drugi stolik cz.5

Temat przeniesiony do archwium.
391-410 z 410
| następna
a tutte ;))
wlasnie sie pojawilam.... bo spac nie moge, ogladalam program na rai tre... le case, mamma mia, sloneczna italia...
Witajcie wszystkie... Współczuję tym, które muszą się uczyć w niedzielę. Ja za to urządziłam sobie maraton telewizyjny, no i jak usiadłam, nie mogłam się oderwać, a dodam, że zwykle rzadko się zdarza bym kilka bitych godzin wgapiała się w ekran. Pozdrawiam i dzięki za emaile Maddyy, Catti i Birichinie... odpisałam! Marzenko zazdroszczę Ci śniegu, u mnie odwilż. Buziaki! Dobrej nocy wszystkim od Meg.
Witajcie... wczoraj ostatnia tu weszłam, a dziś jestem pierwsza. Właśnie jestem po kawie i mam chwilkę dla Was. Daw późno wraca ze szkoły a Ben jest dziś u drugiej babci nie u nas, więc troszkę luzu. Zaraz idę uczyć się italiano póki spokój w domu. Być może dziś ktoś mi naprawi kompa to byłabym i na gg i sprawdziła tell me more w praktyce... Udało mi się szczęśliwie skończyć Włoski w 30 dni, teraz przerabiam materiał z repetytorium tematyczno - leksykalnego dla uczniów, studentów i nie tylko... No cóż dobre i to! W końcu niby szlifuje swój italiano od lat ale początki były niesystematyczne, mam luki i braki, które nadrabiam teraz już stale i systematycznie. Kasiu z Milano - siostra wydrukowała mi ten pliczek z gramatyką od Ciebie i też dużo uczę się z niego, to jest b. dobrze opracowane. Dzięki Kasiu. Miłego dnia życzę, pozdrawiam serdecznie wszystkich i miłego dnia życzę! Kto nie ma mojego nr gg to podaję: 5951735 Meg.
Buon Giorno Ragazze
ja wlasnie wstalam 9.50 "beato me "biore sie za sprzatanko i gotowanko po obiedzie lece na kursik a wieczorem mam pare koszul do uprasowania hahahh i tak poniedzialek mija ..co do miesni Catii ja od dluzszego czasu nie uzywam windy,dwa razy dziennie schodze i wchodze na 5 pietro,mam tez rowerek w domu ale jakos nie moge sie zmusic do pedalowania ...Megi pytasz sie gdzie ja znajduje czas na moje zainteresowania tak wiec wtorek zazwyczaj jest dniem wolnym do wykorzystania w tym tygodniu mam w planach poprawienie pomalowanego antybagno w innym razie mam rozne pomysly na ten dzien ..sroda to dzien mercato rano kupuje swieze owoce, sery,domowa paste i.t.p zawsze jak wracam do domu zatrzymuje sie i wchodze do kosciola tutaj we wloszech maja fajny zwyczaj palenia swieczek tak wiec zapalam jedna za zmarlych i zywych zeby im dobrze bylo...ja mam zwyczaj wchodzenia zawsze do kosciola choc na msze nie chodze...zwiedzilam juz cala Italie dzieki mojemu facetowi ktory zadbal o to zebym poznala dobrze ten kraj,zostala mi sicilia e venezia ta druga to z przesadu ze przed slubem nie mozna tam jechac bo sie rozpadnie zwiazek a ja pomimo ze jestem osoba wierzaca to i na dodatek przesadna hahaha

wracam popoludniu na zakupy,robie sobie spacerek po stoiskach z ciuchami i.t.p czwartek tez jest dzniem wolnym,oczywiscie we wszystkie dni wstaje 9-10 sprzatam i gotuje o 13 przychodzi moje Amore na obiad i zostaje do 15.30 zazwyczaj ogladamy tv i rozmawiamy ...raz na dwa tygodnie robie sobie dokladnie pazurki,mam tez czas na ogladanie moich ulubionych programow, rozmowy przez skypa z moimi kolezankami
z Polski i nie tylko oraz z Wami na forum,w piatek daje lekcje gry na pianinie mojej sasiadce tak wiec mija godzinka,poczytam cos sobie,ostatnio przeszukuje strony z sukienkami slubnymi i mam juz jedna ktora mi sie bardzo podoba http://www.demetrios.pl/product_info.php?products_id=36
jak bedziecie chcialy zobaczyc.Tyle ze slub mam w planach za rok,wiec moge jeszcze zmienic zdanie w maju jak bede w polsce to pojezdze z moja siostra i pogladam osobiscie ..gdzie sie zatrzymalam a sobota ta jest tez dniem Mercato rano jedzonko popoludniu roznie jak moje amore nie idzie do pracy to jedziemy gdzies na zakupy lub na kolacje ....w niedziel spimy dluzej zreszta to zalezy gdzie mamy zamiar jechac ja mieszkam w dobrej pozycji mam blisko do Turynu Mediolanu w gory valle D'Aosta
nad morze z dwie godzinki do Savony,San Remo i jeszcze pare km dalej Monte Carlo,Nizza;Cannes polecam piekne i czyste miasto ale nie co niedzile jezdzimy gdzies za miasto,powiedzmy raz w miesiacu robimy taki wypad chyba ze w lato to na basen lub nad morze ...to taki moj garfik czasami barkuje mi czasu i zpomne czegos..teraz wlasnie powinnam sprzatac i gotowac wiec uciekam, chyba nie zanudzilam to tak pare slow o moim zyciu codziennym ....Mam do was pytanie z jakich jestescie znakow zodiaku (wiem Megi ze nie wierzysz w horoskopy) ale to dla mnie tak z Ciekawosci ???
milego dnia
Megi a co to jest za pilczek z gramatyka mozesz podac strone ....chetnie tez skorzystam
ja jestem strzelec (mam wlasnie przerwe w spotkaniach..to sie troche powtracam)
ja niestety nie mam szans chodzic po schodach..mieszkam na parterze wiec tych schodkow jest chyba z 10 wiec nawet ich nie czuje..ale mam w domku steper, urzadzonko do cwiczenia miesni brzucha i jeszcze takie jedno na biust i ramiona...juz sie tego troche uzbieralo bylebym tylko cwiczyla...
jakmasz szanse to jedz koniecznie na sycylie..jest piekna..ja ja uwielbiam i jak tylko mam okazje to zaraz tam jade..natomiast mimo romantycznosci i klimatu nie polubilam venezi..moze zbyt wiele sie spodziewalam
ja tez jestem szczerym strzelcem z 17 grudnia ...Catii wiesz jaki jest odpowiednik wloskiego imienia Cosimo (Mino) mi sie wydaje ze Czesiek
co do Venezi tez slyszlam nie jest tam za czysto...ja uwielbiam Puglie moje Amore pochodzi z Taranto tak wiec z dwa razy w roku jezdzimy tam teraz bede miala przygotowania do slubu tak wiec lece juz w lipcu musze nauczyc sie tanczyc pierwszy taniec nalezy do nas ....odemnie z Polski przyjedzie tylko najblizasz rodzinna siostra i bart z dziecmi pare kolezanek...za to moja tesciowka ma duza rodzinke tak wiec bedzie sporo osob ..ciesze sie bardzo i mysle ze znalazlam tego wlasciwego choc roznimy sie starsznie i klocimy czasami ale to jest taki wybuch mowimy co myslimy, poznej jest zgoda i spokoj ...w sumie to mi sie nalezy troche szczescia nie zawsze bylo mi latwo tak wiec korzystam ...dzis na obiadek robie Crudaiola sa ta surowe pomidorki basilico olivki zielone pokrojone w kwadraty i do tego dodany ser caccio riccotta nie wiem czy dobrze napislam(przysyla nam z pugli ten ser tesciowka io vado matta per questo piatto) troche olivy i na koniec miesza sie to z pasta zazwyczaj fusilli lub pene ....ok a dopo
hej wszystkim, hihi cattiborku... ja tez nie lubie za bardzo venezi... buuu kiedys tam polecimy bo moj amore nie byl, ale zeby mnie tam ciagnelo to nie za bardzo.... bylam chyba z 5 razy, nie dosc ze w centrum mam wrazenie ze jestem w japonii a nie we wloszech, to jak pogoda do do... to i venezia do d.. hihihi
A! ja tez bym chciala te gramatyke, mam tell me more ale nie oto mi chodzilo, jakies takie latwe to jest, wolalabym nieco wiecej z gramatyki jakby ktos mnie mogl oswiecic!
AAA! Birichina trzeba przyznac ze masz zycie jak w zegarku ( tzn dobrze) ja mam wszystko nie poukladane hihi, zalezy czy mama samochod (czyli czy odowze mojego amore o 5 na lotnicho..) czy nie, jak nie, to siedze tu, za duzo rzeczy tu nie ma, ale wedruje, kupuje gazety itp, a jak nie to siedze przed kompem jak teraz ha ha ha i probuje sie zagonic do prysznica hihihi, zaraz pojde, ale jeszcze chwilka, co do porzadkow to za duzo nie mam roboty bo mamy mieszkanko malutkie, wiec to nie problem. Potem przed 15 wraca amore i cos tam robimy... normalka, aczkolwiek milusio. Tez mamy zamiar pojezdzic jak amore ma wolne, ale tak wieje,ze nie mam ochoty na razie, chyba w przyszlym tyg. w koncu pojedziemy do Watykanu, bo sie wybieramy i ciagle cos nam wypada... no np teraz jedziemy po bilety na lotnicho, a to cale przedpoludnie, biorac pod uwage ze sie stoi 2 h w kolejce, nie mam pojecia czemu, ale w srode zobacze jak to dziala. Hmm to o czym ja pisalam... a o tych podrozach itp, obiecalam sobie ze pojedziemy gdzies, ale jak znajde prace, tzn... ha ha ha ale logika, nie ze od razu urlpo, ale chodzi o to, ze jak nieco zarobie to sobie pomyslimy o tym, tak lepiej.
aaaa ja jestem rak:)
mi sie ta podoba: http://www.demetrios.pl/product_info.php?products_id=11&cPath=34_22
Bardzo Kobiecy znak Rak
tez masz zycie ok u mnie moze sie wydaje ze to tak wszystko jak w zegarku ale czasami pospie dluzej czegos zapomne wpadnie do mnie kolezanka i czegos tam nie zrobie ...Italia jest pieknym krajem Madyy powiedz mi a czy pokazalas Polske Twojemu Amore moj byl w Warszawie w maju, teraz chcialam pokazac Karakow i tak przegladalam oferty na wielkanoc choc tez bardzo mnie pociagaja stolice Europy tak wiec myslimy o Madrycie lub Amsterdamie choc przewaga jest na Madryd ze wzgledu na pogode tam jest juz cieplej ...ok zatrzymalam sie przed komp z odkurzaczem a musze jeszcze skoczyc do sklepu po olivki
Tez bardzo ladna ...
Tak... moj amore byl u mnie juz 5 razy, ale zawsze krecimy sie w okolicach trojmiasta, ( latem jastrzebia gora) mamy zamiar zobaczyc warszawke, ale jak bedzie cieplej. Do tej pory siedzielismy w moich okolicach, bo chcielismy, aby tez moi rodzice i rodzinka itp go poznala, a poza tym on jest zakochany w mojej miejscowosci... mieszkam nad morzem w okolicach gdyni, i tylko tam by chcial mieszkac. Ale nie zna jezyka... ha ha ha, no mniejsza, moze na emeryturze:)
W kazdym razie juz nas moja mama goni, zeby do Krakowa pojechac, ale zobaczymy... apropo jest moze jakis lot z gdanska do krakowa???. Jesli chodzi o Europe, to sama nie wiem... w Madrycie nie bylam, ale wole cos nad morzem... zdaje sie ze jestem mimo wszystko uzalezniona od wody. znajomi byli ostatnio w Amsterdamie, ale slyszalam opowiesci tylko o jedzeniu.... bo wlosi z reguly mowia o jedzeniu, wiec... jak miasto, nie wiem... hihi:) Ja bym chciala pojechac bardziej na wschod... ha ha ale serio mnie te klimaty pociagaja, moze bulgaria, rumunia.... mogloby byc ciekawie.
Ja jestem blizniak, wlasnie skonczylam sprzatanie i teraz zabieram sie za nauke bo dzisiaj szkolka a ja jeszcze nic nie tknelam.
Ciao laseczki,
Wiec tak na szybko powiem , ze:

- jestem Panna z zodiaku i stanu cywilnego ;)

- Madyy dzieki Ci za twoje sliczne foto, z twoim amore, fajna z was parka. Co prawda, nie miałyśmy okazji poczatowac, ale mam nadzieje, ze to nadrobimy:) Wyslalam Ci moja fotke.

Moje amore jest dzisiaj , jutro i pojutrze na delegacji Niemczech , wiec nie będę z nim na skype , ale za to wpadne wieczorkiem do stolika nr 5;)

- Birichina odwiedziłam twój blog, az brak mi slow, żeby skomentowc , powiem może najprościej i najbardziej dobitnie : jest po prostu BOMBA! :)
Sukienki slubne, tez już przeglądnęłam, i wieczorkiem napisze, która przykula moja uwage.

-Wenecja, podobala mi się, ale to tylko miejsce gdzie można pooglądać sobie zabytki, nie ma mowy o mieszkaniu, wspolczuje tym co tam mieszkaja. Moje amore studiowala tam przez 5 lat… wiec on moglby się wiecej wypowiedziec….

- Meg bardzo sympatyczna z Ciebie osobka i kochana na tym zdjęciu:)
I tez ucieszyłabym się z tego pliku , który Meg dostałaś od Kasi z Milano. Tez ciagle cos skrobne z italiano, ale to ciagle malo. Meg myslisz, ze mogłabyś to nam jakos przesłać, albo Ty Kasienko z Milano, a propos, pozdrawiam, dawno nie pisze nikt na Markach nocnych. Kasiu twoja fotke, tez bym poprosila, jak możesz i innych dziewczyn tez…np. monikag25, tez się nie znamy, ale poznamy;)i inne dziewczyny..

-Cattinku, o muskułach;) i miesnich, wieczorkiem, tez nad tym pracuje, i mam zamiar…ale ciezko to przychodzi…

Ok. to zmykam musze pisac prace mgr, bo już malo czasu zostalo.
Jeszcze musze do „Młodych mam” cos dopisac o kremie antycelulitowym hehehe, choc żadna ze mnie mama jak na razie
Saluti laseczki
http://www.educational.rai.it/ioparloitaliano/corso.htm

to jest strona ,na ktorej znajdziecie "contenuti linguistici".pobierzcie je, ma tylko 76kb....
poza tym ciekawe sa lekcje do nauki wloskiego tam proponawane...
warte wzgladu

a zdjecia przesle jak tylko je znajde
minal wlasnie miesiac no i zaczynamy czesc szosta . oto link http://www.wloski.ang.pl/drugi_stolik_czesc6_9202.html
Ja juz po kursie teraz musze wziasc sie za prasowanko ...juz prawie skonczylam moja spodnice powiem ze poszlo gladko a w glowie mam juz nowy pomysl na spodenki3/4 i fajna kurteczke ...jesli bedziecie chcialy jutro napisze wam cos o waszych znakach zobaczymy na ile sie ze mna zgodzicie (astrologia to moja pasja od zawsze osoby ktore mnie poznaly wiedza ze jest to jedna z pierwszych rzeczy o ktora pytam)...co do sukienki wiem jaki gust ma juz Madyy wskoczcie na ta strone http://www.demetrios.pl/index.php?cPath=34 i powiedzcie ktora wam sie najbardziej podoba jak bedziecie mialy chwilke ...teraz zmykam ciao ciao
astrologia birichina powiadasz?Ciekawe
Temat przeniesiony do archwium.
391-410 z 410
| następna

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia