baby boom?

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 1785
ups, sorki, nie zajarzylam:)
kurde ja już zdurniałam ;-) jak się mówi , ---> Voglio restare SOLA czy DA SOLA ??

z góry dziękuję
kurcze i jeszcze na dodatek napisałam nie w tym temacie co trzeba ;)

eh...
witam jeszcze raz, już zalogowana
chciałabym kilka słów o ciąży
mam obecnie śliczną 2-miesięczną córeczkę
ale ciąża była pełna niespodzianek
przekonałam się jednak, po sobie oraz innych ciężarnych poznanych w szpitalach
(w sumie dwóch- ostatnie dwa miesiące byłam hospitalizowana i wierzcie napatrzyłam się na wiele), najważniejszy jest poród!
można mieć 5000 badań prenatalnych, usg 7-wymiarowe, ale jeśli podczas porodu nie mamy dobrej opieki, można wszystko spaprać, wystarczy kilka sekund niedotlenienia, poród zbyt długi, za późno podjęta decyzja o cięciu, ciąża przenoszona, i katasrtrofa. Ja jestem przykładem osoby, która:
najpierw poroniła (rok temu),
potem "przypadkowo" zdecydowanie za szybko zaszła w ciąże,
ponowne plamienia, okazało się, że mam małego krwiaka, a więc duphaston na podtrzymanie,
w 20 tyg wykryto mięśniaka macicy,
w 6 miesiącu dowiedziałąm się o prawdopodobnej cukrzycy ciązowej,
a w 8 miesiącu mała zaczęła się pchać na świat (byłam wtedy na wakacjach z rodzicami, mąż we włoszech ) , w wiejskim szpitalu faszeroano mnie lekiem o nazwie fenoterol (24 h pod kroplówlami przez 6 tyg) ponieważ miałam jeden ogrom ny nieustatj acy ból brzucha)
zdecydowałam się rodzić w moim rodzinnym mieście
w ostatniej chwili tzn w 37 tyg przewoża mnie do domu (wynajmuję sobie na podróż położną, żeby w razie porodu ktoś fachowy był przy mnie)
kontrola u lekarza i diagnoza: dziecko, ty masz 2cm rozwarcie, pędem do szpitala, tu może być w każdej chwili poród
w szpitalu miesjkim (państwowym w polsce) - rodzę w 2 godziny, bezproblemowo, rewelacyjna położa (ta sama, z podróży), gdy położono mi małą na piersi, powiedziałą (po tym wszystkim co przeszłam) " teraz mogę znów zajść w ciąże"
tak po prostu wyskoczyło mi to z ust
inne dziewczyny na oddziale, chodzące przez całą ciąże do samego ordynatora, po 150 pl za wizytę, w momencie porodu niestety ordynator na konferencji w poznaniu, a one w rękach przypadkowej położnej, której akurat kończy się zmiana i wychodzi w trakcie porodu....
poród trwający 12 godzin, dziecko dostaje 4,5,i dopiero po chwili 9 w skapli apgar, matka wycieńczona...
takich i innych przykładów mogę podać wiele, to nie straszenie, ale moja rada
ZADBAJCIE O POŁOŻNĄ!!!!
ONA JEST NAJWAżNIEJSZA
TO ONA TRZYMA WASZą GłOWę PRZY SKURCZACH
ONA WAS GłąSZCZE I POCIESZA
ONA KRZYCZY "PRZYJ, WIDZę WłOSKI"
położna i jeszcze raz położna
pozdrawiam
k
az mnie ciarki przeszly po plecach po tym jak przeczytalam, to co napisalas. Ja mam termin na poczatek kwietnia, ale juz w styczniu chce sie rozejrzec za jakas klinika albo szpitalem, wczesniej mam tez zamiar porozmawiac z moim ginekologiem i zapytac, co mi poleca. Ciesze sie, ze jednak bede rodzila w Niemczech, bo mimo wszystko tutaj opieka zdrowotna ogolnie jest jednak nieco lepiej zorganizowana.
Mi tez przeszly ciarki. Musialam sprawdzic jak jest polozna po wlosku
cerco con urgenza qualcuno che puo' tradurmi queste parole:--babcia ze wsi--- Grazie
babcia ze wsi-nonna che abita in campagna
Gratulacje córeczki...ja mam termin na sam poczatek maja . Rodzic bede we wloszech ale po tym co przeczytalam to musze sie dobrze zorientowac co i jak z tymi poloznymi... dzieki za info
dziewczyny, może się źle wyraziłam, nie chciałam nikogo wystraszyć, wręcz odwrotnie, chciałam wam dać do zrozumienia, że mimo komplikacji podczas ciąży, wszystko może się cudownie rozwiązać podczas porodu,
jeszcze jedno....
polskie szpitale, a szczególnie oddziały położnicze są bardzo dobre (mówię o fachowości), odradzam szpitale kliniczne, bo tam rzeczywiście kupa studentów,
polecam szpitale mniejsze, taka położna w polsce to wydatek rzędu 300 pln,
jest na wasze zawołanie
ja miałam taki układ: podała mi swoją komórkę, i mogłam dzwonić do niej w każdej chwili, z każdym problemem,
mieszkała jakieś 60 km od szpitala, a mimo to umówiłyśmy się, że jeśli zacznie się akcja porodowa (wody, skurcze itp itd) dzwonię do niej (o każdej porze dnia i nocy) i ona przyjeżdza - tak też było.
pomijam fakt ,że wstawiła się za mną u ordynatora i podano mi kroplówkę prowokującą (noc przed porodem miałam straszne bóle kręgosłupa ) żebym się dłużej nie męczyła. do dzisiaj mam z nią kontakt, wysyłam fotki małej itd.
acha...... znieczulenie zewnątrzoponowe (polecam!, do 8 cm rozwarcia rozmawiałam przez telefon) jest gratis....
po samym porodzie przemiła ekipa... oddział noworodków rewelacyjny, wszyscy uczą wszystkiego, pomagają...
poród był niesamowity, pamiętam każdą chwilę, a najbardziej moment, w którym mała wręcz wyskoczyłą na świat, jak śliwka, dosłownie, a potem całą szarą (dzieci rodzą się w mazi ochronnej) położono mi na piersiach....
dziewczyny, będzie dobrze...
pozdrawiam was gorąco, trzymajcie się,
pamiętajcie, że macierzyństwo to cud natury
a teraz idę na basen zrzucać pozostałości po ciąży
pa
k
no to i ja sie pochwale :)
jestem w 31 tygodniu (termin 9 luty) z moja ukochaniutka julka, rodze we wloszech, niedaleko reggio emilia :)
mam nadzieje, ze tatus slowa dotrzyma i przy porodzie bedzie ;) boi sie troche :P co do opieki nie narzekam, co miesiac badania krwi itp, usg 3 razy bezplatne w szpitalu, a reszte robilismy platnie (ok 100€) ale to wczesniej, jak sie bardziej niecierpliwym jest, bo teraz juz przeszlo troche z tymi usg, wczesniej to byla mania, zeby ja zobaczyc jak sie rusza, robi koziolki, drapie czy ziewa, teraz juz jest za duza zeby moc zobaczyc to wszystko, teraz mi daje dopopalenia, kopie i to jak........ ;)
aha, rodzic bede w szpitalu miejskim, nie wiadomo czy trafie na dyzur mojej gin, si spera ;) albo na ktoras polozna, ktora poznalam na kursie na basenie :)
ktos wyzej pisal ze szkola rodzenia jest bezplatna, nie wiem czy wszedzie, ale tutaj gdybym mogla uczeszczac, musialabym zaplacic (chyba cos kolo 100€), no ale nie moge bo to w innej miejscowosci i nie mam transportu :( szkoda :(

pozdrawiam wszystkie mamusie, te juz z dzidziami i te oczekujace :D
labimba, dzieki za dobre rady:)! Sa na wage zlota!!! Jesli o mnie chodzi, to nie przestraszylas,a dalas duzo do myslenia. Tylko jak tu we Wloszech znalezc dobra polozna??? Najlepsza bylaby ta Twoja...
Gratuluje coreczki:)))
zastanawiam sie ile juz przytylyscie? szczegolnie te, ktore sa juz w ciazy od ponad 20 tygodni
Czesc Wisienka! Super, czyli z Mam oczekujacych bedziesz pierwsza:)! Gratuluje Julci (tez mysle o tym imieniu, gdy bedzie coreczka:))
Odnosnie szkoly rodzenia, znalazlam w temacie: Jak przejść ciąże w Italii
napisala Ota: "W dwoch ostatnich miesiacach mozesz chodzic na bezplatny kurs - "corso preparto" - cos jak szkola rodzenia, organizowany przez Consultorio Familiare (w kazdym miescie i dzielnicy jest Consultorio, panstwowe, warto w ogole miec z nimi kontakt zwlaszcza jesli nie jestescie zamozni)"
6 tydzien ciazy i 2 kilo wiecej
no ale to dopiero poczatek, no nie???
zawsze bylam szkieletorem rozmiar xs, a teraz juz nie wchodze w dzinsy
no coz ja przed ciaza wazylam 50kg, a teraz (jutro bedzie juz 23 tydzien) wazen ok 59-58kg i zastanawiam sie czy nie za szybko tyje
pod adresem: twoja-ciaza.com.pl/waga.html
znalazlam cos takiego:
"Przy prawidłowej wadze fizjologicznej, przyrost masy ciała w czasie ciąży wynosi średnio 11 - 13 kg. Kobiety z niedowagą masy ciała sprzed ciąży powinny przytyć więcej natomiast kobiety z nadwagą powinny znacznie bardziej kontrolować przyrost wagi"
jesli chodzi o mnie to jestem na przelomie 18/19 tygodnia (czyli piaty miesiac) i przytylam 1 kilo.. lekarz mi mowi ze malo (ja to wiem) ale nie ze narzekam na jakis brak apetytu przeciwnie.. jem i jem. Sprawa jest taka ze jeszcze przez 3 tygodnie musze pracowac i mam strasznie duzo pracy wiec wszystko spalam...to zalezy ile sie tyje .. znam takie co przez cala ciaze przytyly nawet do 20 kilo!! a teraz juz wrocily do normy i dalej maja zgrabna figurke... grunt to nie objadac sie slodyczami i prowadzic w miare aktywny tryb zycia. Jedzcie duzo owocow i wazyw,nabialu itd.. Z tego co wiem jak sie przytyje do 15 kilo to sie potem zrzuca bardzo latwo i szybko. Moja przyjaciolka po porodzie(na 4 dzien) jak wychodzila ze szpitala to juz miala na sobie swoje spodnie XS...
Nie ma sie co przejmowac ze masz 8 kilo wiecej ,to tylko znak ze dzidzius rosnie prawidlowo... ja mysle ze teraz cos zaczne nabierac.... Wyobrazcie sobie ze sie jeszcze ludzie nie zorientowali ze jestem w ciazy., brzuszka jeszcze nie widac.. 18 tydzien !Ale ponoc teraz juz bedzie rosl.. niech rosnie!!! pozdrawiam
marta
Nie przejmuj się Bocco..lepiej jak przybierasz niz stac w miejscu...Ja zaczynałam od 47 kg a skończyłam na 68!!! Wszyscy mówili że po porodzie zrzucę przynajmniej połowę,więc obżerałam sie bezkarnie! Jakież było moje zdziwienie gdy po porodzie zobaczyłam..65 kg!! Makabra!Ale przy samozaparciu można wszystko zrzucić!Jednak zarówno ciąża jak i potem przybieranie wagi i zrzucanie jej jest bardzo iundywidualna sprawą!A już na pewno nie starajcie sie dostosować do wyidealizowanych modeli z książek! Myślę,że zdrowy rozsądek jest tu nalepszym doradcą! Nie ma co się zbyt stresować wagą, ąle ważne jest aby dbać o różnorodnośc i jeśli sie ma tendencje do tycia to zajadać z wieksza rozwagą..I jeszcze pamietajcie o kwasie foliowym! Lekarze nie zawsze tego pilnuja,a dobrze już zaczać brać prze "planami";-)))i może jeszcz mogę polecic na poranne mdłosci krakersy, paluszki itp....działaja świetnie!Mnie pomagały aż do prawie 5 miesiąca..brrr;-)))Wszystkim Mamusia życzę miłego oczekiwania..i samych pogodnych myśli!!!
1 kilo??? Marta, mam depresje. Jak Ci zazdroszcze!!! Ja nic tylko jem i jem, i wcale nie obiadam sie jakimis slodyczami. Nawet nie mam na nie ochoty. Owoce, ryby, zupy, serki, naturalne soczki itd...
Swoja droga zastanawiam sie, czy nie jestem w bardziej zaawansowanej ciazy, bo moj brzuch juz zaczyna byc widac.
A jakie kremy na rozstepy uzywacie? Cos juz powinnam zaczac uzywac i nie mam pojecia co. Widzialam jakies ulotki o czystym kolagenie, ale nie jestem pewna, czy kobiety w ciazy moga go uzywac
Bocconcino, nie wiem ile masz wzrostu, ale jesli powyzej 163 cm, to przed ciaza mialas niedowage, wiec z przyrostem wagi 8-9 kilo chyba wszystko jest w porzadku.
Jaka tam depresja!!! Ty sie nic nie przejmuj!! Jak jesz tak jak mowisz to bardzo dobrze,widocznie dzieciatku tego potrzeba. Jak masz jakies zachcianki to tez sobie nie odmawiaj. Ja od tygodnia juz moge jesc slodycze. wiec male co nieco sobie funduje zeby dziecku bylo weselej. Podobno (kolezanka czytala) ze jest udowodnione naukowo ze jak dostarczasz maluszkowi troszke czegos slodkiego(raz na czas) to jest bardziej weselsze w brzuszku mamy.wiec trzeba cos zjadac.!! Wiesz co ja jeszcze kremow na rozstepy nie uzywam ale tylko oliwki dla dzieci zeby skore nawilzyc. Zaczne uzywac jakis kremow ale wszyscy mowia zeby z tym naprawde ostroznie bo duzo z nich przenika do wewnatrz.musi byc krem na rozstepy dla kobiet w ciazy( w polsce sa wiec i we wloszech tez na bank)...
A jakie studia konczysz??jak to wszystko udalo ci sie pogodzic z mieszkaniem we wloszech?? ja wyjezdzam dopiero w trakcie ostatniego semestru i mam nadzieje ze nie beda robic problemow. a praca magisterska nie ruszona. na obrone to ja juz z maluszkiem tutaj przyjade. Na kiedy masz termin? ja 8 maj!
buona domenica
Do Martinaduli: u mnie rowniez do 20 tygodnia brzuch nie byl bardzo widoczny, nawet teraz jak ubiore kurtke, to nie bardzo rzuca sie w oczy. wszystko przyjdzie w swoim czasie:-) Faktcznie 1kg to bardzo malutko, ja przez pierwsze dwa miesiace przytylam tez bardzo malo, bo kg, a pozniej juz z gorki :-)

Do pizzamniam i melatrata: cale szczescie, ze ja jak narazie mam super samopoczucie, zero mdlosci, nudnosci itp. Ajesli chodzi o lekarstwa, to przez 1 dwa miesiace bralam kwas foliowy a teraz PRENATAL classic-zbior witamin+kwas foliowy

jesli chodzi o stosowanie kremow itp. to jak narazie stosuje tylko oliwke dla dzieci i masaze wodne na nogi, tez strasznie sie boje rozstepow

ps mam 164cm wzrostu, wiec faktcznie przyrost agi w ciazy wydaje sie byc w porzadku
ja rozmawialam ze swoim ginekologiem na temat kremow na rozstepy i powiedzial mi, ze sa jak najbardziej zalecane, oczywiscie tylko te specjalnie dla kobiet w ciazy.
polecam wszystkim stronke pampers: http://niemowle.onet.pl, na ktorej mozecie zobaczyc, co sie dzieje i jak sie rozwija maluszek w brzuszku w poszczegolnych tygodniach:-),
ps stronka ta jest rowniez po wlosku www.pampers.it
dzieki za gratulacje :D
co do wagi to ja na poczatku stracilam 2-3 kilo nie wymiotujac nawet, brak apetytu wystarczyl, potem do 6 miesiaca przybralam ok 10 kg, no ale teraz od miesiaca stoje w miejscu, wiec nie jest zle. ale ja sie waga az tak nie przejmuje, chcialabym nie przekroczyc 15 i tyle (sama dosyc pulchniutka jestem [164cm/66,5kg przed] wiec lepiej nie przybrac za duzo). tez czytalam ze po porodzie dziecko bardzo pomaga schudnac, zwlaszcza jesli karmione piersia, wiec mam nadzieje ;)

a kremy, do 4 miesiaca uzywalam oliwki dla dzieci i oliwki z ...jak to sie nazywa... mandorle dolci... nie pamietam :P potem uzywalam musteli na rozstepy- polecam bardzo, teraz poniewaz w aptece jej nie mieli uzywam donna mamma chiccho- tez polecam. troche kosztuja bo kazdy ok 20€. ale jak na razie nic, wiec oby tak dalej :D

co do szkoly rodzenia to wiem ze w consultoriach robia, tylko ze w moim rejonie sa trzy i dziela sie obowiazkami i corsi preparto zrobili wlasnie w innej miescinie, a ja bez samochodu, a ukochany pracuje dosc daleko i nie moze :( trudno. probuje jak najwiecej wylapac na kursie na basenie, ktory prowadza polozne ze szpitala w ktorym bede rodzic ;)

aha 21 mam spotkanie odnosnie donacji krwi pepowinowej :) pomyslcie nad tym dziewczyny, bo mozna w ten sposob uratowac komus zycie :)
Ja tez mam 164 cm:))) Moze to jakis sredni wzrost polskich Mam na emigracji:)???

Co do oliwki, to super, tez jej uzywam. Tylko moja mama caly czas mi przypomina, ze powinnam juz zaczac uzywac cos na rozstepy:(((

Ta stronka od Bocconcino jest swietna!!! Wlasnie siedzimy z Misiem i ogladamy jak wyglada nasze dziecko:)

Tez mysle o depozycie krwi pepowinowej. A nie wiedzialam, ze potrzebne jest spotkanie? Swoja droga to logiczne. A od ktorego tygodnia juz mozna?

A jak szalenstwo ubranek dla malenstwa:)??? Ja zingnorowalam sklepy (1 body dla noworodka 28 euro:(), niech zyja prezenty i Allegro:)))!!!

ps. A czy ktos moglby mi powiedziec jak sa afty po wlosku??? Mam kiepskie slowniki i nie ma. A wlasnie mi wyszly (wczesniej, nie mialam) i chcialam poradzic sie lekarza. Sprawdzalam na tesciowej, czy mnie zrozumie i ona nie lapie
Marcia, nie ma sie czym chwalic.Koncze meteorologie i klimatologie we Wroclawiu. Nie jest ciezko, bo koncze po raz drugi:))) Raz juz prawie skonczylam 7 lat temu. Ale nie poszlam na ostatni egzamin na ostatnim semestrze (fajna impreza byla w domu- ach, to byly piekne czasy;)). Po szesciu latach stwierdzilam, ze wciaz o tym mysle, ze czegos nie skonczylam i ze nie chce tak myslec przez kolejne np. trzydziesci lat. Pismo do dziekana, batalia ze wszystkimi i powtarzam studia magisterskie na indywidualnej organizacji zajec. Nie dalo sie inaczej, bo jest jakis magiczny prog 5 lat, po ktorych trzeba powtarzac cale dwa lata magisterkich. Ale zaparlam sie i juz zaliczylam 1 i 2 semestr czwartego roku i 2 semestr piatego (2 semestr czwartego i piatego roku zaliczalam razem w czerwcu), teraz mi zostal tylko 1 semestr piatego roku i obrona pracy. To troche sztuka dla sztuki, bo we Wloszech w tym zawodzie nie ma szans. Nie da sie nostryfikowac dyplomu:((
naprawde nie da sie nostryfikowac twojego dyplomu? dziwne mi sie to wtdaje, ale tak czasami bywa... niestety...

co do donacji, to tutaj (montecchio e.) wyznaczaja spotkanie w okolicach 34 tygodnia ciazy. powiedza mi co i jak, wypelnie dokumenty odnosnie mojego zdrowia i calej rodziny, i chyba juz teraz podpisze zgode. pozniej bede musiala zrobic badania krwi. jezeli krew pepowinowa bedzie "dobra" badania bede musiala powtorzyc 6 m-cy po porodzie.

zakupy dla malutkiej juz powoli robie, nie chce miec potem wszystkiego na ostatnia chwile ;) to jakos strasznie drogie te sklepy u ciebie,28€ za body, ja zaplacilam 24 za kombinezon.moze sprobuj na mercato, chociaz mi sie wydawalo ze ceny sa mniej wiecej takie same. no i kupuje z najmniejszego rozmiaru tylko to co chca zebym wziela do szpitala, a reszte juz troszke wieksze, zeby troche posluzylo ;)

co do mercato, musze isc kupic jakies warzywka :D
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 1785

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia