WAZNOSC POLSKIEGO PRAWA JAZDY

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 128
Tez się nad tym wczoraj zastanawiałam, bo mnie tez ten problem dotyczy, niestety nie znalazłam na nie konkretnej odpowiedzi. Wszędzie napisane jest jedynie, ze akcja obowiązkowej wymiany bezterminowych praw jazdy ma nastąpić od 2028 roku.

Ciekawe, czy w przypadku zgubienia bezterminowego prawa jazdy nowe prawko będzie miało ważność starego (a wiec bezterminowa) czy tez 15-letnia, zgodnie z nowymi przepisami? Teoretycznie od 19 stycznia 2013 r. bezterminowe prawa jazdy nie są już wydawane, wiec...
Właśnie znalazłam takie zdanie:

"(...) W przypadku utraty przez kierowcę prawa jazdy (w wyniku np. zguby, kradzieży czy zniszczenia) otrzyma on nowy dokument, wydany maksymalnie na 15 lat."

http://m.mowimyjak.pl/praca-i-kariera/prawo-i-podatki/nowe-terminowe-prawo-jazdy-jak-je-przedluzyc,106_51716.html
edytowany przez deelaylah: 11 kwi 2013
Interesuje mnie jeszcze jedna rzecz. Co sie stanie z moim polskim prawem jazdy jesli zrobie conversione tu we Wloszech?
Co bedzie w przypadku jesli zechce za pare lat wrocic na stale do Polski?Znowu wymiana prawka?
Echhhhhh.......
Cytat: marii4
Interesuje mnie jeszcze jedna rzecz. Co sie stanie z moim polskim prawem jazdy jesli zrobie conversione tu we Wloszech?
Co bedzie w przypadku jesli zechce za pare lat wrocic na stale do Polski?Znowu wymiana prawka?
Echhhhhh.......

Zostanie ono odesłane do polskich władz, które je wystawiły i będziesz miała włoskie prawo jazdy, ważne również w Polsce. Po powrocie do Polski będziesz mogla po prostu złożyć wniosek o jego wymianę na polskie prawo jazdy, a włoskie zostanie odesłane do Włoch.
Dzieki za odpowiedz!
No to jestem uziemiona. Nigdzie dalej nie moge sie wybrac bo utrata prawka mi sie nie usmiecha. Dopoki nie wiedzialam, wszystko bylo dobrze ale teraz mam dusze na ramieniu. :))))
Wydaje mi się, ze osoby, które mieszkają we Wloszech od ponad dwóch lat i często prowadza samochód nie maja wiekszego wyboru - muszą albo wymienić prawo jazdy na włoskie (conversione), albo "zgubić" polskie...
Cytat: deelaylah
Wydaje mi się, ze osoby, które mieszkają we Wloszech od ponad dwóch lat i często prowadza samochód nie maja wiekszego wyboru - muszą albo wymienić prawo jazdy na włoskie (conversione), albo "zgubić" polskie...

A ktora opcja mniej kosztuje? ;) I jeszcze jedno: jesli zgubie polskie prawo jazdy,to moge je wymienic we Wloszech?
Cytat: spaggiaitaliana
A ktora opcja mniej kosztuje? ;)

Wydanie wtórnika prawa jazdy w Polsce to koszt 80 zł z hakiem (jeśli nic się nie zmieniło), natomiast conversione kosztuje €9,00 + €29,24.

I jeszcze jedno: jesli zgubie polskie prawo jazdy,to moge je wymienic we Wloszech?

Z tego, co wiem, możesz otrzymać duplikat zgubionego polskiego prawa jazdy we Wloszech (będzie to wtedy prawo jazdy włoskie), ale jesli nie nie przeprowadzisz wcześniej conversione (lub ewentualnie riconoscimento), potrwa to sporo czasu, gdyż władze włoskie będą musiały skontaktować się z władzami polskimi w celu otrzymania informacji na temat zgubionego przez Ciebie dokumentu (nie będą miały bowiem tych danych "w systemie").
A ktora opcja mniej kosztuje? ;)

Wydanie wtórnika prawa jazdy w Polsce to koszt 80 zł z hakiem (jeśli nic się nie zmieniło), natomiast conversione kosztuje €9,00 + €29,24.

I jeszcze jedno: jesli zgubie polskie prawo jazdy,to moge je wymienic we Wloszech?

Z tego, co wiem, możesz otrzymać duplikat zgubionego polskiego prawa jazdy we Wloszech (będzie to wtedy prawo jazdy włoskie), ale jesli nie nie przeprowadzisz wcześniej conversione (lub ewentualnie riconoscimento), potrwa to sporo czasu, gdyż władze włoskie będą musiały skontaktować się z władzami polskimi w celu otrzymania informacji na temat zgubionego przez Ciebie dokumentu (nie będą miały bowiem tych danych "w systemie").

Dee, dziekuje za szczegolowe info!

A czy orientujesz sie moze, ile kosztuje riconoscimento? Czy tez prawo jazdy bezterminowe wydane w Polsce podlega tylko conversione?
A czy orientujesz sie moze, ile kosztuje riconoscimento? Czy tez prawo jazdy bezterminowe wydane w Polsce podlega tylko conversione?

Riconoscimento kosztuje mniej, 14,62 euro + 9 euro. Po lekturze artykułu 136-bis nowego Kodeksu Drogowego doszłam do wniosku, że można go interpretować tak, że terminowe prawko można (oczywiście nie jest to obowiązek) zarówno uznać (riconoscimento), jak i wymienić na włoskie (conversione), natomiast punkt, w którym jest mowa o bezterminowym prawie jazdy, mówi tylko o wymianie. Ergo, na chłopski rozum, myślę, że bezterminowe można tylko wymienić.
Dee, napisalas, ze conversione kosztuje 9 +29.24 euro ale do tego trzeba doliczyc chyba jeszcze badanie lekarskie. Dzwonilam dzisiaj do ACI i otrzymalam informacje, ze potrzebne jest tlumaczenie prawka przez tlumacza przysieglego, w co nie bardzo wierze, po przeczytaniu ustawy. Ale moze to ja sie myle?
Dee, napisalas, ze conversione kosztuje 9 +29.24 euro ale do tego trzeba doliczyc chyba jeszcze badanie lekarskie.

To prawda, ale nie mam pojęcia, ile takie badanie kosztuje - podejrzewam, ze nie ma oficjalnego "cennika" i zależy od lekarza. Na pewno trzeba zapłacić 14,62 euro za znaczek skarbowy, bo zaświadczenie lekarskie musi być nim opatrzone.

Dzwonilam dzisiaj do ACI i otrzymalam informacje, ze potrzebne jest tlumaczenie prawka przez tlumacza przysieglego, w co nie bardzo wierze, po przeczytaniu ustawy. Ale moze to ja sie myle?

Na stronie Ministerstwa Transportu napisane jest, ze tłumaczenie prawa jazdy i jego potwierdzenie wymagane jest jedynie w przypadku dokumentów wydanych przez państwa spoza UE (http://www.mit.gov.it/mit/site.php?p=cm&o=vd&id=308). Jeszcze tego by brakowało, żebyśmy musieli tłumaczyć europejskie prawo jazdy, które jest traktowane na równi z włoskim!
Miesiac bez prawa jazdy!!!!!! Tyle trzeba czekac na conversione. Dajcie mi cos na uspokojenie bo chyba mnie szlag trafi! Zadzwonilam dzisiaj do urzedu w moim reginalnym miescie i pytam jak sobie wyobrazaja moje dojazdy do pracy przez ten czas. Panienka z okienka, z rozbrajajaca szczeroscia powiedziala, ze moge sobie w tym czasie pojsc na urlop. To, ze taka dlugo trwa procedura , to wina polskiego wydzialu komunikacji, ktory zwleka z odpowiedzia na ich zapytanie. Ja wiec na to, ze w moim przypadku beda mieli odpowiedz w ciagu max 2-ch dni. Nie zbilo to panienki z pantlyku. Poinformowala nie grzecznie, ze u nich to musi odlezec miesiac. Ide kupic tabletki na uspokojenie!!!!!!
Marii, a jesteś pewna, ze po złożeniu wniosku o wymianę polskiego prawa jazdy nie zostaje wydane tymczasowe pozwolenie na prowadzenie pojazdów (permesso provvisorio di guida)? Moze warto zapytać? Na niektórych stronach internetowych wspomina się o takiej możliwości, np. tutaj:

http://www.motorizzazioneap.it/comunicazioni/MANUALE%20CONVERSIONE%20PATENTE%2[tel].pdf ("podręcznik" opublikowany przez Ministerstwo Transportu)
edytowany przez deelaylah: 12 kwi 2013
dziewczyny, tez sie zastanawiam jakby tu to obejsc, narazie jezdze- jak jezdzilam, moze tylko bardziej bocznymi uliczkami ;) i biorac pod uwage, ze od 11 jezdze w tym kraju i nigdy nie zatrzymala mnie Policja ( a nawet jak w ramach kolizji zadzwonilam na 112 to powiedzieli, ze jak sie nic nikomu nie stalo, to nie przyjada i mamy sobie sami radzic ) to jest duze prawdopodobienstwo, ze dalej bede tak jezdzic, moze tylko w wiekszym stresie. No ale dobrze byloby to jakos madrze uregulowac, neistety nie moge czekac absolutnie miesiac ani dwa tygodnie nawet na zadne wymiany, bo potrzebuje go codziennie... mam pytanie do zalozycielki watku, ta przylapana okrutnie na lamaniu prawa ;-) jezdzisz na polskich numerach ?
OD AUTORKI TEMATU, KTORA MA PROBLEMY Z ZALOGOWANIEM SIE NA FORUM:

"Przy naszych polskich prawach jazdy wystarczy zrobic "riconoscimento" - ja wlasnie zrobilam wiec jestem na biezaco.
Do jego zrobienia ja musialam jechac do odpowiedniego mottorizzazione civile (dlatego, ze policja mi zabrala prawo jazdy) moze wystarczy jakas scuola guida..
Potrzebne sa 2 oplaty: 9,.. euro i 14,.. euro (cos jest po przecinku ale nie pamietam, chyba 14,52 i 9,30)
nie potrzeba zadnego certificato medico - ja zrobilam i tylko wydalam pieniadze
(jesli jestes we wloszech krocej noz 10 lat)
musialam jechac 2 razy do urzedu:
1. zlozyc podanie
2. odebrac naklejke (riconoscimento)
Od zlozenia podania uplywa ok 2 dni ( zalezy od urzedu) i ja nie moglam prowadzic samochodu.
Pozdrawiam
Alka"
A ode mnie: mam nadzieje, ze urząd ma racje i ze riconoscimento rzeczywiscie wystarczy - nadal mam wątpliwości, gdyż ustawa mówi o conversione, wiec przy kontroli ktoś teoretycznie mógłby się przyczepić. A ponieważ Ministerstwo Transportu na razie nie wydało żadnego oficjalnego wyjaśnienia w tej sprawie, to pewnie wszystko wyjdzie w praniu, w zależności od interpretacji każdego policjanta i urzędnika Motorizzazione z osobna.;)
Deelaylah, zapytalam w ACI rowniez o permesso provvisorio i odpowiedziano mi, ze moga je wydac tylko jesli mam wloskie prawo jazdy.
W poniedzialek po poludniu jestem umowiona w ACI ze znajomym znajomego (jak to swojsko brzmi) i zobaczymy co on powie. Zdam relacje.
Nie wiem czy nie doczytalam czy tez nie ma podanego terminu na wymiane prawka. Wiesz cos?
Nie wiem czy nie doczytalam czy tez nie ma podanego terminu na wymiane prawka. Wiesz cos?

Rzeczywiście, tak na szybko tez nie znalazłam. Choć, jak wiadomo, terminy we Włoszech podawane są zazwyczaj tylko po to, aby obywatel mógł się podenerwować, ze nie są one dotrzymywane.;)
Czego to się człowiek dowiaduje dobrze że jest taka stronka :)
Czyli jak mam zameldowanie od 4 lat a będe jechał autem to mam po prawku? muszę wymienic ?
A doszły mnie słuchy że jak ktos ma zameldowanie to nie może mieć samochodu na polskich rej. na siebie, bo zabierają auto, mandat no i później dużo chodzenia tylko nie wiem czy to prawda czy jakiś kit.
Kolego od ''niebotycznych procentów''...jak najbardziej prawda!.....tylko,ze nie zabierają auta,chyba ,ze nie masz pieniędzy!musza ci udowodnic poruszanie się tym samochodem przez ponad pół roku,oprócz kary,przerejestrowanie,zolle,douanes-nie wiem jak we Włoszech-celnicy,takze nazbiera się spora sumka,ale osobiście słyszałem o jednym takim przypadku!......może byśmy zrobili interes z tym twoim''librettopostale''...hahahahaha!.....pomyśl..:)
Dzizas, co za bezsensowny przepis! Zamiast scigac piratow drogowych (wiekszosc Wlochow ;) tudziez innych przestapcow albo ogolnie zajac sie czym pozytecznym, to czepiaja sie o pierdoly... Poza tym, skoro wloskie prawo jazdy ma waznosc 10 lat, to dlaczego nie powinny byc wymienione polskie prawo jazdy, ktore maja wiecej niz 10 lat?
to dyrektywa europejska..ciao Paola:D
Tylko dlaczego ta ''dyrektywa europejska'' obowiazuje tylko we Włoszech?w każdym normalnym kraju respektowane jest pl prawo jazdy!!!
a4blanche- hehehe ale masz zalewkę z tych% ale to dobrze :) Na zdrówko Ci wyjdzie:) a tak na marginesie możemy wyślij mi ze 100000e ja wpłacę i sie podzielimy zyskiem :) Pozdrawiam
Cytat: a4blanche
Tylko dlaczego ta ''dyrektywa europejska'' obowiazuje tylko we Włoszech?w każdym normalnym kraju respektowane jest pl prawo jazdy!!!

No wlasnie!
a bylo tak fajnie
http://polonia.wp.pl/title,Jak-wygrac-z-wloskim-urzednikiem-wojne-o-prawo-jazdy,wid,12453238,faq.html?ticaid=110698
Wydanie wtórnika prawa jazdy w Polsce to koszt 80 zł z hakiem (jeśli nic się nie zmieniło), natomiast conversione kosztuje €9,00 + €29,24

Riconoscimento kosztuje mniej, 14,62 euro + 9 euro.

Bylam dzisiaj w ACI pytac sie o te zmiany, maja do mnie oddzwonic bo sami nie wiedza dokladnie czy wystarczy riconoscimento czy jednak conversione dla osob ktore maja zameldowanie od przeszlo 2 lat.
Ale koszty o jakich mowili byly zupelnie inne tj. riconoscimento = conversione semplificata 95 euro, natomiast koszt calkowity conversione oscyluje w granicach 120-150 euro. Mam na mysli juz koncowa sume w ktora wliczona jest tez wizyta lekarska itd. Zastanawiam sie skad te roznice w cenach...

Mam nadzieje ze bedzie mozna zrobic riconoscimento bo wloskie prawko wyglada jak kupione na targu z recznym podpisem na naklejce (nowe ktore teraz wydaja tez takie jest). Kobieta w ACI sama przyznala ze "fa schifo ancora di più di quello di prima".

W Polsce wiem ze mozna wymienic bez problemu na terminowe (chociaz w wydziale komunikacji uwazaja ze nasze bezterminowe sa nadal wazne w krajach UE). Wystarczy byc obecnym albo przy skladaniu podania albo przy odbiorze dokumentu. A jesli zlozymy osobiscie podanie o nowe prawo jazdy, wydany dokument moze nam zostac wyslany potem poczta (wysylaja na caly swiat).

Oprocz tego w ACI powiedziano mi ze tak czy tak nawet z nowym terminowym prawem jazdy kiedy uplynie 10 lat od chwili zameldowania w IT, bedziemy zmuszeni wymienic je na wloski dokument.

edytowany przez Olusia_FC: 15 kwi 2013
Cytat: Olusia_FC
Ale koszty o jakich mowili byly zupelnie inne tj. riconoscimento = conversione semplificata 95 euro, natomiast koszt calkowity conversione oscyluje w granicach 120-150 euro. Mam na mysli juz koncowa sume w ktora wliczona jest tez wizyta lekarska itd. Zastanawiam sie skad te roznice w cenach...

Prawdopodobnie z góry przyjęli, ze narzuca Ci "ichniego" lekarza, z którym współpracują, ale w żadnym wypadku nie jesteś zobowiązana do korzystania z jego usług! Jeśli znajdziesz lekarza, który wystawi Ci taniej zaświadczenie, nie widzę powodu, dla którego mieliby odmówić Ci przyjęcia takiego zaświadczenia.

Cytat: Olusia_FC
Oprocz tego w ACI powiedziano mi ze tak czy tak nawet z nowym terminowym prawem jazdy kiedy uplynie 10 lat od chwili zameldowania w IT, bedziemy zmuszeni wymienic je na wloski dokument.

To prawda (jeśli mieszkasz we Wloszech, Twoje prawo jazdy jest tak samo traktowane, jak włoskie, podlega tym samym przepisom, a wiec po 10 latach "traci ważność" na terytorium Włoch), ale czlowiek się będzie tym martwił za 10 lat - zawsze to lepiej, niż po dwóch latach.;) A przed upływem 10 lat czlowiek może znowu "zgubić" polskie prawko, jeśli nie chce wymieniać go na włoskie.;)

Zresztą kto babie z ACI powiedział, ze za 10 lat OlusiaFC nadal będzie mieszkać we Wloszech? :)
To prawda (jeśli mieszkasz we Wloszech, Twoje prawo jazdy jest tak samo traktowane, jak włoskie, podlega tym samym przepisom, a wiec po 10 latach "traci ważność" na terytorium Włoch), ale czlowiek się będzie tym martwił za 10 lat - zawsze to lepiej, niż po dwóch latach.;) A przed upływem 10 lat czlowiek może znowu "zgubić" polskie prawko, jeśli nie chce wymieniać go na włoskie.;)

Zresztą kto babie z ACI powiedział, ze za 10 lat OlusiaFC nadal będzie mieszkać we Wloszech? :)

Tez prawda, miejmy nadzieje ze Olusia wyprowadzi sie wtedy juz np do... Szwecji ;)

Ale ta kobieta miala raczej na mysli cos jakby nieuniknione conversione po uplywie 10 lat na wloskie prawo jazdy, bez mozliwosci poslugiwania sie juz polskim dokumentem, nawet nowowydanym. Ale sama pierwszy raz slysze cos takiego..
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 128

»

Życie, praca, nauka