Czesc Marciu,
We Wloszech ubezpieczenie szpitalne przysluguje kazdemu. Czyli cokolwiek, kiedykolwiek sie zdarzy, za szpital nikt nie placi. Jest tylko do wykupienia "bilet wstepu", kosztuje 15 euro, kazdy placi przed wejsciem do szpitala. Z porodem nie wiem jak jest, ale chyba identycznie.
Zeby miec pelne ubezpieczenie zdrowotne, musisz wszesniej wyrobic na kwesturze pozwolenie na pobyt. Tu musi Ci pomoc Twoj chlopak, gdyz ktos musi poswiadczyc swoimi dochodami, ze bierze Cie na swoje utrzymanie (jesli nie masz tu pracy). Ja swoje wyrabialam jakies 2 lata temu, na dokumenty mojego tescia (mij chlopak, wtedy nie mial legalnej pracy), czyli tescia zaswiadczenie o zarobkach, jego ksero dowodu, Twoje zdjecia, ksero paszportu itd. Tych dokumentow jest troche, najlepiej jak obydwoje tam udacie i wypytacie, albo wyslij swojego chlopaka, adres: kwestura, dzial: permesso di soggiorno per stranieri. Potem troche sie czeka, chyba miesiac, ale moze cos sie zmienilo.
Jak masz ten dokument to udajesz sie do biura ktore sie nazywa: Ufficio delle Entrate po wyrobienie numeru: kodice fiscale. Daja od reki.
Potem idziesz do Azienda Sanitaria Locale-biuro glowne w rejonie gdzie mieszkasz, zeby pobrac dokumenty ktore ma podpisac lekarz, ktorego sobie wybralas jako lekarza rodzinnego. My poszlismy do lekarza rodzinnego mojego meza z pytaniem, czy moge byc jego kolejna pacjentka.
Z dokumentami podpisanymi przez lekarza wracasz do Azienda Sanitaria Locale i tam zostawiasz oryginal podpisany przez Twojego lekarza plus wypelnianie jakis dokumentow.
To wszystko, jesli dobrze pamietam:(.Wszystkie dokumenty wyrabialam, gdy nie bylismy jeszcze malzenstwem.
Pozdrowionka:)