Cytat: deelaylah
Wydanie wtórnika prawa jazdy w Polsce to koszt 80 zł z hakiem (jeśli nic się nie zmieniło), natomiast conversione kosztuje €9,00 + €29,24
Cytat: deelaylah
Riconoscimento kosztuje mniej, 14,62 euro + 9 euro.
Bylam dzisiaj w ACI pytac sie o te zmiany, maja do mnie oddzwonic bo sami nie wiedza dokladnie czy wystarczy riconoscimento czy jednak conversione dla osob ktore maja zameldowanie od przeszlo 2 lat.
Ale koszty o jakich mowili byly zupelnie inne tj. riconoscimento = conversione semplificata 95 euro, natomiast koszt calkowity conversione oscyluje w granicach 120-150 euro. Mam na mysli juz koncowa sume w ktora wliczona jest tez wizyta lekarska itd. Zastanawiam sie skad te roznice w cenach...
Mam nadzieje ze bedzie mozna zrobic riconoscimento bo wloskie prawko wyglada jak kupione na targu z recznym podpisem na naklejce (nowe ktore teraz wydaja tez takie jest). Kobieta w ACI sama przyznala ze "fa schifo ancora di più di quello di prima".
W Polsce wiem ze mozna wymienic bez problemu na terminowe (chociaz w wydziale komunikacji uwazaja ze nasze bezterminowe sa nadal wazne w krajach UE). Wystarczy byc obecnym albo przy skladaniu podania albo przy odbiorze dokumentu. A jesli zlozymy osobiscie podanie o nowe prawo jazdy, wydany dokument moze nam zostac wyslany potem poczta (wysylaja na caly swiat).
Oprocz tego w ACI powiedziano mi ze tak czy tak nawet z nowym terminowym prawem jazdy kiedy uplynie 10 lat od chwili zameldowania w IT, bedziemy zmuszeni wymienic je na wloski dokument.
edytowany przez Olusia_FC: 15 kwi 2013