Życie w Rzymie - realia

Temat przeniesiony do archwium.
151-180 z 281
Forumista, dzieki za pocieszenie :) Sorry ze tak pozno ale w domu unikam komputera :) Juz sie w sumie zdecydowalam na TAK wiec teraz to tlyko kwestia organizacji :)
Witajcie, mam pytanie - co prawda nie na temat - ale może ktoś pomoże..
Robię tłumaczenie instrukcji obsługi maszyny i nie wiem czy dobrze rozumiem to zdanie:

Inoltre, in generale, è bene che la temperatura consigliata della pasta non sia inferiore a 15 ° (59 ° o su-CF) periore a 50 ° (122 °CF).
(oryginalny zapis z instr.włoskiej)

"Dobrze, gdy temperatura ciasta nie jest niższa niż 15 stopni Celsjusza (59 stopni C, lub więcej niż 50 st. C) (122CF) "

I chodzi mi o to 122 CF , wg kontekstu można rozumieć , że maksymalnie 122 stopni ? Bo generalnie CF to oznaczenie stopni Celsjusza czy czego ? Orientuje się może ktoś ??
mysle, ze chodzi im o farenheita
No faktycznie, w ogóle zapomniałam o ich istnieniu heh. Dziękuje za podpowiedź mua_mua
do dziewczyn znających Rzym: czy jest tam takie miejsce gdzie można jeździć na rolkach na powietrzu??? teoretycznie domyślam się że jest ich mnóstwo, ale chodzi mi o takie gdzie można w spokoju pojeździć a nie uważać żeby nie porozjeżdżać tłumu ludzi? ;>
Możesz jeździć np. po ścieżce rowerowej wzdłuż Tybru.
czyli są jakieś miejsca, to fajnie :) dzięki
A tak poza tym, co u Was, jaka pogoda ? W pzn dziś od rana leje, jest pochmurno i pogoda nadaje się tylko do spania ..
A u nas ma zacząć lać dzisiaj (już się chmurzy za oknem), po praktycznie dwóch miesiącach nieprzerwanych upałów. Mam nadzieje, ze deszczowi znudzi się Rzym maksymalnie po tygodniu, bo za tydzień Poznań przyjeżdża do mnie.;)
Dee więc pochodzisz z Poznania ?? Prosze, jaki ten świat mały :)
Moze nie z samego Poznania (choć aktualnie mieszka tam 3/4 mojego rodzeństwa), ale Wielkopolska to mój dom.;)
Właśnie, a powiedzcie mi jaka jest przeciętnie pogoda w Rzymie w drugiej połowie września? Wybieram się właśnie w tym terminie i nie wiem czy lepiej brać więcej długich spodni czy szortów i strój kąpielowy ;)
ja uzywam tej stronki http://www.ilmeteo.it/ wpisz miasto...i potem masz pogode co 2 godziny rozrysowana...wszystko sie sprawdza,bo uaktualniaja ..wpisz opcje lungotermine
Cytat: forumista_nuova
mirable, najlepiej jak sprawdzisz sama...
Ja się ansłuchałam o zamkniętych Mediolańczykach i jak firma mnie wysyłała na kilka miesięcy na projekt do Mediolanu to się obawiałam.
A co się okazało? Mediolan jest pelen miłych i otwartych ludzi, zawsze chętnych na jakiś aperitiv, wspólne wyjście do kina, wspólne gotowanie kolacji u kogoś w domu.
Do dziś utrzynuję kontakt z cudownymi ludźmi, których poznałam w tym mieście, wpadam tez czasem na weekendy do Mediolanu a oni wpadają do mnie do Florencji.
..ahahaha a ci z forum wszyscy fioletowi sa be.. fuj.. be.. be....ahahaha a Mediolanie sa cudoooowni och i ach..buahahahah..trol to ma pomysly
malo tego..juz wiemy po co trol Forumista nuova jezdzi do Mediolanu hehehehe...
..."Mediolan miastem singli. Więcej tam psów niż dzieci .."
W Mediolanie jest więcej psów niż dzieci - dane te wywołały we Włoszech dyskusję na temat tego najbardziej wyraźnego przejawu zmiany stylu życia w wielkim mieście oraz wpływu kryzysu. Przypomina się, że stolica Lombardii uchodzi za miasto osób samotnych.

Z przedstawionych przez władze miejskie statystyk wynika, że w tej włoskiej metropolii, kolebce mody, telewizji, show-biznesu i finansów, psów jest 120 tysięcy. Liczba dzieci w wieku do 6 lat wynosi zaś 83 tysiące.

Nie mają pieniędzy na rodzicielstwo

Media zauważają, że liczby te odzwierciedlają przede wszystkim skalę kryzysu. Z powodu wysokiego bezrobocia wśród młodzieży, rosnących kosztów życia i konieczności wyrzeczeń finansowych w dobie recesji Włosi mają coraz mniej dzieci.

Dodatkowo bardzo wysokie ceny mieszkań w Mediolanie - zarówno zakupu, jak i wynajmu - sprawiają, że zaczyna tam brakować przestrzeni dla młodych par. Te, które tam mieszkają, często nie mają potomstwa, zaś rodziny z dziećmi przenoszą się na przedmieścia, również głównie z powodu cen nieruchomości, które są niższe na peryferiach.
Pies zamiast dziecka
W mieście pozostają zaś przede wszystkim ludzie starsi, a także "single". Ci ostatni - bardziej skoncentrowani na karierze niż życiu rodzinnym. Zarówno jedni, jak i drudzy często decydują się na zakup psa.
Przy okazji prasa odnotowuje, że mimo kryzysu w nadzwyczajny sposób rosną obroty całego przemysłu produkującego jedzenie i wszelkiego rodzaju akcesoria dla psów. W tym roku szacuje się je na 1,6 miliarda euro.
A to leniwcy ci Wlosi...wola psa niz dziecko...chyba seksu nie uprawiaja..skor sa singlami bo i zkim..z drugim singlem ..co ma pieska..kotka?...Wygodniccy Wlosi zMediolanu....oczywiscie nie odmawiam im prawa do bycia cudownymi ludzmi....wystarczy ,ze sa dobrzy dla zwierzat..tylko czy wiedza ze trol do nich jezdzi???buhahahahaha
może wy mi powiecie bo nigdzie nie znajduje. Jak po włosku byłoby Żaneta, generalnie chyba nie ma jakiegoś odpowiednika włoskiego, bardziej francuski. No ale jak...Janet? Jane? bo co się spotykam to jest problem z wymową i już mam tego przekręcania po dziurki w nosie.
edytowany przez DaSempreRoma: 05 paź 2012
Chcac znalezc odpowiednik ...chyba uzylabym jego francuska wersje, w koncu to francuskie imie: Jeanette.
Janina lub Joanna po wlosku Gianna Giovanna
To już chyba wolę Giulia choć to zupełnie inne imię :P
A tak poza tym, mam kolejne pytanie. Rozpoczęcie pracy wiąże się zawsze z otworzeniem konta bankowego. Jaki bank polecacie , oczywiście we Włoszech? W PL mam konta w Kredyt Banku - zero opłat za prowadzenie, karta płatnicza którą wszędzie mogę wypłacać bez prowizji. Czy we Włoszech jest taka opcja, czy trzeba za wszystko płacić? :) Dzięki za odp.
juhuuuu ;) czekam na Wasze wskazówki i będę bardzo wdzięczna ;)
Jedyne konto bez oplat to ING direct, nie maja oddzialow, tylko przez internet. Minus jest taki ze nie ma karty kredytowej wiec nie mzoesz sie ubiegac po jakims czasie. Ja otworzylam w UniCredit. Jesli masz wplywy powyzej 1000E miesiecznie to konto jest za darmo przez rok. Potem 3E za mc jest sa te wplywy...karte dostalam, moge placic za darmo i wybierac z bankomatow uni credit. Z innych kosztuje 2E. Wysylanie do pl przez internet 1.5E To najwazniejsze info :) Acha jeszcze tak, ten bank ma wiele oddzialow w roznych krajach, w pl to jest PKO i jak wybiererz z niego w pl to tez za darmo z bankomatu :) Jak plailam za auto i zrobilam przelew ale w banku to mnie obiazyli 5E. Za karte 13E jednorazowo :D
Ja tez mam unicredit. Nie pamietam jak sie nazywalo poprzednie konto, ale pare lat temu zmienilam na Genius One. Place 1 euro na miesiac. Jesi ktos, tak jak ja, uzywa konta online, to jest to jedna z tanszych opcji na rynku. Operacje "w okienku" sa platne, ale jeszcze nie mialam takiej potrzeby (bo wszystko, co potrzebuje robie przez internet). Ogolnie staram sie unikac jak ognia wszelkiej masci okienek. A tak w ogole, to wybralam unicredit z wygody. Ma agencje w kazdej, nawet najbardziej zapyzialej wsi, a w miescie bankomat na kazdym rogu. No i w PL, w "zubrze" nie ma oplat. Karta debetowa i "prepagata" sa za darmo. Tylko kredytowa kosztuje, dlatego ja mam revolvingowa.
Oczywiscie to jest moje osobiste doswiadczenie. Do niczego Cie nie namawiam. A unicredit, niestety!!!, nie placi mi za reklame :)
@mirable: Mozesz miec u nich i karte kredytowa:)
Dzięki Wam Mirable i Paola za cierpliwość i chęć pomocy! :) Faktycznie PKO w PL należy do UniCredit więc to dobre rozwiązanie. Będę miała na uwadze na pewno. Zwłaszcza że koszty nawet niskie. Wybaczcie za milion moich na pozór banalnych pytań, ale lubię mieć ogólną wiedzę jeśli mnie coś interesuje a fakt jest taki że najlepiej pytać u źródła doświadczeń - w tym przypatku Was :) Buona giornata ragazze :)
edytowany przez DaSempreRoma: 14 lis 2012
Sprobuj na pattichiari.it. Mozna tam porownac rozne konta...
Fineco jest za darmo. I ma karte kredytowa. Karte sie uaktywnia posiadajac €3000 na koncie.
Bankomaty za darmo, przelewy za darmo.
edytowany przez marysia2: 14 lis 2012
Marysia mnie w fineco powiedzieli ze jest oplata za konto :)
Margarita a w ING ze ni mozna dostac karty kredytowej;//
Dziwne ...bo mi powiedzieli, ze nie ma ...i mam to na pismie:

Spese per l'apertura del conto 0,00 euro
Canone annuo
0,00 euro
Numero di operazioni incluse nel canone annuo Illimitate
Spese annue per conteggio interessi e competenze 0,00 euro

...i moi znajomi mi je polecili ...bo nic nie placa. Jedna kolezanka - co mnie polecila i tak dostac powinnysmy obie po 80 euro, mi mowila, ze ma je od 8 lat ...i nigdy nic nie placila...
zapomnialyscie sie zapytac..bo ja w tym punkcie bylam upierdliwie dociekliwa czy jest tez do zaplaty Imposta di bollo conto corrente 8,50 co kwartal,czy konto wolne jest od tego...Bo oplaty za konto plus co kwartal 8,50 eu to wychodzi ladna cyfra,KAZDE konto wIt jest opadatkowane tym.. 8,50 kwartalnie to dla rzadu/34 eu rocznie/..by sie utrzymal najdl i napil i napodrozowal/manovra salva governo/ :D
Jest essenzione ponizej 5 tys eu
http://www.investireoggi.it/fisco/imposta-di-bollo-conto-corrente-esenzione-sotto-i-5mila-euro/
http://www.investireoggi.it/fisco/imposta-di-bollo-sui-conti-correnti-istruzioni-per-luso/
Oprocz ING kazdy bank to ma Sette :) Troche jz przezylam w tej Italii to co nieco wiem :DDD Stalam sie ekspertem bankowym i od zakupu auta :DD
od zawsze mowilam na forum ze kazdy bank wloski ma imposta...podkreslam ze to tez sa koszty do ponoszenia...samo posiadanie konta w banku to nie tylko radocha dla banku ze bedzie pobieral miesieczna oplate ale i dla governo ,ze bedzie doilo obywatela co kwartal.
I tu sie rozni IT od PL
Temat przeniesiony do archwium.
151-180 z 281

»

Życie, praca, nauka