Slownik tematyczny - watpliwosci czesc 3

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 216
juz poprawilam, mialo byc na la piombatura, a wiec wszystko ok, poprostu sie pomylilam.
Trishya - ja dopiero co wrocilam z pracy ( osiolek podrapany). Wypelnienie ubytku to : l'otturazione( co nie znaczy, ze nie mozna mowic: la piombatura). Ze slownikiem robi sie coraz bardziej pogmatwanie: bardzo duzo slowek sie powtarza: pol Stomatologii wchodzi do Zebow. Podobnie jest z informatyka, religiami...
Nie przejmuj sie slowkami niezatwierdzonymi. Mysle, ze te trzeba robic powoli i bezblednie. Czas,( tak przynajmniej mysle ) bedzie jeszcze po 12 lutego i wtedy jak juz przestana dochodzic nowe, bedzie mozna to wszystko poukladac, poprzemieszczac, pogrupowac podgrupy...
To_ja wybacz, wydawalo mi sie, ze gdzies cie wypatrzylam i dlatego wolalam na pomoc:-) odpocznij sobie:-) masz racje traba do tego podejsc spokojnie i cierpliwie..
Bocco no problem , nie myli sie tylko ten , co nic nie robi:-)
pzdr
Widzialas mnie, bo jak wracam z pracy to pierwsze co robie to sprawdzam poczte, a potem jakos tak automatycznie wchodze na FORUM. Przelece sie i spokojnie ide sie : myc, przebierac ( albo przebierac, myc) i tak zle i tak niedobrze. Jesc, w miedzyczasie karmic koty, glaskac je godzic... pare innych spraw i dopiero potem wchodze tu.
Pozdrawiam
uwaga, do Zębów nie ma wchodzić Stomatologia, Zęby znajdują się w katagorii Człowiek -> Wygląd więc mają tam być, że tak powiem, "typy" zębów, to samo we włosach (krótkie, długie, kręcone, rude, itp), oczach (duże, niebieskie, zielone) - CECHY, a nie wszystko co się kojarzy, podsumowując: plomby idą do Stomatologii
Hasła w Oczach wyglądają bardzo dobrze, bez zbędnych typu okulary, szkła itp

co do wyrażeń mam tam wątpliwości, pojawiają się powiedzenia i ogólnie wyrażenia gdzie w dowolnej formie pojawia się "oko" - a to jest kategoria wygląd człowieka przecież...
no niby tak, ale pozniej jesli ktos bedzie szukal zwrotow potocznym z wyrazem oko, ucho itp. gdzie ma tego szukac? mysle, ze tak jest ok, dziewczyny co wy na to?
pytanie: kto szuka potocznych zwrotów w podziale na oczy, uszy itp? lepsza będzie kategoria "zwroty potoczne"
trzymajmy się całej ścieżki kategorii - wchodzimy w Oczy w Wyglądzie to hasła są dotyczące wyglądu oczu
no wlasnie, te wyrazenia...Lukar musisz wiedziec, ze we wloskim uzywa sie bardzo wielu wyrazen idiomatycznych i przenosnych, i albo wciagniemy je do slownika albo utworzy sie oddzielny dzial na tej stronie, krotko mowiac, to o co prosila swojego czasu Bocconcinobo ...to na pewno jest b. przydatne

a hasla powoli poprzenosimy do odpowiednich podkategorii, jak to mowi To_ja
pzdr
ok, utworzyłem w Inne: wyrażenia potoczne, idiomy, przysłowia

proszę tam to umieszczać :)
powtarzam swa a raczej nasza prosbe, utworz nam folder wyrażenia potoczne, idiomy, przysłowia na stronie startowej wloski.ang. taj jak u anglistow, bardzo prosimy!!!!
problem polega bowiem na tym, ze nie wiadomo za bardzo w jakiej kolejnosci zapisywac te wyrażenia potoczne, idiomy, przysłowia
w slowniku, zeby mialy jaki olwiek sens, dlatego tez wydaje mi sie ze w folderze byloby to bardziej przejrzyste z racji tego iz byloby wedlug kolejnosci alfabetycznej, co o tym sadzisz? to tylko taka nasza mala propozycja, mozesz nas zrobic opiekunami w tym folderze
utworzyłem w słowniku - wpisujcie tam, potem bez problemu umieszczę to tak jak jest na stronie angielskiej
ok, dzieki
Propozycja dotyczaca wyrazen potocznych: byloby dobrze pogrupowac. Cos w tym stylu:
Denti - Tu tlumaczenie a we wloskiej czesci powiedzenie
Denti - Trzymac sie przy zyciu resztkami sil - reggere l'anima con i denti
Denti - to za trudne dla ciebie - non è pane per i tuoi denti

Bo jak opuscimy te "Denti" to sie wymiesza wszystko ze soba ( zeby, oczy, nogi...)
Ale tak prawde powiedziawszy to mi sie nie podoba umieszczenkie tego w slowniku. To powinno byc osobno. Moze poczekac az skonczymy slownik i wtedy pomyslec o czyms osobnym. Do slownika dac tylko slowka i wyrazenia ( zab; wyrwac zab ) a nie mieszac bo wyjdzie taki groch z kapusta. Tych powiedzen, idiomow, przyslow sa setki i sie utopimy. To juz nie bedzie normalny slownik.
To tylko moje zdanie.
Pozdrawiam
Tak, lepiej zebym tu nie wlazila. Mam zawsze jakies nieporeczne pytanie:
la dentelle - to koronka? bo ja sie spotkalam z "la capsula dentaria" ( zatwierdzone przez stomatologa), natomiast teraz szukam po slownikach i "la dentelle" nie moge znalezc. Jedyne co mam to "dentello" _ ornament w ksztalcie zebow, wchodzi pod ramke.... Ale ja mam male slowniki.
mhm...ja mysle, ze powiedzenia ,mozna byloby podzielic najnormalniej wedlug liter alfabetu a,b,c ... a dalej poszczegolne litery wg hasel
przyklady:
a- albo albo - i odpowiednik.. itd
b- brac cos do serca , budowac zamki na lodzie, byc...i np przy byc byloby mnostwo hasel...
c- chwytac okazje w lot...
d-dac sie nabic w butelke...

byloby super gdyby mozna byloby to zrobis w obie strony,ale to moze z czasem...:-)
To_ja zostaw lepiej te zeby, bo tez zaczniesz zgrzytac:-) wlasnie dlatego zostawilam niezatwierdzone, bo nie wynikalo mi, zeby istnialo cos takiego...
To moze chcesz pare imion? Mam jeszcze sporo.
Lukar niepotrzebnie nacisnelam jedno zglaszam sie - chodzi o psy. Wykasuj, bo to pomylka, mialam nacisnac przejscie na inna grupe, by tam cos powpisywac. Przepraszam
nic się nie stało, możesz klikać ile chcesz razy ;)
Kamien z serca...
Lukar, proponuje, zeby dodac jeszcze takie kategorie jak: maksymy, cytyty, powiedzenia z filmow czy slynne powiedzonka, co ty na to?
ok, ale możemy to zrobić później? teraz wolałbym się skupić na słowniku tematycznym...
Lukar, czy mozna byloby w czlowieku, wygladzie zewnetrznym itd brode zamienic na zarost? dorzuciloby sie wasy, baczki i te inne dyrdymaly i bylby spokoj z a tak, to te biedne wasy wisza osamotnione w twarzy;-)

dziewoje, do Was mam pytanie czy krotka brodka to jest barba a pizzo czy samo pizzo(jak mi wynika ze slownika) ja spotkalam sie z pizzetto ale to chyba tylko potocznie;-)

jeszu! wczoraj wojowalam z zebami a dzis z zarostem, cos ze mna nie dobrze...?;-)
pzdr:-)
wydaje mi sie, ze samo il pizzo znaczy juz bródka spiczasta
wlasnie jestem na etapie akceptowania smskow, no i jest maly problem, takie okreslenia jak miękki, kruchy itp nie maja przeciez nic wspolnego ze smakami
Bocconcino ma racje. W Zingarellim jest rysunek ( taka spiczasta mala) i opis: "barbetta a punta, sul solo mento".
Rysunki sa bardzo ciekawe:
- alla cappuccina
- alla Cavour
- mosca.....
W zaroscie nie trzeba chyba zapomniec o faworytach ( baki) - i favoriti, bo a noz przyjdzie komus ochota opisywac zyda.
Pozdrawiam
Tak wczoraj przelecialam sie po calosci i widzialam. Moim zdaniem trzeba to wyrzucic ( przeniesc gdzies).
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 216

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia