Dyskusja c.d.

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 302
Grazie Dee,
E` sempre bello sapere che c`e qualchuno come TE che` sempre disposto a darmi una mano ....
Thanks again....
Bacioni..........
spero proprio di no!
pero il dubbio rimane. Irvin tu che ne dici?
Allora...czasowniki typu "farcela", "mettercela" (ergo, io ce la faccio, tu ce la fai itp) mają w sobie "ce idiomatyczne", które oczywiście możnaby wytłumaczyć ale byłoby to zawiłe i bez sensu. Traktuj je jako idiomy, tak będzie bezpieczniej. Co do "ce l'hai" - samo ce l'ho też jest raczej nieprzetłumaczalne, a na pewno nie dosłownie..można powiedzieć, że pochodzi od "ci" (tutaj, tu) połączonego z pronome diretto "lo" albo "la" (oznaczającego "to" w rodz. męskim lub żeńskim)..Ci+lo daje "ce lo", a jeśli dorzucisz do tego "ho" od "avere" będziesz mieć ce lo/la ho. Tam natomiast zachodzi elizja, stąd ce l'ho (lo i la skracają się przed formą "ho", która brzmi tak samo jak one)..W dosłownym tłumaczeniu znaczyłoby to więc "mam tu to", tę rzecz o którą pytasz. Ale tłumaczy się to po prostu "mam"..
Ah, i jeszcze jedno, pytanie typu "ce l'hai una mela" nie jest do końca poprawne gramatycznie, gdyż ce l'ho i pochodne występują raczej w odpowiedziach. W języku potocznym tak powiesz, czemu nie, ale w pisanym już nie bardzo, lepiej "Hai una mela? Si', ce l'ho"
Saluti da Irvin, mam nadzieję że nie namieszałam...
You're welcome, sweetheart.:***
May I continue?

C'è (non c'e)
qualCuno

Cmok!
Dodaj jeszcze, ze potocznie mozna tez rzucic: "C'hai una mela?"... ;)
Irvin, to jestes gejem czy nie???;-PPP
Allora, Irvin non e' un trans, non e' un frocio, non e' un uomo :). Sono una donna purosangue, ma il mio nome d'arte "Irvin" e' puramente maschile. Ergo, spesso cambio genere, tanto per non far arrabbiare Irvin.. che e' un essere permaloso.. a tak w ogóle zawsze chciałam być facetem, w przedszkolu myli mi głowę bo mówiłam o sobie w rodzaju męskim, co robię nieraz świadomie do tej pory. Ja i Irvin stanowimy duet :) stąd całe "dubbio".. Ale jestem babą, co tu kryć...zapytajcie mojego "lui" :)) On nie ma wątpliwości :)))))
Wielkie dzieki Irvin!!!!!!!!!!!!!!
Duzo mi "rozjasnijas" choc jak znam zycie, zanim to przyswoje w praktyce minie pewnie troche czasu:)
C'hai? Jak najbardziej, sama tak mówię... puttana troia bagascia eva, Dee non sono un finocchio :))))))))))))
Jesu! ma io volevo una semplice risposta.
Ora non so cosa piu dire........
Irvin,sorrrki ale ja sie do Ciebie zwracam w rodzaju zenskim...
A jak to wlasciwie powinno byc?DEe nasunela mi pewne watpliwosci ...
Suuu Dawid... to proste: jestem babą o męskim pseudonimie :) Stąd twoje baci są jak najbardziej na miejscu, nie mam brody ..;)
Fe, Irvin, jaka/i Ty wulgarny jestes!;)
Nic się nie bój help, jestem "ona" a nie "on" :) Mimo że ludzie małej wiary wątpią i zgrzytają zębami... ;))
to mnie pocieszylas...bo juz czuelm la pelle d'oca
Grazie.
Wiesz co Dee, ja się boje jednego..że zaraz ktoś mnie tu oskarży o pedofilię, sodomię i gomorię :)) Wyzwą mnie od ciot i pedałów i wywiozą na gnoju ze wsi :) Aleście dali popalić.. :))) Uwielbiam was ;))
juz sie balem ze to druga czesc: wszytsko o Miriam
bo juz prawie zaczynalem rozumiec niesmak facetow bioracyhc udzial w tym programie
ora sto davvero meglio
Dawidku, no co ty, Miriam ci sie nie podobala??? :D:D:D
Eeeee... mam się iść przebrać w worek i zawiesić pochwę od miecza na szyi....? Czy już rozumiecie..? Dawid, Dee, Help...?
...i to w tym wszytskim najwiecej pozostawilo niesmaku:(
che schifo!.nie powiem ...jestem facetem z kri i kosci ...ale gdybym nie wiedzial bym sie dal nabrac...a potem to juz byloby sobie tylko w leb strzelic;)
Irvin,och ja dobrze.Bo juz wykreowalam sobie twoj wizerunek jako niezlej laski ,gdyby jednak bylo inaczej......(ciezko byloby mi zmienic Cie na faceta :) )
H.
oczywiscie mowilem o Miriam a nie o Irvin;)
Proponuje poddac pod glosowanie wniosek o przeslanie przez Irvin jakiego zdjecie wlasnej osoby w celu zapewnienia nas o swej kobiecosci... ;)
Tyle dobrego z was.. niezła laska? Cóż, niedaleka jesteś od prawdy Help, jak wyskoczę z piżamy to jest na czym oko zawiesić :)))) Dawid, uratowałeś się w ostatniej chwili...;)
POPIERAAAAAM :))))))) jAKIE ZDJĘCIE CHCECIE????? :-D
dove devo firmare? aderisco
Irvin-dacci la tua foto!
Dawaj jakiekolwiek, byleby bylo widac plec.;)
Ja bym byla zainteresowana jakims w stylu"mala - czarna".....
przypominam ze zdjecie Miriam tez by nas zmylilo!
No to dawajcie emaile, to wam wyślę :) Kto chętny niech się zgłasza... a co mi tam ;)
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 302