związki mieszane

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 217
poprzednia |
Czy ktoś zna związek mieszany między polką i tunezyjczykiem? Poprosze o kilka informacji. Z góry dzikeuje :-)
...a pytasz o to na forum wloskim, bo...? ;-)
poniewaz to znajomosc z wloch ktora tam sie rozwija, i wiem ze tam szybciej mozna dowiedzeiec sie czegos na ten temat
Rozumiem.:-) Niestety nie mam podobnych doswiadczen, wiec nie moge sie wypowiedziec.
Moja nalepsza przyjaciólka wyszła za mąż za tunezyjczyka. Są małżeństwem półtora roku, mieszkają w Polsce( i tylko to ją ratuje!!).Generalanie to więcej mogę ci napisać na privie.
no ja miałam tunyzejczyka poznałam go na wakacjach w tunezji. jeżeli chcesz poznać więcej informacji to na meila [email]
sorry za blęda tunezyjczyka.
nie pakuj sie w to dziewczyno, mowie z doswiadczenia bo sama bylam w zwiazku z tunezyjczykiem i bylismy juz prawie zareczeni
nie byl to dlugi okres czasu ale wystarczajacy do poznania tej jak zupelnie dalekiej nam kultury...dodajmy kultury islamu...
zaginiesz i udusiasz sie sama w sobie o ile on tego wczesniej nie zrobi...hehehe(taki sadystyczny zarcik:)...lecz smutne jest to ze jak najbardziej odnoszacy sie do rzeczywistosci....
bubunia pewnie arabskiego nie znasz i jak chcesz poznać tą kulturę. A czy ten Twój Tunezyjczyk wywodzi się z Arabów czy też z Berberów?
To prawda, nie pakuj sie w to dziewczyno!!!! Uciekaj jesli Ci zycie mile!!!!
no co wy! przeciez nie mozna tak uogolniac!:)))))LOL
ooooooo ktos tu nie spi???
bede wdzieczna za jakiekolwiek informacje i mozliwosc kontaktu (np mailowego) z twoja kolezanka. moj mail: [email]
no, w taki upal to ciezko;)
moja najlepsza kolezanka jest z tunezyjczykiem i lepiej sie z nimi nie wiazac. nie widze jej od 5 lat bo on jej nie pozwala ubiera sie jak on jej kaze a co najgorsze bije ja i juz chyba od 6 lat nie byla z dziecmi w polsce.nie moze od niego odejsc bo nie ma gdzie pojsc ale zreszta on jej powiedzial jak jego zostawi to on jej wywiezie dzieci bo on ma paszporty.
Za czym podejmie się decyzje wiązania w taki związek warto sobie zobaczyć:
http://film.onet.pl/10909,,Tylko_razem_z_córką,film.html
Albo przeczytać książkę:
http://www.bigbook.pl/oddaj-mi-dzieci/199309/ksiazka.html
naprawde z nimi lepiej sie nie wiazac!
naprawde z nimi lepiej sie nie wiazac!
nie chce uogolniac ale w wypadku tej kultury i religii chyba trzeba. Znam bardzo duzo osob, ktore zwiazaly sie z osobami z Tunezi, egiptu i wielu innych krajow arabskich. Sa to zarowno Polki jak i dziewczyny z innych krajow. Znam wielu Arabow osobiscie jako znajomych i jedyne co moglabym powiedziec to ze z mojego punktu widzenia i na podstawie przezyc innych osobscie nie zwiazalabym sie z nikim z tych krajow.
Najpierw zanim pytasz o doswiadczenia innych poczytaj cos o rolikobiety w krajach arabskich, o roli mezczyzny o religii i kulurze dla ktorych sa w stanie zginac i zabic. Oczyiwiscie nie tyczy sie to wszystkich, ale kobieta tak czy inaczej nie ma praw.
Sluchalam ostatnio w samochodzie w jednej z angielskich stacji bardzo ciekawego reportazu. Zawsze sa inne i nie mniej ciekawe, wlasnie na ten temat.
W UK Arabow jest mnostwo i bardzo czesto sie tam rodza. Dzieci staja sie wtedy bardziej brytyjskie niz Arabskie pomimo ze rodzice staraja sie zatrzymac tradycje i religie. Za to, ze np. sa bardziej brytyjskie w tym jak sie zachowuja ojcowie sa w stanie zabic wlasne corki. Niedawno byla taka glosna dosc sprawa dzieczyny, ktora byla wlasnie w Wielkiej Brytanii urodzona i zakochala sie w angliku, uciekla z nim poniewaz nie byla w stanie przyjac swojej kulury i religii, ktorych nie uwazala za normalne i uciekla z tym chlopakiem. Ojeciec wyslal swoja rodzine z ktoregos arabskiego kraju zeby ja znalezli i zabili za zniewazenie rodziny. Bo za zniewage kobiety koniecznie musza poniesc smierc. Te osoby sie nie poddaja. Ich kultura i rodzina sa dla nich tak wazne ze przewyzszaja inne priorytety tj. rodzina.
Moznaby ksiazke na ten temat pisac bo akurat jestem w temacie i znam duzo osob , ktore wiazaly sie z osobami z naprawde roznych krajow arabskich i wszystko zawsze konczylo sie zle. Albo powinny cieszyc sie ze skonczylo sie tak a nie gorzej?
zgadzam sie w 100% w tym pezypadku ciezko jest nie uogolniac!!! To jest inna cywilizacja !!!
Ja mialam krotki incydent z egipcjaninem. Trwal 3 miesiace, a do tej pory jestem przez niego przesladowana. Wydawal mi sie na pocztku oczywiscie taki "inny" od pozostalej arabskej braci; inteligentny, oczytany, wyksztalcony, niby taki otwarty umysl, bardziej europejski... G....o prawda!!! Oni powiedza, zrobia wiele, zeby zdobyc kobiete. Nigdy nie mozesz miec pewnosci co tak naprawde mysla, bo mowi jedno, a robi zwykle zupelnie cos innego. Juz chyba w ich naturze lezy taka dwulicowosc, a w ich slowniku nie ma pojecia: szczerosc.
Pptrafia byc rowniez bardzo romantyczni i obiecywac oczywiscie zlote gory i kiedy juz uda im sie nie daj bog poslubicz zahiptotyzowana ofiare wtedy reguly gry troszkie sie zmieniaja i kobieta poznaje swoje miejsce w szeregu. Moja pomylka trwala na szczescie bardzo krotko, bo szybko przejzalam ich podstepna nature, ale jestem gnebiona do dzis. najpierw byly telefony i smsy dzien w dzien, budzona bylam w srodku nocy jakimis obelgami. Zmienilam szybko nr. tel, ale ten swir ma numer mojej siostry, ktory jest sluzbowy i nie moze go zmienic. ten incydent zakonczyl sie 3 lata temu, a on nadal pisze do mojej siostry smsy opisujac szczegoly ze swego zycia na zmiane z zazaleniami i pretensjami pod moim adresem. Chyba temu kretynowi wyda sie, ze moze moja siostra przemowi mi do rozumu i sprawi, ze wroce do niego 8bo tam rodzina ma taka sile). Siostra juz nawet przestala czytac te smy, nie odpisala na zaden z nich z nadzieja ze wreszcie przestanie, skadze znowu wysyla je nadal z uporem maniaka. Jest nie zmordowany!!! Podobna ma juz zone i dziecko co jak widac nie przeszkadza mu zupelnie zeby nadal "adorowac" inna kobiete. Doszlo do tego, ze jakis czas temu znalazl mnie podstepem na skypie. Poprosil chyba jakas polska turystke zeby zadzwonila do mojej siostry. Przedstawila sie jako moja kolezanka, ktora szuka kontaktu ze mna nr. tel itd. Siostra na szczescie nie podala takowego tylko moj kontakt na skypa, ale do glowy jej nie przyszlo, ze to moze byc sprezyna tego waraiata. Oczywiscie zmienilam konto na skypie, ale podnioslo mi to niesamowicie cisnienie jak pewnego dnia zaczol do mnie pisac obrazliwie wiadomosci. Ze skypa wie tez ze teraz mieszkam we wloszech! Moze jeszcze gotow tu przyjechac i mnie szukac ??!!!Oni sa zdolni do wszystkiego jesli urazi sie ich dume!!! Najnormalniej na swiecie nie jest w stanie pogodzic sie z faktem, ze go porzucila i postanowil uprzykszac mi zycie!!! Jesli mimo wszystko wydaje ci sie, ze nie mozna generalizowac i wrzucac wszystki do jednedo wora i masz ochote doswiadczyc tego na wlasnej skorze, prosze bardzo nie zatrzymuje, nie odradzam, opisalam tylko swoje przejscia, a ty i tak zapewne zrobisz co uznasz za stosowne.
wolekzbozowy wydawal mi sie na pocztku oczywiscie taki "inny" od pozostalej arabskej braci; inteligentny, oczytany, wyksztalcony, niby taki otwarty umysl, bardziej europejski..
Szczególnie na takich trzeba uważać
jeszcze dodam, ze ten gatunek ludzki jest dla mnie nizsza forma zycia, ktora powinno sie zapakowac na najblizszy lot na inna planete bez mozliwosci powrotu !!! Jestem do nich cholernie uprzedzona i nic nie jest w stanie zmienic mojej opini,
wolekzbozowy dlaczego macie taką tendencję do zmieniania niców )))
dokladnie masz racje inf. oni doskonale wiedza co to manipulacja !!!
..hmmm kobieta zmienna jest ;)
Kilka lat temu przeczytalam pewna ksiazke (niestety nie pamietam tytulu), w kazdym badz razie, opisane jest w niej zycie dziewczyny, ktora z islamu przeszla na chrzescijanstwo, obecnie mieszka w Austrii, zmieniala juz 4 razy miejsce zamieszkania i numer telefonu, rodzina chce ja odnalezc tylko po to, by ja zabic. Jedyne co jej pozostalo, to ciagle ukrywanie sie i zycie w strachu...
Dla mnie ta religia jest chora..
Babunia za czym zwiążesz się z osobą tej kultury zobacz sobie :
Filmy: "Uciekinierki" film dokumentalny,
reż. Kim Longinotto, Ziba Mir-Hosseini, 2001;
Film opowiada o schronisku dla dziewcząt w Teheranie, w którym przebywają dziewczyny uciekające ze swoich domów przed przemocą w rodzinie. Podobne domy opieki można również znaleźć w naszej kulturze, co łączy te odległe sytuacje to dominacja patriarchatu.

"Taniec pod białymi prześcieradłami"
film dokumentalny, reż. Isa Vandi, 2003;
Irańska artystka, której obrazy ukazują ucisk, jakiego doznają kobiety w krajach muzułmańskich. Twórczość rozpoczęła po wydarzeniu, jakiego była świadkiem, kamieniowania swojej przyjaciółki za seks przedmałżeński ze swoim narzeczonym.
Artystka ciągle maluje pomimo gróźb fundamentalistów, obecnie na imigracji w Szwecji. ))
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 217
poprzednia |

« 

Nauka języka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia