księga życzęń i zażalęń do inf.

Temat przeniesiony do archwium.
301-330 z 563
Moja największa skrzynka to domowa, wysyłałm Ci juz e-maile z niej zaczyna się [email] :-)
Ten śliczny biały puszek juz się u nas topi chorera :-(

Ola
Mi sie tam nie zatka mam gmaila:) Sli slij:) Podawaj od razu wykonawce - ostatnio dostalam piosenki, ale nie wiem kto spiewa:(
a jaka pojemnosc ma ta na wp?
ja mam na onecie 1 GB i na gazecie moge powiekszyc do 1GB i mam nadzieje ze to wystarczy;))

nie nawidze sniegu!! na dodatek jestem glodna i nie mam nic w lodowce, a przed chwila odwiedzila mnie wlascicielka mieszkania i oswiadczyla biednej studencinie, ze przyszedl rachunek za gaz !!!!!! grrrrrrrr !!!!!!!!!!!
co to jest gmail?
to moze gorący kubek ? a na sankach nie lubisz jezdzic ?? albo na łyżwach ?
to moze gorący kubek ? a na sankach nie lubisz jezdzic ?? albo na łyżwach ?
To jest poczta na google, gdzie pojemnosc ciagle wzrasta. Rowniez ma sie tam tzw. chata:) Konto zaklada sie przez zaproszenie.
wygrzebuje resztki nutelli;))
a po poludni zaopatrze sie w pieniadze i kolacje zjem jak krol;))

to co z tym gmailem? moze bym sobie sprawila takowego?
To portal, na którym można mieć duże skrzynki, coś słyszałam, że żeby mieć tam konto trzeba dostać zaproszenie od posiadacza takowej skrzynki
czy nie nawidze nie powinno byc razem? nienawidze? chyba tak, no nie?
wiec ja poprosze takie zaproszenie!!! ;))
nie z czasownikami piszemy zawsze osobno !
A co do skrzynki poproś kogoś, aby wysłał Ci zaproszenie !
Nutelle jest mniamuśna :-))) ale trzeba sie pilnować, bo kaloryczna jak diabli !
stefa60... ;DDD to jak z tym zaproszeniem?? ;)
dla rozwiania wątpliwości :
http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629454
http://eduseek.interklasa.pl/artykuly/artykul/ida/2995/idc/14/
;))

jak sie staralam o papier, to mi powiedzieli ze mi minie ;p i co, nie minelo!! ;)
piccolaccia na wp.pl masz 3 mega wiec jesli nie dasz rady na gmail to juz lepiej na wp
pzdr:))
Oleszka, a skad wytrzasnelas czasownik "nawidzic"??:D
nienawidze - od nienawisc - pisane lacznie(i nie chce byc inaczej);)
wlasnie sie ladnie usmiecham do stefa6 ;)))
hehe, no jak to..nawidzę...widzę, widzę, aż sie w koncu nawidzę i mam dosyć :))
to co ty masz na mysli, to jest "pacze, pacze i w koncu jestem napaczony";))
chyba trafilas w 10 ;))
no tak, można całkiem się wypaczyć :)
*
nienawidzić «czuć do kogoś lub czegoś nienawiść»
*
nienawidzić się
1. «nienawidzić samego siebie»
2. «nienawidzić siebie wzajemnie»
a niektorzy to mowia tez nienawidziEć...ale to chyba od niedowidzieć pochodzi hehe..jak myslicie?
wiec wyslij mi emaila - [email] - a ja wysle Ci zaproszenie.
Piccolaccia wyslij mi emaila - [email] - a ja wysle Ci zaproszenie.
A gdzie ja napisałam "nawidzić" ?? pewnie miało być "nie nawidzić" lub "nie nawidzieć" No proszę to ja już się uwsteczniam w moim rodowitym j. polskim ???

pozdrawiam
Ola
No tak ten "egzemplarz" akurat piszemy razem :
Nienawidzić
To czuć do kogoś lub czegoś silną niechęć, bardzo kogoś lub czegoś nie znosić.
Jest to czasownik niedokonany, który podczas odmiany zawsze powinien mieć temat: „nienawidz-” lub „nienawidz’- ”. Forma „nienawidzieć”, choć często używana, jest absolutnie niepoprawna. Ponadto, jedyną poprawną formą składniową dla czasownika „nienawidzić” jest przypadek Dopełniacz, a zatem można nienawidzić: kogo?, czego? – zła, koleżanki, wojny itp.
„Nienawiść” zawsze odczuwamy do kogoś , czegoś a nie : dla kogoś , względem kogoś, wobec kogoś , w stosunku do kogoś .
Ujemnie zabarwiony czasownik „nienawidzić” pochodzi od rzeczownika „nienawiść”.
Ten z kolei wchodzi w następujące związki frazeologiczne : budzić w kimś nienawiść,
trwać w nienawiści , tłumić w sobie nienawiść , żywić do kogoś nienawiść .

Rozdzielna pisownia partykuły "nie"

Partykułę nie jako zaprzeczenie piszemy rozdzielnie:

z osobowymi formami czasownika oraz z bezokolicznikiem, np.

nie lubię, nie musisz, nie ma, nie chcemy, nie żałujcie, nie są, nie dotknąłem, nie pragnęłam, nie dbałeś, nie zdążyłeś, nie zdjął, nie wzięła, nie krzyczy, nie świeciło, nie móc, nie tłumić, nie upokorzać, nie dostrzegać.
WYJĄTKI: Czasowniki utworzone od rzeczowników z przedrostkowym nie, np. niepokoić (od: niepokój), niewolić (od: niewola), a także czasowniki niedomagać, niedowidzieć, nienawidzić.

z osobowymi formami czasownika użytymi w funkcji bezosobowej, np.

nie należy (ukrywać), nie powinno się (namawiać), nie wypadałoby (postąpić inaczej), nie godzi się (rzucać oszczerstw), nie należało (zabierać głosu), nie podróżowało się (długo);

z wyrazami użytymi w znaczeniu czasownikowym, np.

nie brak (tupetu, nie można (narzekać), nie trzeba (namawiać), nie wiadomo (jak postąpić), nie warto (zaczynać), nie wolno (palić),
a także z użytymi w funkcji orzeczenia wyrazami:
nie wstyd (nie wstyd ci?), nie strach (nie strach na to patrzeć?), nie żal (nie żal wam wyjeżdżać?), nie szkoda (nie szkoda wam czasu?), nie sposób (wszystkiego zapamiętać),
z wyjątkiem wyrazu niepodobna (niepodobna tego zrozumieć);

z imiesłowami przysłówkowymi współczesnymi (zakończonymi na -ąc) i uprzednimi (zakończonymi na -łszy, -wszy), np.

nie myśląc, nie przewidując, nie wyszedłszy, nie przyrzekłszy, nie zamknąwszy, nie wstąpiwszy;

z bezosobowymi formami czasowników na -no, -to, np.

nie widziano, nie zaprzestano, nie podjęto, nie zachęcano, nie zdjęto, nie nakryto, nie wykryto;

z zaimkami, np.

nie ja, nie ty, nie mój, nie nasz, nie one, nie taki, nie swój, nie to, nie każdy, nie wasza, nie twoja, nie tamten;
Do nielicznych wyjątków należą zaimki:
nieco, niecoś, nieswój (niezdrów),
niejaki (pewien, jakiś),
niejako, niektóry, poniektóry.

z liczebnikami, np.

nie raz, nie dwa, nie tysiąc, nie piąty, nie siódma, nie dziewiętnasta, nie troje, nie dwanaścioro, nie kilka, nie kilkoro;
Do wyjątków należą liczebniki:
niejeden (wielu; ten i ów),
niewiele, niewielu.

z przymiotnikami i przysłówkami w stopniu wyższym i najwyższym, np.

nie krótsza, nie ciekawszy, nie najwłaściwsza, nie najzabawniejsza, nie najsprytniejszy, nie częściej, nie łatwiej, nie dokładniej, nie trudniej, nie najlepiej, nie najpewniej, nie najgrzeczniej;

z przysłówkami nie pochodzącymi od przymiotników, np.

nie tylko, nie bardzo, nie zawsze, nie tutaj, nie całkiem, nie zaraz, nie jutro, nie dosyć;
Do wyjątków należą przysłówki:
niebawem, nieraz, niezbyt.

z rzeczownikami, przymiotnikami i przysłówkami, jeśli wyraża przeciwstawienie, np.

nie porażki, lecz sukcesy (zmieniły jego życie),
poprawny, a nie błędny (zapis jest poprawny, a nie błędny),
nie długo, lecz bardzo krótko (trwała jego nadzieja).

Łączna pisownia partykuły "nie"

Partykułę nie jako zaprzeczenie piszemy łącznie:

z rzeczownikami, np.

nieatrakcyjność, nieszczęście, niedowierzanie, nieoryginalność, nieprzyjaciel, niecelowość, niebezpieczeństwo, niegościnność, nierozwaga, niecierpliwość, niedoświadczenie, nienaruszalność, niepodobieństwo, niewrażliwość;

z przymiotnikami w stopniu równym, np.

nietrwały, nieżonaty, niewygodny, niekorzystny, nieprzyjemny, nieżyciowy, nieważny, niewrażliwy, niezamężna, nieurodzajny, niejasny, niewnikliwy;

z przysłówkami utworzonymi od zaprzeczonych przymiotników, np.

niedbale, niedostrzegalnie, niewątpliwie, niespokojnie, nieużytecznie, niewesoło, niesymetrycznie, niesumiennie, niesłychanie, nieodpowiednio;

z formami stopnia wyższego i najwyższego przymiotników i przysłówków, które bez wyrazu nie w ogóle nie występują lub jeśli partykuła nie oznacza cechę przeciwstawną przymiotnika podstawowego, np.

niedołężny - niedołężniejszy - najniedołężniejszy,
nieszczęśliwy - nieszczęśliwszy - najnieszczęśliwszy,
niedyskretny - niedyskterniejszy - najniedyskretniejszy;

z imiesłowami użytymi w funkcji przymiotnikowej, np.

z imiesłowami przymiotnikowymi (czynnymi i biernymi), niezależnie od tego, czy użyte są w znaczeniu przymiotnikowym (przykłady a), czy czasownikowym (przykłady b), np.
a) nieoceniony pracownik (bezcenny, zasługujący na najwyższą ocenę), ale także
b) skok nieoceniony jeszcze przez jury konkursu (taki, którego nie oceniono),
a) niezapomniane wrażenie (nie dające się zapomnieć), ale także
b) niezapomniany przez ucznów zwyczaj,
a) nieopisane trudności (nie dające się opisać), ale także
b) miejsca nieopisane w książce (takie, których nie opisano),
a) Przyśnił mi się mój nieżyjący dziadek, ale także
b) Człowiek nieżyjący w Japonii nie zna strachu przed trzęsieniem ziemi.
Gdy imiesłów użyty jest w znaczeniu czasownikowym, dopuszczalne jest jednak stosowanie pisowni rozdzielnej.

WYJĄTKI: Zawsze stosuje się pisownię rozdzielną w wyraźnych przeciwstawieniach, np. nie leżący, ale siedzący oraz w konstrukcjach, których ośrodkiem jest spójnik ani lub ni, np. nie piszący ani nie czytający, czasem powtórzony, np. ani nie piszący, ani nie czytający.

UWAGA: Podane zasady dotyczące pisowni zaprzeczonych imiesłowów przymiotnikowych są od niedawna w polskiej ortografii. Oparte są na uchwale Rady Języka Polskiego przy Prezydium PAN z dania 9 grudnia 1997 r. Dotychczasowe przepisy kazały pisać rozdzielnie imiesłowy użyte czasownikowo, a łącznie imiesłowy użyte przymiotnikowo.
Rozdzielna pisownia partykuły 'nie'
Agatka dzieki za..... wiesz za co ;)
Ola dzieki, że mnie dolaczylaś do listy.
Pozdrawiam
Nie mniej jednak najlepsze jest to co kiedyś słyszałam :
1) "ja żem" (nie wiem jak to się piszę :-)))) np ja żem był w sklepie,
2) "weź li" - weź li ten stołek Pietrek :-))),
no i oczywiście 3) "jo" - byłeś w domu ? no jo, byłem ....
Temat przeniesiony do archwium.
301-330 z 563

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia