Pieniądze za urodzenie dziecka.

Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 220
Same pisza, to maja. Zreszta prawo jest inne. Wloszki separacja potrafia si ustawic do konca zycia.
normalnie wstyd.....
Spojrzmy na to inaczej.
>dlaczego?? / dlaczegonie /
A dlaczego mialoby byc tak?
To nie jest wątek dla krórego poszukuje się rozwiązań,niestety.

stellina, Ty za to udzieliłas,odpowiedziiii,każdy będzie pamiętał aż do końca życia.....gdzie się załatwia takie i inne formalności :):)

"w jakimś urzędzie" ...z pozdrowieniamiiii
słuchaj pani mądra gdybm wiedziała w jakim dokładnie mieście i znała adres to bym podała a pisząc w "jakims urzędzie" wiadomo co miałam na mysli-widocznie to TY nie zakumałaś;]
dziekuje osoba ktore stanely w mojej obronie:) i wspolczuje pozostalym osobom "tak wygorowanej inteligencji" nie bede opowiadala swojej sytuacji aby "kolezanki" mialy satysfakcje. zycze Wam moje" kolezanki" abyscie mialy jakis problem lub chec zbodycia jakiejkolwiek informacji, aby spotkala Was tak mila pomoc jaka ja dostalam od Was.
pozdrowienia dla ludzi zyczliwych:)
aischa ależ one nigdy nie będą potrzebowały pomocy-nie widzisz jakie są WSZECHWIEDZĄCE ???;];];] a tobie życze powodzenia:)
pewnie masz racje:) pewnie maja ciezko w zyciu a graja wielkie panie tu na forum, bo tu prznajmniej mozna oszukiwac, no ale....tylko wspolczuc.
sedrecznie pozdrawiam:)
Byloby lepiej gdybys wczesniej zapytala o mozliwosc uzykania pomocy. Istnieje tu wiele organiazacji pomagajacych kobieto / nawet tym przebywajacycm nielegalnie /. Ty dziwisz sie, ze nie dostaniesz tego, czego nie tylko nie maja Polki / czy inne cudzoziemki /, ale nawet Wloszki. Nie widzisz roznicy? Tzw. becikowe to sprawa sporadyczna, a nie staly element swiadczen socjalnych.
Dziwny ten temat,ale sie nim zainteresowalam.I wlasnie kolezanka mi powiedziala,ze musisz miec zameldowanie nawet tymczasowe i wyrobic sobie ksiàzeczke tessera sanitaria.Po porodzie masz si zglosic do inpsu,albo do biura cos z nazwà sanitaria zapytaj sie w szpitalu.Wez modul na matke niepracujàcà.Zostawiasz wypelniony wniosek i czekasz 6 miesiècy na kase podobno ok 1400 tak dostaly znajome.Powodzenia
bardzo dziekuje za informacje:) pozdrawiam
Jesli chodzi o l'assegno per la maternità, to jes tu:
http://www.inps.it/home/default.asp?itemDir=4797
Warunki:
L'assegno dello Stato, è previsto per la madre che:
1. ha un rapporto di lavoro in essere e una qualsiasi forma di tutela per la maternità e abbia almeno 3 mesi di contribuzione nel periodo compreso fra i 18 e i 9 mesi precedenti la nascita del bambino (o il suo inserimento in famiglia, nel caso di adozione o affidamento).
2. si è dimessa volontariamente dal lavoro durante la gravidanza ed abbia almeno 3 mesi di contribuzione nel periodo compreso fra i 18 e i 9 mesi precedenti la nascita del bambino (o il suo inserimento in famiglia, nel caso di adozione o affidamento);
3. precedentemente ha avuto diritto ad una prestazione dell'Inps (ad esempio per malattia o disoccupazione) per aver lavorato almeno tre mesi, purché non sia trascorso un determinato periodo di tempo, diverso a seconda dei casi (mai superiore ai nove mesi).
Matka niepracujaca, ale ktora miala wczesniej prawo do swiadczen INPS.
No chyba ze jest jeszcze cos innego.
Tzn. jest o:
L'assegno dei Comuni è concesso alle madri il cui reddito familiare non supera il tetto previsto dall'ISE (per il 2008 è di 31.223,51 euro, relativo ad un nucleo di tre persone). La domanda va presentata al proprio comune di residenza.
W znaczeniu: albo jedno, albo drugie.
w końcu zaczynają pisać normalne osoby:)
We Włoszech nie istnieje coś takiego jak "zameldowanie tymczasowe". Poza tym aby zameldować się we Włoszech trzeba spełniać określone wymogi (dochód z umowy o prace lub nieco ponad 5 tysięcy euro na koncie + polisa ubezpieczeniowa na rok), no i trochę to trwa (zwłaszcza w dużych miastach).
Troche sie ostatnio prawo zmienilo-to sa nowosci:
Roma – 8 luglio 2008 - Cambiano le soglie di reddito per gli assegni familiari. L’Inps ha pubblicato i valori in vigore dal primo luglio scorso fino al 30 giugno 2009.

L'assegno per il nucleo familiare spetta alle famiglie dei lavoratori dipendenti, dei pensionati da lavoro dipendente e, a determinate condizioni, dei lavoratori parasubordinati (come collaboratori coordinati e continuativi e liberi professionisti iscritti alla gestione separata dell'Inps) quando la somma dei redditi dei componenti è al di sotto di determinate soglie.

È una prestazione a sostegno del reddito, della quale possono godere i lavoratori italiani e stranieri.

La domanda va presentata al datore di lavoro o, per quanto riguarda lavoratori domestici e operai agricoli presso le sedi Inps.

To dotyczy zarowno pracujacych rodzin wloskich jak i obcokrajowcow-lecz musisz miec legalne zatrudnienie,tak jak w tym,ktory podala Ci linn
na www.starnieiinitalia.it i tam moze cos znajdziesz -oczywiscie po wlosku
sadze,ze znalazlam Twoj przypadek
Roma - 28 febbraio 2008 - L'Inps ha rivalutato gli assegni familiari e di maternità concessi dai Comuni. Ecco gli importi per il 2008:
L'assegno di maternità spetta alle madri cittadine italiane, comunitarie, extracomunitarie in possesso della carta di soggiorno residenti in Italia.
L'importo dell'assegno di maternità, attualmente è pari a euro 265,20 mensili ed è devoluto per un periodo di cinque mesi.
L'assegno spetta alla donna che non ha diritto ad alcuna indennità di maternità ad altro titolo o non gode di altri trattamenti previdenziali di maternità a carico dell'INPS o di altro ente previdenziale
Praktycznie przez 5 miesiecy jesli nie masz zadnych innych srodkow utrzymania daja Ci 265 E - ale musisz miec zameldowanie we Wloszech.

A wystarczy w google wpisac 'assegno maternita stranieri' i od razu Ci wyskakuje-zawsze po wlosku
A dlaczego nie chcesz wyjasnic,czy jestes u rodzicow pracujacych we Wloszech(jak pisalas 5.XI) czy tez u znajomych wloskich-przeciez w tym nie ma nic zlego-po prostu jesli rodzice sa we Wloszech zameldowani, to latwiej by Tobie miec tu czasowe zameldowanie-i w zwiazku z tym assegno di maternità-jesli nie to niestety pieniedzy Ci nie dadza-musisz byc zameldowana
no nie mow,ze przysluguje jej assegno concesso dai comuni.
nie ma zameldowania,nie ma dochodow z zeszlego roku itd...

no bo jesli tak to musze szybciutko powiadomic moja kolezanke
Nie twierdze, ze jej przysluguje. Wprost przeciwnie. Podalam ylko zasady wyplat. Wczesniej ktos napisal, ze kolezanki dostaly. Skad pewnosc, ze byly w identycznej sytuacji? Tym bardziej, ze osoba zainteresowana nie przedstawila dokladnie o co chodzi, a chcialaby uzyskac wlasciwie informacje.
A zyczenie komus,aby mial problemy-to w katolickiej Polsce jest jeszcze grzechem,wiec po powrocie wyspowiadaj sie-I nie martw sie , ze komus jest tu ciezko w zyciu - zapewniam Cie,ze osoby krytykujace Ciebie nie jezdzily za granice rodzic w nadziei na pare Euro . Smieszne,ze na forum emigracji angielskiej jest tak samo ,wystarczy skrytykowac-I juz biegna pisac jaka Ty biedna jestes i jak im jest zal-osoby harujace przy starcach nie pisza,bo internetu nie maja i czasu tez nie(Jak pisal Lysiak "szczasliwi,ktorzy nie musza liczyc czasu"), wiec kto Ci odpisuje ma normalna prace ,rodzine,dzieci i spokojne zycie ;po prostu Twoja sytuacja wydala sie wielu osobom dosc dziwna- I jesli rzeczywiscie masz znajomych Wlochow to wystarczy isc na google I poszukac ‘assegno maternità-
Muszę się włączyć do dyskusji bo:
1.Uwarzam pytanie naszej rodaczki za całkowicie naturalne.Mieszkamy w zintegrowanej Europie i wszędzie są wypłacane różne kwoty na okoliczność urodzenia dziecka.Więc czemu nie zapytać o to we Włoszech.
2.Pozdrawiam osoby które odpowiadają życzliwie na pytanie.Wasze informacje przydadzą się obecnym i przyszłym matkom.I myślę że po to jest stworzone właśnie to forum.
3.NIE ROZUMIEM ZACIETRZEWIENIA NIEKTÓRYCH UCZESTNIKÓW FORUM.To,jakie dziwne historyjki układacie w swoich głowach,i jakiej formy używacie,świadczy o waszej kulturze osobistej.Niektórzy z was są lub będą rodzicami,proponuję przeczytać jeszcze raz swoje wypowiedzi i stanąć przed lustrem.PAMIĘTAJCIE:wasze wypowiedzi,pomimo że anonimowe świadczą o was samych.Po prostu WSTYD.Proponuję tym osobom stworzenie własnego forum i rozmawiać tam na swoim,sobie tylko wiadomym poziomie.
Pozdrawiam prawdziwą polonie włoską.
Polonia włoska złożona jest ze wszystkich Polaków tu mieszkających, bez względu na ich zachowanie czy wypowiedzi.

Ja powiem tylko tyle, ze jako osobie pracującej tu (nomen omen w ścisłym kontakcie z systemem opieki zdrowotnej, którego problemy finansowe znam prawdopodobnie lepiej niż większość forumowiczów) i płacącej podatki nie podoba mi się po prostu "turystyka" tego typu i to, ze moje pieniądze maja służyć osobom, które po prostu "postanowiły" rodzic we Włoszech i skorzystać sobie ze wsparcia socjalnego. Włoch na to po prostu nie stać.
nie martw sie ,az zeszlam do sasiada (pracuje w INPS) i zapewnil mnie,ze nie majac zameldowania nic jej nie przysluguje;A prawdziwy WSTYD (poprzedni post)to zycie jako pasozyt za zasilki pracujacych obywateli(nie wazne czy wloskich czy polskich) i placacych wysokie podatki
Muszę się włączyć do dyskusji bo:
1.Uwarzam pytanie naszej rodaczki za całkowicie naturalne.Mieszkamy w zintegrowanej Europie i wszędzie są wypłacane różne kwoty na okoliczność urodzenia dziecka.Więc czemu nie zapytać o to we Włoszech.
2.Pozdrawiam osoby które odpowiadają życzliwie na pytanie.Wasze informacje przydadzą się obecnym i przyszłym matkom.I myślę że po to jest stworzone właśnie to forum.
3.NIE ROZUMIEM ZACIETRZEWIENIA NIEKTÓRYCH UCZESTNIKÓW FORUM.To,jakie dziwne historyjki układacie w swoich głowach,i jakiej formy używacie,świadczy o waszej kulturze osobistej.Niektórzy z was są lub będą rodzicami,proponuję przeczytać jeszcze raz swoje wypowiedzi i stanąć przed lustrem.PAMIĘTAJCIE:wasze wypowiedzi,pomimo że anonimowe świadczą o was samych.Po prostu WSTYD.Proponuję tym osobom stworzenie własnego forum i rozmawiać tam na swoim,sobie tylko wiadomym poziomie.
Ps.Moja wypowiedz nie dotyczy ostatnich wpisów.
Pozdrawiam prawdziwą polonie włoską.
baaardzo wysokich podatkow.
no i po jaka rybke sie powtarzasz?
zauwazylysmy twoj wpis,spokojna glowa
Moze wszedzie / trzeba byloby najpierw sie poinformowac /, ale czy kazdemu?
to zaczyna robic sie smieszne:/ czlowiek poprosi o pomoc rodakow i dostaje kopniaka i jeszcze kopiecie tych ktorzy staleli w mojej obronie:/
podobno lezacego sie nie kopie-ale widzisz po calej dyskusji dowiedzialam sie,ze nawet jesli rodzi kobieta spoza UE majac zameldowanie we Wloszech ,to przysluguje jej przez 5 miesiecy 265 E-widzisz "dzien nie jest stracony jesli czegos sie nauczysz" , wiec dlatego pytalam o rodzicow,jesli sa we Wloszech zameldowani,to powinnas isc do Questury i zglosic,gdzie mieszkasz , przyjda skontrolowac i juz-kazdy Wloch zmieniajac mieszkanie tez musi zglosic cambio di residenza(a moze jednak rodzice we Wloszech nie mieszkaja albo sa tam nielegalnie-to na pieniazki nie ma co liczyc)
Podatki,podatki,podatki.
Ja jestem mężczyzną delikatnie mówiąc już nie młodym.Teoretycznie to ja płaciłem podatki w Polsce a ty za te pieniądze mogłeś się wykształcić.I co zrobiłeś???Wyjechałeś do Włoch BO MIAŁEŚ DO TEGO PRAWO.I nikt do tego tu nic ci nie zarzuca.Jeżeli teraz ktoś inny chce skorzystać z możliwości zgodnie z prawem to robisz z tego tragedię.Czy to się nazywa ,,pies ogrodnika""???
Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 220

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie