baby boom?

Temat przeniesiony do archwium.
511-540 z 1785
A wczoraj przez psiapsiolke byla instruowana odnosnie wanienki i prawda jest taka, ze te z przwijakow po 4 miesiacach trzeba wymienic na wieksze, bo dziadza juz za duza. Tak sobie mysle, ze albo znajde rozkladany przewijak na rozne rozmiary wanienek (chyba niemozliwe, ze istnieje) albo kupuje "lyse" wanienki.
Wczoraj wieczorkiem tez zaleglam nad ogladaniem kolderek. Nie wiem jak u Was, ale tu na poludniu nie uzywa sie kolderek. Posciel nie jest jak poszewka, tylko jak przescieradlo. Na lato sie sprawdza, ale na zime jest jednak potrzebna normalna kolderka i normalna zmiana poscieli. Wczoraj przegladalam brytyjskiego ebaya, bo tu w sklepach wybor kiepski i jakos strasznie drogo(kolderka dziecieca kosztuje tyle ile puchowa z gesi na lozko matrymonialne).Wybor na ebayu jest swietny, ale wszystkie kolderki sa sztuczne. Cholerka, kupic sztuczna, czy z normalnego puchu (moze gdzies dostane)??? Z jednej strony sztuczna jest praktyczniejsza, antyalergiczna, mozna wrzucic do pralki i po klopocie. Natomiast ta puchowa jest cieplejsza, a przy mieszkaniach ogrzewanych piecykiem ma to jednak znaczenie. Buuuu.....
A od kiedy uzywa sie poduszeczek dla Malenstw?
Buzki:)))
Ps. Moja Makuchowa, a sprawdzalas moze Argosa odnosnie kolderek? Mam cos trasznie wolny internet i nim mi sie katalog otworzy to juz mam dosyc przegladania:))
Magia, wirus ciazy sie przenosi przy bezpisrednim kontakcie droga kropelkowa:))))
A ja z Sardynii:)))
czesc mela. ja nie znam sie na dzieciecych wyprawkach ale tak na chlopski rozum, to dla takiego malenstw kupilabym sztyczna kolderke. nie daj panie boze stanie sie tak, ze dziecko bedzie uczuone na puch, pierze a mama nie bedzie o tmy wiedziala? cos sie stanie w czasie w czasie snu ... dalej nie pisze ale ja bym nie ufala..
mela, ale jak tak wszysycy uzalenienie od fioletu to cholera wie! jeszcze 'choroba' przejdzie przez lacza heheheee
uzaleznieni*
Wczoraj kupilismy elektryczny termometr i caly wieczor mierzylismy wszystkim temperature:)
Wiec ja mialam 35,9
Aptekarka 35,5
Misiek 35,7
Pies nie dal sobie zmierzyc
A ja cale zycie myslalam, ze normalna temperatura to 36,6:))))
Przez lacza:))))???
Magia bedziesz naszym testerem:)!. Jak zajdziesz w ciaze, to znaczy ze przez lacza tez bierze:))))
Magia, masz racje:)!!! Ta pierwsza lepiej sztuczna. Dzieki:)!!!
mela, przeczytalam teraz swoj post. ze tez doszlas co ja tam napisalam hahaaha- tyle literowek! Ale siedze w pracy i piszac, rozmawialam przez telefon :). w kazdym razie, przekaz zrozumiany :)

Noooo mela, jak tak bede do baby boom zagladala to sie 'zaraze' i wy bedziecie mi swoje doswiadczenia przekazywac:)
Magia, ile tylko bedziesz chciala:)!!!!
mela :-)) tylko czas bedziecie musialy na ot miec :-)).
choc podobno mowia, ze jak rodzi sie dziecko to kobieta sama instynktownie wszystko wie!
Spoko, spoko:)))
Misiek juz przechodzi szkolenia opieki nad dzieckiem:)))
Umowa jest taka: ja teraz robie za inkubator, on pozniej myje, kapie i przewija:)))
taki uklad mi sie podoba. zaznacz tylko, zeby w nocy tez przewijal a ty zebys mogla spac :P
Melatrata, ja dostalam sterylizator firmy avent, ktory tez kosztuje ok 60 euro. Niestety te "dziadostwa" tyle kosztuja.
Jesli chodzi o kolderke, to tez juz mam, ale dokupilam tez spiworek z dlugim rekawkiem i wole aby mala w nim spala, nie bede sie wtedy tak bardzo martwila, ze np. kolderka lezy jej na twarzy, a poza tym niby dziecko jest w nim spokojniejsze, bo ma po czesci ograniczone ruchy i czuje sie jak w lonie matki:-) Wanienke zas kupilam zwykla najzwyklejsza, gdyz kilka osob juz mnie uprzedzalo, ze te z przewijakiem i cala reszta szybko staja sie za male, tak jak pisalas wystarcza na 4 miesiac i koniec. Moze nawet mniej. POza tym, po jakims czasie mam zamiar myc mala w wannie na specjalne uformowanej gabce. Tu w Niemczech jeszcze ich nie widzialam, ale jak bylam u kolezanki w pOlsce, to bardzo mi sie podobala i na pewno poprosze mame, aby mi ja kupila.
Czesc Bocco:)
Widzialam je na allegro, te takie niby obudowane krzeseleczka do wanny? Oj, jak bym chciala:) Ale my wanny nie mamy:((((
Z tym spiworkiem, pomysl pierwsza klasa:)!!!!!!
Juz kopiuje:)))!!!!
Bocco, daj wiecej zlotych rad:))))
Buzka
Melatrata, nie chodzi mi o te krzeselka, lecz o zwykla gabke-pianke, ktora ma forme dziecka i sie nie zatapia. No ale skoro nie macie wanny, to raczej nie polecam ;-)
a te spiworki to wygladaja tak:
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&ih=002&sspagename=STRK%3AMEWN%3AIT&viewitem=&item=12[tel]&rd=1&rd=1
w sklepie takie same kosztuja 50-60euro, bo juz sprawdzalam. Ciekawa jestem ile kosztuja we Wloszech.
Na pewno jeszcze musze kupic kronike noworodka. Na pewno juz ja kiedys widzialas, oprocz zdjec wpisuje sie tam pierwszy posilek maluszka, pierwsza kapiel itp. Jest mnostwo pytan, na ktore trzeba dac odpowiedz. Jest po prostu rewelacyjna, przynajmniej ta polska wersja
czesc dziewczyny!
czuje, ze jestem za Wami ostro w tyle. po prostu swiezak. i na razie temat wanienek, kolderek, ciuszkow to dla mnie kosmos. Wiem, wiem, na mnie tez pewnie przyjdzie czas;)
Macus jutro Ci napisze co do cen tych kolderek w Argosie.
Przegldam sobie rozne gazety i pomysl spiworka dla takiego malucha wydaje mi sie bardzo rozsadny. Cos czuje, ze u was w tej slonecznej italii to kolderka puchowa raczej zbedna. i raczej niepraktyczna, bo przeciez nietrudno, zeby dziecko ja obsikalo albo w inny sposob usmotruchalo:-) i pierz ja teraz?!
widzialam niezla wanienke!
wygladajaca jak wiadro:)
i dziecko kapane jest w pozycji pionowej.
zimny wychow cielat :))))) moja kolezanka w Holandii mowi, ze to tam bardzo popularne. w Anglii chyba tez?!
Moja kolezanka tez miala to wiaderko i byla bardzo zadowolona. Mnie osobiscie jednak sie nie podoba.
:)
ja nie mam pojecia, ale kapanie w wiaderku to juz chyba nie takie celebrowanie jak w wannience. ciach, ciach, hlup, hlup i dziecko wykapane :-D
Oj, to ja jestem w tyle;)))
Nic nie slyszalam ani o wiaderkach, ani o gabkach, o kronikach tez nie:(((
Musze sie podciagnac.

U nas w zimie jest naprawde zimno. Nie chodzi o mroz, jest taka przejmujaca wilgoc. Okropienstwo. A jak jedziemy na wies, to ja bez kurtki puchowej sie nie ruszam z domu:))). Na nowy Rok jak tam bylismy to psu nawet czapke zalozylismy:))))

Makuchowa dzieki za sprawdzenie Argosa. Kochana jestes! Powoli, powoli jeszcze nas przegonisz:)))

A te spiworki to mozna prac. Tak mi sie wydaje
czesc dziewczyny.
musimy sie w takim razie zastanowic nad tym przewijakiem. jak to ma byc funkcjonalne tylko 4 miesiace to dziekuje bardzo. ja przez 2 miesiace bede w polsce i jak wroce to juz jej nie uzyje wiec chyba nie kupie.dobre rady dziewczyny!!! nie wpadlabym na to za nic!
maletrata dzis na kursie mowili o tych pasach ciazowych czy jak to sie nazywa(do podtrzymywania brzucha) odradzaja to !! twierdza iz robi to wiecej zlego niz dobrego. nie wiem czy ty tego uzywasz ale cos mi sie przypominalo ze mowilac o tym. oj zazdroszcze wam ze wam tak wszystko kupuje rodzina. ja mam wszystko w spadku po siostrze lorenzo a chcialabym nowe rzeczy ale nikt sie tutaj nie pali aby cos zaproponowac. ale upal dziewczyny. musze isc do prenatalu po jakies bluzeczki z krotkim rekawem. nie mam nic.mowili dzis na kursie o platnych poloznych ktore sa tutaj w modzie ale ta moda kosztuje 800 euro!! wiec dziekuje! jednak babki je biora!! jesli chodzi o kolderki to ja jeszcze poczekam chwilke . aaa na samym poczatku poduszek nie wolno dawac dziecku . zapytam na kursie od kiedy wolno. maletrata za tydzien bede miec liste co trzeba wziasc do szpitala. zapiszcie sie na kursy dziewczyny to naprawde super sprawa. masa inforamcji.
pozdrawiam
Bocco, wlasnie przegladalam te spiworki. Sa niezle i jakie tanie:))))
A nie widzialas gdzies jednolitych?
Ja juz mam wszytko w Kubusie Puchatki:)))
fajnie by bylo jakbyscie sobie mogly przekazywac "wyrosniete" przewijaki i takie tam inne.
nie ma to jak solidarnosc ciezarnych kobit!
Dzieki Marcia:)!
Ja zaczelam kilka razy uzywac tego pasa, ale kurde niewygodny:(. Ginekolog i tesciowa juz krzycza na mnie, ze nie uzywam. Ginekolog twierdzi, ze pomaga w utrzymaniu ladnej skora brzucha i ochrania nerki (od czego to nie rozumiem).
No to teraz juz sama nie wiem...
pamietam jeszcze u mnie w firmie w polsce jak ktoras tylko zaciazyla to ze wszystkich stron rozne pomocne kolezanki. to spodnie ciazowe, to jakas bluzeczka, kiecka, fajna ksiazka! a jak sie juz dziecko urodzilo, to sobie wypozyczaly kombinezony dla dzieci, sanki, foteliki! no bylam pod wrazeniem!
tutaj sama jestem bez zadnych kolezaneczek. moja polozna stwierdzila, ze musi cos dla mnie zorganizowac, zebym nie oszalala pozniej sama z dzieckiem :-D
Juz znalazlam:)))
Ale jest ich wybor. To jakas moda niemiecka? Tu ich nie widzialam, a na niemieckim ebayu az za trzesienie:)

Z przekazywaniem rzeczy fajny pomysl. Jedyny problem, ze my prawie w tym samym czasie potrzebujemy ich uzywac:))))
szkoda, ze nie mam zadnej rowiesnicy w takim razie :(
Makuchowa, glowa do gory:)))
My sie sprowadzamy na Wyspy na poczatku nastepnego roku:)))
Tylko Ty jakos daleko mieszkasz:(((
:)
to mi sie podoba!
gdzie sie bedziecie sprowadzac?
ja mieszkam teraz w walii (carmarthen)
walia piekna, ale mam wrazenie, ze z 15 lat za reszta europy. laski ubieraja sie tu w rytmie disco, a knajpy wygladaja jak u nas za komuny. no, ale to pewnie dlatego, ze Carmarthen to dziura.
Temat przeniesiony do archwium.
511-540 z 1785

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia

Zostaw uwagę