PieniÄ…dze za urodzenie dziecka.

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 220
We Włoszech obowiązuje zasada ius sanguinis, a wiec osoba tu urodzona na pewno NIE stanie się automatycznie obywatelem włoskim.

W każdym razie, co do tematu... wstyd.
wiele linii lotniczych po 6-tym miesiacu ciazy nie pozwala wsiadac,boja sie porodow i komplikacjii w powietrzu-to chyba tylko autokarem,a blisko nie jest,w Skandynawii juz snieg do pasa,trzeba sie spieszyc
PS. Nie doczytałam do końca postu Degustibus... :)
nie martw sie,czsto sie 'wydluzam'-ale dziewczyna pisala juz 5 listopada,czyli po 2 tyg ciaza poszla w przod,a ona nadal na lodzie
tylko,ze w poprzednim wpisie z 5 list pisze,ze jej rodzice przcuja we Wloszech-a teraz pisze,ze do znajomych do Wloch przyjechala----jak to mowia "le bugie hanno le gambe corte" wpisywac na tym samym forum 2 glupoty nie jest przejawem wielkiej inteligencji
ahahahah
z tą znajomościa j wloskiego u Pań jest tak ze to bardzo prosty język wiec ona rozumieją i znają go bez peoblemu,a jakie dyskusje prowadzą...ohoho

ale to tj kiedys była świadkiem jak w piekarni Pani PL kupowała pieczywo
i na paluszkach pokazała ze chce "3 pene" a pan jej odpowiedział:
"bardzo mi przykro ale mam tylko jednego"
swietny piekarz,niestety czasami szkoda ,ze az tak wiele sie poniza za kilka Euro wiecej
Jest jednak nadzieja na ius solis:
http://www.politicaonline.net/forum/showthread.php?t=258708
Tzn. jest raczej propozycja niz nadzieja.
Przy okazji wypowedz Wlocha z forum:
"Ma non c'era già?
Te lo chiedo perchè mia moglie è polacca e ha partorito in Italia l'anno scorso. Ma mio figlio è comunque cittadino italiano"
Biedaczek nie pamieta o malej roznicy, ze bral slub. To, ze my mamy problemy z znajomoscia prawa wloskiego, to maly pikus. To, ze nie znaja go Wlosi "è grave, anzi gravissimo".
booooże dziewczyna grzecznie o coś zapytała a wszyscy odrazu robia z igły widły-jakbyście odrazu znały cały jej życiorys i wszelkie powody pobytu we włoszech;/ OK odpowiedziała "jakas" osoba ze nic nie dostanie za urodzenie dziecka i do widzenia.Po drugie,dziewczyna zapytała grzecznie juz odrazu została nazwaną "WALNIĘTĄ" matką-to juz było obraźliwe dla niej.Aishao110 najlepiej popytaj w jakims urzędzie albo osoby która sie zna bo tu przewaznie za kazdą odpowiedz zostajesz zmieszana z błotem albo odrazu robią z ciebie idiotke.(NIE WSZYSCY ALE WIĘKSZOŚC) Pozdrawiam
P.S.zobaczysz teraz jak najadą na mnie a znając moje szczęście zaraz wtrąci sie pewna pani "G" ;]
poki Lega Nord jest w rzadzie to ius solis nie przejdzie-i moze to dobrze-wyobrazasz sobie tysiace 'Wlochow' urodzonych przez 'element' ze roznych krajow tylko po to,by miec wloskie obywatelstwo...
ahahah,ahahahaha
dobre :)
ale ja troszke patrzÄ™ na nich z innej strony:
ze MY jako PL szukamy wiadomości sami,czy coś nam sie zepsuje kombinujemy sami,a oni są przyzwyczajeni że :
coś z pralką to już Pan zawołany,jak coś tam z prawem to już szybko do adwokata.
Przeicez tam adwokaci bija taka kase na separacjach i rozwodach że głowa mała.
A w PL, same kobietki piszÄ… po sÄ…dach.
mnie bardziej zdziwilo,jak znalazlam jej pytanie sprzed dwoch tygodni , gdzie pisala ,ze zyje z rodzicami-a teraz nagle przyjechala do znajomych Wlochow-cos w tej calej sytuacji jest dziwne,po co tak glupio klamac-mogla chociaz nick zmienic
ale nikt na Ciebie nie będzie krzyczał,masz prawo do swojego zdania i tyle.
My równiez mamy swoje zdanie i tyle.
Ja nie popieram ludzkiej głupoty i tyle.
kilka osob odpowiedzialo,ze nie ma na co liczyc
kilka stwierdzilo,ze rodzenie dla pieniedzy jest obrzydliwe
kilka zdecydowanie zganilo jako matke
Tak zeby sobie troche po polsku pogadac-nawet Chopin pisal do swoich polskich przyjaciol,ze ma potrzebe psychologiczna pisania po polsku,nie majac innego kontaktu z ojczystym jezykiem-pozwol tez nam
"Aishao110 najlepiej popytaj w jakims urzędzie"
A w jakim ona jezyku ma zapytac -na migi
kilka osob odpowiedzialo,ze nie ma na co liczyc
kilka stwierdzilo,ze rodzenie dla pieniedzy jest obrzydliwe
kilka zdecydowanie zganilo jako matke

No tak, jak to mozna sobie dopisac cala historie...hulaj dusza! co za matka, zaslugujaca na nagane, ze rodzi dla pieniedzy...a nikomu nie przyszlo do glowy, ze kolezanka jest po prostu ciekawa, bo w innych krajach Unii (wlaczajac w to Polske) dostaje sie becikowe. Nie widze nic nagannego w tym temacie.
w jakimś urzędzie w jakimś języku ...:):)
proponuję przeczytać cały atek z dokładnym zrozumieniem.
Jest napisane że;
"nie mam ubezpieczenia w PL i TI....czy dla Ciebie to jest tylko ciekawość?!
i dlaczego nie pozostała w PL i wzieła becikowego...
tylko szuka po kieszeniach włoskich :)
idyla1 - moz bys juz tak dala sobie na wstrzymanie ?
Wlosi do tej pory w USA czy w Niemczech sa kojarzeni z mafia-walcza z tym,pisza i mowia,ze wsrod milionow Wlochow , ktorzy emigrowali moze kilkaset bylo mafiosi-ale niestety widzi sie tylko gorszy element.Nistety Polacy maja teraz juz 'wyrobiona' opinie i nic na to nie poradzisz-a dziewczyna byla po prostu 'ciekawa' jak sie rodzi za granica
Czytam ze zrozumieniem i rozumiem, ze dokladnie nie wiadomo, jaka jest sytuacja osobista tej kolezanki, i ze nie ma powodu, aby ja tak krytykowac.
Idylla chodz idziemy po dzieci juz do szkoly i obiad gotowac-i zobaczysz jak zaraz napisza,ze tylko we Wloszech to Polki rodzinie gotuja obiady i przy garach sa...
niebardzo rozumiem Twoją uwagę,sugestię, forum jest dla Waszystki i każdy może się wypowiadć jak chce,ile chce i kiedy chce,ale nie każdy musi czytać.
W każdym razie pozdrawiam....
ale nie sądzisz ze odczytuje się to co jest napisane? Trudno jest się domyślać i szukać podtekstów czy zagłebiac się w opisaną sytuacje.Komentujemy te informacje,które zostały podane.Masz prawo również i TY się wypowiedzieć i możliwe że popierasz takie zachowanie i działanie.Ale ja się wypowiadam subiektywnie i nie popieram takiego zachowania.I nie będę klaskała w ręce na część kogoś kto ma od czapy pomysły lub wierzy w bajki.A pożniej dzieci walające sie gdzieś po kanałach,wysypiskach ..itd...
a sprzÄ…tanie.....?? :):)
wlasnie na mtv jest the best of Guns'n'Roses-rzuc okiem jak lubisz , nie ma co sie sprzeczac-u mnie 20° w cieniu,35° w sloncu,fajna muzyczka-tylko juz trzeba wyjsc;niech rodza gdzie chca
zawsze kogos mozna za 10 E za godzine wziac pare razy w tygodniu - i reke pocaluje
dziewczyna poprosila o informacje o nie o rozprawke o jej zyciu. jesli nie potrafisz jej pomoc to mozesz nie odpowiadac.
Ale to ty wlasnie szukasz podtesktów.
>dziewczyna poprosila o informacje o nie o rozprawke o jej zyciu.
>jesli nie potrafisz jej pomoc to mozesz nie odpowiadac.

DOBRA ODPOWIEDŹ
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 220

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie