic prawko na terminowe poniewaz przebywam we Wloszech i mam z tym klopot itd. i tak najszybciej moge rozwiazac problem a ona na to,ze nic nie moge w PL wymienic bo jesli jesli mam zameldowanie w It to musze to zrobic w It......dlaczego nie powiedzialam ze zgubilam,dlaczego........???!!
czy policja wloska procz tego, ze moze sprawdzic zameldowanie jest w stanie w soim systemie sprawdzic, ze ktos pracuje we wloszech, w sensie odprowadz skladki itp??? ja nie ma zameldowania we wloszech i nie spieczy mi sie wiec w razie zatrzymania mowie, ze jestem na wakacjach?
w kazdym kraju policja ma system informacyjny o obywatelach.tzw potocznie beben..wrzucaja w Pl Pesel i maja wszystko o czlowieku..np dane zmedldunkow hotelowych co codziennie mielone wbebnie ..naszybciej tym systemem polsuguje sie policja szwajcarska ..system dotyczy osob poszukiwanych..notowanych za cokolwiek..chocby madat..nieplacenie alimemtow..To czy obecnie pracujesz w It to system policyjny nie wylapie..zapytaja cie ustnie i NIE WOLNO ci OKLAMAC agenta..czyli funkcjonariusza bo to jest przestepstwo w poswiadczania nieprawdy za to groza "klopoty"..co prawda to nie jest reato penale..tylko rodzaj wykroczenia Zauwaz tym brdziej ze ty planujac oklamac funkcjonariusza publicznego chcesz swym klamstwem odniesc korzysc majatkowa..nie zaplacic mandatu..uniknac mandatu..Wez dziewczyno pomysl sama.moze to sie skonczyc przed Sedzia Pokoju malo ze bedzie mandat do zaplcenia to jeszcze kara finsowa od sedziego..Jestes dorosla chyba? :D Wlochy to kraj madatow..a wloskie madaty sa sciagalne w Polsce
Wlochy to kraj mandatow http://www.kierunekwlochy.pl/mandaty-we-wloszech
Haha. Sie przejada patalachy. Prawko wymienie w PL a oni nie zarobia ani centa. Wiekszosc ludzi tez tak postapi.a o sedziach pokoju nawet mi nie wspominaj mialam z takim jednym do czynienia w udine. Dostarczylam mu docs z takim samych spraw jak panstwo wloskie przegrywalo w kretesem juz w normalnym sadzie ten kretyn dalej swoje. Na przeniesienie sprawy gdzie indziej tez sie nie zgodzil bo wiedzial, ze mam racje i kazdy inny sedzia przyzna mi racje a oniblisko granicy maja z takich spraw jak.moja niezly przychod. Mam nadzieje, ze kiedys ktos temu ukreci leb!
..masz racje, przechytrzyc Wlochow!..to nie dac im preteksty do multowania..Budzet maja tak dziurawy i chcac go zapelnic, ze daja multy nawet jadacym rowerzystom rozmawiajacym przez telefon
-poza tematem: http://www.wprost.pl/ar/330008/Najdziwniejsze-zakazy-ktore-spotkasz-tylko-we-Wloszech/ http://www.wloski.ang.pl/forum/cafeitalia/223471
Wzielam sie na conversione prawka bo mam juz dosc jezdzenia bocznymi uliczkami:) W moim przypadku jak narazie kosztowalo mnie to 14,62 euro marca da bollo,ktore lekarz nakleil na swoje certificato medico ktore kosztowalo z kolei 41 euro. Mila pani stwierdzila,ze italia fa schiffo i to wstyd jak wyciagaja pieniadze od ludzi stwarzajac glupie przepisy i mnostwo smiesznych oplat. Poradzila omijac szerokim lukiem agenzie tylko samemu isc do motorizzazione bo agenzie zyczy sobie 150 eurakow a w motorizzazione podobno zaplace 29 cos tam cos tam za kolejna marca da bollo......jestem ciekawa jak mi pojdzie.
Wlasnie wrocilam z motorizzazione.....po uprzednim zaplaceniu za lekarza 60 eurakow i dwoch oplat na poczcie za w sumie 40 euro ( czyli lacznie 100 e) i odstaniu 45 minut w kolejce w motorizzazione,pani zapytala mnie po co ja to w ogole robie......ze to niepotrzebne wydawanie pieniedzy... i krew we mnie zawrzala:/ Powiedziala,ze moglam zrobic riconosimento ktore nie potrzebuje zadnej wizyty lekarskiej, dostalabym jakies foglio verde wazne 5 lat i po sprawie. Tlumacze wiec silac sie na spokoj ,ze jest w miare nowy przepis ,ktory jasno mowi iz kto ma prawko BEZ daty waznosci i jest rezydentem ponad 2 lata we Wloszech MUSI zrobic conversione. Kobita popatrzala na mnie dziwnie i nic nie powiedziala. Polskiego prawka nie chciala, dostalam na kartce permesso provisorio.
Dalej zylabym w blogiej nieswiadomosci gdyby nie to forum.......ilez mozna sie nowych rzeczy dowiedziec przypadkiem:)
piccolaMi, dziwne, ze Ci zostawili prawo jazdy polskie. Moje musiałam oddać i nawet mowy nie było, abym przy conversione mogła zatrzymać swoje. Szkoda, że ja nie trafiłam na tę kobietę.
Za szybko wpadlam w euforie. Mialam nadzieje, ze idzie ku lepszemu ale znowu sie zawiodlam. Moje , nowe, wloskie prawko bylo juz gotowe po 20 dniach a przy odbiorze okazalo sie, ze jest blad w nazwisku. Procedura wiec zaczela sie od nowa. Na poprawke czekam juz dwa tygodnie i nie zanosi sie na szybkie zalatwienie sprawy.Dostalam nowe permesso provvisorio na nastepny miesiac. Szlag by ich trafil !!!
piccolaMI, sadze, ze wczesniej czy pozniej bedziesz i tak musiala oddac im to polskie prawko, np przy odbiorze nowego.
Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 128

»

Życie, praca, nauka