>> zapytali mnie czy umie obslugiwac pralke automatyczna
czy kto umie? jeśli obsługujesz tę pralkę tak samo jak piszesz po polsku to nie dziwię się, że tak nie dowierzali temu. wybacz tę złośliwość, ale krytykujesz włoską edukację, oświatę, a sama robisz błędy w polskim.
senese - jesteś tak nieobiektywna i jednostronna, że z trudnem przebrnęłam przez Twój ostatni wpis. z Twoich wypowiedzi wynika, że Polacy są kryształowi, a Włosi źli pod każdym względem. bagatelizujesz nawet akty przemocy w Polsce. czy gdyby ten chłopiec, o którym napisałam zginął z rąk Włocha, a nie Polaka, to pożałowałabyś go? zadumałabyś się nad jego traficznym losem? a tak to nie? to jak zareagowałaś na moją wypowiedź jest najczystszym przejawem znieczulicy po prostu - Twoją reakcją było "a włosi to...". cholera, jak można licytować się na zbrodnie?! to było po prostu nie na miejscu. przemoc jest taka samo zła bez względu na to, czy dzieje się w Polsce czy we Włoszech. koniec.
tylu ludzi pisało już o tym, że jesteście nieobiektywni, swoim jadem i ksenofobiczną i nieprzyjemną atmosferą, którą roztaczacie na tym forum zniechęcacie ludzi - ale widzę, że nie spowodowało to ani sekudny refleksji.
ponadto mam wrażenie, że życie niektórych obraca się wyłącznie na siedzeniu na tym forum i pisaniu postów oraz wklejaniu linków oczerniających Włochów. to jest jakieś zboczone. może niektórzy nie mają żadnego życia osobistego i takie wywnętrznianie się tu jest dla nich jedyną rozrywką, nie wiem, może (współczuję).
##
Polska cały czas żyje wspomnieniami o tym, że w XVI wiekuy była najbardziej tolerancyjnym narodem w Europie (może dlatego, że wówczas nie była jeszcze narodem jako takim), ale może czas przestać karmić się historycznymi mitami i zacząć żyć teraźniejszością. a czy Polska jest dziś tolerancyjna? najlepiej zapytać o to murzynów, żydów, cyganów, homoseksualistów, ludzi innego niż katolickie wyznania.
Włosi mają rasizm, faszyzm we krwi? za to my w Polsce mamy Młodzież Wszechpolską (która do homoseksualistów krzyczała: zrobimy z wami to samo co Hitler z Żydami), organizację Krew i Honor, ONR (której naczelnym hasłem jest "Polska dla Polaków". śmieszne w sytuacji, gdy 5 mln polaków mieszka w europie zachodnie, a 15 w usa) Jedwabne, 1941, wybicie wioski afgańskich cywilów.
nie więc skąd przekonanie, że polska jest krajem, w którym problem przemocy, nietolerancji, biedy, patologii itp. nie istnieje. może ci, którzy tak twierdzą obracają się wyłącznie wśród elit naszego kraju, żyją na ostatnim piętrze pałacu kultury i problemy zwykłych ludzi (czyli ok. 85% społeczeństwa) są im obce, a może po prostu nie chcą ich widzieć, bo dostrzeżenie czegoś więcej ponad własną sytuacją zaburzyłoby ich idealny obraz Polski. zapraszam do mniejszych miast, na prowincję, na wieś - zobaczycie jak żyją ludzie, z jakimi problemami muszą się zmagać (i teraz zagadka: czy więcej w polsce jest małych miasteczek i wsi czy elitarnych miast typu Warszawa, Kraków etc.?)
kilka linki:
http://www.24opole.pl/?id=wiadomosci_informacje&news=1781 - polacy niestety tez podpalają dzieci
http://www.wstroneojca.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=349&Itemid=83 - a tu o polskim sądownictwie
i jeszcze jeden link -
jak widać nie tylko Włosi są wini złu całego świata...