Slownik tematyczny - watpliwosci czesc 3

Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 216
A tak dla dobrego wychowania: dobry wieczor i milej pracy.
nie wiem juz zupelnie czy przy salatkach zatwierdzac takie rzeczy jak salaterka, sos do salatki itp. problem polega na tym, ze nie mam zielonego pojecia w jaki sposob bedziemy mogli korzystac z tego slownika. poza tym wydaje mi sie, ze mimo iz temin konkursu jest na 12 lutego, to wydaje mi sie, ze Lukar powinien nam nadal pozostawic mozliwsc poprawiania i wpisywaa nowych wyrazen
Salaterka - do zastawy (tak mysle)
sos - bym zostawila ( ja, nie wiem co inni)

"poza tym wydaje mi sie, ze mimo iz temin konkursu jest na 12
>lutego, to wydaje mi sie, ze Lukar powinien nam nadal pozostawic
>mozliwsc poprawiania i wpisywaa nowych wyrazen"

Popieram, tym bardziej, ze wlasnie teraz sie "docieramy"( nabieramy wprawy i zaczynamy myslec)
no wlasnie dobry wieczor:-) widzialam tez, ze przy pieczywie zaakceptowane sa takie slowa jak mlyn, drozdze itp. przypuszczam, ze tak jest niemal we wszystkich kategoriach, tzn. ze zatwierdzane sa slowa ktore maja bezposredni kontakt z dana rzecza, a wiec tak ma byc czy nie?
Ja bym ten mlyn wyrzucila. Moze do konstrukcji budowlanych, tam umieszczac jakies mlyny, fabryki, szopy...
Dziewczyny, tak sobie przegladalam "Kosciol" w grupie "Uroczystosci" (choc nie wiem, czy to jest odpowiednie miejsce dla tej kategorii, bo przeciez KOSCIOL to zadna uroczystosc...;)) i mam pare uwag odnosnie zatwierdzonych slowek:

zakon męski il monastero
zakon żeński il convento

Z tego, co mi wiadomo, podzial taki nie istnieje, oba terminy dotycza i mezczyzn, i kobiet. Co wy na to?:)

Spac mi sie chce, zaraz spadam do domu.

Buzka,
Dee
Zingarelli: convento- edificio...... SIN. Monastero
czyli po mojemu napisz dwa razy zakon, raz z convento, raz z monastero.
dee niezle ci dzisiaj szlo wpisywanie hasel:-) a tak apropo to ty mieszkasz we Wloszech?tak?
Bocco, moze ktos mial na mysli "kruche miesko" ? i wiazalo mu sie ze smakiem:-) a tak na marginesie czesc hasel ze "zmyslow" mozna przeniesc do smakow, tylko co z innymi ? Lukar nadmienial,ze zmyslow mamy 5+ szosty to gdzie wsadzic reszte? i jak np traktowac aparat sluchowy? jako sprzet medyczny?
z pewnoscia masz racje Trishya, no ale i tak w koncu kruchy to nie smak. ja tez sie tak zastanaiwam gdzie poprzenosic wiele rzeczy.
pociesze cie, ze nie jestes odosobniona z tymi watpliwosciami, choc moze to zadna pociecha...ja tak sobie pomyslalam,ze w przyplywie weny porzadkuje hasla a wtedy, kiedy mam ochote sie rozerwac to je wpisuje,w ten sposob nie frustruje sie;-)czy mnie sie zdaje czy nasz slownik jak na razie jest na pierwszym miejscu jesli chodzi o ilosc wpisanych hasel???
:-)
" czy mnie sie zdaje czy nasz
>slownik jak na razie jest na pierwszym miejscu jesli chodzi o ilosc
>wpisanych hasel???"

ilosc hasel tak, ale popatrz jak pieknie wyglada niemiecki - jakis taki czysty, nic do weryfikacji..... az zazdrosc.
...i musze jeszcze dodac, ze na mnie to dziala bardzo stresujaco...
a skad to stwierdzenie taki czysty, nic do weryfikacji o slowniku niemieckm? oni podobnie jak my maja tez watpliwosci
watpliwosci tak, ale tez prawie same zera po prawej. Choc ja jestem optymistka - damy rade.
LUUUKAR, a mowilam Ci, zebys mnie wykasowal z tych psow. Ja nie znam sie na rasach. Wpisze tam tylko te co znajde w slowniku, a tego nie jest duzo. Niech ktos inny, bardziej madry, to wezmie w opieke.
tak jest tylko na poczatku slownika
dzieki za podnoszenie na duchu.
...jeszcze tylko te psy i pelnia szczescia...
To_ja, same zera po prawej ..tez mialam do pewenego czasu w moich grupach, teraz mi zostaje albo pozwolic, zeby cos mnie trafilo, albo tez postawic na filozoficzne podejscie do swiata, problem polega na tym,ze jest mnostwo bledow i czasem sobie mysle, ze prosciej byloby to wszystko powpisywac od poczatku niz poprawiac, wiesz sama ile na to schodzi czasu...drobiazgi, literowki, zle przyimki ale bledy sa...nie wiem czemu, moze ten ped po zmywarke;-) albo fakt, ze niektore osoby znaja slowka tylko ze sluchu.....tylko, ze apelowanie do wpisujacych nic nie pomoze, moim zdaniem, wiec jakie mamy wyjscie? ...
oj, no nie rób nic w psach, to ze tam sie wyswietlasz nie znaczy ze musisz tam cos grzebac :)
Zastosuje sie
Lukar mam maly problem, probuje poprawic wyraz z malych liter na duze i nic z tego:-( http://www.wloski.ang.pl/slownik.php?gid=510&added_s=1
tam jest ten wyraz Cuneo
Trishya - ja to takod czasu do czasu sobie ponarzekam, tak dla oderwania sie od monotonii poprawiania. Ale tak naprawde to naplacz jeszcze mi sie nie zbiera.
Ja juz chyba glupieje, ale tak dla spokojnosci sumienia zapytam: salatka z mozarelli...... i bazyliKUM? To - KUM mi jakos nie podchodzi. Ide spac.
Dobranoc
kum, kum...to chyba w ...plazach powinno byc;-)? salatka z mozzarelli, pomidorow i bazylii = caprese mniam:-)
Nie w plazach ( a jest taka grupa?, bo juz calkiem nie mysle) tylko w jeziorach, albo jak rzekotka to w ogrodach. Wpisze te rzekotke do plazow. Nie spisz?
wpisalam i juz o dwa punkty blizej do zmywarki: rzekotka ma dwa odpowiedniki.
to ty mialas isc spac;-) gdzie ja wpisalas? ...ja akceptowalam "robote", ale juz nie ma sily poprawiac , ide przytulic si do kici;-)notte,notte
ok. jeszcze poszlam popatrzec na plazy...a nie powinna byc z apostrofem ta ila? niby niekoniecznie, ale?..;-)
Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 216

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia