jacy są sycylijczycy???

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 130
poprzednia |
jacy są sycylijczycy??!!właśnie wyjeżdzam tam na dłużej i bardzo chciałabym się tego dowiedzieć i być świadomą czego można siępo nich spodziewać...
hey mam znajomego sycylijczyka i powiem Ci ze chyba sa tacy jak inni włosi... romantyczni, kochliwi, sympatyczni itd, trudno mi wiecej powiedziec na ten temat bo nie bylam jeszcze osobiscie na sycylii :) jedziesz tam na wakacje??pozdrawiam :)
sycylijczycy są uważani za największych kretynów we włoszech ( nawet mój znajomy sycylijczyk wstydzi się tego ,ża stamtąd pochodzi ) są zacofani i wredni a do tego analfabeci i ignoranci .
ja tez nie bylam osobiscie ale kolezanka tam byla jako opiekunka...pojechala na zamiane z matka jej meza...i naprawde miala dokladnie takie samo zdanie...taka sama jest opinia pracujacych tam, od dluzszego czasu Polek.
Na pewno nie wszyscy sycylijczycy sa tacy -ale wiekszosc. to niestety prawda, ze sa zainteresowani tylko soba,swoja ulica, dzielnica.... nie obchodzi ich nic poza wklasnymi sprawami, nie nteresuja sie tym co sie dzieje w ich miesie a co dopiero na swiecie hahahaha. analfabetyzm to niestety tez prawda:(:(...sa strasznie zamknieci na swiat i jakiekolwiek wiesci docierajace z zewnatrz...no a jak chodzi o kobiety to traktowane sa tak jak w krajach "arabskich"...maja sluchac, byc podlegle i posluszne i nie moga same nigdzie wychodzic wieczorami...:(:(
faktycznie...mogę potwierdzić że dla sysylijczyka swiat kończy się wraz z jego ogrodzeniem..ponadto to co jeszcze ich wyróznia to (często acz niezawsze) kompletny brak manier (w relacjach z kobietą,podczas jedzenia przy stole..)
Jednego z nich znam bardzo dobrze:) Prawda jest taka, jeżeli pozwolimy sobie na złe traktowanie to tak będziemy traktowane. Należy pokazać im gdzie jest ich miejsce, nie ustępować.
Potrafią bajerować jak nikt inny, a my kobiety, czy tego chcemy czy nie, często dajemy się nabrać. Większość z nich szuka laleczki na jedną noc, lepiej uwazać.
Ja miałam to szczęście, że trafiłam na porządniejszego:)
Poza tym są bardzo zazdrośni, rzeczywiście na początku nie był zachwycony, kiedy sama gdzieś wychodziłam, do miasta, czy też na plażę, ale już się chyba przyzwiczaił, że nie da się mnie zamknąć w domu...
Niektórzy z nich, nie potrafią się posługiwać nawet językiem ojczystym!
Króluje dialekt.
Ogólnie są bardzo życzliwi... i często fałszywi.
opowiem wam coś. jak byłam zima na pólnocy Włoch, pracowałam u Polki. Ona troszkę wcześniej poznała inną Polkę, która w tym mieście mieszkała. ta druga ma meża "siciliano". na początku wydawał się ok, ale maił brata, ktłóremu przeszkadzało to, ze ta mężatka spotyka sie z nami Polkami. pomijając to, ze ona codziennie sprzątała u siebie, biegła do tego brata, by u niego posprzątac i ugotowac mu, a potem wracała gotowac dla meza, to ogólnie u nich rządził ten brat. bo jak nie to dzwonił do mamusi na Sycylię, skarżyc jaką niedobrą zonę ma młodszy syn. no i zabronił spotykac sie jej z nami. któregos dnia szlysmy ulicą, a ta Polka była na zakupach z tym bratem męza. on był w sklepie, a ona nas dojrzała i wyskoczyła z auta tylko sie przywitac. gdy on to zobaczył, to wyszedl ze sklepu i odjechał. zostawił ja na srodku ulicy, miała tylko tel w dloni, atorebka z dokumentami i kasa np. na autobus została w samochodzie. a i dodam,ze samochód BYŁ JEJ!!!!! zadzwoniła do niego co on odpieprza, a on na to tylko "putana". kiedy zadzwoniła ze skargą do męza, opowiedziała mu co sie stało i ze nie ma jak do domu wrócic- wiecie co tamten zrobił? NIC!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bez przesady....Nie mozna oceniać czlowieka z jakiego kraju pochodzi.Naprawde jak czytam nie które wypowiedzi to mnie krew zalewa.Ja jestem w związku z bardzo inteligetnym i cudownym Sycylijczykiem.Jestem z nim bardzo szczesliwa tak samo jak i on ze mna,wiec przestancie generalizowac,ok?
napisałabym Ci jeszcze jedna historię, o dwóch panach, którzy mieszkali w apartamencie obok nas. Ale nie jest o mnie , a nie jestem upowazniona o takich drastycznych sprawach pisac, nawet anonimowo, bo osoba która to przezyła, nie chciałaby tego. powiem tylko , ze ci panowie to tez sycyliańcy, i to nie o nich wczesniej pisałam. ale są tchórzami, gburami i naprawdę "normalni" Włosi to przy nich anioły. I to moze Ty trafiłas na kogos wyjątkowego, bo tacy są wszedzie. I to bardzo dobrze, fajnie, ze jestes szcześliwa, ale zdecydowana wiekszosc jest taka jak w wpisach wyzej. Gdybys wiedziała to co ja to włos zjeżyłby Ci sie na głowie.
a i to nieprawda, ze nie mozna oceniac ludzi z jakiego kraju pochodzą. To samo powiesz o Arabach? tam na tysiąc moze jeden trafi sie normalny- jak biały, z takim podejsciem do kobiety, domu i dzieci. reszta ma inne zasady, bo tak ich wychowuje koran. kilka lat temu bylam dluzszy czas w Niemczech. miałam okazje kilku Arabów poznac. niby było ok, traktowali mnie z szacunkiem itp. ale teraz po latach, gdy sobie przypominam rózne rzeczy to wiem, ze tak nie było, ze gdybym z któryms sie zwiazała to byłabym bita, ponizana.wtedy na szczescie nie wchodzil w gre zwiazek i wszystko dobrze sie skonczylo. ale w ten wlasnie sposób mozna generowac niektorych, i tylko sa wsród nich wyjatki
Jak Italia dluga i szeroka Sycylijczycy od zawsze mieli najgorsza opine z mozliwych i to prawda niepodwazalna , ale nie ma tak nigdy ,ze w jakims miejscu na ziemi wszystcy sa zli badz dobrzy ,mimo to ludzie z Sycyli nie ciesza sie powazaniem w zadnym miejscu we Wloszech , zgadzam sie z wiekszoscia powyzszych opinii , moja znajoma jest zona sycylijczyka maja dwoje dzieci , "na wszelki wypadek" przyjezdzala rodzic do Polski , zalatwiala tutaj wszelkie mozliwe formalnosci "zabespieczyla sie" poprostu ... chyba musi byc jakis powod prawda ?
przylaczam sie do wszystkich wypowiedzi wyzej,jest to najprawdziwsza z prawd o sycylijczykach,sa nacja ktora powinna siedziec zamknieta na sycylii
dag dziewucho przymknij sie bo to ty chyba powinnas byc zamknieta w klatce i nie wypisywac tych bredni.ble....co za okropnosc musi byc z ciebie
szczera do bólu ... znowu ta sama osoba , która psuje atmosferę na forum , tylko nick ciąge inny ......

a co do sycylijczyków to zgadzam się z powyższymi opiniami , nic dodać nic ująć...
a sorki jeszcze jedo. do trusi. jestes juz jego zoną, czy taki tylko związek? oczywiscie nie musisz odpowiadac, ale nie pytam zlosliwie.
Moni jak najbardziej zgadzam się z Twoją opinią,ale wiesz...naprawde czasem to boli gdy słyszy się takie wypowiedzi.Jesteśmy parą już 3 lata.Od roku mieszkamy razem we Włoszech(nie na Sycylii).Planujemy ślub,wspólne dalsze życie.Powiem Wam,że naprawde jestem bardzo szczęśliwa z tym człowiekiem.On sam mówi mi,że czasem go bolą takie wypowiedzi."Jesteś z Sycylii?wiec jak najdalej od nas".Nie raz sie juz z tym spotkal i mocno to przezywal,poniewaz nie wiem czy to dobrze czy zle,ale jest rowniez czlowiekiem wrazliwym na roznego typu komentarze w jego strone.Dlatego uważam,że nie powinno się każdego wrzucać do jednego "worka".
Pozdrawiam,Kasia.
oj dziewczyny...jestescie rasistkami o ciasnych rozumkach
wasze wypowiedzi nie pozostawiaja watpliwosci..przykro mi:((
dalej wrzucajcie wszystkich do jednego worka..a was potraktuja kiedys tak samo....tylko wtedy za bardzo sie nie unoscie i nie czujcie urazone!
wiesz ja naprawdę zyczę Ci jak najlepiej, bo sama mam wspaniałego meża i super córeczkę. ale byłam swiadkiem tak wielu związków, własnie z mezczyznami z tamtych stron- no i to co pisałam wczesniej z Tunezji- i w każdym z tych związków dopóki nie było ślubu- było jak w bajce. i nie wazne jak dlugo byli razem. dopiero potem zaczynał sie koszmar. są tego rózne "odnogi". nie kazda była bita, ale chyba psychiczne znecanie jest równie złe. dlatego prosze uwazaj i tak jak pisała któras z dziewczyn zabezpiecz sie w Polsce róznymi dokumentami. lepiej dmuchac na zimne.... a teraz jestes na wakacjach w Polsce?
widac, ze nic w zyciu nie widziałas. gdybym była rasistką to nie miałabym kumpli Arabów. ale to ze maja specyficzne wychowanie to inna sprawa. i o ile juz sie zorientowałam sycylia tez rządzi sie takimi prawami. przez wiele miesiecy mialam okazje wysłuchac mnóstwo z tego jak wychowuje sie dzieci muzułmanów, jak jest tam w domach itp. i to nie jest wkładaniae ludzi do jednego worka. oni sa w jednym worku, my w innym, i tylko sa wyjątki. i nie mów ze jest inaczej ok?
aga ... a włosi to nie rasiści ? tak ?

:-)
moni mysle ze twoje wypowiedzi sa bardzo mocno przesadzone.a przepraszam jaka masz pewnosc,ze twoj maz bedzie ci wierny do konca zycia?ze zawsze bedzie potulny jak baranek?odpowiedz sobie sama....i prosze daj spokoj juz
zresztą nie uwazasz,ze jest tyle wypowiedzi na ten temat tak podobnych, ze to chybanie my mamy te ciasne rozumki. moze ty bardziej otwórz sie na to co dzieje sie na swiecie i rozciągnij swój rozumek. dlaczego zawsze w kazdym temacie znajdzie sie ktos , kto obraza innych. mozesz doradzic, wypowiedziec swoje zdanie, ale czemu zaraz jakis przytyk.
juz było o tym, ze znów pojawiło sie to fałszystwo, które wcina sie w kazdy temat. wiadomo o kim mowa. i nie było w moich wypowiedziach nic o wierności , wiec mi nie wciskaj. a ze mnie nie uderzy to wiem, po 12 latach małzenstwa, kiedy na poczatku nie było kolorowo, pewne rzeczy sie wie. i jezeli ktos nie ma odruchów bicia, kiedy sie"dociera", to tym bardziej teraz. I spływaj NIESZCZERA
pierwszy wpis był do agatkaf, drugi do tej drugiej, której wszyscy wszedzie mają dośc
dziewucho ty naprawde nie masz rozumu nawet tego malego.wiesz gadasz jak jakas emerytka.ale chyba nia nie jestes bo dziecka w podeszlym wieku raczej nie masz.chcialabym zeby ci ktos dal takiego kopa,nie ktos tylko POLAK i zebys sie w koncu obudzila i choc troche zmadrzala.bo na miano polki nie zaslugujesz,tego jestem pewna.i te swoje chore wypowiedzi zachowaj dla siebie.sama powiedzialas ze niewazne po ilu latach bycia razem,wiec mam nadzieje ze twoj mezulek pozna sie na tobie i to jak najszybciej.ciao.
dlaczego takie osoby jak "szczera" (?) muszą przychodzić tu ,żeby się wyżywać ?

:-/
to, czy ktos jest ksenofobem, nie zalezy od jego narodowosci...

wyrazilam tylko moje zdanie i nie mam zamiaru wkrecac sie w bezsensowna dyskusje..skoro wy macie juz pewne uprzedzenia i ugruntowane opinie..ja nie bede rozbijac tego betonu

mam tylko nadzieje, ze osoby, ktore dopiero zaczynaja ksztaltowac swoj swiatopoglad (tu konkretnie poglady o Sycylijczykach), nie beda waszych subiektywnych i bardzo obrazliwych opinii braly za pewnik i zobacza, ze nie wszyscy sie z wami zgadzaja

z mojej strony basta..bo nie zalezy mi na rozpetaniu jakiejs burzy, a jedynie na zaprotestowaniu przeciwko takiemu podejsciu do sprawy
pzdr.
AG

PS. Moni..przepraszam jesli poczulas sie urazona moja uwaga o rasistkach...ale w takim tonie odebralam wszystkie twoje wypowiedzi...i mysle, ze to raczej ty w tym momencie obrazasz wszystkich Sycylijczykow (i Arabow, i nie wim o kim jeszcze wspomnialas)
zabolało jak ktos troche prawdy napisał co? ale sie rozjuszyła. a co do Polki, to juz kiedys pisałam, ze czytając takie wypowiedzi jak twoje, wstyd mi , ze nią jestem. na szczescie nie jestem patriotka. ale mnie rozsmieszyłas, super uczucie kogos tak podgrzac................ale jazda
Moni spokojnie , ta "koleżanka" wszędzie szuka zaczepki .... nie warto dyskutować .
aga nie o rasistów poczułam sie urazona, bo juz napisalam, ze nia nie jestem, tylko o ten ciasny rozumek. aco do kogos , kto dopiero ksztaltuje sobie swiat, to nie uwazasz, ze lepiej kogos uchronoc przed niektórym zlem? mało tu wpisów mlodych dziewczyn, które spotkalo to czy to... jeden dopiero nowy od "specjale".czy nie po to jest to forum? Ambra tyle razy juz krytykowałas ta NIESZCZERĄ o ona i tak swoje. ale troszkę sie wkurzyła co?
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 130
poprzednia |

»

CafeItalia